Ziua Politehnicii: 101 ani de la înființarea primei universități din partea de vest a țării/Foto

ziua politehnicii

ziua politehnicii

Înființată la 11 noiembrie 1920, prin Decretul semnat de Regele Ferdinand, dintr-o necesitate firească, Timișoara fiind cel mai dezvoltat oraș al țării din punct de vedere industrial, Școala Politehnică din orașul de pe Bega devenea prima instituție de învățământ superior din partea de vest a României. Şcoala a contribuit decisiv la dezvoltarea modernă a orașului Timișoara sau a regiunii, în anii care au urmat.

Prin cei peste 135.000 de absolvenți de-a lungul celor peste 100 de ani de existență, prin școlile create aici în majoritatea domeniilor inginerești, prin cercetarea științifică, prin ceea ce a reprezentat ca argument câteodată decisive pentru atragerea de investiții în zonă, dar și prin sport, muzică, artă, implicare în viața comunității, brandul Politehnicii s-a consolidat.

Evenimentul aniversar a avut loc azi, 11 noiembrie, în regim hibrid, cu o prezență redusă în Auditorium-ul Centrului de Conferințe al Universității Politehnica

Timișoara și mult mai largă în mediul online, via Zoom, fiind transmis în direct și pe pagina de Facebook a instituției.

Reuniunea a fost deschisă de rectorul Universității Politehnica Timișoara, conf.univ.dr.ing. Florin Drăgan, iar mesaje aniversare au fost rostite și de prof.univ.dr.ing. Radu Vasiu, președintele Senatului UPT, prof.univ.dr.ing. Vasile Țopa, rectorul Universității Tehnice din Cluj și președinte al Alianței Române a Universităților Tehnice (ARUT), dr.ing. Dan Bedros, președintele Comitetului Director al UPT, Sorin Maxim, director general ADR Vest, prof. Marin Popescu, inspector școlar general al ISJ Timiș, prof.univ.dr. Levente Kovacs, rectorul Universității Obuda din Budapesta (absolvent al UPT) și Alexandru Iliescu, reprezentantul studenților în Senatul UPT.

„Încheiem azi primul an al noului secol al Universității Politehnica Timișoara. Cum se vede prezentul Politehnicii? Cum trebuie să privim spre viitor, pentru a consolida acest edificiu minunat al Timișoarei și al Banatului? Dacă analizăm ce am realizat în acest prim an al noului secol al UPT, vedem o schimbare de paradigmă instituțională. În ceea ce privește cultura organizațională, am făcut, în acest prim an pași importanți prin training-urile asigurate pentru resursele umane, în special pentru managementul universității, atât în ceea ce privește zona administrativă, cât și cea didactică, training-uri specifice corporațiilor, organizate în premieră pentru o instituție de învățământ. Pași importanți au fost făcuți și în ceea ce înseamnă digitalizarea, venind, într-o perioadă foarte scurtă de timp, cu o serie de aplicații, prin care aducem un nou suflu în piața educațională, în piața de marketing sau aplicații pentru zona administrativă, aplicații software care, în această perioadă pandemică, ne-au ajutat să ne dezvoltăm într-un ritm alert, cu conștientizarea tuturor colegilor din comunitatea universitară că acest lucru e necesar. În ceea ce privește cercetarea, am stabilit metodologii prin care să sprijinim, chiar și financiar, pe cei care au rezultate deosebite în această zonă. Chiar în aceste zile trebuie să recunosc că mă bucură că în acel top al celor mai citați 2% dintre autorii de lucrări științifice indexate Scopus, avem cercetători care, pe de o parte, confirmă statutul pe care l-a avut mereu Politehnica, de a avea oameni cu o valoare deosebită în cercetare, începând de la cei care au pus bazele instituției, academicieni sau personalități formate la universități de prestigiu din Europa, și până în prezent, fiind, din acest punct de vedere, între primele trei universități din țară. De asemenea, ne confirm că și generațiile care vin din urmă păstrează tradiția și duc mai departe valorile care ne-au consacrat. Avem în acest top nu doar cercetători de valoare, cu rezultate pentru întreaga carieră, ci și tineri, care se ridică la nivelul tradiției (…) Rezultatele din cercetare ne confirmă statutul pe care îl avem, dar și în zona didactică am început o serie de training-uri pentru a aborda mai atractiv și mai efficient învățământul online, pentru a putea folosi tehnici noi de predare, atât de necesaregenerației actuale de studenți, iar în perioada următoare îi vom premia și pe cei mai buni, care vor deveni repere pentru colegii lor din facultăți (…) Nu ne limităm însă doar la educație și la cercetare, am dezvoltat proiecte și pe zona culturală și pe cea sportivă. Cel de pe zona culturală vizează dezvoltarea unui centru de artă contemporană. Viziunea noastră înseamnă și o nouă abordare asupra a ceea ce înseamnă un campus universitar, un campus verde, un mic oraș, pentru că

Politehnica este un oraș în oraș, prin numărul de membri ai comunității, dar și prin paleta de abordări pe care o are. Anul acesta, în luna decembrie, aniversăm și Centenarul sportiv al Universității Politehnica Timișoara. De altfel, sportul s-a dezvoltat odată cu universitatea la Politehnică. Brandul Politehnica Timișoara conține și o doză important de sport. În ultimii ani s-au adăugat noi secții clubului sportiv. Clubul de fotbal vine și el cu un nou proiect inovativ, un nou mod de organizare, ca societate pe acțiuni, prin care încercăm să atragem oameni importanți din comunitatea din oraș și chiar din regiune pentru că, până la urmă, Politehnica Timișoara e un club al întregii regiuni. Sunt multe subiecte, proiecte cu dezvoltare pe ani de zile, dar cred că cel mai important pentru noi, dincolo de ziduri, rămâne spiritul și cred că o comunitate puternică a oamenilor Politehnicii ne va asigura succesul în toate demersurile pe care le construim. Vivat, crescat, floreat Universitatea Politehnica Timișoara!”, a spus în mesajul său, rectorul Florin Drăgan.

Tot în data de 11 noiembrie, Facultatea de Construcții a aniversat 80 de ani de la înființare, perioadă în care și-a construit tradiția în prima linie a dezvoltării academice, științifice și profesionale în domeniu, prin reputația cadrelor didactice și prestația profesională a peste 20.000 de absolvenți.

Aniversarea celor 80 de ani de la înființarea Facultății de Construcții a avut loc tot în Auditorium-ul Centrului de Conferințe al Universității Politehnica Timișoara și tot în regim hibrid, cu o prezență fizică redusă, impusă de condițiile epidemiologice, dar cu o serie de invitați care au transmis online mesajele lor.

Cu această ocazie, au fost decernate și titluri de Profesor Emerit unor cadre didactice de prestigiu ale facultății: acad. Dan Dubină, prof.dr.ing. Ion Costescu și prof.dr.ing. Gheorghe Lucaci. Titlurile și plachetele aferente au fost înmânate de rectorul UPT, Florin Drăgan, și de președintele Senatului UPT, prof.univ.dr.ing. Radu Vasiu.

Mesaje aniversare online au fost transmise de absolvenți de succes ai facultății (Zeno Dan, Viorel Sorinel Duducea, Cristian Moisescu Ciocan, Ștefan Dună, Gabriel Kerekes, Viktor Szalai), dar și de către decanii celorlalte facultăți de construcții din țară (prof.dr.ing. Ioan Tuns, decanul Facultății de Construcții – Universitatea Transilvania din Brașov; conf.dr.ing. Mădălina Mirela Stoian, prorector Universitatea Tehnică de Construcții București; prof.dr.ing. Daniela Lucia Manea, decanul Facultății de Construcții – Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca; lect.dr.ing. Cosmin Filip, decanul Facultății de Construcții – Universitatea „Ovidius” din Constanța; prof.dr.ing. Dorina Nicolina Isopescu, decanul Facultății de Construcții și Instalații – Universitatea Tehnica „Gheorghe Asachi” din Iași; prof.dr.ing. Marcela-Florina Prada, decanul Facultății de Construcții, Cadastru și Arhitectură – Universitatea din Oradea).

Lansarea proiectului Timișoara la plic – Palatul Lloyd

Tot în data de 11 noiembrie 2021, cu prilejul aniversării a 101 ani de la înființarea Universității Politehnica Timișoara, a avut loc lansarea proiectului Timișoara la plic – Palatul Lloyd. Prin intermediul acestuia, Clădirea Rectoratului Universității Politehnica din Timișoara are acum machetă în miniatură, ca urmare a unui parteneriat încheiat cu Timișoara la Cutie, devenind astfel prima Universitate din țară care are un astfel de produs, creat atât pentru miile de studenți care-i trec pragul an de an, pentru absolvenți, angajații și copiii lor, precum și pentru publicul larg.

Prin acest proiect copiii Timișoarei, viitorii studenți de mâine, pot descoperi nu doar o bucățică din valoarea istorică, arhitecturală a orașului cât și importanța colosală pe care o are Universitatea Politehnica la dezvoltarea socio-economică a orașului.

Palatul Lloyd a fost construit între anii 1910-1912, în stil Secession, după planurile arhitectului Leopold Baumhorn. În primii ani, palatul a funcționat ca sediu al Bursei Agricole a Societăţii Lloyd, iar la etajele al doilea și al treilea se găseau apartamente de închiriat pentru cei cu dare de mână. De construcţie s-a ocupat arhitectul timişorean Arnold Merbl. Primarul Timişoarei Josef Geml, a spus despre Palatul Lloyd că „este cea mai frumoasă casă din Timişoara”.

În timpul primului război mondial, din 15 septembrie până în 18 octombrie 1915, cartierul general al trupelor germane s-a instalat în Palatul Lloyd. În acea perioadă, mareşalul August von Mackensen, comandantul suprem al armatei germane din Balcani, a fost găzduit la al doilea etaj al clădirii, în apartamentul unei familii evreieşti bogate, Rozsavölgyi, conform unui ziar din acea vreme, Alt Temeswar.

Din 1951, imobilul aparține Universității Politehnica Timișoara, iar astazi aici este Rectoratul instituției, care recent a intrat într-un amplu proces de renovare. Fațada dinspre Piața Victoriei este deja dezvelită, spre desfătarea privirilor trecătorilor, urmând ca până în vara anului viitor să se finalizeze și celelalte două fronturi.

Autor
Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

Cele mai citite articole


L'architect du beaute

Administratie vezi arhiva Administratie

Fidelity by Iulius Mall

Politica vezi arhiva Politica

Alin Nica

Nica acuză PSD că amenință participanții la acțiunea despre regionalizare de la Consiliul Județean pentru a nu se ”dubla” cu ședința de guvern de la Timișoara

Alin Nica, președintele în funcție al Consiliului Județean Timiș, acuză PSD că ar fi sunat participanții la o dezbatere despre regionalizare, programată la aceeași oră, la Palatul Administrativ, cu ședința de guvern adusă la Timișoara, care ar urma să aibă loc în sala Multifuncțională, din aceiași clădire. I-au intimidat și le-au cerut să se retragă...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Nica acuză PSD că amenință participanții la acțiunea despre regionalizare de la Consiliul Județean pentru a nu se ”dubla” cu ședința de guvern de la Timișoara
isho.ro

Sport vezi arhiva Sport

Şi înotătorii de la Poli s-au remarcat la Naţionalele de la Otopeni

Nu doar David Popovici a furat priviriile ultimul campionat de nataţie, sportivii de la Politehnica fiind şi ei printre medaliaţi. Înotătorii Politehnicii Timișoara s-au întors cu trei medalii de la Campionatul Național de seniori, tineret și juniori, care a avut loc la Otopeni. Emil Dăncăneț a câștigat două dintre ele la seniori, iar Darius Nistor...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Şi înotătorii de la Poli s-au remarcat la Naţionalele de la Otopeni
Muzeul National al Banatului

Social vezi arhiva Social

UPT a sărbătorit Ziua Bibliotecarului, cu accent pe digitizare

Peste tot în lume, în data de 23 aprilie se sărbătoresc Ziua Bibliotecarului și Ziua Mondială a Cărții, la inițiativa UNESCO, începând din 1996. În această zi, în aproape toate țările lumii au loc acțiuni de omagiere a cărții, a autorilor, a editorilor, a librarilor, a bibliotecarilor și, implicit, a cititorilor. Ideea marcării Zilei Bibliotecarului...
Citeşte tot articolul Citeste articolul UPT a sărbătorit Ziua Bibliotecarului, cu accent pe digitizare
dermaskin-orizontal
gauss-topografie-timisoara_728x90px

Economic vezi arhiva Economic

Companiile PPC din România își dezvăluie noua identitate de brand

Grupul de companii PPC din România a demarat recent prima sa campanie de imagine, marcând astfel trecerea la noua identitate de brand. Noua marcă reflectă responsabilitatea în fața comunității, angajamentul de a crea valoare pentru toți, de a fi o organizație axată pe sustenabilitate și economia circulară. ” Energia electrică ne însoțește constant în rutina...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Companiile PPC din România își dezvăluie noua identitate de brand

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

Grupul de companii PPC din România a demarat recent prima sa campanie de imagine, marcând astfel trecerea la noua identitate de brand. Noua marcă reflectă responsabilitatea în fața comunității, angajamentul de a crea valoare pentru toți, de a fi o organizație axată pe sustenabilitate și economia circulară. ” Energia electrică ne însoțește constant în rutina...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Companiile PPC din România își dezvăluie noua identitate de brand
Localitatea Otelec, găzduiește în această sâmbătă, un Concurs Internațional Gastronomic, în organizarea  Asociației Ótelek Magyarul Magyarokért. Evenimentul a ajuns la cea de a noua ediție și are loc în proximitatea fostului port din localitate. Cu această ocazie, STPT va oferi o cursă specială, navală, pe Bega, între Timișoara și Otelec. Evenimentul are caracter internațional, iar...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Cu vaporașul de la Timișoara la Concursul Internațional Gastronomic, la Otelec. Bucătarii din Serbia sosesc pe apă/FOTO
TRIAJ este un ecosistem cultural format din spații expoziționale, ateliere, conferințe, instalații, tururi ghidate și intervenții culturale, care constă în redeschiderea la Timișoara a unei versiuni reinterpretate a Muzeului Holocaustului din Odessa, instituție care nu mai funcționează de la începutul războiului din Ucraina. Proiectul își propune își propune să activeze zona de Nord-Vest a Timișoarei,...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Expoziția-multimedia TRIAJ, versiunea reinterpretată a Muzeului Holocaustului din Odessa/FOTO
Alin Nica, președintele în funcție al Consiliului Județean Timiș, acuză PSD că ar fi sunat participanții la o dezbatere despre regionalizare, programată la aceeași oră, la Palatul Administrativ, cu ședința de guvern adusă la Timișoara, care ar urma să aibă loc în sala Multifuncțională, din aceiași clădire. I-au intimidat și le-au cerut să se retragă...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Nica acuză PSD că amenință participanții la acțiunea despre regionalizare de la Consiliul Județean pentru a nu se ”dubla” cu ședința de guvern de la Timișoara
Tinerii din liceele și școlile timișorene pot vedea ”pe viu” cum se produce îmbrăcămintea ”Fast Fashion”. Ei pot să ”experimenteze” în aceste zile condițiile de lucru dintr-o fabrică de Fast Fashion, fiind invitați să interacționeze cu o instalație artistică realizată în cadrul proiectului „Cultura sustenabilității în școlile din Timișoara”, implementat de Asociația CRIES – Centrul...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Timișorenii pot experimenta ce înseamă producția ”Fast Fashion” și ce impact are aceasta asupra mediului/FOTO
Echipa care conduce Prefectura Timiș e din nou completă, Guvernul României a aprobat în ședința de marți numirea ex-liberalului Raul Ambruș, acum membru PSD, în funcția de subprefect. El renunță la calitatea de membru al Consiliului Local Timișoara, acolo unde a fost ales pe listele PNL, iar după ce a asigurat majoritatea celor de la...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Raul Ambruș a fost numit de Guvernul României în funcția de subprefect al județului Timiș
Dominic Fritz, președintele USR Timiș și Primarul Timișoarei, Ligia Dugulescu, președinta PMP Timiș, Claudiu Chira, deputat și președinte Forța Dreptei și Alin Nica, președinte al Consiliului Județean Timiș și candidat al Alianței Dreapta Unită pentru al doilea mandat, au depus azi protocolul de constituire al Alianței, pentru a putea candida la alegerile din 9 iunie....
Citeşte tot articolul Citeste articolul Dominic Fritz: Vom câștiga aceste alegeri cu ajutorul timișorenilor și timișenilor
Primăria Timișoara anunță că tratamentele de dezinsecție pentru combaterea ţânţarilor şi larvelor acestora, pe domeniul public al orașului, programate inițial pentru perioada 15 – 25 aprilie, se decalează și urmează să fie efectuate între 26 și 30 aprilie 2024. Schimbarea perioadei a fost determinată de condițiile meteo nefavorabile, care nu au permis desfășurarea în condiții...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Ploaia strică treaba. Primăria Timișoara amână pentru zilele viitoare dezinsecția
Top