Un stadion numit dorinţă. Scurtă istorie a unei ruşinoase… nefăcute

Editorial de Ino Ardelean

Editorial de Ino Ardelean

Într-o şedinţă desfăşurată în urmă cu două zile, Guvernul a aprobat construirea, cu bani de la bugetul statului, a unui stadion la Târgovişte. Ceva normal, nu-i aşa? Târgovişte are echipă în prima ligă de fotbal, Dâmboviţa e un fief PSD, aşadar un lucru firesc. Cum, premierul Ciucă e liberal, nu e PSD-ist? Va fi şi preşedinte PNL? O fi el PNL-ist, dar liberal nu a fost, nu este şi nici nu va fi vreodată. Iar apropierea de PSD e mult-mult mai mare decât faţă de partidul care l-a adoptat în disperarea după procente în sondaje.

Dar revin la durerea noastră, stadionul. Foarte bine că se face la Târgovişte. Cum s-au făcut şi la Bucureşti (vro patru noi), Cluj, Craiova, Târgu Jiu, Alexandria şi cine mai ştie unde. Problema care ne macină însă pe noi, timişorenii, este de ce nu se face şi în Timişoara. Al doilea mare contributor la bugetul de stat, Timişoara este lăsată total de izbelişte la capitolul infrastructură sportivă. Nu avem stadion, nu avem sală polivalentă, nu avem bazin olimpic, nu avem un patinoar, nu avem… nimic.

Şi, în primul rând poate, politicieni, care să mişte lucrurile la acest capitol. Pardon, avem politicieni care se bat cu cărămizile în piept de cât de mare trecere au pe la Palatul Victoria, cum li se închină lumea prin ministere, cum mişcă lucruri prin parlament. Am avut miniştrii, ba vreo şase luni chiar şi un premier, mai preocupat însă de ordonanţe (13, 14), decât de un proiect după care întreaga Timişoară tânjeşte de atâta amar de vreme.

Da, vor fi mulţi care vor spune că nu avem nevoie de stadion, în condiţiile în care nu mai avem o echipă competitivă, plus că poate ne arde mai tare Colterm-ul. Numai că aici avem parte şi de un cerc vicios. Poate că nu avem echipă şi fiindcă nu avem stadion. Sunt convins că, în momentul în care Timişoara va avea un stadion modern, vor exista oameni de afaceri din Timişoara, din ţară sau chiar şi din străinătate, care să investească într-o echipă competitivă. Plus, un stadion, ca de altfel şi o sală polivalentă, pot fi folosite şi în scopuri culturale, şi mă refer la concerte în primul rând.

Şi există deja un exemplu. Festivalul Diskoteka, cu o mare afluenţă de public la prima ediţie, s-a mutat la Craiova, fiindcă aici nu avem stadion. Şi e vorba de un festival care crea efervescenţă mare nu doar în rândul fanilor, dar, în principal, în domeniul Horeca. Adică bani pentru Timişoara. Una peste alta, e o ruşine maximă, ca un oraş care anul viitor va fi Capitală Culturală Europeană să nu aibă un stadion sau o sală polivalentă.

Şi dacă tot am vorbit despre politicienii care au tot promis acest stadion, aş face o scurtă istorie a unor astfel de angajamente. În 2002, în aşteptarea unei echipe cu puternc iz electoral (PSD), Poli AEK, Guvernul Năstase transferă, printr-o HG, Stadionul Dan Păltinişanu de la primărie la Consiliul Judeţean, condus pe atunci de PSD-istul Dan Ioan Şipoş. Se fac unele lucrări, se pun nişte scaune, apare şi o nocturnă (nu mai contează că era la suprapreţ), dar stadionul arăta binişor pentru acea vreme. Că nu s-a mai au acoperit tribunele cu o copertină, altă promisiune, nu mai contează. Oricum începeau discuţiile pentru un nou stadion. Era şi o perioadă în care Poli mergea bine.

Aşa apare ideea unui mega-complex sportiv la Covaci, pe un teren al Consiliului Judeţean. Şi ce complex! Stadion de 35.000 de locuri, sală polivalentă, patinoar, bazin olimpic şi multe alte bunătăţuri de sezon. Responsabil cu promisiunea era Constantin Ostaficiuc, pe atunci preşedinte al CJ Timiş. S-au aruncat şi ceva bani frumoşi pentru tot felul de studii ale acestei utopii, pentru ca în final totul să cadă. Prin 2009, noul stadion se „mută” pe actualul amplasament şi vine la pachet cu o nouă sală polivalentă, în aceeaşi zonă. Responsabili cu promisiunea, acelaşi Ostaficiuc şi primarul de la acea vreme Gheorghe Ciuhandu.

Vine anul de graţie 2012 şi celebrele deja promisiuni ale lui Nicolae Robu: stadion nou (într-o primă fază 55.000 de locuri, „micşorat” ulterior la 35.000), sală polivalentă, bazin olimpic şi… câte şi mai câte. Ba la un moment dat, promisiunea era dată ca fiind atât de palpabilă, încât Robu se certa cu PSD doar pentru amplasamentul sălii polivalente. PSD o dorea la Giroc, în timp ce Robu o voia lângă stadionul care deja era ca şi făcut. Şi s-au certat şi s-au certat până când Viorica Dăncilă, premier la acea dată, i-a dat dreptate lui Robu: stadion şi sală la pachet. Degeaba, a plecat şi Robu şi tot nu avem nimic.

Sigur că şi PSD-ul trebuia să intre în acest concert al promisiunilor cu mare impact electoral. În 2016, proaspăt preşedinte al CJ Timiş, Sorin Grindeanu promitea obiectivul în maxim trei ani. Ghinion, în iarnă Dragnea îl duce la Bucureşti pentru un mandat de şase luni în fruntea Guvernului. Aşa că nu poţi să-i mai reproşezi lui Grindeanu că n-a făcut nimic. O să-ţi spună şi acum că, dacă rămâne la CJ, aveam deja obiectivul. În mai 2019, în campanie electorală, vicepremierul de la acea vreme, Daniel Suciu, promite că, în doi ani de la momentul demolării vechii arene, Timişoara va avea stadion nou-nouţ. Iar demolarea urma să fie făcută în toamna aceluiaşi an. Aşadar, încă din toamna lui 2021 trebuia să avem stadion. Iar ghinion, toamna lui 2019 nu aduce demolarea vechii arene, ci a PSD-ului de la guvernare.

În fine la puţin timp după câştigarea preşedinţiei Consiliului Judeţean, Alin Nica (PNL) dă ca termen „realist” pentru terminarea stadionului finalul lui 2024. Încă mai are timp, sigur. Dar pentru ca acel termen să fie realist, trebuia făcută demolarea în toamna lui 2021. Ce avem acum? Nimic, nici măcar promisiuni. Dan Păltinişanu a ajuns o imensă hardughie, închisă definitiv, după un meci ruşinos în care s-a stins lumina definitiv. Şi, simbolic, s-a stins lumina şi peste un deceniu şi jumătate de promisiuni deşarte…

 

Autor
Etichete ,
Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

8 comentarii pentru acest articol

Oșanu a spus: (aprilie 8th, 2022 at 09:01 )

Toți cei amintiți în articol sunt niște oportuniști mincinoși, slugi ale „sistemului” corupt până în măduva oaselor… Cei de acum, niște nulități care nu au nici o treabă cu sportul…, Gospel-isti, acordeonisti…, fără simțul răspunderii, fără idei, fără conștiință!

Marius a spus: (aprilie 8th, 2022 at 09:15 )

Pinochio al nostru de la CJT a uitat de promisiunile electorale. Individul.acezta se află în opoziție chiar și cu partidul lui …afkat acum la guvernare. . O nulitate !

Jean a spus: (aprilie 8th, 2022 at 09:44 )

Fritz ăsta e rău și retroactiv: i-a împiedicat și pe Ostaficiuc (Slava Ukrainyi!) și pe Șipoș și pe toți bravii de-o seamă cu ei! Mai mult, când a fost ales primar, țevile de la Colterm au început să îmbătrânească într-un an cât altele în 30! Le-a stricat și pedigree-ul lupilor tineri din PNL și PSD – am descoperit că mulți descind din javre securistoide, câini-milițieni, ge’ali și parage’ali etc.
Maleficentă persoană! Ne-a stins și nocturna și vrea să întrerupă și tradiția monopartidismului nostru vechi de (2022-1945) ani! Ce mai vrei, măi, să gonești din oraș și onorabilele famiglii italiene??? Să plantezi arbuști poligami și lalele LGBTQ? Doamne-ferește!!!

Titi a spus: (aprilie 8th, 2022 at 12:53 )

Rușine sa le fie, Timișoara are nevoie urgent de un stadion nou, bine că au stadioane alții în orașe și chiar comune mai mici iar un așa oraș mare și frumos, viitoare capitala culturala europeana ca Timișoara să îi sara rândul an după an

Kroko a spus: (aprilie 8th, 2022 at 13:29 )

Foarte reusita recapitularea despre sefi!Dar, intreb pt un prieten: avem vreo 20 alesi in CLT, vreo 15 alesi in CJ, vreo 20 alesi parlamentari nationali + europeni, A facut macar unul vreo INCERCARE macar, pt. A SE obttine ceva pt Timisoara ???? Nu neaparat stadion,dar orice,cat de mic ???

Timisorean obiectiv a spus: (aprilie 8th, 2022 at 13:43 )

Cluj, Arad, Sibiu au construit stadioanele cu finantare de la bugetul local, nu au apelat la CNI si finantarea de la guvern. Sintem in Timisoara/Banat, nu mai avem nicio mandrie ? Primaria si Cons.Judetean trebuie sa-si uneasca fortele si sa demareze lucrarile iar dupa aceea sa mai ceara fonduri de la bugetul de stat cum face spre exemplu Brasovul pentru noul aeroport. In acelasi timp sa urmarim daca guvernul finanteaza de la bugetul national – asa cum a promis – construirea celor doua camine studentesti ale UVT si UMF

Mioriticus a spus: (aprilie 8th, 2022 at 14:21 )

Fritz este de vină a fost trimis de Germania să saboteze fotbalul Timișorean fiind o putere semnificativă în fotbalul internațional,valoare avem dar nu ne lasă alții.

drucker a spus: (aprilie 9th, 2022 at 09:37 )

Nici in urmatorii 15 ani , Timisoara nu va avea stadion .

Prioritatile guvernului de la Bucuresti sunt : Constanta , Stadionul Dinamo , Pitesti .
A mai aparut pe lista un nou stadion la Targoviste , cu o investitie de 65 mil. euro tot prin CNI
Clasa politica din Timis e o adunatura de sclavi borati , care va sta intotdeauna capra in fata Bucurestiului .De aceea nici o investitie majora nu se va face cu bani de la guvern in urmatorii 10 ani (minim ) .

* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

Cele mai citite articole


L'architect du beaute

Administratie vezi arhiva Administratie

Fidelity by Iulius Mall

Politica vezi arhiva Politica

Tranziţie rapidă în PNL Timiş. Vasile Blaga a convocat prima şedinţă a BPJ pentru joi după-amiază/Update. Jumătate din primari boicoteză şedinţa

Desemnat marţi preşedinte interimar al PNL Timiş, Vasile Blaga a convocat deja prima şedinţă a Biroului Permanent Judeţean (BPJ) al filialei pentru joi, la ora 17.00. Aminitim că, la pachet cu demiterea lui Alin Nica din funcţia de preşedinte, Biroul Permanent Naţional (BPN) al partidului a dizolvat şi vechiul BPJ al PNL Timiş. Pe de...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Tranziţie rapidă în PNL Timiş. Vasile Blaga a convocat prima şedinţă a BPJ pentru joi după-amiază/Update. Jumătate din primari boicoteză şedinţa
isho.ro

Sport vezi arhiva Sport

Ultimul joc înainte de provocarea primăverii: meciurile pentru evitarea retrogradării

Baschetbaliștii Timişoarei joacă vineri, 29 martie, de la ora 18.00, cu CS Vâlcea, la sala Constantin Jude. Partida contează pentru etapa a 26-a, ultima din faza secundă a Ligii Naționale, grupa 11-18. Cele două formații se află la egalitate de puncte, 21, pe locurile al treilea și al patrulea. Jocul va decide ocupanta poziției a...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Ultimul joc înainte de provocarea primăverii: meciurile pentru evitarea retrogradării
Muzeul National al Banatului

Social vezi arhiva Social

lumina libertății

Disputa Muzeul Național al Banatului – Balvia Development a trecut de Curtea de Apel Timișoara. Contestația MNAB, respinsă

Societatea timișoreană care a contestat rezultatul licitației pentru stabilirea organizatorului Festivalului Luminii, realizat de Muzeul Național al Banatului, instituție subordonată Consiliului Județean Timiș, va putea să concureze din nou pentru a obține acest contract. Comisia Națională de Soluționare a Contestațiilor a decis că procedura licitației trebuie refăcută, iar MNaB a contestat la Curtea de Apel...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Disputa Muzeul Național al Banatului – Balvia Development a trecut de Curtea de Apel Timișoara. Contestația MNAB, respinsă
dermaskin-orizontal
gauss-topografie-timisoara_728x90px

Economic vezi arhiva Economic

Firmele își pot plăti dările către Primăria Timișoara prin intermediul Portalului Unic

După ce a promovat în rândul persoanelor fizice posibilitatea de plată a dărilor către municipalitate prin sistemul online, Primăria Timișoara lansează o secțiune nouă în cadrul Portalului Unic pentru plata impozitelor persoanelor juridice. Companiile au acum opțiunea de a adăuga „Entități juridice” pe Cont , iar astfel își pot achita rapid și sigur impozitele locale....
Citeşte tot articolul Citeste articolul Firmele își pot plăti dările către Primăria Timișoara prin intermediul Portalului Unic

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

Consiliul Județean Timiș a primit confirmarea aprobării cererii de finanțare depuse în cadrul „Programului privind îmbunătățirea calității aerului şi reducerea cantității de emisii de gaze cu efect de seră, prin utilizarea pentru transportul elevilor a autovehiculelor mai puţin poluante de tipul microbuzelor electrice, hibride și alimentate cu gaz natural comprimat”, gestionat de Ministerul Mediului prin...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Timișul primește 25 de milioane de lei pentru cumpărarea a 25 de noi microbuze ecologice, destinate mediului școlar
După ce a promovat în rândul persoanelor fizice posibilitatea de plată a dărilor către municipalitate prin sistemul online, Primăria Timișoara lansează o secțiune nouă în cadrul Portalului Unic pentru plata impozitelor persoanelor juridice. Companiile au acum opțiunea de a adăuga „Entități juridice” pe Cont , iar astfel își pot achita rapid și sigur impozitele locale....
Citeşte tot articolul Citeste articolul Firmele își pot plăti dările către Primăria Timișoara prin intermediul Portalului Unic
Societatea timișoreană care a contestat rezultatul licitației pentru stabilirea organizatorului Festivalului Luminii, realizat de Muzeul Național al Banatului, instituție subordonată Consiliului Județean Timiș, va putea să concureze din nou pentru a obține acest contract. Comisia Națională de Soluționare a Contestațiilor a decis că procedura licitației trebuie refăcută, iar MNaB a contestat la Curtea de Apel...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Disputa Muzeul Național al Banatului – Balvia Development a trecut de Curtea de Apel Timișoara. Contestația MNAB, respinsă
Dorința administrației orașului, de a demara operațiunile pentru ridicarea unui nou spital municipal, a făcut joi primul pas spre realizare. Deocamdată vorbim despre hârtii, nu despre demararea unei licitații pentru construire, primarul Dominic Fritz a semnat acordul de colaborare cu IFC, divizie a Băncii Mondiale, instituție care va realiza un prim studiu de prefezabilitate referitor...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Primăria Timișoara a semnat cu IFC contractul pentru realizarea studiului de prefezabilitate pentru ridicarea unui nou spital municipal
Universitatea Politehnica Timișoara a dat startul campaniei de admitere pe noul an educaţional 2024/2025. În acest context sunt în derulare o serie de activități: caravana UPT prezintă oferta educațională în liceele din jumătatea de vest a țării; meditațiile gratuite la matematică, informatică, chimie, desen, vin în sprijinul elevilor atât pentru examenul de bacalaureat, cât și...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Start campanie de admitere la UPT
O persoană fizică s-a ales cu o amendă de 15.000 de lei pentru că se ocupa cu activitatea de colectare de deșeuri, fără a deține autorizație în acest sens. Sancțiunea vine după un control al Gărzii de Mediu. Comisarii Gărzii de Mediu, Comisariatul Județean Timiș, au efectuat un control la o persoana fizică, care desfășura...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Garda de Mediu Timiș a amendat o persoană fizică, cu 15.000 de lei, pentru colectarea de deșeuri fără autorizație
Județul Timiș deschide ”Lada cu Zestre,” cea mai așteptată competiție a primăverii, cu invitați de seamă: Oana și Adrian Stanca și Ansamblul Profesionist Banatul. Consiliul Județean Timiș prin Centrul de Cultură și Artă al Județului Timiș dă startul celei de-a XVII-a ediții a Festivalului – Concurs ”Lada cu Zestre” și aduce în atenția publicului un...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Timişul, în sărbătoare! Începe un concurs de tradiţie, extrem de apreciat
Top