Fostul rector al Politehnicii, Ioan Carțiș, sărbătorit de UPT la venerabila vârstă de 85 de ani/Foto

Universitatea Politehnica Timișoara l-a sărbătorit luni, 8 noiembrie 2021, la Biblioteca UPT, pe prof. emerit dr.ing. Ioan-Gheorghe Carțiș, DHC, fost rector al instituției în perioada 1996-2004, una dintre personalitățile proeminente ale învățământului superior timișorean, la împlinirea vârstei de 85 de ani.

 De numele lui Ioan Carţiş se leagă ascensiunea Universității Politehnica în anii dificili de după decembrie 1989 și păstrarea acestei instituții în topul universităților din țară și nu numai, extinderea colaborării internaționale, deschiderea către mediul socio-economic și, nu în ultimul rând susținerea acordată sportului timișorean atât în vremurile bune, dar mai ales în cele de răscruce.

Evenimentul a fost organizat în sistem hibrid, cu o prezență fizică redusă, dar cu o audiență largă în mediul online, fiind transmis live pe pagina de Facebook a Universității Politehnica Timișoara.

În deschiderea evenimentului, moderat de prof.dr.ing. Ivan Bogdanov, rectorul Universității Politehnica Timișoara, conf.univ.dr.ing. Florin Drăgan, a evocat personalitatea profesorului, rectorului și omului de sport Ioan Carțiș, în mandatul căruia au fost puse bazele multora dintre coordonatele actuale ale UPT.

Președintele Senatului Universității Politehnica Timișoara, prof.univ.dr.ing. Radu Vasiu, a rememorat modul în care l-a cunoscut pe Ioan Carțiș, într-o perioadă dificilă, care a reprezentat începutul marilor transformări din UPT.

Un alt fost rector al UPT, prof.univ.dr.ing. Viorel-Aurel Șerban și-a amintit despre eleganța în exprimare și comportament ale profesorului și mentorului său, care l-a susținut mereu și i-a impulsionat cariera, atât pe linia didactică și de cercetare, cât și pe cea sportivă.

Profesorul Ioan Carțiș a primit, cu ocazia aniversării celor 85 de ani, plachete de onoare pentru întreaga activitate din partea conducerii Universității Politehnica Timișoara, din partea Fundației Politehnica, iar din partea Clubului Sportiv, pe care l-a susținut mereu, a primit un tricou actual al echipei Politehnica Timișoara, cu numele său și cu numărul 85.

Pentru a-l felicita pe profesorul Ioan Carțiș, au avut intervenții online foștii miniștri ai educației Ecaterina Andronescu și Andrei Marga, președintele filialei timișorene a Academiei Române, Dan Dubină, prorectorul Universității din Gelsenkirchen, Waltraut Brandl (absolventă a UPT), fostul director al Operei din Viena și coleg cu sărbătoritul, Ioan Holender, foștii rectori ai universităților timișorene Păun-Ioan Otiman și Ioan Talpoș, dar și colegii și prietenii Nicolae Neguț, Vladimir Crețu, Aurel Ciugudean.

Născut la 8 noiembrie 1936,la  Oradea, Ioan-Gheorghe Carțiș a absolvit cursurile Şcolii Medii Electrotehnice din Timişoara în anul 1954, iar în anul 1959 a absolvit cursurile Facultăţii de Mecanica a Institutului Politehnic din Timişoara. Între anii 1959 -1961 a fost încadrat în producţie ca şef de secţie fabricaţie la Centrul Mecanic din Timişoara. Din 1961 până în 2006, a fost cadru didactic la Universitatea Politehnica Timişoara urcând toate treptele ierarhiei universitare: 1961-1968 asistent, 1968- 1977 şef de lucrări, 1977-1990 conferenţiar, iar din 1990, profesor universitar. A desfăşurat o bogată şi rodnică activitate tehnico-inginerească, didactică, ştiinţifică şi de conducere administrativă.

Activitatea didactică de bază a fost centrată pe discipline din domeniul tratamentelor termice şi al studiului metalelor.

Activitatea ştiinţifică se regăseşte atât în domeniul cercetărilor fundamentale, cu referire la transformările structurale şi proprietăţile suprafeţelor prelucrate prin eroziune electrică, rezultate prezentate în teza de doctorat (1973), precum şi cu referire la tratamente termochimice (nitrurare) în plasma. Cercetările aplicative sunt orientate în principal în direcţia optimizării tehnologiilor de tratament termic şi termochimic. A publicat peste 130 lucrări ştiinţifice, din care 40 au avut aplicare directă în industrie. Este conducător de doctorat în domeniul „Ştiinţe inginereşti”, specialitatea „Ştiinţa materialelor”, din 1991.

În calitate de rector, a avut importante inițiative la dezvoltarea și modernizarea învățământului, la dezvoltarea și îmbogățirea patrimoniului universității. Preocupări statornice a avut și în privința revigorării în instituție a cercetării științifice în toate componentele ei, fapt care a situat Universitatea Politehnica Timișoara în primele locuri în peisajul universităților din România. A avut, de asemenea, un rol important în extinderea colaborării internaționale a instituției. O preocupare încununată de succes a fost și aceea de deschidere a universității către mediul socio-economic, meritorie fiind și contribuția să la atragerea de investiții cu capital străin în Timișoara.

Demn de remarcat este faptul că de la 7.000 de studenți, cât avea Politehnica în 1996, când a preluat primul mandat de rector, printr-o strategie clară și cu multe insistențe, prin atragerea mediului economic, a părinților și elevilor a reușit ca la finalul celui de-al doilea mandat să crească numărul de studenți la 13.000.

În mandatul său de rector a reabilitat patrimonial UPT și s-au făcut câteva investiții de răsunet. Au fost înființate casele Politehnicii, dar mai ales Casa Politehnicii II, care a fost adusă, cu trudă, la standarde moderne. Apoi, bazele sportive, cu terenuri de tenis, fotbal, handbal, bazine acoperite etc. A preluat Sala Senatului în paragină, iar astăzi este una emblematică. Realizare care îi este cea mai dragă și cu care se mândrește, este Biblioteca UPT.

Nu în ultimul rând, s-a implicat foarte mult – și cu succes – în activitatea sportivă, cea care, alături de educația de înaltă clasă, a dat o notă de distincție Universității Politehnica din Timișoara. Profesorul Ioan Carțiș a fost, de-a lungul vremii, aproape de fotbalul alb-violet, și în vremurile bune, dar mai ales în cele de răscruce. În calitate de rector al Universității Politehnica, s-a zbătut să readucă Timișoara fotbalistică în prim-plan, într-un moment în care întregul fenomen părea să se fi prăbușit de tot.

Dăruirea de care a dat dovadă de-a lungul carierei i-a adus o multitudine de diplome și distincții. La loc de cinste între acestea stau Ordinul Național Serviciul Credincios în Grad de Cavaler (2002), titlul de Cetățean de Onoare al Timișoarei (2012), Doctor Honoris Causa al Universităţii „Aurel Vlaicu” din Arad (2003), „Conferenţiar evidenţiat” distincţie a Ministerului Învăţământului (1988).

Autor
Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

1 comentariu pentru acest articol

leo di taio a spus: (noiembrie 9th, 2021 at 16:23 )

Dl. prof. dr.ing. hc ROBU NECULAI from BOCSIG nu a catadicsit sa il felicite pe omul care l-a ajutat atata de mult in cariera sa? ASTA DA CARACTER.

* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

Știri de ultimă oră

Cele mai citite articole


L'architect du beaute

Administratie vezi arhiva Administratie

Fidelity by Iulius Mall

Politica vezi arhiva Politica

Ovidiu Drăgănescu îl acuză pe primarul Fritz de prezentări false în lupta cu clanuri imaginare

Subprefectul PNL de Timiș, Ovidiu Drăgănescu, îl acuză pe primarul Dominic Fritz, că dezinformează, realizând prezentări false despre strada Cezar, cea despre care primarul spune că a recuperat-o pentru oraș de la clanuri imobiliare. Nu e niciun clan, actuala configurație există din anii 50 și a fost făcută de Miliție, care deținea imobilele în administrare,...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Ovidiu Drăgănescu îl acuză pe primarul Fritz de prezentări false în lupta cu clanuri imaginare
isho.ro

Sport vezi arhiva Sport

Victorie dramatică, dar atât de necesară. Lugojul, la un pas de cupele europene

Prim-divizionara de volei feminin CSM Lugoj a câştigat dramatic prima partidă pentru locul 5 în fața celor de la CSM București. S-a păstrat tradiția scorului din meciurile disputate în sezonul regulat: 3-2! CSM București a trecut peste o mare șansă. A condus cu 1-0 și 2-1 la seturi, iar apoi în decisiv a avut 10-5...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Victorie dramatică, dar atât de necesară. Lugojul, la un pas de cupele europene
Muzeul National al Banatului

Social vezi arhiva Social

dermaskin-orizontal
gauss-topografie-timisoara_728x90px

Economic vezi arhiva Economic

Se pregătește o nouă ediție a Salonului Industriei Ușoare, dedicată sărbătorilor pascale

La Timișoara se va desfășura o nouă ediție a Salonului Industrie Ușoare, una dedicată sărbătorilor pascale. Organizatorii au decis susținerea acestei ediții având în vedere succesul de care se bucură evenimentul în rândul publicului timișorean și la solicitarea expozanților tradiționali, urmând să aibă loc în perioada 24 – 28 aprilie, în organizarea Camerei de Comerț,...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Se pregătește o nouă ediție a Salonului Industriei Ușoare, dedicată sărbătorilor pascale

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

Subprefectul PNL de Timiș, Ovidiu Drăgănescu, îl acuză pe primarul Dominic Fritz, că dezinformează, realizând prezentări false despre strada Cezar, cea despre care primarul spune că a recuperat-o pentru oraș de la clanuri imobiliare. Nu e niciun clan, actuala configurație există din anii 50 și a fost făcută de Miliție, care deținea imobilele în administrare,...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Ovidiu Drăgănescu îl acuză pe primarul Fritz de prezentări false în lupta cu clanuri imaginare
Proiectul de realizare a studiului de fezabilitate pentru campusul de învățământ dual care se va ridica la Timișoara a fost semnat de primărie cu societatea timișoreană care a câștigat contractul. Investiția este făcută cu finanțare prin PNRR. Primăria pune la dispoziție un teren de trei hectare în Calea Buziașului, va realiza construcția și va asigura...
Citeşte tot articolul Citeste articolul A fost semnat contractul de proiectare faza SF pentru viitorul campus pentru învățământ dual Timișoara
Preşedintele CJ Timiş, Alin Nica, a decis să-i retragă lui Cristian Moş toate atribuțiile pe care le are în funcția de vicepreședinte al Consiliului Judeţean. Reacţia vine după ce Moş a anunţat că va candida la Primăria Timişoara, atacând totodată tandemul Aliana Dreapta Unită, Dominic Fritz – Alin Nica. Candidat pentru un nou mandat la...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Alin Nica i-a retras lui Cristian Moş toate atribuțiile pe care le are în funcția de vicepreședinte al CJ Timiş
Viitorul stadion care ar urma să fie ridicat la Timișoara, de Compania Națională de Investiții (CNI), ar urma să aibă indicatorii tehnico-economici aprobați în următoarea ședință de guvern. Mai mult, dorința liderilor locali politici este ca această ședință să aibă loc chiar la Timișoara, într-un gest simbolic. Conform celor de la PSD Timiș, Hotărârea de...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Ședința guvernului, susținută la Timișoara? Se aprobă indicatorii tehnico-economici pentru noul stadion al Timișoarei
Primăria Timișoara anunță că a recuperat o stradă care asigura o legătură între bulevardul Loga și Parcul Copiilor. Aceasta ar fi fost acaparată de proprietarii a două vile din zona respectivă, care ar fi ridicat acolo garduri și construcții ilegale. Acum, au fost emise documentele necesare pentru a demola construcțiile respective. Respectiva stradă ar avea...
Citeşte tot articolul Citeste articolul O stradă pietonală din zona centrală a Timișoarei, închisă accesului public de clanuri imobiliare, va fi redată circulației publice/Foto
Dominic Fritz afirmă că fostul preşedinte al USR Timiş, Cristian Moş, a fost sedus sau chiar şantajat de PSD şi Nicolae Robu pentru a se înscrie în lupta pentru scaunul de primar al Timişoarei. Primarul Timişoarei mai spune că singura misiune a lui Cristian Moș este să saboteze proiectul de continuitate europeană a Timișoarei. Dominic...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Dominic Fritz despre candidatura lui Cristian Moş la Primăria Timişoara: “În realitate a fost șantajat sau sedus de tandemul PSD-Robu”
Misterul candidaturii lui Cristian Moș s-a elucidat joi, iar la decizia luată de cel care a reprezentat, timp de patru ani, USR Timiș în funcția de vicepreședinte al Consiliului Județean Timiș este de a candida ca și independent la funcția de primar al Timișoarei. Moș spune că decizia a luat-o exact după ce a văzut...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Cristian Moș spune că s-a simțit nevoit să candideze la Primăria Timișoara: ”Cred în continuare în proiectul USR, nu mai cred în proiectul USR Timiș”,
Top