O aliniere a astrelor în energie a făcut ca preţul la gaz să ajungă la un nivel pentru care cifrele nici nu mai contează. Chiar nu mai contează pentru 70-80% dintre români dacă metrul cub de gaz este acum 2,8 lei, iar la viitoarea prelungire de contract va fi 10 lei. De ce ne-ar mai interesa că plătim în loc de 2.172 lei vreo 7.176, când pentru unii salariul de abia ajunge acolo? De la o anumită sumă în plus cifrele nu mai înseamnă nimic, totul se măsoară în timp, în ore, zile până ce românul client la gaz va exploda. Dar cum va exploda el?
Primele vor fi înjurăturile la adresa furnizorului. Ele vor fi meritate, căci România nu cumpără direct gaz de la ruși, ci de la o firmă intemediară rusească cu sediul în aceeași clădire unde îl are și Gazprom Europa, în Elveția. Apoi poate mai e vreun intermediar și pe partea română, căci din ce și-ar face șmecherii din energie apartamentele din Monaco, dacă nu dintr-o intermediere sănătoasă? Dacă statul se băga să cumpere el direct, ca prin alte părți, credeți că eram mai liniștiți? Nu cred, e totuși statul român, nu statul belgian.
După înjurături vor veni nopți nedormite și calcule cum am putea trece pe lemne, pe peleți, pe porumb. Opriți aceste calcule, căci oricât de ieftin ți s-ar părea lemnul acum, în comparație cu gazul, speculanții vor trage și ei prețul peleților după cum o cere piața prin cerere și ofertă. Ni se spune că nu avem voie să ne debranșăm, o imbecilitate, ca și cum furnizorul nu cu debranșarea ne amenință atunci când nu plătim factura. Și vor fi mulți care nu plătesc factura.
După înjurături și neplata facturilor vor veni pesediștii și peneliștii să pună preț mic și reglementat. Când credeți? Vara, da, vara, când e cald și nu consumăm gaz. Pentru cât timp? Cum să nu, așa, spuneți dumneavoastră din rândul patru, de lângă calorifer… Pentru șase luni, cât durează caldul ăla global de la natură, după care vine iarăși iarna și prețurile mari, iar dl. Ciolacu iarăși se va supăra pe autorități că nu reglementează bine, deși are pesedist în fruntea ANRE.
După atâta prefăcut pe autorități că rezolvă problema, deși situația externă și internă nu oferă mijloace de rezolvare nicicum, poporul debranșat de la gaz va continua să plătească prețul încă bun și subvenționat de la termoficarea centralizată, cum e Colterm, după care cu toporul cu care taie lemne se va aduna în fața guvernului pentru măcel. În 1907 s-au mai vărsat lacrimi și amar, dar s-a vărsat și aiurea sânge când poporul abrutizat și echipat în opincă a pus mâna pe coasă și secure fără să gândească prea mult.
Uite de aia nu-mi duc grijile în punctul ăla critic de fierbere. Când voi ajunge în situația să scot și eu securea, nu mai am în cine să o înfig, căci mulți-mulți alții mi-au luat-o înainte mult mai devreme. Va fi mai bine? Puțin. Cei cu securea nu vor primi gaz mai ieftin, dar vom consuma banii de investiții ai României, vom arde și vom mânca, iar vara găsim puțin răgaz să ne odihnim oleacă în Zanzibar.
Europa trebuie să se gândească serios la asta. Nu are numai nemți care se supără, pleacă acasă și plătesc costurile online. Mai sunt și românii cu brișca și securea. Iar dacă lui Dominic Fritz de la Timișoara, progresist de felul lui, i s-a urât de încălzirea globală și certificatele verzi, atunci ceva trebuie să calculeze și Europa. Poate a greșit la temporizare. Moare planeta cu atâta carbon eliminat, e adevărat, numai să nu moară mai repede fără.
O țară precum România trebuie ajutată și obligată să facă niște pași. Dacă nu am început de pe vremea lui Văcăroiu, trebuie să începem acum cu centrale atomoelectrice, încălzire pe cartiere, eliminarea pierderilor din rețea și așa mai departe. Iar pentru asta Uniunea Europeană trebuie să ne asiste, să ne dea direcția, dar și să continue o politică de derogări de la legislație în cazul celor fără infrastructura pusă la punct. Europa nu poate obliga amărâtul de la Checea să-și cumpere mașină electrică înainte să-și mute buda în casă, că vine omul grăbit și mânjește volanul. Da, dar îl poate învăța să se spele pe mâini și unde se poate face asta.
Comentarii prin facebook