Cu muzica ce-ați avut?

Editorial de Eugen Sasu

Editorial de Eugen Sasu

Nu fac parte dintre aceia care, atunci când vizitează o capitală importantă, generoasă în cultură și istorie, îmi bifez cu pixul pe antebraț muzeele văzute, pentru a le adăuga într-un palmares și dovadă a vastei culturi personale. Pe de altă parte, nu poți ajunge în Paris să nu vezi una dintre nopțile înstelate ale lui Van Gogh sau să treci prin Glasgow fără să ai idee că pierzi Isus pe Cruce al lui Dali, dacă te gândești să nu vizitezi muzeul înainte de shopping. Dar recunosc că dincolo de muzee și biserici impresionante, mai mult și mai mult mă fascinează să văd suflul sau sufletul orașului respectiv, plimbându-mă prin cartiere cu străduțe pietonale, pavate cu piatră, cu terase cochete, o minunăție!

Iar când mergi într-un astfel de cartier și te așezi la o astfel de terasă nu am numărat câți metri pătrați are locul, cât de mare e masa și câte scaune poți așeza în jurul ei. Nu, am „adulmecat” atmosfera, iar dacă cineva mi-a cântat ușor, în surdină la o pianină, la o coardă rece ceva liniștitor, un cover plăcut, m-am considerat norocos. Nu peste tot vezi așa ceva, e adevărat. Sunt reguli și reguli, după cum le gândesc mai bine sau mai rău edilii acelor orașe, dar recunosc că preferam locurile unde consumam pe lângă cafea sau o bere și puțină muzică de bun gust.

Zilele trecute administrația Timișoarei s-a încontrat iarăși în dezbatere cu proprietarii de terase din zona centrală (și nu numai) a orașului pe diverse teme. Amplasament, culoare de trecere, program de funcționare, cu curent sau fără curent… Nici nu mi-am pus vreodată problema curentului electric și n-aș putea jura că peste tot unde am umblat terasele aveau așa ceva. Dar nu peste tot terasele funcționează la fel. Sunt orașe și orașe, stațiuni la malul mării, orașe istorice, iar arhitecții trebuie să țină cont de specificul locului. La Albufeira nu e ca la Dublin, la Edinburg nu e ca-n Veneția, cum la Praga nu e ca la Palermo.

Dar să revin la muzică. Terasele din Timișoara, ba chiar nici pub-urile la interior, nu prea au muzică live, iar în locurile rare unde se îndrăznește așa ceva te omoară volumul, te omoară genul. Și nici măcar asta n-ar fi problema, căci muzica este pentru toată lumea, doar că în anumite zone ale orașului nu poți lăsa larma la maximum. Muzica populară, de pildă, nu se poate asculta încet, se știe, iar atmosfera de rugă sătească și sârba săltată pe poiană absolut că nu se poate permite în mijlocul unui oraș.

Ne cântă artiști stradali de multe ori confundați cu practicanții cerșetoriei, oameni cu talent real unii, dar nu i-ar chema un patron de terasă să cânte pentru afacerea lui. Timișoara se apropie pe nesimțite și aș zice pe nepregătite de evenimentul de anul viitor, capitala culturală europeană, dar nu-mi pot imagina că brusc după evenimentul de inaugurare totul se va schimba și va fi bine. La Sibiu ne-a cântat la clape într-o cafenea cu terasă un tânăr cu oareșce har. Muzică lejeră, cover-uri, nu foarte tare, ieftin și pentru patron, plăcut și pentru noi. Am stat câteva zile și pentru acel tânăr mergeam la aceeași cafenea seara.

În Timișoara citesc că nu se va permite așa ceva în noul regulament al teraselor. Dacă nu putem gestiona decent fenomenul muzicii populare dată tare la o berărie din 700 aia înseamnă să interzicem tot? Aiurea. Pe o terasă nu trebuie mers doar să ne îmbuibăm cu mâncare, să bem fără măsură pentru ca mai apoi să vorbim tare. Pe o terasă nu te odihnești între alea două muzee care le mai avem sau nu le mai avem în Timișoara. Pe terasă mergi și pentru o muzică decentă. N-am zis bună, căci aici depinde și de cât de bun e omul care o ascultă.

 

Autor
Etichete ,
Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

3 comentarii pentru acest articol

Kroko a spus: (mai 25th, 2022 at 10:57 )

Cine are curajul sa-i spuna Dlui Fritz ca, in Germania e …..altfel !!!

Jack a spus: (mai 25th, 2022 at 12:41 )

Pentru ca sunt prosti. Fritz si gasca

Gogu antropologu & Suciu sociologu a spus: (mai 25th, 2022 at 22:51 )

„Să ia cei doi ţapi şi să-i pună înaintea Domnului, la uşa cortului întâlnirii.
Aaron să arunce sorţii pentru cei doi ţapi: un sorţ pentru Domnul şi un sorţ pentru Azazel.
Aaron să ia ţapul care a ieşit la sorţi pentru Domnul şi să-l aducă jertfă de ispăşire.
Iar ţapul care a ieşit la sorţi pentru Azazel să fie pus viu înaintea Domnului, ca să slujească pentru facerea ispăşirii*, şi să i se dea drumul în pustie pentru Azazel.”

Cred că sunt deja întrunite condițiile necesare pentru a constata un fenomen psihosocial relativ rar în România: investirea adversarului politic cu atributele țapului ispășitor. Ca din întâmplare, și Nicușor Dan și Chlotilde Armand se bucură de acelși tratament. Însă cazul lui Dominic Fritz mi se pare exemplar și merită (fără nicio exagerare!) o cercetare sociologică și antropologică cât se poate de serioasă.
Lucrurile se pot interpreta și ataca din diferite unghiuri:
– alegerea unui țap ispășitor (atenție, de către toți adversarii politici aproape!) nu reprezintă o recunoaștere implicită a propriilor păcate? O, da! Căci altfel n-ar fi nevoie.
– limbajul din jurul ritualului trădează un retard, un sistem de referință anterior modernității. Cred că centrul lui de greutate este undeva în interbelic sau în societatea comunistă a anilor 1950. Politețea, cutumele dialogului civilizat sunt evacuate, căci aici avem de-a face cu un ritual străvechi.
– a-ți alege adversarul ca țap ispășitor reprezintă în esență un subterfugiu, o evitare a luptei (nu te lupți cu ceva ce nu-i demn de luptă!).
– vârsta celor care îl desemnează pe Fritz țap ispășitor este cea a maturității timpurii, foarte timpurii, ceea ce ridică niște semne de întrebare. Alegerea unui țap ispășitor este și expresia unei crize de putere, ce-și poate avea cauza în lipsa liderului, în imaturitatea liderilor ad-hoc.
– un ingredient în procesul de desemnare a țapului ispășitor este SCANDALUL și utilizarea mass-media, ceea ce are ca scop creșterea sensibilității publicului și acceptabilității pentru vinovatul simbolic.

Aici e o pâine de mâncat pentru cercetători. USR ar face bine să comande un astfel de studiu în locul unui sondaj. Ar costa probabil mai mult decât un sondaj și ar cere un nivel de pregătire mai ridicat, însă ar fi o bună bază pentru construirea strategiei pentru alegerile următoare. Dacă există intenția de a participa la alegerile următoare, bineînțeles. Dacă nu, …

* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

Cele mai citite articole


L'architect du beaute

Administratie vezi arhiva Administratie

Fidelity by Iulius Mall

Politica vezi arhiva Politica

Alin Nica, lansat oficial în lupta pentru șefia Consiliului Județean Timiș

Sâmbătă, Alin Nica a beneficiat, la rândul său, de o lansare oficială a candidaturii la un nou mandat de președinte al Consiliului Județean Timiș, în cadrul unui eveniment în care i-au fost alături șeful de partid, Ludovic Orban, dar și aliatul său local, Dominic Fritz. Au fost vorbe grele la adresa principalului adversar politic, PSD,...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Alin Nica, lansat oficial în lupta pentru șefia Consiliului Județean Timiș
isho.ro

Sport vezi arhiva Sport

Dumbrăviţa mai pierde o şansă de salvare, după eşecul cu Metaloglobus şi mai are doar 3 puncte avans

Suspansul se menţine în lupta pentru salvarea de la retrogradare în Grupa A din play-out-ul ligii secunde. Deşi la un moment dat părea doar o formalitate, Dumbrăviţa încă nu reuşeşte să se salveze matemic de la retrogradare. Echipa bănăţeană a avut un meci accesibil acasă cu Metaloglobus şi avea nevoie de victorie pentru a depinde...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Dumbrăviţa mai pierde o şansă de salvare, după eşecul cu Metaloglobus şi mai are doar 3 puncte avans
Muzeul National al Banatului

Social vezi arhiva Social

După Paşte încep lucrările la extindere a grădiniţei din Ghiroda

În curând vor demara lucrările pentru extinderea grădiniței din Ghiroda, pentru ca la toamnă aceasta să primească două grupe suplimentare. Contractul de finanţare este de peste 2,6 milioane de lei. Vineri a avut loc predarea de amplasament pentru acest proiect, urmând ca ordinul de începere a lucrărilor să fie emis în curând, imediat după sărbătorile...
Citeşte tot articolul Citeste articolul După Paşte încep lucrările la extindere a grădiniţei din Ghiroda
dermaskin-orizontal
gauss-topografie-timisoara_728x90px

Economic vezi arhiva Economic

Conducerea CCIA Timiș a participat la deschiderea FoodIntelForum

Președintele Camerei de Comerț, Industrie și Agricultură Timiș, Florica Chiriță, a participat la deschiderea oficială a celei de-a VII-a ediții a FoodIntelForum – Agribusiness – Producție alimentară/băuturi – Retail – Ho.Re.Ca., eveniment găzduit de Universitatea de Științe Agronomice și Medicină Veterinară București, sub cupola Leader Space. „Doresc să vă mulțumesc pentru invitația de a participa...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Conducerea CCIA Timiș a participat la deschiderea FoodIntelForum

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

Timișoara va avea un program plin, joi 9 mai, cu ocazia Zilei Europei. Casa de Cultură Timișoara a pregătit un concert pentru iubitorii tuturor genurilor muzicale, vedeta serii fiind cuoscuta DJ Sonique. de asemenea, are loc și un cros. Joi, 9 mai, în Piața Victoriei din Timișoara, cu începere de la ora 18:00, va avea...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Sonique va cânta la Timișoara de Ziua Europei
Suspansul se menţine în lupta pentru salvarea de la retrogradare în Grupa A din play-out-ul ligii secunde. Deşi la un moment dat părea doar o formalitate, Dumbrăviţa încă nu reuşeşte să se salveze matemic de la retrogradare. Echipa bănăţeană a avut un meci accesibil acasă cu Metaloglobus şi avea nevoie de victorie pentru a depinde...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Dumbrăviţa mai pierde o şansă de salvare, după eşecul cu Metaloglobus şi mai are doar 3 puncte avans
În curând vor demara lucrările pentru extinderea grădiniței din Ghiroda, pentru ca la toamnă aceasta să primească două grupe suplimentare. Contractul de finanţare este de peste 2,6 milioane de lei. Vineri a avut loc predarea de amplasament pentru acest proiect, urmând ca ordinul de începere a lucrărilor să fie emis în curând, imediat după sărbătorile...
Citeşte tot articolul Citeste articolul După Paşte încep lucrările la extindere a grădiniţei din Ghiroda
Vineri, la Muzeul Național de Artă Timișoara a avut loc Balul Conacului Mocioni. Din păcate, nu a fost să fie organizat chiar la conacul unde lucrările de reabilitare sunt în partea lor finală, dar problemele descoperite au făcut necesare lucrări suplimentare. Totuși, evenimentul vine să încununeze 10 luni de muncă susținută și colaborări de excepție....
Citeşte tot articolul Citeste articolul Balul Conacului Mocioni, la Muzeul de Artă. Partea culturală a proiectului a fost un real succes
Cu voturile clanurilor imobiliare ale romilor asigurate de Cristopher Cîrpaci, Nicolae Robu a încercat un joc de glezne şi pentru timişorenii care nu sunt familiarizaţi cu lumea lui Florin Răvăşilă. Exact, mă refer la omul său de casă, pentru care Robu a spart în două patrimoniul Timişoarei, Răvăşilă ajungând stăpân peste o jumătate de oraş....
Citeşte tot articolul Citeste articolul Jurnal de campanie(6). În “lupta” sa second hand cu “clanurile”, Robu îşi asumă acum meritele unui om care nu mai poate reacţiona: Horia Vermeşan
Alianţa Dreapta Unită (USR, Forţa Dreptei, PMP) a finalizat lista pentru Consiliul Judeţean Timiş. În fruntea listei se află Alin Nica, actualul preşedinte al CJ Timiş şi candidat pentru un nou mandat în fruntea instituţiei. Pe următoarele locuri se află doi tineri, Vlad Şendroiu (USR) şi Ionuţ Sîrbu (FD), fost preşedinte al TNL Timiş. De...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Alianţa Drepta Unită şi-a finalizat lista pentru Consiliul Judeţean. Alin Nica ocupă prima poziţie, fiind urmat de doi tineri din USR, respectiv Forţa Dreptei
România găzduiește în acest weekend, 26 – 27 aprilie, Campionatul Balcanic de Culturism și Fitness, ce se va desfășura în premieră, la Timișoara, în Iulius Town. În cadrul competiției vor fi prezenți 150 de sportivi din România, Muntenegru, Kosovo, Grecia, Cipru, Serbia, Nord Macedonia, Albania și Croația, care își vor  demonstra abilitățile. Concurenții vor participa...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Competiție de bodybuilding în premieră în România, întâlniri cu Iepurașul, premii și distracție, toate la Iulius Town Timișoara
Top