Federația Patronatelor din Industria Ospitalității amenință cu greva fiscală. Ce solicitări are

restaurant

restaurant

Corina Macri, președintele Asociației Patronale „Horetim”, a transmis, sâmbătă, alături de  mai mulți colegi din țară alături de care formează Federația Patronatelor din Industria Ospitalității, că localurile sunt pe butuci.

„Sunt aproape 20 de luni de când industria ospitalității funcționează după reguli care se schimbă frecvent, fără predictibilitate și fără preocupare pentru angajați sau proprietari.

Suntem deja în 19 noiembrie 2021 și industria ospitalității este restricționată fără ezitare, din amânare în amânare, probabil până în martie-aprilie 2022!

Să clarificăm: acest domeniu de activitate a funcționat fără restricții doar în perioada iunie- septembrie 2021.

Patru luni de activitate plătind taxe și impozite pentru 12 luni. Cum să supraviețuim în aceste condiții?!

Nu cerem nimic de pomană, cerem doar să fie respectat dreptul la muncă, dreptul de contribuabil român, care produce plusvaloare în comunitatea lui”, a transmis Federația.

Patronii din industria ospitalității mai spun că, de peste un an și opt luni, este inadmisibil, din partea guvernanților, să continue cu aceste măsuri restrictive.

„Ne-ați cerut să susținem campania de vaccinare, să ne sprijinim angajații să se vaccineze pentru a nu mai depinde de rata de incidență.

Suntem industria cu una dintre cele mai ridicate rate de vaccinare. Am sprijinit și respectat statul român în imposibilitatea lui de a-și proteja contribuabilii și antreprenorii.

Până când, domnilor, până când să fim marionete expuse pentru acest exercițiu de vizibilitate?

Cerem renunțarea de urgență renunțarea la măsura aberantă de închidere la ora 21.00 a restaurantelor pentru persoanele vaccinate și trecute prin boală și revenirea la un program normal de funcționare pentru acești clienți.

Am înțeles că ne-ați creat o nedreptate prin nerespectarea certificatului verde, confirmat la nivelul Uniunii Europene (ne tot raportăm la UE numai când ne convine) și ați redus una dintre opțiunile acestui certificat, prin testare.

Am acceptat tacit acest efort, deși nu este vina noastră că toata vara nu s-au luat măsuri de protecție, chiar dacă le-am cerut public. Din octombrie ați revărsat brusc asupra unui întreg sector privat – industria ospitalității – vina unui management defectuos și iresponsabil la nivel guvernamental.

Încercăm să funcționăm mai mult decât limitat, doar cu clienți vaccinați sau trecuți prin boală, ceea ce înseamnă un bazin extrem de redus de clienți.

Totuși, de această masă critică de consumatori și noi, industria, să suferim și să nu ne lăsați libertate de mișcare controlată, după cum se întâmplă în toate statele Uniunii Europene?!”, se întreabă Corina Macri și colegii săi.

Federația Patronatelor din Industria Ospitalității reamintește că întreaga industrie plătește impozite și taxe locale pentru întregul an 2021, impozit pe venit pentru anul 2021, chiar dacă toți funcționează cu pierderi uriașe, credite pentru susținerea activității și angajaților și taxe pentru drepturi de autor pentru perioade de inactivitate, restaurante și hoteluri goale.

„Pentru toate lunile de restricții cerem urgent compensații financiare. Antreprenorii nu au primit nici acum compensațiile datorate de statul român pentru anul 2020, în schimb ni se cere să ne achităm toate obligațiile și să fim contribuabili corecți.

Industria ospitalității cere urgent: finalizarea măsurii 2 – capital de lucru demarată în decembrie 2020, sunt companii care nu și-au primit drepturile nici acum. Cât să mai credităm statul român?

Finalizarea măsurii de compensare cu 20% a pierderilor înregistrate în 2020 față de 2019 până la finalul anului 2021. Când se vor primi aceste compensații? Va suporta statul penalizări pentru această întârziere nejustificată?

Măsuri de protecție pentru 2021, dar nu realizate în anul 2023

Dacă statul nu poate asigura protecția contribuabililor cărora le închide activitatea, cerem o clarificare a poziției noastre în câteva variante:

  1. Compensații financiare raportat la 2019 sau
  2. Compensare datorii și obligații bugetare până în 30.06.2022 sau
  3. Amnistie fiscală pentru cei a căror activitate a fost restricționată în acest an, 2021, sau
  4. Amânare credite și datorii restante până în 30.06.2022 sau
  5. Acordarea de credite punte până la primirea compensațiilor datorate de stat pentru anul 2020 și neonorate încă”, a mai precizat Federația.

De asemenea, industria ospitalității mai cere plafonarea taxelor pe salariu de până la 3.100 lei, la nivelul salariului minim și acordarea unor reduceri și scutiri de taxe pe muncă. Federația consideră că această măsură va aduce beneficii în sensul încurajării personalului calificat să rămână în țară, cât și eliminarea muncii la gri. Măsura ar ajuta nu doar la o relansare a sectorului, dar și la îmbunătățirea calității actului de turism și alimentație publică, permițând companiilor din sector să fie mai competitive în atragerea forței de muncă calificate. Forța de muncă din acest sector este forțată acum, brutal, să plece în exod.

O altă măsură cerută este reactivarea măsurii de sprijin financiar prin decontarea a 41,5% din salariul brut de încadrare a unui angajat care este readus in câmpul muncii cât și posibilitatea utilizării facilităților pentru angajați concomitent.

„Apreciem ca fiind extrem de importante și binevenite măsurile propuse de guvern in anul 2020 și considerăm ca ar trebui continuate și în anul 2021, pe toată perioada restricționării activității și a carantinei impuse. Măsura susținerii a 41,5% din salariul brut a acelor angajați reactivați din șomaj tehnic în câmpul muncii este una care a produs rezultate reale. Pentru susținerea sectorului, această măsură ar trebui continuată.

Cerem anularea impozitului pe venit pentru anul 2021, pentru firmele afectate de restricțiile pandemiei și reducerea impozitelor și taxelor locale, având în vedere funcționarea fără restricții a industriei ospitalității doar în perioada iunie – septembrie 2021.

Dacă toate acestea nu pot fi soluționate și nu există nicio cale de relansare a acestui sector de activitate, dacă munca antreprenorilor din acest domeniu chiar nu contează pentru societatea românească, vă propunem Greva fiscală din 25 noiembrie și protestarea la nivel național împotriva distrugerii ospitalității românești!

Lansăm un apel la unitate către toate organizațiile din industria ospitalității, din turismul românesc pentru: susținerea funcționării libere a acestui sector de activitate, în condițiile în care se respectă Certificatul de vaccinare și obținerea compensațiilor financiare datorate de statul român pentru 2020 și 2021”, a mai transmis Federația Patronatelor din Industria Ospitalității.

Autor
Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

Cele mai citite articole


L'architect du beaute

Administratie vezi arhiva Administratie

MINA Pop-Up 3 octombrie - 12 ianuarie

Politica vezi arhiva Politica

dermaskin-orizontal

Sport vezi arhiva Sport

Alex Manzur, un nume pentru viitor! Talentatul tânăr fotbalist va trăi visul spaniol şi va face o pregătire specială la Villareal

Când talentul şi pasiunea se întâlnesc în sufletul pur al unui copil cuminte, lucruri bune se întâmplă! Ţineţi minte acest nume, Alexandru Manzur. A început să joace fotbal la doar 3 ani şi 6 luni, iar de atunci a evoluat constant, devenind un exemplu de muncă și seriozitate. Alexandru a început fotbalul la Ghiroda şi...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Alex Manzur, un nume pentru viitor! Talentatul tânăr fotbalist va trăi visul spaniol şi va face o pregătire specială la Villareal
isho.ro

Social vezi arhiva Social

Muzeul National al Banatului
Winter Sale 2025 10 Ian 2025

Economic vezi arhiva Economic

cursuri CCIAT

CCIA Timiș furnizează cursuri gratuite de dezvoltare a competențelor antreprenoriale și digitale ale angajaților

În perioada viitoare, CCIA Timiș va organiza o serie de cursuri de pregătire profesională gratuite. Acestea acoperă o gamă largă de domenii. Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Timiș în calitate de beneficiar și Camera de Comert și Industrie a Județului Hunedoara partener, implementează, în perioada 01.10.2024 – 31.03.2027, proiectul ”Skills4Future: Dezvoltarea Competențelor Digitale, Durabile...
Citeşte tot articolul Citeste articolul CCIA Timiș furnizează cursuri gratuite de dezvoltare a competențelor antreprenoriale și digitale ale angajaților

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

Surpriză la Muzeul Satului Bănățean, managerul instituției, profesorul universitar Dorel Micle, și-a depus demisia din funcție. Decizia anunțată de acesta vine după ce în presa locală au apărut mai multe informații legate de o serie de contracte semnate de instituția subordonată Consiliului Județean Timiș. Dorel Micle a fost numit interimar la conducerea Muzeului Satului în...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Managerul Muzeului Satului Bănățean din Timișoara și-a dat demisia din funcție
Palatul Administrativ din Timișoara a găzduit, joi, semnarea unuia dintre cele mai importante contracte pentru infrastructura rutieră din zona capitalei Banatului. Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) din România și turcii de la Nurol au parafat contractul pentru proiectarea și construirea Centurii Vest. Când vor începe lucrările… nu prea curând, probabil în acest...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Contractul pentru Centura Vest Timișoara a fost semnat. Începerea lucrărilor, așteptată în acest an, spre final
Timișorenii vor avea la dispoziție, la finalul perioadei concediilor de vară o nouă urcare pe autostrada A1. Conform ministrului Transporturilor, Sorin Grindeanu, după discuțiile purtate cu firma care se ocupă de realizarea conexiunii DN 69 (bifurcația spre Sânandrei) – A1, lucrările ar urma să fie finalizate în luna august, cel târziu în septembrie. Accesul spre...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Noua conexiune Timișoara – Autostrada A1 va fi finalizată cel târziu în septembrie
Când talentul şi pasiunea se întâlnesc în sufletul pur al unui copil cuminte, lucruri bune se întâmplă! Ţineţi minte acest nume, Alexandru Manzur. A început să joace fotbal la doar 3 ani şi 6 luni, iar de atunci a evoluat constant, devenind un exemplu de muncă și seriozitate. Alexandru a început fotbalul la Ghiroda şi...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Alex Manzur, un nume pentru viitor! Talentatul tânăr fotbalist va trăi visul spaniol şi va face o pregătire specială la Villareal
La cererea celor de la Colterm, în plenul Consiliului Local Timișoara va fi supusă votului un proiect de hotărâre referitor la modalitatea de calcul a tarifului și adaptare a acestora la deciziile Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE). Conform proiectului, se menține prețul pentru timișoreni la nivelul stabilit în anul 2022, de 349,78...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Se modifică prețul căldurii, dar și subvenția de la bugetul local. Populația nu va fi afectată, spune primăria
Piața Volantă din Denta se deschide din nou, sâmbătă, pentru toți cei îndrăgostiți de mâncarea tradițională locală din Banat. Mai mult, pentru a marca Ziua Unirii Principatelor Române (24 Ianuarie), fermierii din Denta și din împrejurimi, alături de comunitatea locală, pregătesc un prânz cu fasole și afumături, dar și o tombolă. A treia ediție a...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Fermierii din Denta sărbătoresc Ziua Micii Unirii cu un prânz românesc/FOTO
Poliţiştii locali atrag atenţia că nu doar bişniţarii care vând ţigări netimbrate pot fi sancţionaţi drastic, dar şi cei care cumpără astfel de marfă pot fi amendaţi până la 20.000 de lei. Unii timişoreni au simţit asta pe pielea lor, în ultimele zile. Polițiștii locali din cadrul Compartimentului Poliția Piețelor au organizat, în cursul zilei...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Au cumpărat ţigări netimbrate de la bişniţari, dar le-au fost confiscate pachetele, fiind şi avertizaţi de Poliţia Locală
Câte 45.000 de lei trebuie să scoată din buzunare doi timişoreni care au abandonat deşeuri pe domeniul public. Primul a făcut-o la intersecţia străzilor Napoli cu Torino, al doilea pe strada Crizantemelor. Poliţiştii locali din cadrul Serviciului Protectia Mediului au efectuat în aceste zile verificări pe un teren viran situat la intersecţia străzilor Napoli cu...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Doi timişoreni, amendaţi cu 90.000 de lei de polițiștii locali, pentru că au abandonat deșeuri pe domeniul public
Centrul de Proiecte din cadrul Primăriei Timișoara a pregătit un program special dedicat Zilei Internaționale de Comemorare a Victimelor Holocaustului, marcată pe 27 ianuarie. Seria de evenimente începe sâmbătă, 25 ianuarie, cu o animație potrivită pentru copiii și se încheie în 30 ianuarie cu Lista lui Schindler, proiecție specială pentru elevi. Cele 6 proiecții de...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Centrul de Proiecte a pregătit un program special dedicat  Zilei Internaționale de Comemorare a Victimelor Holocaustului
Top