Buziașul e cea mai nouă destinație turistică promovată în Timiș. Pentru deplasări, utilizați căile ferate/FOTO

Timișul beneficiază din acest an de un nou proiect turistic, care va pune accentul pe utilizarea trenului în vederea călătoriilor, respectiv promovarea Buziașului și a zonei din jur ca și destinație de turism. Proiectul este realizat de Asociația pentru Promovarea și Dezvoltarea Turismului Timiș și Primăria Orașului Buziaș.

Sub denumirea Promenadă la Buziaș a fost creat un produs care integrează ofertele turistice ale stațiunii balneoclimaterice timișene de interes național și promovează călătoriile cu trenul în Timiș, cu scopul de a crește numărul turiștilor în destinație și de a reda stațiunii câteva dintre elementele culturale care au propulsat-o la un moment dat în topul destinațiilor europene.
Proiectul propus are două componente. Prima se referă la promovarea turismului durabil în Timiș prin intermediul călătoriilor cu trenul și, în această componentă, au fost realizate o hartă digitală și una fizică ce cuprind șase destinații sub invitația Descoperă Timișul cu trenul! Este o componentă dezvoltată de APDT Timiș în 2021 – Anul European al Căilor Ferate și cuprinde o listă de destinații accesibile pe calea ferată din Timișoara. După orașul Lugoj, ca principală atracție propusă de APDT Timiș pentru vizitare folosind trenul, sunt cuprinse orașele Buziaș, Jimbolia, Făget, Sânnicolau Mare și Deta. Există conexiuni dese și foarte bune care permit promovarea acestor călătorii de o zi, inclusiv în școli, pentru activități de tipul Săptămâna altfel, sau excursii cu grupul pentru ghizii sau agențiile de turism.

O a doua componentă a proiectului se referă la revitalizarea turismului în stațiunea Buziaș, un oraș cu o veche tradiție, istorie și cultură ce așteaptă să fie repuse în valoare. În acest sens, Asociația de Turism Timiș, în colaborare cu Primăria Buziaș, vor relua în această vară tradiția concertelor de fanfară din parcul Buziaș, concerte care, alături de renovarea Colonadei și lucrările de reabilitare a Parcului formează contextul în jurul căruia am construit întregul produs turistic legat de stațiune. Un produs complex, care înseamnă transportul spre destinație, obiective turistice, elemente de cazare și servit masa, activități și experiențe care pot fi găsite în Buziaș.

Urcă-te în tren! Descoperă Timișul!

Călătoriile pe calea ferată reprezintă o oportunitate de a dezvolta turismul în județul Timiș folosind un mijloc de transport eficient, sustenabil și sigur.

Indiferent că vorbim de excursii școlare, de turiști care doresc să călătorească în grupuri mari, de familii sau de segmente specializate de vizitatori, turismul pe calea ferată are potențialul de a oferi activități și experiențe specifice.

Mai mult, într-o destinație care nu acoperă toate legăturile de transport între marile orașe și obiective turistice mai îndepărtate, calea ferată poate fi o soluție de a dezvolta turismul, de a mări numărul călătoriilor în apropiere și de a oferi mai multe opțiuni călătorilor. Călătoriile cu trenul sunt o formă de turism slow, care relaxează și permit turiștilor să viziteze locații multiple într-o singură vacanță.

Județul Timiș se aliniază în rândul celor care fac primii pași pentru dezvoltarea unui turism sustenabil prin intermediul călătoriilor ferate și lansează primul material de promovare a turismului feroviar, inițiind câteva rute pretabile pentru turism de weekend sau de o zi , pentru familii cu copii, grupuri de tineri sau excursii școlare.

În ceea ce privește concertele de fanfară de la Buziaș, spectacolele vor avea loc sub Colonadă, lângă Izvorul Iosif și Grădina bănățeană,  din două în două săptămâni, în zilele de duminică, de la ora 12,00 astfel: 28 mai, ora 11,00 – în cadrul manifestărilor Zilele Colonadei și Festivalul veveriței; 12 și 26 iunie – ora 12,00; 10 și 24 iulie – ora 12,00; 14 și 28 august – ora 12,00; 11 și 25 septembrie – ora 12,00; 9 octombrie – ora 12,00, în cadrul manifestării Festivalul papricașului.

Pachete de spa și experiențe pentru familii

Astăzi la Buziaș se tratează bolile cardiovasculare, boli ale sistemului nervos central, tulburări neuro-psihice, afecțiuni ale tubului digestive, afecțiuni ale rinichilor și căilor urinare, boli de nutriție și metabolism și afecțiuni ginecologice.

Particularitatea stațiunii este dată și de concentrația aerului, similară unei locații situate la o altitudine de 1000 m. Acest fenomen se datorează parcului dendrologic din Buziaș. Cele 20 hectare adăpostesc o mulțime de specii rare de copaci, cel mai important fiind Platanul. Aceștia permit ionizarea aerului și creează binecunoscuta „alee a ionilor negativi”, o atracție turistică pentru orice persoană afectată de stres deoarece concentrația de ioni ajută la instalarea unui efect calmant asupra sistemului nervos.

În afara acestor cure, însă, turiștii se pot bucura în Buziaș de oferte de cazare și servicii complexe, ce includ acces la piscină, saună, jacuzzi și salină. Restaurantele din oraș pot satisface poftele cele mai diverse, iar cramele de pe Dealurile Silagiu sunt o atracție de neratat.

Tot în cadrul acesui proiect au fost cuprinse și cramele de pe dealul Silagiului, de lângă Buziaș. Supranumit “satul așezat pe trei văi”, Silagiu are un hotar deluros, foarte productiv, în care se cultiva viță de vie și face parte din unul dintre cele cinci centre viticole ale Banatului – regiunea viticolă din jurul Buziașului.

Astăzi, dealul Silagiului găzduiește cinci crame care produc vinuri autohtone, din struguri proprii și care oferă vizitatorilor ocazia de a organiza degustări, vizitarea cramei și organizarea de evenimente: Crama Agape Artă&Natură, Crama Aramic, Crama Dealul Dorului, Crama Thesaurus, Domeniile Sera.

Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

1 comentariu pentru acest articol

Nero a spus: (mai 21st, 2022 at 14:02 )

Ba, voi sunteti nebuni!!! A fost careva recent la Buzias, arata ca Mariupol, parcul e dezastru, de la gara in oras nu ai mijloc de transport. Strazile in lucru nu sunt terminate de ani buni, maidanezi in parc si bălării cat casa. Oricum e la modă in tot judetul sa nu se tunda iarba si buruienile din localități. Spor la promovare. Si cât mai multe festivaluri cu mizerie si aglomeratie in jur. Ca de scris e usor. Cu articole plătite.

* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Cele mai citite articole


L'architect du beaute
L'architect du Beaute

Administratie vezi arhiva Administratie

Fidelity by Iulius Mall
Fidelity by Iulius Mall

Politica vezi arhiva Politica

isho.ro
isho.ro

Sport vezi arhiva Sport

Trei meciuri acasă şi trei în deplasare pentru salvarea de la retrogradare

Federaţia Română de Fotbal a stabilit astăzi ţintarul din play-out, acolo unde va fi prezentă şi CSC Dumbrăviţa, în încercarea de a se salva de la retrogradare. În play-out, echipele vor intra cu toate punctele acumulate în sezonul regular și vor mai avea de jucat doar șase meciuri de fiecare în cadrul a șapte etape....
Citeşte tot articolul Citeste articolul Trei meciuri acasă şi trei în deplasare pentru salvarea de la retrogradare
Muzeul National al Banatului

Social vezi arhiva Social

Angajaţii Horticultura lucrează de zor în Parcul Civic

Angajaţii societăţii Horticultura continuă lucrările de întreținere a Parcului Civic, pe măsură ce condițiile meteo permit acest lucru. Acest parc a fost preluat de societatea municipalităţii, în luna ianuarie, după ce Primăria Timişoara a refuzat să recepţioneze lucrările de mântuială executate de o firmă contractată de fosta administraţie.  În prima zi a săptămânii angajaţii Horticultura...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Angajaţii Horticultura lucrează de zor în Parcul Civic
dermaskin-orizontal
gauss-topografie-timisoara_728x90px

Economic vezi arhiva Economic

Se montează grinzile din Freidorf pe Centura Sud. Se toarnă deja asfalt pe unele porțiuni/Foto

Șoferii care folosesc ruta de intrare în oraș dinspre Sânmihaiu Român – strada Polonă, vor trebui să circule cu restricții în zona unde centura Sud supratraverseză șoseaua. Aceasta pentru că, veste bună, se montează grinzile de la pasaj. O altă veste, a fost turnat asfalt pe unele porțiuni din Centura Sud. Miercuri, 20 martie, începând...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Se montează grinzile din Freidorf pe Centura Sud. Se toarnă deja asfalt pe unele porțiuni/Foto

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

Fundația Art Encounters vernisează pe 28 martie expoziția „Lecții de grădinărit. 10 precepte pentru o grădină organică” a artiștilor Alexandra Boaru, Adrian Câtu, Lorena Cocioni, Pavel Grosu, Gwen (Emma Bădulescu), Catinca Malaimare, Lucian Popăilă, Victoria Sadovnic, Ioana Stanca și Ovidiu Toader. Curatoriată de Ami Barak, expoziția reunește cei zece artiști care fac parte dintr-o nouă...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Zece tineri artiști expun la Fundație Art Encounters, la Timișoara
Trei artiști stradali români și un artist islandez vor schimba aspectul comunei Foeni. Ea a avut la dispoziție un loc mai mult decât … interesant, pentru a-l transforma în gazdă pentru picture: stația de autobuz din localitate. Cea de-a doua rezidență artistic organizată de Asociația Miltonia, partenerul cultural al Consiliului Județean Timiș în cadrul proiectului...
Citeşte tot articolul Citeste articolul O artistă română a pictat pe stația de autobuz din Foeni. Proiectul, parte al revitalizării Conacului Mocioni/Foto
Surpriză frumoasă în etapa a doua din play-off, în prima ligă de futsal. CFR Timişoara a reuşit imposibilul şi s-a impus pe terenul campioanei, United Galaţi, formaţie neînvinsă până în acel moment. Partida din Sala Dunărea a fost echilibrată, dar bănăţenii au avut un plus de prospeţime şi inteligenţă pentru a ieşi învingători. Gazdele au...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Victorie de pus în ramă pentru CFR pe terenul campioanei
Angajaţii societăţii Horticultura continuă lucrările de întreținere a Parcului Civic, pe măsură ce condițiile meteo permit acest lucru. Acest parc a fost preluat de societatea municipalităţii, în luna ianuarie, după ce Primăria Timişoara a refuzat să recepţioneze lucrările de mântuială executate de o firmă contractată de fosta administraţie.  În prima zi a săptămânii angajaţii Horticultura...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Angajaţii Horticultura lucrează de zor în Parcul Civic
Agenția de turism As Tour – Timișoara vă propune un început de toamnă reușit, alegând o ofertă de neratat: un sejur Antalya – Turcia în perioada 20 – 27 septembrie. Tarifele încep de la 590 euro de persoană într-un  hotel de patru stele Agenția de turism As Tour – Timișoara vă invită, de această dată,...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Început de toamnă în Antalya, cu As Tour Timişoara
Liderii coaliției PSD – PNL au discutat în ședința de luni şi situaţia din Timiş, ajungând la un acord de principiu să sprijine candidați comuni la preşedinţia Consiliului Judeţean şi Primăria Timişoara. Potrivit acestei înţelegeri, coaliția ar urma să sprijine un candidat PSD la Consiliul Județean și un candidat PNL la Primăria Timişoara, acesta din...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Coaliţia a discutat despre candidaţi comuni la Timiş. PSD ar urma să preia preşedinţia CJ Timiş
O firmă din București a primit contractul de dotare a Liceului Waldorf din Timișoara cu mobilier școlar nou. Valoarea înțelegerii cu Primăria Timișoara este de 708.000 lei plus TVA. Deocamdată, mobila nu prea are unde să fie instalată, încă se lucrează la noul corp de clădire al Liceului Waldorf unde acesta urmează să ajungă. Dotările...
Citeşte tot articolul Citeste articolul O firmă din București va furniza mobila pentru viitorul corp al Liceului Waldorf din Timișoara
Primăria Timișoara, prin Direcția de Asistență Socială, va depune spre finanțare un proiect pentru un nou centru pentru persoane vârstnice, acesta urmând să fie situate pe strada Lorena. Proiectul „VITAL – vârstnici integrați activ în comunitatea locală din Timișoara” a fost aprobat de consilierii locali și vizează înființarea unui nou centru pentru persoanele vârstnice. Acesta...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Primăria Timișoara vrea finanțare pentru un nou centru destinat persoanelor vârstnice. Suma necesară, 7,8 milioane de lei
Top