Stejarul plantat cu ceremonie regală în Piața Libertății din Timișoara are nevoie de atenție specială. Cei de la Horticultura, care s-au ocupat de „dotare”, admit că momentul plantării nu a fost unul excelent și acum cer ajutorul profesorilor universitari pentru a-i oferi pomului o viață lungă. Deocamdată, stejarul cel tânăr pare să se adapteze mai greu la pământul mioritic, el venind din Olanda.
Cei de la Horticultura fac eforturi pentru a-i oferi stejarului plantat în Piața Libertății, pentru a înlocui vechiul stejar care s-a uscat, posibilități de adaptare la noua lui locație. Se parte că deocamdată sunt ceva probleme. Soluția găsită, utilizarea cunoștințelor unor profesori universitari de la Facultatea de Horticultură și Silvicultură.
„Stejarul plantat de colegii noștri este întreținut sub supravegherea specialiștilor Horticultura și a conducerii societății noastre. Pentru că ne dorim să luăm toate măsurile posibile ca stejarului să îi meargă bine, ne consultăm și cu domnul profesor Dorin Camen, Decan al Facultății de Horticultură și Silvicultură din Timișoara, și cu domnul profesor Petru Dragomir, șef de lucrări și Directorul Departamentului de Silvicultură al aceleiași Facultăți”, au anunțat cei de la Horticultura.
Au fost stabilite și câteva prime măsuri pentru a se încerca rezolvarea situației neplăcute.
„Colegii noștri au montat un sac special pentru irigare, au presărat coajă de copac la bază pentru menținerea umidității și aplică cu strictețe toate sfaturile primite de la pepiniera mamă. Nu a fost neapărat momentul ideal pentru această plantare, din punctul de vedere al vremii, dar fiind un moment istoric important, a trebuit marcat corespunzător. Acum facem toți pașii necesari pentru ca stejarul să se adapteze în noua casă”, au mai anunțat reprezentanții societății de specialitate.
Primarul Dominic Fritz a anunțat în ultimul plen al CLT, că pe copacul venit din Olanda s-au plătit 1.058 de euro, la care s-ar fi adăugat și aproximativ 2000 de euro transport.
Comentarii prin facebook