Să-i dăm şi PSD-ului ce-i al… PSD-ului

Editorial de Ino Ardelean

Editorial de Ino Ardelean

PSD a revenit ieri la guvernare la exact doi ani, o lună şi 15 zile de la momentul în care executivul condus de Viorica Dăncilă cădea în parlament în ovaţiile întregii ţări. Se întâmpla pe 10 octombrie 2019. Şi a revenit neprihănit, pe cai mari, ca un mare salvator al patriei. Pentru fanii conspiraţiilor, aici chiar s-ar punea ţese o poveste. Cu un spion PSD aflat într-un laborator din Wuhan, care află despre epidemia care va să vină. Aşa că liderii PSD decid să se retragă de la putere şi să lase pe alţii să-şi rupă capul, pentru a reveni apoi din postura de salvatori. Că doar „mesele îi vor”, ca să-l parafrazez pe un revoluţionar timişorean trecut recent în nefiinţă. Şi nu te pui cu „mesele”.

Sigur, asta e o poveste, dar totuşi, ce s-a întâmplat în aceşti doi ani cu PSD? Dacă atunci liderii PSD, pe oriunde erau prinşi pe stradă, li se recomandau tratamente cu „plăcuţe suedeze”, acum sunt rugaţi să ne salveze. S-a tot vorbit din perspectiva PNL despre cum s-a ajuns la această „monstruoasă coaliţie” şi mai puţin din cea a PSD. Ce merite au social-democraţii să ajungă acum providenţiali pentru România? Cum s-au schimbat (dacă s-au schimbat) în doar doi ani?

Sigur, principala cauză a acestei reveniri a fost pandemia, complicat de gestionat în întreaga lume, nu doar în România, neexistând un precedent asemănător de la gripa spaniolă. Şi cu costuri electorale aferente pentru toate guvernele lumii. Chiar aşa, oare ce ar fi făcut PSD în pandemie, având de ales între măsuri populiste şi sănătatea românilor? Apoi a fost şi prostia colectivă a „echipei câştigătoare” din PNL, care a făcut posibil acest lucru. Au contat şi capriciile, dar şi o oarecare aroganţă şi superioriate afişate de USR.

Şi, evident, are şi PSD-ul meritele sale. În primul rând, a dat impresia unei reformări a partidului. Impresie, fiindcă, în pofida multor declaraţii, niciun partid din mainstream nu s-a reformat în ultimii ani. Nici PSD, nici PNL, nici UDMR. USR e prea tânăr ca să vorbeşti de reforme acolo. Iar cât timp promovarea în aceste partide se va face pe contraselecţie, principalul criteriu fiind obedienţa faţă de şefi, orice reformă e imposibilă. Dar în politică se lucrează cu percepţii, iar prin „dezTeleormanizarea” partidului, PSD a vândut impresia unui partid reformat. Pe de altă parte, nu se poate spune că nu s-a făcut o anumită curăţenie. Au fost date la o parte personaje dezagreabile, ca să folosesc un eufemism, precum Şerban Nicolae, Codrin Ştefănescu, „Mitralieră”, Nicolicea, Carmen Dan, Pleşoianu etc. Altele au fost ascunse, inclusiv la Bruxelles, sau în… Consiliul Legislativ (Florin Iordache). Vă e dor de zbieretele Rovanei Plumb, locul I pe lista PSD de la alegerile europarlamentare? Chiar şi Olguţa Vasilescu nu mai umple ecranele zi de zi, iar dacă se mai scotea nişte venin din Firea-Pandele, chiar era o realizare.

Apoi, s-au reluat legăturile cu Grupul S&D din Parlamentul European, PSD fiind în trecut la un pas să fie exclus de aici. Nu mai auzim retorica antieuropeană din urmă trei-patru ani. Nici foarte multe despre „republica procurorilor”, „stat paralel” şi alte tâmpenii. Au apărut la comunicare oameni mai şcoliţi, precum un Alexandru Rafila sau Vasile Dâncu. Sigur, medicul Rafila s-a aflat de multe ori în contradicţie cu politicianul cu acelaşi nume, de unde şi multe mesaje ambigue. De exemplu, a înţeles cineva care e poziţia lui Rafila vizavi de certificatul verde? Că medicul zice una, apoi politrucul alta.

Iar modul de acţiune al PSD din ultimele luni a fost aproape impecabil. Să ne înţelegem, impecabil pentru partid, nu pentru ţară. Cu un instict de killer, şi-a urmărit victima (PNL) pas cu pas, ca să citez din clasici, cu mult calm, şi mai ales cinism. L-a susţinut din răsputeri, la limita legii, şi dincolo de ea, pe Florin Cîţu să câştige alegerile în PNL. Fiindcă ştiau că Superman este cea mai proastă soluţie pentru liberali şi cea mai bună pentru PSD. Apoi, imediat, cu mult cinsim, l-au sacrificat, aproape ritualic, pe acelaşi Cîţu, printr-o moţiune de cenzură care a adunat cele mai multe voturi din istoria post-comunistă. Evident, lovind în Cîţu, PSD a lovit straşnic în PNL, care tocmai ce îşi alesese noul preşedinte. PNL a ajuns astfel ca un boxer făcut groggy.

Artă, ce mai! Repet, la acestea a contribuit şi prostia aproape patologică a „echipei cîştigătoare”. Şi PSD a mers mai departe cu umilirea noului partener, refuzându-i acestuia poziţia de premier pentru preşedinte. Aşa s-a ajuns la varianta Nicolae Ciucă, care numai liberal nu este. Pe scurt, PSD a reuşit nu doar să revină foarte repede la guvernare, dar a izbutit şi să distrugă din temelii principalul său adversar politic. Care acum i-a devenit partener de guvernare. Şi nu-i puţin lucru.

Ce va însemna această guvernare, cum se vor împărţi teritoriile în carteluri, cum se vor da tunuri cu PNDL, PNRR, cum va fi abordată problema justiţiei, sunt cu totul alte discuţii. Vorba cântecului: „Que sera, sera”.

 

Autor
Etichete , , ,
Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

4 comentarii pentru acest articol

UIX a spus: (noiembrie 26th, 2021 at 11:40 )

Îmbrăcați în termeni de strategie politică un fapt mai prozaic: un colaps politic, ce va fi urmat, nu peste mult timp, de altele – economic, social și financiar. Cel cultural aproape că s-a terminat, dar ne surprinde mereu prin aceea că încă continuă!
PSD-ul este trecutul, readus la viață prin auto-detonarea unor petarde precum Iohannis, Cîțu, Rareș etc. Pseudolideri, fără viziune, fără vână, fără empatie cu poporul, inculți și oportuniști. Pentru că, vorba, lui Soljenițîn: nu au Dumnezeu.

Poli 21 a spus: (noiembrie 26th, 2021 at 18:50 )

Ai lustruit curul usr-ului, acum ai trecut la linsul celui psd-ist. Succesuri !

CH a spus: (noiembrie 27th, 2021 at 09:40 )

România NU are oameni politici. Cu puține excepții (domnii Coposu, Rațiu, Diaconescu, Câmpeanu) nimeni după ‘89 nu se poate numi politician. Pentru a fi om politic, pentru a fi capabil să legifereze ai nevoie de o pregătire, o școală și eventual o diplomă. Ca orice șofer profesionist, zugrav, medic, avocat, inginer, etc. Ori, dacă în aceste meserii nu poți profesa fără a fi școlit pentru asta, cum poți fi politician, cum poți da și impune legi fără ca tu măcar să fi studiat și să cunoști diferența între ideologia liberală și cea social democrată, sau cea ecologistă, sau…
Oameni fără educație, fără o elementară cultură generală, agramați și analfabeți funcționali au ajuns în România “politicieni”. Ei “servesc” interesul național și asta se vede clar.

Cristi a spus: (noiembrie 29th, 2021 at 13:18 )

Si uite ca totusi avea dreptate aia care zicea ca se pisa pe el vot.

* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

Cele mai citite articole


L'architect du beaute

Administratie vezi arhiva Administratie

Fidelity by Iulius Mall

Politica vezi arhiva Politica

isho.ro

Sport vezi arhiva Sport

Două sferturi bune nu au fost destul. Timişoara pierde primul joc din seria cu Craiova

În această seară a început în Bănie, seria contând pentru locurile 11-14 în prima ligă de baschet masculin dintre SCMU Craiova şi SCM Timişoara. La capătul unei partide foarte echilibrate, oltenii au învins bănăţenii, 87-80. Echipa viola nu a făcut un meci rău, dimpotrivă, a jucat bine, a şi câştigat două sferturi, a condus în...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Două sferturi bune nu au fost destul. Timişoara pierde primul joc din seria cu Craiova
Muzeul National al Banatului

Social vezi arhiva Social

Incursiune în trecut, pe urmele germanilor în Banat! O interesantă lecţie deschisă la UPT, cu profesorul Anton Sterbling

Banatul multietnic şi istoria sa seculară, sau o nouă incursiune în trecut cu un profesor la catedră. Acesta a fost subiectul unei adevărate lecţii deschise la UPT, unde s-a vorbit despre germanii din această parte de ţară. Centrul de Conferințe al Universității Politehnica Timișoara a găzduit miercuri, 24 aprilie 2024, conferința „Auf den Spuren der...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Incursiune în trecut, pe urmele germanilor în Banat! O interesantă lecţie deschisă la UPT, cu profesorul Anton Sterbling
dermaskin-orizontal
gauss-topografie-timisoara_728x90px

Economic vezi arhiva Economic

Companiile PPC din România își dezvăluie noua identitate de brand

Grupul de companii PPC din România a demarat recent prima sa campanie de imagine, marcând astfel trecerea la noua identitate de brand. Noua marcă reflectă responsabilitatea în fața comunității, angajamentul de a crea valoare pentru toți, de a fi o organizație axată pe sustenabilitate și economia circulară. ” Energia electrică ne însoțește constant în rutina...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Companiile PPC din România își dezvăluie noua identitate de brand

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

Universitatea de Vest din Timișoara a obținut certificatului de acreditare pentru „Centrul de Inovare și Transfer Tehnologic” constituit în cadrul instituției. Acestă acreditare marchează un pas semnificativ în consolidarea rolului UVT ca pol de inovație în regiune și întărește capacitatea centrului de a oferi servicii de top în domeniile Digital (Economie digitală și tehnologii spațiale), Green (Mediu și eco-tehnologii),...
Citeşte tot articolul Citeste articolul UVT a obținut acreditarea Centrului de Inovare și Transfer Tehnologic
Circul sălii de desfășurare a ședinței de guvern de la Timișoara s-a încheiat, miniștrii care vor participa vor fi înghesuiți în cea mai mare sală care e la sediul Prefecturii Timiș, una de 28 de locuri, Sala Video. Importante pentru regiune sunt două dintre proiectele care vor fi votate, anume cel pentru deschiderea punctului de...
Citeşte tot articolul Citeste articolul E oficial, miniștrii sosiți la Timișoara vor fi înghesuiți în Sala Video. Două proiecte pentru Timiș, votate la ședința de guvern
Consiliul Național pentru Soluționarea Contestațiilor a respins cererea depusă de cei de la ARL Cluj, societate deținută de cei de la Strabag, care contestau licitația pentru atribuirea contractului de proiectare și execuție a Centurii Vest Timișoara. Data la care se închidea, inițial, procedura era 29 martie. ARL a depus contestația în ultimul moment, ceea ce...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Proiectul Centurii Vest merge înainte, contestația depusă a fost respinsă
Banatul multietnic şi istoria sa seculară, sau o nouă incursiune în trecut cu un profesor la catedră. Acesta a fost subiectul unei adevărate lecţii deschise la UPT, unde s-a vorbit despre germanii din această parte de ţară. Centrul de Conferințe al Universității Politehnica Timișoara a găzduit miercuri, 24 aprilie 2024, conferința „Auf den Spuren der...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Incursiune în trecut, pe urmele germanilor în Banat! O interesantă lecţie deschisă la UPT, cu profesorul Anton Sterbling
În ziua în care Guvernul se întruneşte la Timişoara pentru a da o HG privind noul stadion al oraşului, Druckeria le solicită politicinilor timişoreni să lase la o parte orgoliile şi jocurile politice privind acest obiectiv. Intevenţia vine după mai multe schimburi de replici între preşedintele CJ Timiş, Alin Nica, şi Alfred Simonis, preşedintele PSD...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Druckeria face apel la politicieni să lase la o parte orgoliile şi jocurile politice în problema stadionului
În această seară a început în Bănie, seria contând pentru locurile 11-14 în prima ligă de baschet masculin dintre SCMU Craiova şi SCM Timişoara. La capătul unei partide foarte echilibrate, oltenii au învins bănăţenii, 87-80. Echipa viola nu a făcut un meci rău, dimpotrivă, a jucat bine, a şi câştigat două sferturi, a condus în...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Două sferturi bune nu au fost destul. Timişoara pierde primul joc din seria cu Craiova
În frunte cu cei doi consilieri locali, Maxim Maximilian şi Zoran Neamț, membrii Partidului Verde din Ghiroda s-au înscris în PNL. Primarul liberal al comunei Ghiroda, Ionuţ Stănuşoiu, afirmă că a colaborat foarte bine în Consiliul Local cu cei doi proaspeţi membri PNL. Ionuţ Stănuşoiu susţine că nu doar PNL va deveni mai puternic în...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Membrii Partidului Verde din Ghiroda s-au înscris în PNL
Atmosfera a fost încărcată de surprize și subtilități politice la recenta lansare a candidaturii PSD-PNL a lui Nicolae Robu pentru Primăria Timișoara, un eveniment ce a avut loc la Iulius Congress Hall. Deși era de așteptat să fie un moment de unitate pentru alianța PSD-PNL, un gest al lui Nicolae Robu a stârnit nemulțumiri printre...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Surpriză și nemulțumire în rândul tinerilor liberali: Nicolae Robu alege TSD în detrimentul TNL la lansarea candidaturii sale
Primăria Timișoara a anunțat că investiția pentru realizarea noii clădiri a Liceului Waldorf e în grafic. Peste trei sferturi din lucrări au fost realizate și investiția este planificată pentru finalizare completă în această vară. Constructorul a montat geamurile de mari dimensiuni. Clădirea are două niveluri, parter și etaj, și include spații unde vor studia aproape...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Trei sferturi din lucrările de la extinderea Liceului Waldorf au fost realizate
Mult disputata sală multifuncțională de la Palatul Administrativ e acum modernizată. Suma investită de cei de la Consiliul Județean Timiș a depășit un milion de lei. Sala Multifuncțională din Palatul Administrativ a trecut printr-o importantă modernizare Cu o investiție de peste 1 100.000 lei (TVA inclus), am fost realizate modernizări esențiale pentru a oferi utilizatorilor...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Sala Multifuncțională, devenită celebră în aceste zile, a fost modernizată
Top