Să-i dăm şi PSD-ului ce-i al… PSD-ului

Editorial de Ino Ardelean

Editorial de Ino Ardelean

PSD a revenit ieri la guvernare la exact doi ani, o lună şi 15 zile de la momentul în care executivul condus de Viorica Dăncilă cădea în parlament în ovaţiile întregii ţări. Se întâmpla pe 10 octombrie 2019. Şi a revenit neprihănit, pe cai mari, ca un mare salvator al patriei. Pentru fanii conspiraţiilor, aici chiar s-ar punea ţese o poveste. Cu un spion PSD aflat într-un laborator din Wuhan, care află despre epidemia care va să vină. Aşa că liderii PSD decid să se retragă de la putere şi să lase pe alţii să-şi rupă capul, pentru a reveni apoi din postura de salvatori. Că doar „mesele îi vor”, ca să-l parafrazez pe un revoluţionar timişorean trecut recent în nefiinţă. Şi nu te pui cu „mesele”.

Sigur, asta e o poveste, dar totuşi, ce s-a întâmplat în aceşti doi ani cu PSD? Dacă atunci liderii PSD, pe oriunde erau prinşi pe stradă, li se recomandau tratamente cu „plăcuţe suedeze”, acum sunt rugaţi să ne salveze. S-a tot vorbit din perspectiva PNL despre cum s-a ajuns la această „monstruoasă coaliţie” şi mai puţin din cea a PSD. Ce merite au social-democraţii să ajungă acum providenţiali pentru România? Cum s-au schimbat (dacă s-au schimbat) în doar doi ani?

Sigur, principala cauză a acestei reveniri a fost pandemia, complicat de gestionat în întreaga lume, nu doar în România, neexistând un precedent asemănător de la gripa spaniolă. Şi cu costuri electorale aferente pentru toate guvernele lumii. Chiar aşa, oare ce ar fi făcut PSD în pandemie, având de ales între măsuri populiste şi sănătatea românilor? Apoi a fost şi prostia colectivă a „echipei câştigătoare” din PNL, care a făcut posibil acest lucru. Au contat şi capriciile, dar şi o oarecare aroganţă şi superioriate afişate de USR.

Şi, evident, are şi PSD-ul meritele sale. În primul rând, a dat impresia unei reformări a partidului. Impresie, fiindcă, în pofida multor declaraţii, niciun partid din mainstream nu s-a reformat în ultimii ani. Nici PSD, nici PNL, nici UDMR. USR e prea tânăr ca să vorbeşti de reforme acolo. Iar cât timp promovarea în aceste partide se va face pe contraselecţie, principalul criteriu fiind obedienţa faţă de şefi, orice reformă e imposibilă. Dar în politică se lucrează cu percepţii, iar prin „dezTeleormanizarea” partidului, PSD a vândut impresia unui partid reformat. Pe de altă parte, nu se poate spune că nu s-a făcut o anumită curăţenie. Au fost date la o parte personaje dezagreabile, ca să folosesc un eufemism, precum Şerban Nicolae, Codrin Ştefănescu, „Mitralieră”, Nicolicea, Carmen Dan, Pleşoianu etc. Altele au fost ascunse, inclusiv la Bruxelles, sau în… Consiliul Legislativ (Florin Iordache). Vă e dor de zbieretele Rovanei Plumb, locul I pe lista PSD de la alegerile europarlamentare? Chiar şi Olguţa Vasilescu nu mai umple ecranele zi de zi, iar dacă se mai scotea nişte venin din Firea-Pandele, chiar era o realizare.

Apoi, s-au reluat legăturile cu Grupul S&D din Parlamentul European, PSD fiind în trecut la un pas să fie exclus de aici. Nu mai auzim retorica antieuropeană din urmă trei-patru ani. Nici foarte multe despre „republica procurorilor”, „stat paralel” şi alte tâmpenii. Au apărut la comunicare oameni mai şcoliţi, precum un Alexandru Rafila sau Vasile Dâncu. Sigur, medicul Rafila s-a aflat de multe ori în contradicţie cu politicianul cu acelaşi nume, de unde şi multe mesaje ambigue. De exemplu, a înţeles cineva care e poziţia lui Rafila vizavi de certificatul verde? Că medicul zice una, apoi politrucul alta.

Iar modul de acţiune al PSD din ultimele luni a fost aproape impecabil. Să ne înţelegem, impecabil pentru partid, nu pentru ţară. Cu un instict de killer, şi-a urmărit victima (PNL) pas cu pas, ca să citez din clasici, cu mult calm, şi mai ales cinism. L-a susţinut din răsputeri, la limita legii, şi dincolo de ea, pe Florin Cîţu să câştige alegerile în PNL. Fiindcă ştiau că Superman este cea mai proastă soluţie pentru liberali şi cea mai bună pentru PSD. Apoi, imediat, cu mult cinsim, l-au sacrificat, aproape ritualic, pe acelaşi Cîţu, printr-o moţiune de cenzură care a adunat cele mai multe voturi din istoria post-comunistă. Evident, lovind în Cîţu, PSD a lovit straşnic în PNL, care tocmai ce îşi alesese noul preşedinte. PNL a ajuns astfel ca un boxer făcut groggy.

Artă, ce mai! Repet, la acestea a contribuit şi prostia aproape patologică a „echipei cîştigătoare”. Şi PSD a mers mai departe cu umilirea noului partener, refuzându-i acestuia poziţia de premier pentru preşedinte. Aşa s-a ajuns la varianta Nicolae Ciucă, care numai liberal nu este. Pe scurt, PSD a reuşit nu doar să revină foarte repede la guvernare, dar a izbutit şi să distrugă din temelii principalul său adversar politic. Care acum i-a devenit partener de guvernare. Şi nu-i puţin lucru.

Ce va însemna această guvernare, cum se vor împărţi teritoriile în carteluri, cum se vor da tunuri cu PNDL, PNRR, cum va fi abordată problema justiţiei, sunt cu totul alte discuţii. Vorba cântecului: „Que sera, sera”.

 

Autor
Etichete , , ,
Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

4 comentarii pentru acest articol

UIX a spus: (noiembrie 26th, 2021 at 11:40 )

Îmbrăcați în termeni de strategie politică un fapt mai prozaic: un colaps politic, ce va fi urmat, nu peste mult timp, de altele – economic, social și financiar. Cel cultural aproape că s-a terminat, dar ne surprinde mereu prin aceea că încă continuă!
PSD-ul este trecutul, readus la viață prin auto-detonarea unor petarde precum Iohannis, Cîțu, Rareș etc. Pseudolideri, fără viziune, fără vână, fără empatie cu poporul, inculți și oportuniști. Pentru că, vorba, lui Soljenițîn: nu au Dumnezeu.

Poli 21 a spus: (noiembrie 26th, 2021 at 18:50 )

Ai lustruit curul usr-ului, acum ai trecut la linsul celui psd-ist. Succesuri !

CH a spus: (noiembrie 27th, 2021 at 09:40 )

România NU are oameni politici. Cu puține excepții (domnii Coposu, Rațiu, Diaconescu, Câmpeanu) nimeni după ‘89 nu se poate numi politician. Pentru a fi om politic, pentru a fi capabil să legifereze ai nevoie de o pregătire, o școală și eventual o diplomă. Ca orice șofer profesionist, zugrav, medic, avocat, inginer, etc. Ori, dacă în aceste meserii nu poți profesa fără a fi școlit pentru asta, cum poți fi politician, cum poți da și impune legi fără ca tu măcar să fi studiat și să cunoști diferența între ideologia liberală și cea social democrată, sau cea ecologistă, sau…
Oameni fără educație, fără o elementară cultură generală, agramați și analfabeți funcționali au ajuns în România “politicieni”. Ei “servesc” interesul național și asta se vede clar.

Cristi a spus: (noiembrie 29th, 2021 at 13:18 )

Si uite ca totusi avea dreptate aia care zicea ca se pisa pe el vot.

* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

Cele mai citite articole


L'architect du beaute

Administratie vezi arhiva Administratie

MINA Pop-Up 3 octombrie - 12 ianuarie

Politica vezi arhiva Politica

dermaskin-orizontal

Sport vezi arhiva Sport

CSM Lugoj a terminat anul 2024 în forţă, cu o victorie categorică

Etapa a 16-a din liga de elită de volei feminin a debutat pe malul Timişului la Lugoj, unde echipa locală CSM a întâlnit o adversară de tradiţie, CSM Bucureşti. Gazdele veneau după două victorii importante obţinute tot acasă, 3-2 cu Dinamo şi Corona Braşov, în timp ce oaspetele, în scădere mare de formă, şapte eşecuri...
Citeşte tot articolul Citeste articolul CSM Lugoj a terminat anul 2024 în forţă, cu o victorie categorică
isho.ro

Social vezi arhiva Social

Muzeul National al Banatului
No More Bad Gifts

Economic vezi arhiva Economic

Din această săptămână putem zbura direct între Timișoara și Dubai

Una dintre cele mai solicitate destinații aeriene din ultima perioadă din România, va avea o legătură aeriană directă de la Timișoara. Vorbim despre Dubai, luni a plecat spre această destinație prima cursă de tip charter.  Cursele vor fi operate de avioanele companiei aeriene românești HiSky, fiind o cursă de tip charter, a unei societăți de...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Din această săptămână putem zbura direct între Timișoara și Dubai

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

După ce au picat o dată la vot proiectul taxelor și impozitelor locale, consilierii locali timișoreni de la USR, PSD și PNL s-au pus de acord după ce șefii de partid au agreat o reducere a cotei cu care să se aplice clădirilor nerezidențiale. Primarul Dominic Fritz a făcut amendamentul, care a scăzut la 1,7%...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Proiectul impozitelor locale pe 2025 trece de votul consilierilor. Scade doar impozitul pe clădiri nerezidențiale, nu și pentru autovehiculele timișorenilor
La data de 21 decembrie, polițiștii Secției 5 Rurale Belinț sub coordonarea procurorului din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Lugoj, au reținut un bărbat în vârstă de 51 de ani bănuit de comiterea infracțiunii de furt. În fapt, la data de 20 decembrie, polițiștii au pus în executare dou[ mandate de percheziție domiciliară, în...
Citeşte tot articolul Citeste articolul A furat dintr-o maşină parcată în Brestovăţ! Unde l-au prins poliţiştii
Administrația Bazinală de Apă Banat derulează în prezent un important proiect pentru consolidarea malurilor râului Timiș. Este o investiție de amploare, care va merge până la granița cu Serbia. Operațiunile de consolidare și reprofilare a râului Timiș are loc pe sectorul Lugoj – frontieră Serbia, în juduț Timiș. Amplasamentul lucrărilor este pe teritoriul următoarelor localități:...
Citeşte tot articolul Citeste articolul ABA Banat investește 29 de milioane de lei în consolidarea și reprofilarea malurilor râului Timiș
13 kilometri de rețele termice vor fi reabilitați, Primăria Timișoara semnând contractul de finanțare. Această nouă investiție cu fonduri europene vine după înlocuirea a 30 de kilometri de rețea de termoficare primară și secundară, dar și de modernizare a 25 de puncte termice, a anunțat viceprimarul Ruben Lațcău. Noua investiție vizează magistrala care distribuie energia...
Citeşte tot articolul Citeste articolul La Timișoara continuă modernizarea rețelei de termoficare a orașului
Campioana națională de rugby, SCM USV Timișoara, și-a asigurat serviciile a doi jucători de la CSM Constanța. Este vorba despre Ngoni Chibuwe și Waisake Raqili, care au semnat contracte pe doi ani. Centrul Ngoni Chibuwe, născut 17 octombrie 1994, este un jucător cu experiență, component al naționalei statului Zimbabwe. În sezonul recent încheiat, el a...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Doi jucători străini vin la SCM USV via Constanţa
La sfârșit de an, Florin Drăgan, rectorul Universității Politehnica Timișoara, a făcut o analiză a evoluțiilor recente din mediul economic și impactul acestora asupra companiilor din România. Într-un context marcat de provocări globale și instabilitate politică internă, Drăgan atrage atenția asupra unor probleme care ar putea influența semnificativ piața muncii și mediul de afaceri în...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Florin Drăgan, rectorul UPT: „A fost un an plin de incertitudini în mediul economic, iar instabilitatea politică accentuează problemele”
PSD, PNL, UDMR și grupul minorităților naționale au ajuns la un acord de coaliție pentru formarea viitorului guvern. De asemenea, au convenit să aibă un candidat comun la președinție în persoana lui Crin Antonescu. Această decizie urmează să fie votată în forurile de conducere ale fiecărui partid. Preşedinţii PSD, PNL, UDMR şi liderul Grupului minorităţilor...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Crin Antonescu, anunţat candidatul comun al coaliţiei la alegerile prezidenţiale
Top