Facultatea de Construcții din cadrul Universității Politehnica Timișoara a fost inclusă, alături de alte 12 universități europene de renume, sub egida Convenției Europene de Construcții Metalice, într-un proiect de diseminare a unei soluții inovative ce are drept scop creșterea rezistenței clădirilor la evenimente seismice.
În cadrul workshop-ul FREEDAM+, organizat de Facultatea de Construcții a UPT, Departamentul de Construcții Metalice și Mecanica Construcțiilor, în data de 16 iunie 2022, în regim hibrid, au fost prezentate principalele rezultate ale unei ample campanii experimentale efectuată pe amortizoare cu frecare, suportul tehnic, recomandările de proiectare, manualul de proiectare și exemple de calcul, elaborate în cadrul proiectului de diseminare FREEDAM+ prin efortul comun a 14 parteneri europeni.
Evenimentul a fost deschis de Dan Dubină, președintele Academiei Române, filiala Timișoara, și totodată, cadru didactic al Facultății de Construcții, care a subliniat că soluțiile elaborate, în timp, de Școala de Construcții Metalice de la Timișoara, cuprinse în publicațiile de specialitate din întreaga lume, au adus instituției recunoașterea internațională de care se bucură astăzi și au dus la selectarea acesteia pentru diseminarea și valorificarea proiectului de cercetare FREEDAM în rândul facultăților similare și a firmelor de construcții din România și Moldova.
Proiectul de cercetare RFCS FREEDAM („FREE from DAMage steel connections”) a dezvoltat o soluție inovativă de îmbinare grindă-stâlp, capabilă să reziste la evenimente seismice majore fără a suferi avarii structurale semnificative. În cadrul proiectului a fost investigată problema siguranței clădirilor la acțiunea seismică, în contextul sustenabilității acestora. Îmbinările grindă-stâlp echipate cu amortizoare cu frecare, dezvoltate în cadrul proiectului de cercetare FREEDAM constituie un instrument eficient de reducere a degradării componentelor structurale prin utilizarea unor dispozitive de amortizare pentru disiparea energiei seismice, care pot fi înlocuite după unul sau mai multe cutremure, la costuri reduse. Materialele de diseminare sunt disponibile pe pagina proiectului și pe canalul de YouTube.
Comentarii prin facebook