De ce-ar bloca PSD via Gârboni proiectul Timişoara – Capitală Culturală Europeană?

Editorial de Ino Ardelean

Editorial de Ino Ardelean

Din partea Guvernului României de derularea proiectului Timişoara – Capitală Culturală Europeană a fost însărcinat fostul director al Filarmonicii Banatul, Ioan Gârboni. Cel puţin acest lucru i-a spus ministrul Culturii, Lucian Romaşcanu, liderului PSD Timiş, Alfred Simonis. Gârboni nu va face acest lucru însă din postura de comisar general, poziţie pentru care se tot pregătea din luna ianuarie, ci din aceea de consilier personal al ministrului Culturii. Şi asta după ce funcţia de comisar a fost scoasă din noul text al Ordonanţei de Urgenţă referitoare la acest proiect. O soluţie foarte convenabilă, spun unii, fiindcă pentru postul de comisar, lui Gârboni trebuia să i se purice dosarul…

Dar nu intru în astfel de amănunte. Nominalizarea lui Gârboni de către PSD (iar PNL a fost de acord) denotă însă o foarte mare doză de cinism şi cu un imens potenţial de-a bloca lucrurile. Cinism mai mare putea să-l dea PSD/PNL doar dacă îl puneau pe Nicolae Robu în această funcţie. Chiar, oare cum de nu le-o fi trecut asta prin cap?

De ce spun cinism şi pericol de blocaj? Nu sunt în măsură să evaluez competenţele de manager cultural ale lui Gârboni. Dar… Perioada în care Gârboni a fost şef al Filarmonicii timişorene a însemnat un lung şir de scandaluri, greve şi acuzaţii pe alocuri penale. S-a ajuns ca doi angajaţi să aducă droguri din Olanda, acolo unde instituţia a fost în turneu. Nu spun că el n-a avut şi merite incontestabile. A adus muzica clasică mai aproape de oameni, prin organizarea unor concerte în spaţii inedite: la aeroport, la puşcărie, un şantier, o unitate militară etc.

Nu insist nici asupra caracterului omului, Gârboni fiind cunoscut ca un tip extrem de infatuat, conflictual și cu o mare doză de narcisism în el. Simbol al social-democraţiei, a pus, de exemplu, ca pe un sclav pe plantaţie, o angajată a filarmonicii să-i spele maşina personală. A, şi era să uit poate ce era mai important. În 2012 a intrat în cursa electorală pentru scaunul de primar al Timişoarei. În campanie, ţinta atacurilor sale a fost Nicolae Robu. Unele atacuri au fost chiar grobiene, cum a fost acela în care s-a legat de faptul că fostul primar era internat în spital pentru o operaţie pe cord. Cu puţin timp înainte de alegeri s-a retras din cursă şi a anunţat că-l susţine pentru scaunul de primar pe… Robu. Nu ştiu ce au negociat, oficial ar fi fost o promisiune a lui Robu că-l va da afară din primărie pe secretarul de la acea vreme Ioan Cojocari. (Care n-a mai fost dat.) Cert este că mandatele în fruntea filarmonicii i-au fost prelungite, în pofida scandalurilor imense din instituţie.

Sigur, contează şi cele de mai sus, dar nu de aceea spun că nominalizarea lui Gârboni să se ocupe direct de acest proiect extrem de important poate conduce la un blocaj. În 2021, actualul primar Dominic Fritz nu i-a mai prelungit contractul în fruntea filarmonicii lui Gârboni, care conducea instituţia din 2006, adică de 15 ani. Nemulţumit acesta a atras primăria şi pe primar personal într-o serie de procese. E de domeniul evidenţei că, în urma acestor lucruri, s-au creat nenumărate animozităţi la nivel personal între cei doi. Şi acesta e şi motivul pentru care PSD/PNL l-au sprijinit pe Gârboni, fiindcă era considerat un adversar al actualului primar. Dovadă a acestui lucru este faptul că o altă variantă pentru poziţia de comisar general (între timp scoasă) a fost Simona Neumann, cea care intrase la rândul ei în conflict cu Fritz.

Ori pentru un astfel de proiect este nevoie de o cooperare totală între guvern şi Primăria Timişoara. Şi nu doar din punct de vedere instituţional, ci chiar şi la nivel personal. Când din partea Guvernului nominalizezi un personaj aflat în conflict cu primarul e clar că nu-ţi doreşti foarte multă cooperare. Ce rezolvi cu asta? Că îţi faci nişte jocuri politice de prost gust, pe seama Timişoarei, doar fiindcă gestionarea proiectului Capitală Culturală va însemna o bornă extrem de importantă pentru mandatul lui Fritz? Când întreaga Timişoară, în special sectorul Horeca, poate câştiga zeci, dacă nu sute de milioane de euro, pe perioada evenimentului. Dacă chiar doreau să facă un bine Timişoarei, cei din PSD-PNL poate era mai bine să fi făcut lobby la guvern să verse sumele promise Timişoarei pentru proiect. Grosso modo, în jur de 100 de milioane de lei restanţe. Dar nu fac asta, ci pun o sulă în coasta lui Fritz, ca să citez dintr-un clasic, singurul “patriarh” al PSD-ului. Piară Timişoara, doar ca să-i dăm în cap primarului! Cât priveşte întrebarea din titlu, chiar e greu să dai un alt răspuns decent decât acela că: “Fiindcă poate!”

 

Autor
Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

3 comentarii pentru acest articol

nell a spus: (iunie 1st, 2022 at 08:40 )

Parca vad ca PSD + PNL vor avea candidat comun la viitoarele alegeri. Poate asa sa aiba si PSD sansa sa castige fotoliul de primar la Timisoara.

Kroko a spus: (iunie 1st, 2022 at 10:19 )

Asta-i stilul „Timisoara de AZI „, piedici si lupte,tavaleli,hataiala,gataiala ca si la Gradinite in GRUPELE MICI !!! IN Tms PSD-PNL-USR tot una e = ZERO pentru Orasul Timisoara !!! !!!

lol V.I.L. a spus: (iunie 1st, 2022 at 21:23 )

pentru că ei nu percep Timișoara decât ca loc de otteri și de bișniț. Nu au prea multe de-a face cu sufletul acestui oraș. Nu cu istoria lui ca oraș al imperiului (marea lor majoritate nu cunosc nicio limbă străină care le-ar permite să intre în contact cu istoria locului), dar nici cu cea recentă. Antipatia timișorenilor pentru comuniști și copiii lor trebuie pedepsită.
Pe de altă parte, sunt oameni simpli de spirit (intelect) și limitați în empatie, fără toleranță (deci respect) față de adversarii politici. Nu sunt domni, cu alte cuvinte. Nu sunt nici măcar în stare să participe cu adevărat la o sărbătoare a orașului lăsând deoparte invectiva și privirea de războinic. Uitați-vă la fețele lor și întrebați-vă dacă i-ați vrea vecini sau dacă ați avea încredere să le lăsați cățelul o zi când plecați de-acasă.
De aici contrastul cu (naivul) Fritz, de aici coalizarea lor spontană împotriva lui. V-am mai scris aici: mișcarea împotriva „incompetentului” Fritz are valoare sociologică, este mai mult decât o luptă politică, este un răspuns răspicat la întrebarea Tovarăși, conașilor, beizadelelor, acceptați schimbarea cu adevărat? Din mii de piepturi de comuniști, uteciști, uaseceriști, răsună prelung un „NUUUUUUU!!!” furios.
Cât de competent e Fritz, nu știu, știu doar că e singur. Poate-a venit prea devreme, iar cei care-ar trebui să fie lângă el poate-s pe la grădiniță.

* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

Cele mai citite articole


Vessmary

Administratie vezi arhiva Administratie

CJ Timiș a semnat contractele de execuție pentru reabilitarea a două școli speciale aflate în administrare

Consiliul Județean Timiș va investi în reabilitarea a două dintre școlile aflate în administrarea sa, Liceul Tehnologic Special “Gheorghe Atanasiu”, respectiv Centrul de Recuperare Neuropsihiatrică Găvojdia. CJT investește în condiții mai bune pentru copii și persoanele cu nevoi speciale. Președintele CJ Timiș, Alfred Simonis, a semnat contractele de execuție pentru renovarea a două clădiri importante...
Citeşte tot articolul Citeste articolul CJ Timiș a semnat contractele de execuție pentru reabilitarea a două școli speciale aflate în administrare
L'architect du beaute

Politica vezi arhiva Politica

MINA Pop-Up 3 octombrie - 12 ianuarie

Sport vezi arhiva Sport

Pregătiri pentru cea mai importantă competiţie de padel a finalului de an, Cupa României

Dacă românii se pregătesc de alegerile prezidenţiale şi parlamentare, lumea padelului are un singur gând: Cupa României. Competiţia supremă a padelului autohton se va desfăşura, exact ca şi anul trecut la Padel Center, baza timişoreană fiind una primitoare pentru cele mai importante competiţii de acest gen. Reamintim, Circuitul Profesionist de Padel şi-a disputat în acest...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Pregătiri pentru cea mai importantă competiţie de padel a finalului de an, Cupa României
dermaskin-orizontal

Social vezi arhiva Social

isho.ro
Muzeul National al Banatului

Economic vezi arhiva Economic

Mai multe firme timișene au participat la o vizită organizată de CCIAT în China

Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Timiș a organizat o nouă misiune economică în Republica Populară Chineză, cu ocazia vizitării celei de-a 136-a ediții a Târgului de Import și Export Canton de la Guangzhou, cel mai vechi, cel mai mare și mai cuprinzător târg internațional din China, cu cele mai cuprinzătoare categorii de mărfuri, cel...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Mai multe firme timișene au participat la o vizită organizată de CCIAT în China

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

Dacă românii se pregătesc de alegerile prezidenţiale şi parlamentare, lumea padelului are un singur gând: Cupa României. Competiţia supremă a padelului autohton se va desfăşura, exact ca şi anul trecut la Padel Center, baza timişoreană fiind una primitoare pentru cele mai importante competiţii de acest gen. Reamintim, Circuitul Profesionist de Padel şi-a disputat în acest...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Pregătiri pentru cea mai importantă competiţie de padel a finalului de an, Cupa României
Consiliul Județean Timiș va investi în reabilitarea a două dintre școlile aflate în administrarea sa, Liceul Tehnologic Special “Gheorghe Atanasiu”, respectiv Centrul de Recuperare Neuropsihiatrică Găvojdia. CJT investește în condiții mai bune pentru copii și persoanele cu nevoi speciale. Președintele CJ Timiș, Alfred Simonis, a semnat contractele de execuție pentru renovarea a două clădiri importante...
Citeşte tot articolul Citeste articolul CJ Timiș a semnat contractele de execuție pentru reabilitarea a două școli speciale aflate în administrare
Primăria Timișoara, prin Poliția Locală, a confiscat primul camion care debarasa deșeuri ilegal pe un teren de la ieșirea orașului spre comuna Săcălaz. Vehiculul a rămas blocat când descărca gunoiul, iar deținătorul acestuia l-a abandonat într-o groapă. La fața locului s-au deplasat miercuri echipe din partea Primăriei Timișoara, Poliției Locale și Societății Drumuri Municipale (SDM)...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Primul camion confiscat pentru abandonul ilegal de deșeuri în Timișoara. Dominic Fritz: “Căzut în propria groapă ilegală de gunoi”
Echipele de constructori continuă lucrările de reabilitare a căii ferate pe lotul 2 din tronsonul Lugoj – Timișoara Est. Acum se circulă pe varianta nouă de traseu, fiind efectuate lucrări la vechiul fir de circulație, anunță CFR Infrastructură Timișoara.  În cadrul lucrărilor de pe lotul 2 Lugoj-Timișoara Est, din data de 20.11.2024, în stația Topolovăț,...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Continuă lucrările de reabilitare a căii ferate Lugoj – Timișoara Est/FOTO
Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Timiș a organizat o nouă misiune economică în Republica Populară Chineză, cu ocazia vizitării celei de-a 136-a ediții a Târgului de Import și Export Canton de la Guangzhou, cel mai vechi, cel mai mare și mai cuprinzător târg internațional din China, cu cele mai cuprinzătoare categorii de mărfuri, cel...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Mai multe firme timișene au participat la o vizită organizată de CCIAT în China
Venirea perioadei reci s-a făcut simțită pe șoselele din zona de vest a României. Pe drumurile aflate în administrarea DRDP Timișoara s-a acționat pentru a îndepărtarea zăpezii depuse pe carosabil sau pentru prevenirea şi combaterea poleiului. Astfel, echipele firmelor care se ocupă de aceste intervenții au acționat cu 100 de utilaje și au răspândit 690...
Citeşte tot articolul Citeste articolul O sută de utilaje au intervenit pentru a asigura circulația rutieră. S-au folosit 690 de tone de material antiderapant/VIDEO
Biblioteca Universității Politehnica Timișoara a găzduit recent un eveniment devenit deja tradițional, workshop-ul „Translation as a Bridge between Languages and Disciplines”, organizat de Facultatea de Științe ale Comunicării în colaborare cu Consulatul Germaniei la Timișoara și cu Societatea Culturală Româno-Germană din Timișoara, în cadrul celei de-a IX-a ediții a Zilelor FSC. În deschiderea evenimentului, decanul...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Dezbatere la UPT pe o temă importantă: condiţia şi rolul traducătorului
Top