JazzTM nu dispare se transformă și trece de la Primăria Timișoara la Consiliul Județean Timiș. Organizatorii festivalului admit că nu au mai depus cerere de finanțare la municipalitate, după ce au fost trimiși la Centrul de Proiecte, unde ar fi intrat în concurs cu alte acțiuni, fără a avea o garanție că va și primi bani. În consecință, apreciatul festival a fost ”preluat” de CJ Timiș, care va oferi fondurile necesare, mare parte prin intermediul Muzeului Național al Banatului.
Ediția a zecea a festivalului JazzTM nu devine istorie, se va numi JazzX și trece sub aripa CJT. Discuțiile legate de eveniment au pornit atunci când acțiunea nu a mai fost inclusă în Agenda Culturală a Timișoarei, ceea ce a atras rumoarea consilierilor locali. Primarul Dominic Fritz s-a apărat și a spus că organizatorii nu au mai depus solicitare de finanțare. De fapt, adevărul e la mijloc, cei de la JazzTM au fost informați că nu mai intră pe Agendă, dar că sunt bineveniți să depună cerere de finanțare la Centrul de Proiecte. De ce nu s-a ales această variantă? Pentru că nimeni nu putea garanta finanțarea, iar festivalul avea nevoie de predictibilitate.
Lucru adevărat au anunțat cei care se ocupau de proiect. Salvarea a venit de la Consiliul Județean.
„Am reușit după anumite discuții să preluăm Festivalul JazzTM, care se va numi JazzX, pe care îl va organiza Centrul Cultural Plai, cu Muzeul Național al Banatului, având ca finanțator CJT. Chiar dacă nu avem posibilitățile Primăriei Timișoara, nu puteam trece peste acest eveniment, ajuns la ediția a zecea. Nu e un eveniment minor pentru oraș. În anii următori dorim să-l creștem și mai mult, iar în 2023 să fie un eveniment important în plan european, nu doar național”, a declarat, marți, președintele CJ Timiș, Alin Nica.
JazzX este o evoluție, spune Norbert Tako, președintele Centrului Cultural Plai, organizatorul evenimentului. În noile ediții, evenimentul va include o școală de vară de jazz și master-classuri de jazz.
„Am început acest demers în 2013 cu scopul de a susține candidatura orașului, a venit public de peste tot din țară, am adus artiști care totalizează 120 de premii Grammy. Printre cei care vor urca pe scenă anul acesta se numără Stanley Clarke N 4EVER și Hiromi – The Piano Quintet. Am schimbat pe JazzX tocmai din considerente de evoluție, este și a zecea ediție, era și un moment de răscruce”, a declarat și Norbert Tako.
Locația acțiunii va fi tot în Timișoara, dar nu a fost aleasă piața centrală unde va fi găzdurit. Alegerea e între Piața Victoriei și Piața Libertății, în funcție de lucrările care au loc în incinta acestora. Important este că deja s-a obținut un acord de la Primăria Timișoara.
„Organizarea am început-o destul de târziu în acest an, de obicei contractăm artiștii cu 4-11 luni înainte de eveniment, dar am reușit să ținem o parte dintre artiști în așteptare”, a mai spus Norbert Tako.
Varianta Centrului de Proiecte nu era una viabilă, spune acesta.
„Ar fi fost un concurs care trebuia să apară în noiembrie, dar a avut loc în martie, chiar și aplicând puteam să ne trezim că evenimentul nu primește finanțare. Parteneriatul cu CJT a fost semnat la final de martie și este pe trei ani”, a spus Tako.
Finanțarea CJT se va derula prin Muzeul Național al Banatului, prin care se va aloca suma de 800.000 de lei. Centrul Cultural Plai va contribui prin sponsori, cu 300.000 de lei, iar Ministerul Culturii alocă 100.000 de lei.
Evenimentul va avea loc în perioada 1-3 iulie, iar intrarea va fi liberă.
„Vrem să salvăm tot ce e bun pentru Timișoara, ne-am dori să salvăm și Timfloralis, dar nu am găsit soluție. Noi nu avem Horticultura cum au ei. Dacă primăria va renunța la festivalul LGBT nu ne vom băga acolo. Pentru că suntem siguri că nu vor renunța. La Cioca, avem planuri mari, pe lângă refuncționalizarea clădirilor, vom avea mai multe evenimente în afară de Flight Festival”, a mai spus Nica.
Comentarii prin facebook