De ce-ar bloca PSD via Gârboni proiectul Timişoara – Capitală Culturală Europeană?

Editorial de Ino Ardelean

Editorial de Ino Ardelean

Din partea Guvernului României de derularea proiectului Timişoara – Capitală Culturală Europeană a fost însărcinat fostul director al Filarmonicii Banatul, Ioan Gârboni. Cel puţin acest lucru i-a spus ministrul Culturii, Lucian Romaşcanu, liderului PSD Timiş, Alfred Simonis. Gârboni nu va face acest lucru însă din postura de comisar general, poziţie pentru care se tot pregătea din luna ianuarie, ci din aceea de consilier personal al ministrului Culturii. Şi asta după ce funcţia de comisar a fost scoasă din noul text al Ordonanţei de Urgenţă referitoare la acest proiect. O soluţie foarte convenabilă, spun unii, fiindcă pentru postul de comisar, lui Gârboni trebuia să i se purice dosarul…

Dar nu intru în astfel de amănunte. Nominalizarea lui Gârboni de către PSD (iar PNL a fost de acord) denotă însă o foarte mare doză de cinism şi cu un imens potenţial de-a bloca lucrurile. Cinism mai mare putea să-l dea PSD/PNL doar dacă îl puneau pe Nicolae Robu în această funcţie. Chiar, oare cum de nu le-o fi trecut asta prin cap?

De ce spun cinism şi pericol de blocaj? Nu sunt în măsură să evaluez competenţele de manager cultural ale lui Gârboni. Dar… Perioada în care Gârboni a fost şef al Filarmonicii timişorene a însemnat un lung şir de scandaluri, greve şi acuzaţii pe alocuri penale. S-a ajuns ca doi angajaţi să aducă droguri din Olanda, acolo unde instituţia a fost în turneu. Nu spun că el n-a avut şi merite incontestabile. A adus muzica clasică mai aproape de oameni, prin organizarea unor concerte în spaţii inedite: la aeroport, la puşcărie, un şantier, o unitate militară etc.

Nu insist nici asupra caracterului omului, Gârboni fiind cunoscut ca un tip extrem de infatuat, conflictual și cu o mare doză de narcisism în el. Simbol al social-democraţiei, a pus, de exemplu, ca pe un sclav pe plantaţie, o angajată a filarmonicii să-i spele maşina personală. A, şi era să uit poate ce era mai important. În 2012 a intrat în cursa electorală pentru scaunul de primar al Timişoarei. În campanie, ţinta atacurilor sale a fost Nicolae Robu. Unele atacuri au fost chiar grobiene, cum a fost acela în care s-a legat de faptul că fostul primar era internat în spital pentru o operaţie pe cord. Cu puţin timp înainte de alegeri s-a retras din cursă şi a anunţat că-l susţine pentru scaunul de primar pe… Robu. Nu ştiu ce au negociat, oficial ar fi fost o promisiune a lui Robu că-l va da afară din primărie pe secretarul de la acea vreme Ioan Cojocari. (Care n-a mai fost dat.) Cert este că mandatele în fruntea filarmonicii i-au fost prelungite, în pofida scandalurilor imense din instituţie.

Sigur, contează şi cele de mai sus, dar nu de aceea spun că nominalizarea lui Gârboni să se ocupe direct de acest proiect extrem de important poate conduce la un blocaj. În 2021, actualul primar Dominic Fritz nu i-a mai prelungit contractul în fruntea filarmonicii lui Gârboni, care conducea instituţia din 2006, adică de 15 ani. Nemulţumit acesta a atras primăria şi pe primar personal într-o serie de procese. E de domeniul evidenţei că, în urma acestor lucruri, s-au creat nenumărate animozităţi la nivel personal între cei doi. Şi acesta e şi motivul pentru care PSD/PNL l-au sprijinit pe Gârboni, fiindcă era considerat un adversar al actualului primar. Dovadă a acestui lucru este faptul că o altă variantă pentru poziţia de comisar general (între timp scoasă) a fost Simona Neumann, cea care intrase la rândul ei în conflict cu Fritz.

Ori pentru un astfel de proiect este nevoie de o cooperare totală între guvern şi Primăria Timişoara. Şi nu doar din punct de vedere instituţional, ci chiar şi la nivel personal. Când din partea Guvernului nominalizezi un personaj aflat în conflict cu primarul e clar că nu-ţi doreşti foarte multă cooperare. Ce rezolvi cu asta? Că îţi faci nişte jocuri politice de prost gust, pe seama Timişoarei, doar fiindcă gestionarea proiectului Capitală Culturală va însemna o bornă extrem de importantă pentru mandatul lui Fritz? Când întreaga Timişoară, în special sectorul Horeca, poate câştiga zeci, dacă nu sute de milioane de euro, pe perioada evenimentului. Dacă chiar doreau să facă un bine Timişoarei, cei din PSD-PNL poate era mai bine să fi făcut lobby la guvern să verse sumele promise Timişoarei pentru proiect. Grosso modo, în jur de 100 de milioane de lei restanţe. Dar nu fac asta, ci pun o sulă în coasta lui Fritz, ca să citez dintr-un clasic, singurul “patriarh” al PSD-ului. Piară Timişoara, doar ca să-i dăm în cap primarului! Cât priveşte întrebarea din titlu, chiar e greu să dai un alt răspuns decent decât acela că: “Fiindcă poate!”

 

Autor
Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

3 comentarii pentru acest articol

nell a spus: (iunie 1st, 2022 at 08:40 )

Parca vad ca PSD + PNL vor avea candidat comun la viitoarele alegeri. Poate asa sa aiba si PSD sansa sa castige fotoliul de primar la Timisoara.

Kroko a spus: (iunie 1st, 2022 at 10:19 )

Asta-i stilul „Timisoara de AZI „, piedici si lupte,tavaleli,hataiala,gataiala ca si la Gradinite in GRUPELE MICI !!! IN Tms PSD-PNL-USR tot una e = ZERO pentru Orasul Timisoara !!! !!!

lol V.I.L. a spus: (iunie 1st, 2022 at 21:23 )

pentru că ei nu percep Timișoara decât ca loc de otteri și de bișniț. Nu au prea multe de-a face cu sufletul acestui oraș. Nu cu istoria lui ca oraș al imperiului (marea lor majoritate nu cunosc nicio limbă străină care le-ar permite să intre în contact cu istoria locului), dar nici cu cea recentă. Antipatia timișorenilor pentru comuniști și copiii lor trebuie pedepsită.
Pe de altă parte, sunt oameni simpli de spirit (intelect) și limitați în empatie, fără toleranță (deci respect) față de adversarii politici. Nu sunt domni, cu alte cuvinte. Nu sunt nici măcar în stare să participe cu adevărat la o sărbătoare a orașului lăsând deoparte invectiva și privirea de războinic. Uitați-vă la fețele lor și întrebați-vă dacă i-ați vrea vecini sau dacă ați avea încredere să le lăsați cățelul o zi când plecați de-acasă.
De aici contrastul cu (naivul) Fritz, de aici coalizarea lor spontană împotriva lui. V-am mai scris aici: mișcarea împotriva „incompetentului” Fritz are valoare sociologică, este mai mult decât o luptă politică, este un răspuns răspicat la întrebarea Tovarăși, conașilor, beizadelelor, acceptați schimbarea cu adevărat? Din mii de piepturi de comuniști, uteciști, uaseceriști, răsună prelung un „NUUUUUUU!!!” furios.
Cât de competent e Fritz, nu știu, știu doar că e singur. Poate-a venit prea devreme, iar cei care-ar trebui să fie lângă el poate-s pe la grădiniță.

* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

Cele mai citite articole


L'architect du beaute

Administratie vezi arhiva Administratie

A fost finalizat și oficial proiectul de reabilitare a Căii Bogdăneștilor

Proiectul de reabilitare a liniilor de tramvai și a tramei stradale de pe Calea Bogdăneștilor a fost oficial finalizată. La sediul primăriei a avut loc conferința finală aferentă proiectului susținut cu fonduri europene. În total, proiectul „Reabilitarea liniilor de tramvai și modernizarea tramelor stradale în Municipiul Timișoara, Traseu 5, Calea Bogdăneștilor” a presupus transformarea totală...
Citeşte tot articolul Citeste articolul A fost finalizat și oficial proiectul de reabilitare a Căii Bogdăneștilor
MINA Pop-Up 3 octombrie - 12 ianuarie

Politica vezi arhiva Politica

dermaskin-orizontal

Sport vezi arhiva Sport

SCM Timișoara oprește Rapid în Sala din Giulești și merge în turneul F8 al Cupei

Zile bune pentru Leii din Banat! După victoria importantă de pe terenul Stelei, miercuri a urmat un succes care e chiar mai prețios, de această dată în manșa unică a turului secund al Cupei României. Bănățenii au revenit de la -9 pentru un ultim sfert superb care a pecetluit soarta partidei, 77-72 contra Rapidului. Cele...
Citeşte tot articolul Citeste articolul SCM Timișoara oprește Rapid în Sala din Giulești și merge în turneul F8 al Cupei
isho.ro

Social vezi arhiva Social

Peste 200 de dorințe îndeplinite de „spiridușii” din clădirile de birouri din Iulius Town, prin campania „Bradul dorințelor”

Anul acesta, prin intermediul campaniei „Bradul Dorințelor”, angajații din clădirile de birouri United Business Center (UBC) din Iulius Town au îndeplinit peste 200 de dorințe ale copiilor din medii defavorizate din județele Timiș și Hunedoara. „Bradul dorințelor” este una dintre cele mai așteptate campanii de către comunitatea UBC din Iulius Town, iar în acest an,...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Peste 200 de dorințe îndeplinite de „spiridușii” din clădirile de birouri din Iulius Town, prin campania „Bradul dorințelor”
Muzeul National al Banatului
No More Bad Gifts

Economic vezi arhiva Economic

Mai multe proiecte din Timiș primesc fonduri pentru a încuraja deplasarea pe biciclete/FOTO

Un număr de 22 de proiecte care încurajează mersul pe bicicletă în întreaga regiune de Vest vor primi finanțare prin Fondul RO Bike Valley în anul 2025. 9 dintre ele sunt unități de învățământ și vor primi titlul de Școala Ro Bike. În urma apelului de proiecte organizat de Fundația Comunitară Timișoara au fost selectate...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Mai multe proiecte din Timiș primesc fonduri pentru a încuraja deplasarea pe biciclete/FOTO

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

Universitatea de Vest Timișoara a semnat, miercuri, la Ministerul Educației, două contracte de finanțare aferente a două proiecte din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) vizând modernizarea și dezvoltarea infrastructurii universitare de la UVT. În cazul primului proiect, „Modernizarea și eficientizarea energetică a căminelor studențești și a sălilor de sport ale Universității de Vest...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Universitatea de Vest Timișoara a semnat două contracte de finanțare din PNRR pentru modernizare, în valoare de peste o sută de milioane de lei
Proiectul de reabilitare a liniilor de tramvai și a tramei stradale de pe Calea Bogdăneștilor a fost oficial finalizată. La sediul primăriei a avut loc conferința finală aferentă proiectului susținut cu fonduri europene. În total, proiectul „Reabilitarea liniilor de tramvai și modernizarea tramelor stradale în Municipiul Timișoara, Traseu 5, Calea Bogdăneștilor” a presupus transformarea totală...
Citeşte tot articolul Citeste articolul A fost finalizat și oficial proiectul de reabilitare a Căii Bogdăneștilor
Sportiva timișoreană Narcisa Martin este, de astăzi, vicecampioana mondială la Culturism – Bikini Fitness Senioare (164 cm). Ea a obținut medalia de argint la Campionatul Mondial de Fitness IFBB – Japonia 2024. Narcisa face parte din Lotul Național al Federației Române de Culturism și Fitness și este, de anul acesta, și Maestru Emerit al Sportului....
Citeşte tot articolul Citeste articolul Narcisa Marin, medalie de argint la Mondialul de Fitness IFBB – Japonia 2024
Anul acesta, prin intermediul campaniei „Bradul Dorințelor”, angajații din clădirile de birouri United Business Center (UBC) din Iulius Town au îndeplinit peste 200 de dorințe ale copiilor din medii defavorizate din județele Timiș și Hunedoara. „Bradul dorințelor” este una dintre cele mai așteptate campanii de către comunitatea UBC din Iulius Town, iar în acest an,...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Peste 200 de dorințe îndeplinite de „spiridușii” din clădirile de birouri din Iulius Town, prin campania „Bradul dorințelor”
Lângă Podul Decebal, un loc fierbinte în Revoluția din 1989, au fost puse, miercuri, bazele Aleii Libertății. Un număr de 11 stejari au fost plantați de mai mulți revoluționari, plantarea de noi copaci va continua și în anii viitori. Primăria Timișoara a îmbrățișat o inițiativă pornită din partea revoluționarilor. Alături de ei s-a aflat Paula...
Citeşte tot articolul Citeste articolul 11 stejari au fost plantați de revoluționari în locul unde va fi Aleea Libertății/FOTO
Divizionara secundă CSC Dumbrăvița a ajuns la un acord de reziliere cu jucătorii Alexandru Martinov și Ouadie Salhi. Practic au fost vorba despre rezilieri de contracte făcute de săptămâni bune, dar anunțate abia astăzi. Sosit la echipă în vara lui 2021, Martinov, unul dintre cei mai vechi şi apreciaţi jucători ai echipei a bifat pentru...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Primele despărțiri la Dumbrăvița
Universitatea Politehnica Timișoara a semnat, în 17 decembrie 2024, un nou contract de finanțare prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), având ca obiectiv modernizarea și eficientizarea energetică a două cămine studențești din campusul universitar. Este vorba de căminele 4C și 7C cuprinzând după finalizarea lucrărilor 340 de locuri. Modernizarea celor două cămine este...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Bani pentru un campus verde și inteligent la UPT
Timișorenii care vor să își spună părerea despre calitatea vieții pot completa acum sondajul sociologic, „Barometrul Calitatea Vieții în Timișoara”, realizat de Primăria Municipiului Timișoara în parteneriat cu Universitatea de Vest din Timișoara, o pot face online. Ancheta sociologică este concepută de Facultatea de Sociologie și Psihologie din cadrul Universității de Vest din Timișoara și...
Citeşte tot articolul Citeste articolul UVT și Primăria Timișoara au lansat sondajele pentru noua ediție a „Barometrului Calitatea Vieții în Timișoara”
Primăria Timișoara reia procedurile pentru a putea finaliza lucrările la Școala Generală nr. 30. A obținut victoria în instanță împotriva fostului constructor, iar acum a lansat licitația pentru continuarea lucrărilor la Școala Gimnazială 30. Sunt de finalizat cele două clădiri noi, precum și reabilitarea termică a școlii existente, construcția pasarelelor care vor conecta clădirile respective...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Primăria lansează licitația pentru găsirea constructorului care va finaliza lucrările la Generală 30
Top