Primarul Timișoarei se bazează în continuare pe echipa care și-a constituit-o la Centrul de Proiecte al municipalității, vorbește despre discuții cu echipa curatorială, dar niciun cuvânt despre Asociația TM 2023, care ar trebui să realizeze managementul proiectului. În ceea ce privește proiectul în sine, în 2023, Fritz spune că nu e nevoie de un foc de artificii, de acțiuni care să atragă turiști anul viitor, ci de ceva care să dezvolte social Timișoara.
Cei puși pe post în echipa curatorială de la Centrul de Proiecte își văd de treabă, iar acum lucrează la schimbarea ”bid-book-ului” spune primarul. Ei caută parteneri care nu mai există în varianta inițială și decid ce se va face în viitor. Iar instituțiile culturale locale sunt acum pe primul loc la făcut acțiuni.
”Am avut o întâlnire cu echipa curatorială, care a revizuit programul pentru Timișoara Capitală Culturală. E foarte important să înțelegem că Capitală Culturală nu e doar un titlu și că după aia faci un an de zile tot felul de acțiuni culturale și după aia toată lumea merge acasă. Timișoara a câștigat cu un dosar de candidatură în care a spus clar ce se va întâmpla în anul deținerii titlului. Se numește bid book și acest dosar a fost scris în 2015, acum șapte – opt ani mai târziu, unele lucruri nu mai sunt valabile, acolo au fost trecuți niște parteneri care poate nici nu mai există, alții s-au retras. Așa că, în ultimele luni, această echipă curatorială a lucrat la o analiză a stării dosarului de candidatură, ce proiecte sunt pe un drum bun, ce proiecte nu sunt, și a făcut o propunere. Sunt foarte multe instituții din oraș care vor avea parte de acest program cultural. Teatrele, orchestrele, vom avea toată gama de spectacole dar importat acum pentru Capitală Culturală”, a afirmat Dominic Fritz, în cadrul unui interviu la West City Radio.
El are o viziune puțin diferită față de cea a predecesorului său, nu e interesat să facă Timișoara un fel de Disneyland cultural timp de un an de zile, să atragă o grămadă de turiști, ci dorește ca efectele proiectului să se simtă în comunitatea timișoreană pe un timp mai lung.
”Important este să nu facem acum niște focuri de artificii, să atragem niște turiști pentru 2023, și pentru 2024 să se stingă focul. Scopul este să avem un mediu cultural în Timișoara, în care sunt implicați oameni de toate felurile, din toate straturile sociale și chiar să definim cultura ca un motor de dezvoltare socială în cartiere, dar și de dezvoltare economică”, a mai spus Fritz.
Comentarii prin facebook