Cu muzica ce-ați avut?

Editorial de Eugen Sasu

Editorial de Eugen Sasu

Nu fac parte dintre aceia care, atunci când vizitează o capitală importantă, generoasă în cultură și istorie, îmi bifez cu pixul pe antebraț muzeele văzute, pentru a le adăuga într-un palmares și dovadă a vastei culturi personale. Pe de altă parte, nu poți ajunge în Paris să nu vezi una dintre nopțile înstelate ale lui Van Gogh sau să treci prin Glasgow fără să ai idee că pierzi Isus pe Cruce al lui Dali, dacă te gândești să nu vizitezi muzeul înainte de shopping. Dar recunosc că dincolo de muzee și biserici impresionante, mai mult și mai mult mă fascinează să văd suflul sau sufletul orașului respectiv, plimbându-mă prin cartiere cu străduțe pietonale, pavate cu piatră, cu terase cochete, o minunăție!

Iar când mergi într-un astfel de cartier și te așezi la o astfel de terasă nu am numărat câți metri pătrați are locul, cât de mare e masa și câte scaune poți așeza în jurul ei. Nu, am „adulmecat” atmosfera, iar dacă cineva mi-a cântat ușor, în surdină la o pianină, la o coardă rece ceva liniștitor, un cover plăcut, m-am considerat norocos. Nu peste tot vezi așa ceva, e adevărat. Sunt reguli și reguli, după cum le gândesc mai bine sau mai rău edilii acelor orașe, dar recunosc că preferam locurile unde consumam pe lângă cafea sau o bere și puțină muzică de bun gust.

Zilele trecute administrația Timișoarei s-a încontrat iarăși în dezbatere cu proprietarii de terase din zona centrală (și nu numai) a orașului pe diverse teme. Amplasament, culoare de trecere, program de funcționare, cu curent sau fără curent… Nici nu mi-am pus vreodată problema curentului electric și n-aș putea jura că peste tot unde am umblat terasele aveau așa ceva. Dar nu peste tot terasele funcționează la fel. Sunt orașe și orașe, stațiuni la malul mării, orașe istorice, iar arhitecții trebuie să țină cont de specificul locului. La Albufeira nu e ca la Dublin, la Edinburg nu e ca-n Veneția, cum la Praga nu e ca la Palermo.

Dar să revin la muzică. Terasele din Timișoara, ba chiar nici pub-urile la interior, nu prea au muzică live, iar în locurile rare unde se îndrăznește așa ceva te omoară volumul, te omoară genul. Și nici măcar asta n-ar fi problema, căci muzica este pentru toată lumea, doar că în anumite zone ale orașului nu poți lăsa larma la maximum. Muzica populară, de pildă, nu se poate asculta încet, se știe, iar atmosfera de rugă sătească și sârba săltată pe poiană absolut că nu se poate permite în mijlocul unui oraș.

Ne cântă artiști stradali de multe ori confundați cu practicanții cerșetoriei, oameni cu talent real unii, dar nu i-ar chema un patron de terasă să cânte pentru afacerea lui. Timișoara se apropie pe nesimțite și aș zice pe nepregătite de evenimentul de anul viitor, capitala culturală europeană, dar nu-mi pot imagina că brusc după evenimentul de inaugurare totul se va schimba și va fi bine. La Sibiu ne-a cântat la clape într-o cafenea cu terasă un tânăr cu oareșce har. Muzică lejeră, cover-uri, nu foarte tare, ieftin și pentru patron, plăcut și pentru noi. Am stat câteva zile și pentru acel tânăr mergeam la aceeași cafenea seara.

În Timișoara citesc că nu se va permite așa ceva în noul regulament al teraselor. Dacă nu putem gestiona decent fenomenul muzicii populare dată tare la o berărie din 700 aia înseamnă să interzicem tot? Aiurea. Pe o terasă nu trebuie mers doar să ne îmbuibăm cu mâncare, să bem fără măsură pentru ca mai apoi să vorbim tare. Pe o terasă nu te odihnești între alea două muzee care le mai avem sau nu le mai avem în Timișoara. Pe terasă mergi și pentru o muzică decentă. N-am zis bună, căci aici depinde și de cât de bun e omul care o ascultă.

 

Autor
Etichete ,
Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

3 comentarii pentru acest articol

Kroko a spus: (mai 25th, 2022 at 10:57 )

Cine are curajul sa-i spuna Dlui Fritz ca, in Germania e …..altfel !!!

Jack a spus: (mai 25th, 2022 at 12:41 )

Pentru ca sunt prosti. Fritz si gasca

Gogu antropologu & Suciu sociologu a spus: (mai 25th, 2022 at 22:51 )

„Să ia cei doi ţapi şi să-i pună înaintea Domnului, la uşa cortului întâlnirii.
Aaron să arunce sorţii pentru cei doi ţapi: un sorţ pentru Domnul şi un sorţ pentru Azazel.
Aaron să ia ţapul care a ieşit la sorţi pentru Domnul şi să-l aducă jertfă de ispăşire.
Iar ţapul care a ieşit la sorţi pentru Azazel să fie pus viu înaintea Domnului, ca să slujească pentru facerea ispăşirii*, şi să i se dea drumul în pustie pentru Azazel.”

Cred că sunt deja întrunite condițiile necesare pentru a constata un fenomen psihosocial relativ rar în România: investirea adversarului politic cu atributele țapului ispășitor. Ca din întâmplare, și Nicușor Dan și Chlotilde Armand se bucură de acelși tratament. Însă cazul lui Dominic Fritz mi se pare exemplar și merită (fără nicio exagerare!) o cercetare sociologică și antropologică cât se poate de serioasă.
Lucrurile se pot interpreta și ataca din diferite unghiuri:
– alegerea unui țap ispășitor (atenție, de către toți adversarii politici aproape!) nu reprezintă o recunoaștere implicită a propriilor păcate? O, da! Căci altfel n-ar fi nevoie.
– limbajul din jurul ritualului trădează un retard, un sistem de referință anterior modernității. Cred că centrul lui de greutate este undeva în interbelic sau în societatea comunistă a anilor 1950. Politețea, cutumele dialogului civilizat sunt evacuate, căci aici avem de-a face cu un ritual străvechi.
– a-ți alege adversarul ca țap ispășitor reprezintă în esență un subterfugiu, o evitare a luptei (nu te lupți cu ceva ce nu-i demn de luptă!).
– vârsta celor care îl desemnează pe Fritz țap ispășitor este cea a maturității timpurii, foarte timpurii, ceea ce ridică niște semne de întrebare. Alegerea unui țap ispășitor este și expresia unei crize de putere, ce-și poate avea cauza în lipsa liderului, în imaturitatea liderilor ad-hoc.
– un ingredient în procesul de desemnare a țapului ispășitor este SCANDALUL și utilizarea mass-media, ceea ce are ca scop creșterea sensibilității publicului și acceptabilității pentru vinovatul simbolic.

Aici e o pâine de mâncat pentru cercetători. USR ar face bine să comande un astfel de studiu în locul unui sondaj. Ar costa probabil mai mult decât un sondaj și ar cere un nivel de pregătire mai ridicat, însă ar fi o bună bază pentru construirea strategiei pentru alegerile următoare. Dacă există intenția de a participa la alegerile următoare, bineînțeles. Dacă nu, …

* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

Cele mai citite articole


Vessmary

Administratie vezi arhiva Administratie

Primăria intenţionează să achiziţioneze un imobil istoric reabilitat din zona Iosefin

Municipiul Timișoara intenționează să își exercite dreptul de preemțiune și să cumpere o clădire istorică reabilitată din cartierul istoric Iosefin. Primarul Dominic Fritz va supune votului consilierilor locali un proiect de hotărâre pentru a împuternici comisia de negociere pentru cumpărarea imobilului. Dreptul de preemțiune oferă administrației publice prioritate la cumpărarea clădirilor sau terenurilor atunci când...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Primăria intenţionează să achiziţioneze un imobil istoric reabilitat din zona Iosefin
L'architect du beaute

Politica vezi arhiva Politica

MINA Pop-Up 3 octombrie - 12 ianuarie

Sport vezi arhiva Sport

dermaskin-orizontal

Social vezi arhiva Social

UPT, singura universitate premiată la Romanian Automotive Forum & Awards 2024

Colaborare de succces. Parteneriatul dintre Universitatea Politehnica Timișoara și sediile Continental din Timișoara a fost premiat la recenta gală de excelență pentru industria auto Romanian Automotive Forum & Awards 2024, ce a avut loc la sfârșitul săptămânii trecute, la București. UPT este singura instituție de învățământ superior premiată în cadrul galei pentru colaborarea fructuoasă pe...
Citeşte tot articolul Citeste articolul UPT, singura universitate premiată la Romanian Automotive Forum & Awards 2024
isho.ro
Muzeul National al Banatului

Economic vezi arhiva Economic

Se deschide cea mai nouă ediție a Expo Mobila Timișoara

Începând de joi, de la ora 10, Expo Mobila Timișoara își deschide porțile atât pentru publicul larg cât și pentru contractorii timișeni care doresc să încheie afaceri cu firmele expozante. Pe perioada de desfășurare a expoziției, vor avea loc importante campanii promoționale iar vizitatorii vor putea admira și testa o multitudine de modele de canapele...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Se deschide cea mai nouă ediție a Expo Mobila Timișoara

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

Timișoara și Baia Mare au oferit un nou thriller în Liga Zimbrilor la handbal masculin. Meciul din runda a 11-a, un adevărat derby de Vest a avut de toate: goluri spectaculoase, răsturnări de scor și o partidă cu suspans până în ultima secundă. Oaspeții au început mai bine și au fost în față aproape 20...
Citeşte tot articolul Citeste articolul SCM Poli, egalată în ultima secundă!
Municipiul Timișoara intenționează să își exercite dreptul de preemțiune și să cumpere o clădire istorică reabilitată din cartierul istoric Iosefin. Primarul Dominic Fritz va supune votului consilierilor locali un proiect de hotărâre pentru a împuternici comisia de negociere pentru cumpărarea imobilului. Dreptul de preemțiune oferă administrației publice prioritate la cumpărarea clădirilor sau terenurilor atunci când...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Primăria intenţionează să achiziţioneze un imobil istoric reabilitat din zona Iosefin
Naţionala de fotbal a României a câştigat meciul cu Kosovo la ”masa verde”, cu 3-0, a anunţat, miercuri, UEFA, într-un comunicat, după ce partida de vineri, din Liga Naţiunilor, a fost abandonată la scorul de 0-0, în min. 90+5, după retragerea oaspeţilor de pe teren. ”Meciul din UEFA Nations League 2025 dintre echipele reprezentative ale...
Citeşte tot articolul Citeste articolul S-a făcut dreptate! România a câștigat la „masa verde” partida cu Kosovo și a terminat grupa cu maximum de puncte, 18
Sorin Grindeanu și Alfred Simonis, lideri ai filialei PSD Timiș, sunt parte din „Noul Grup de la Monaco”. O investigație recentă arată cum Grindeanu și Simonis au beneficiat de zboruri private de lux, în valoare de zeci de mii de euro, finanțate de românii țepuiți de schema Nordis. Deși, în fața întrebărilor presei, ambii au...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Cătălin Drulă: Le cer demisia lui Grindeanu și Simonis! Minciuna și sfidarea trebuie să înceteze
Pe 64 de străzi și bulevarde din Timișoara va avea loc modernizarea sistemului de iluminat public, în urma semnării de către primărie a contractului de execuție. Sistemul modern solicitat de municipalitate va permite ajustarea fluxului luminos de pe stradă. Astfel, va fi generată mai multă lumină în zona trecerilor de pietoni sau mai puțină lumină...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Iluminatul public va fi reabilitat și dotat cu lămpi economice pe 64 de noi străzi și bulevarde din Timișoara
Sala Teatrului Național Timișoara a găzduit, marți seara, ediția a zecea a Galei Premiilor UVT. Evenimentul este organizat anual de Universitatea de Vest pentru a recunoaște meritele și performanțele remarcabile ale membrilor săi. Premiile acordate reflectă rezultatele anuale de excepție ale membrilor comunității academice din UVT din ariile știinţelor, artelor și sportului, precum și serviciile...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Universitatea de Vest a premiat cei mai merituoși membri ai comunității academice în cadrul galei anuale/FOTO
Finalizarea proiectului prin care Timișoara a primit 44 de autobuze electrice pentru transportul în comun local, respectiv stațiile de încărcare aferente, a fost prelungită cu încă un an. Consilierii locali au aprobat, marți, o hotărâre în acest sens. Trebuie precizat că autobuzele și stațiile de alimentare au fost livrate încă din 2023. mai rămânea de...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Implementarea proiectului autobuzelor electrice a fost prelungită încă un an
Colaborare de succces. Parteneriatul dintre Universitatea Politehnica Timișoara și sediile Continental din Timișoara a fost premiat la recenta gală de excelență pentru industria auto Romanian Automotive Forum & Awards 2024, ce a avut loc la sfârșitul săptămânii trecute, la București. UPT este singura instituție de învățământ superior premiată în cadrul galei pentru colaborarea fructuoasă pe...
Citeşte tot articolul Citeste articolul UPT, singura universitate premiată la Romanian Automotive Forum & Awards 2024
Începând de joi, de la ora 10, Expo Mobila Timișoara își deschide porțile atât pentru publicul larg cât și pentru contractorii timișeni care doresc să încheie afaceri cu firmele expozante. Pe perioada de desfășurare a expoziției, vor avea loc importante campanii promoționale iar vizitatorii vor putea admira și testa o multitudine de modele de canapele...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Se deschide cea mai nouă ediție a Expo Mobila Timișoara
Top