Astăzi este Ziua Naţională a Românei, odată cu împlinirea a 103 ani de la Marea Adunare de la Alba Iulia. Ziua de 1 Decembrie a fost adoptată drept Zi Naţională a României printr-o lege votată pe 31 iulie 1990. În anul următor, această prevedere a fost prinsă şi în prima Constituţie post-decembristă. La Timişoara, Ziua Naţională va fi marcată fără defilare militară.
„Noi, onorată Adunare Naţională, privim înfăptuirea unităţii noastre naţionale un triumf al libertăţii omeneşti. Noi nu voim să devenim din oprimaţi oprimatori, din asupriţi asupritori. Noi voim să întronăm pe aceste plaiuri libertatea tuturor neamurilor şi a tuturor cetăţenilor. Noi propunem decretarea unirei cu Regatul României a întregei Transilvanii, a întregului Banat şi a întregului teritoriu locuit de Români al Ungariei. Pe aceste teritorii locuiesc însă şi alte neamuri, cu alte însuşiri şi alte tradiţii. Noi nu voim să răpim individualitatea etnică, nici fiinţa naţională a acestor neamuri. Noi nu vroim să răpim limba nimănui, ci vrem ca fiecare om să aleagă liber limba şi credinţa în care vrea să trăiască atât în viaţa lui particulară, cât şi în legătură cu viaţa de stat. Noi nu vrem să verse nimenea lacrimile pe cari le-am vărsat noi atâtea veacuri şi nu voim să sugem puterea nimănui, aşa cum a fost suptă a noastră veacuri de-a rândul.” Azi se împlinesc 103 ani de la acest discurs definitoriu al lui Iuliu Maniu, de la Marea Adunare Naţională de la Alba Iulia, în care se consfinţea Unirea Transilvaneri şi Banatului cu Regatul României.
Începând din 1990, ziua de 1 decembrie a devenit Zi Naţională a României
La Timişoara, ceremoniile principale dedicate Zilei Naţionale vor avea în Parcul Scudier (Central). Nu va fi o defilare a tehnicii de luptă a forțelor armate, dar va fi o mică paradă a Detașamentului de Onoare.
Programul acțiunilor va începe la ora 11.00, la Monumentul Ostașului Român din Parcul Central „Anton Scudier”, cu întâmpinarea oficialităţilor: prezentarea onorului, salutarea Drapelului de Luptă, ocuparea locului în dispozitiv și intonarea Imnului Naţional al României
Repere orare:
11:03 – 11:10: oficierea serviciului religios;
11.10 –11.16; alocuțiuni;
11:16 – 11:22 depuneri de coroane, jerbe și buchete de flori;
11:22 – 11:30 defilarea Detașamentul de Onoare.
Seara va avea loc și deschiderea oficială a Târgului de Crăciun. De la ora 18, va fi organizat un spectacol susținut de Ansamblul Timișul și de soliștii Olguța Berbec, Angelica Flutur, Răzvan Rădos și Petrică Miulescu-Irimică, Timișul feat. TM GROOVE.
Comentarii prin facebook