Școala profesională în sistem dual a împlinit zece ani de activitate în Banat. Sute de elevi învață la Liceul Ferdinand o meserie

O idee care a atras extrem de multă reticență din partea sistemului educațional românesc, dar care, până la urmă, a reușit să se impună, cea a școlii profesionale duale, a împlinit zece ani de când le oferă tinerilor o șansă de a obține o meserie fiind bine pregătiți în a o practica, respectiv firmelor care aveau nevoie de personal bine calificat pe care nu îl mai găseau pe piața muncii. Școala profesională a anilor trecuți a fost dusă la alt nivel și folosind experiența din vestul Europei, mai ales din Germania.

Liceul Tehnologic Energetic „Regele Ferdinand I” Timișoara a fost în prim planul acestei transformări a școlarizării tinerilor care erau dispuși să învețe o meserie, în timp ce primeau o bursă și, în plus, aveau posibilitatea să primească și un contract de muncă ferm, la absolvire.

Acum 10 ani am fost prima școală din Timiș care am avut curajul să pornim acest proiect de formare profesionala în sistem dual, alături de 3 companii germane. Am început cu o clasă de 17 elevi, iar în prezent avem 10 clase și peste 200 de elevi. Celor 3 companii mari s-au alăturat în acest frumos proces de formare a tinerilor meseriași și alte companii. În prezent avem 17 firme partenere, companii de top din țară.” a declarat prof. Luminița Filip, director Liceul Tehnologic Energetic “Regele Ferdinand I”.

La nivelul județului Timiș, în anul școlar 2022-2023 sunt disponibile peste 1300 de locuri la învățământul profesional, dintre care aproape 400 în sistemul dual. La Școala Duală Banat din cadrul Liceului Tehnologic Energetic “Regele Ferdinand I” sunt disponibile 96 de locuri.

Am susținut și susținem mereu sistemul de învățământ profesional. Cred cu tărie că avem nevoie de meseriași bine pregătiți, pentru care colegii mei, profesorii liceelor tehnice și tehnologice depun toate eforturile pentru a-i pregăti pentru o meserie de viitor. Eforturilor lor li se alătură și cele ale companiilor partenere în programul de învățământ dual și pentru asta îi felicit și le mulțumesc tuturor pentru implicare!” prof. Aura Danielescu, Inspector Școlar General Timiș.

Ideea școlii profesionale duale a apărut în urma discuțiilor purtate între oamenii de afaceri, mai ales între conducătorii marilor întreprinderi cu capital străin din Timișoara, care și-au dat seama că nu găsesc personal nou calificat în meseriile pe care le aveau în cadrul fabricilor.

Acum, la împlinirea unui deceniu de la relansarea acestei forme de învățământ, mă bucur că rezultatele reconfirmă convingerile noastre care au rămas neschimbate. Compania Continental se numără, încă din anul 2012, printre inițiatorii și susținătorii reintroducerii educației profesionale în sistemul preuniversitar de învățământ. Mulțumesc conducerii școlii, autorităților locale și naționale pentru implicarea continuă și buna colaborare în acest proiect comun. Compania s-a implicat în dezvoltarea acestei forme de educație mai întâi în Timișoara, Brașov, și Carei, iar la scurt timp, și în Sibiu.  În tot acest timp, peste cinci sute de elevi, mulți dintre aceștia absolvenți ai Liceului Tehnologic Energetic “Regele Ferdinand I”,  au deprins o calificare, respectiv o parte au fost angajați în fabricile sau centrele de inginerie Continental din țară”, a spus Christian von Albrichsfeld, Head of Country Continental Romania.

Una dintre particularitățile acestui sistem de școlarizare este primirea de către elevi a unei burse lunare de 400 lei din care statul plătește jumătate și firma care susține proiectul jumătate, masa și cazarea gratuite, diverse prime și beneficii din partea companiilor în cadrul cărora fac practică, unde de altfel au și prioritate la angajare după terminarea studiilor. Totodată, la finalizarea celor 3 ani de studiu obțin un certificat de calificare profesională recunoscut în Europa – Europass și pot continua studiile la liceul seral, pentru a lua diploma de bacalaureat și, de ce nu, studiile universitare. De altfel, printre absolvenții Școlii Duale Banat se numără și actuali sau viitori ingineri.

Primăria Timișoara a susținut permanent acest sistem de școală profesională.

Liceul Tehnologic Energetic “Regele Ferdinand I” este exemplul cel mai clar al potențialului pe care îl are colaborarea dintre sistemul educațional, administrația publică și mediul de afaceri. De 10 ani, primăria sprijină învățământul dual și o va face și în continuare, pentru că Timișoara are nevoie de meseriași bine pregătiți, care să răspundă cerințelor și exigențelor companiilor din oraș. Felicit cadrele didactice și companiile implicate pentru tot ceea ce fac pentru ca acest sistem să se dezvolte. Îi felicit și pe actualii elevi, iar celor aproape 400 de adolescenți care vor învăța anul viitor în clasele de învățământ dual din Timișoara le urez să devină cei mai buni meseriași!”, a declarat Dominic Fritz, primarul Timișoarei.

Una dintre cele mai importante investiții străine care va avea loc în Timișoara în următorii ani este cea a societății Dräxlmaier. Aceasta este, de asemenea, implicată în susținerii școlii duale.

Dräxlmaier Timișoara este un partener de încredere al liceului în proiectul de școală profesională, din 2013. Zeci de elevi înscriși în sistemul de învățământ dual la Liceul Tehnologic Energetic “Regele Ferdinand I” au făcut practică alături de specialiștii Dräxlmaier Timișoara în atelierul companiei.  Este un proiect de succes, dovadă că mulți dintre acei absolvenți sunt acum colegii noștri în zona de producție. În perioada următoare investim într-un spațiu nou, cu aparatură de training de ultimă generație, unde elevii au șansa să lucreze cu cele mai noi tehnologii de producție pentru componente electronice și asamblarea de sisteme de baterii pentru industria auto”, susține Violeta Robu, manager Resurse Umane la compania din domeniul automotive prezentă la Timișoara.

Condițiile de pregătire, calitatea laboratoarelor și dotarea acestora, disponibile la Timișoara, au atras elevii la acest liceu.

Pasiunea mea pentru unelte și mașini cu comandă numerică m-a făcut să mă îndrept către o școală profesională cu profesori pregătiți și cu posibilitatea de a face practică în companii renumite. Am urmat specializarea de electromecanică din cadrul Școlii Duale Banat a Liceului Tehnologic Energetic „Regele Ferdinand I”, iar acum sunt student la Facultatea de Mecanică. De asemenea, sunt înscris la Școala de Maiștrii. Școala profesională m-a ajutat cumva să plec de jos, cu o bază bine construită. Sper să ajung un inginer care va acumula toate cunoștințele posibile în acest domeniu” , a declarat Florian Papuc, fost absolvent al învățământului dual, actualmente tehnician CNC la Hamilton Central Europe.

 

Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

Cele mai citite articole


Vessmary

Administratie vezi arhiva Administratie

L'architect du beaute

Politica vezi arhiva Politica

MINA Pop-Up 3 octombrie - 12 ianuarie

Sport vezi arhiva Sport

Derby de tradiție pe semicerc: SCM Poli – Minaur

SCM Politehnica Timișoara joacă în avans, în Liga Națională de handbal, etapa a XI-a, cu un adversar de calibru. Alb-violeții vor fi gazde pentru CS Minaur Baia Mare, într-un meci programat miercuri, 20 noiembrie, de la ora 17.30, la sala Constantin Jude. Cele două echipe joacă un derby de tradiție al campionatului, atât Poli cât...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Derby de tradiție pe semicerc: SCM Poli – Minaur
dermaskin-orizontal

Social vezi arhiva Social

Ciocnirea giganților: accident cu tramvaie! Două persoane au fost transportate la spital

Luni seara, după orele 18, ISU Timiș a fost anunțat despre producerea unui accident între două tramvaie, în zona Badea Cârțan din Timișoara. La locul evenimentului au fost mobilizate două autospeciale de descarcerare, o autospecială de stingere cu modul de descarcerare, o autospecială pentru transport personal si victime multiple și două echipaje SMURD, dintre care...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Ciocnirea giganților: accident cu tramvaie! Două persoane au fost transportate la spital
isho.ro
Muzeul National al Banatului

Economic vezi arhiva Economic

VESSMARY: De 11 ani, redefinind eleganța feminină în România

Lansat în 2013 în România, VESSMARY este un concept dedicat evidențierii feminității în toate formele sale, rezultat din pasiunea și dorința unor designeri cu experiență. Aceștia și-au propus să creeze ținute care să celebreze frumusețea și delicatețea femeii moderne, fie ea visătoare și romantică sau puternică și realistă. Produsele VESSMARY sunt concepute pentru a răspunde...
Citeşte tot articolul Citeste articolul <b>VESSMARY: De 11 ani, redefinind eleganța feminină în România</b>

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

Lansat în 2013 în România, VESSMARY este un concept dedicat evidențierii feminității în toate formele sale, rezultat din pasiunea și dorința unor designeri cu experiență. Aceștia și-au propus să creeze ținute care să celebreze frumusețea și delicatețea femeii moderne, fie ea visătoare și romantică sau puternică și realistă. Produsele VESSMARY sunt concepute pentru a răspunde...
Citeşte tot articolul Citeste articolul <b>VESSMARY: De 11 ani, redefinind eleganța feminină în România</b>
Școala Gimnazială Nr. 30 Timișoara a găzduit sâmbătă, 16 noiembrie, a XI-a ediție a concursului interjudețean de recitare în grai bănățean ,,Mândru mi-s că-s bănățan’’, proiect cultural finanțat de Consiliul Județean Timiș prin Programul de finanțări pentru cultură și tineret – TimCultura 2024 și implementat de Asociația de părinți ,,Mlădițe însorite’’. Au participat peste 100...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Tradiţii păstrate! Mândru că mi-s bănăţan, un concurs ce creşte în valoare de la an la an/FOTO
O porțiune din Calea Urseni, care se află în administrarea comunei Giroc, ar urma să fie preluată de Primăria Timișoara. Proiectul care va fi propus la vot consilierilor locali timișoreni prevede preluarea, în vederea modernizării străzii, de la intersecția cu strada Venus până la limita administrativ teritorială. Proiectul Primăriei Timișoara prevede reabilitarea benzilor de circulație,...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Timișoara vrea să preia o parte din Calea Urseni, în vederea modernizării
Direcția de Drumuri și Poduri Timișoara anunță că în perioada 19 noiembrie – 20 decembrie, pentru a permite efectuarea unor lucrări de consolidare a carosabilului, sunt instituite restricții de circulație pe autostrada A1 Deva-Nădlac, gradual, în funcție de zona de executare a lucrărilor, prin închiderea benzii de urgență, respectiv a câte unei benzi de circulație,...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Sunt restricții pe A1, în zona Margina – Traian Vuia
Universitatea de Vest Timișoara a organizat, la București, în perioada 11-13 noiembrie, a treia ediție a cursului de formare de competențe avansate in diplomație si securitate, “Advanced Diplomacy for Peace, Security and Defence”, organizat de Universitatea de Vest din Timișoara în colaborare cu EGMONT – Institutul Regal pentru Relații Internaționale al Belgiei, sub egida Colegiului European de...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Universitatea de Vest a susținut un curs despre diplomație la București
Români vor merge duminică la vot pentru a-și exprima opțiunea pentru președintele României, fiind programat primul tur al alegerilor pentru șeful statului. La nivelul județului Timiș vor fi deschise 619 secții de vot. Din totalul acestora, 207 sunt pe Timișoara. Secțiile de votare sunt deschise între orele 07:00 – 21:00. Alegătorii care la ora 21:00...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Cum se va desfășura procesul electoral la alegerile de duminică. În Timiș vor fi 619 secții de vot
În Policlinicile Regina Maria pacienții au acces la consultații și analize gratuite, decontate prin Casa de Asigurări de Sănătate, pe baza trimiterilor de la medicii de familie sau de la medicii specialiști aflați în contract cu CAS, în ambulatoriu, în spitalizare de zi sau continuă, dar și pentru servicii medicale paraclinice, de laborator sau imagistică....
Citeşte tot articolul Citeste articolul Ascultă-ți corpul și mergi la control. Policlinicile Regina Maria oferă consultații și analize medicale decontate de CAS
SCM Politehnica Timișoara joacă în avans, în Liga Națională de handbal, etapa a XI-a, cu un adversar de calibru. Alb-violeții vor fi gazde pentru CS Minaur Baia Mare, într-un meci programat miercuri, 20 noiembrie, de la ora 17.30, la sala Constantin Jude. Cele două echipe joacă un derby de tradiție al campionatului, atât Poli cât...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Derby de tradiție pe semicerc: SCM Poli – Minaur
Timișoara va găzdui, la mijlocul lunii viitoare, în organizarea primăriei, dezbaterea „35 ani de libertate sau 35 ani de dezamăgire? Revoluția din 1989 și ce ar fi putut să fie”. Întâlnirea despre ce a însemnat Revoluția și cum ne-au modelat ultimele decenii va avea loc Cinema Timiș, în data de 15 decembrie, de la ora...
Citeşte tot articolul Citeste articolul La Timișoara va avea loc dezbaterea „35 ani de libertate sau 35 ani de dezamăgire? Revoluția din 1989 și ce ar fi putut să fie”
Top