Primăria Timișoara se vede pusă în situația de a majora semnificativ sumele alocate pentru diferite proiecte de investiții pe care le are în derulare pentru a nu se trezi cu șantierele părăsite de constructori. În acest scop, marți va fi aprobată alocarea de peste șapte milioane de lei, suplimentar față de sumele stabilite inițial, ca urmare a majorării prețurilor la materialele folosite.
Sunt patru asemenea proiecte „Privind aprobarea rezervei de implementare destinată reechilibrării contractului de execuție lucrări”, pentru patru asemenea obiective de investiții: ”Extindere, reabilitare, modernizare ambulatoriu de specialitate Clinica de Recuperare și Balneologie”, cu 3,1 milioane de lei; ”Construire sală de sport la Școala Gimnazială nr. 25”, cu 1,4 milioane de lei; Refuncționalizare imobil pentru Centru Cultural – Turn de Apă, Iosefin – 1.5 milioane de lei; respectiv ”Construcţie creșă Calea Bogdăneştilor”, cu 1,46 milioane de lei.
Deci, în total 7,46 milioane de lei, ia suportul legislativ este oferit de OUG 64, care dă posibilitatea majorării sumelor alocate pentru plata proiectelor.
”Pe parcursul derulării contractelor, rezerva de implementare destinată plăţii ajustărilor de preţ se poate suplimenta cu un procent de până la 10% din valoarea restului de executat a contractului de achiziţie, la data solicitării, prin încheierea de acte adiţionale la contracte. Suplimentarea rezervei de implementare poate avea loc numai dacă au fost efectuate plăţi de minimum 75% din valoarea rezervei. Suplimentarea rezervei de implementare nu poate conduce la depăşirea pragurilor prevăzute de legislaţia în vigoare”, se spune în proiectele trase la indigo care vor fi supuse la votul plenului de marți.
Primăria motivează necesitatea majorării sumelor alocate din cauza conflictului militar din Ucraina, țară care e principalul furnizor și producător de oțel din Europa.
„Criza provocată de conflictul militar din regiunea Mării Negre a afectat piața construcțiilor din întreaga Uniunea Europeană, având în vedere că Ucraina este principalul furnizor și producător de oțel și materie primă pentru piața europeană a construcțiilor. Consecința imediată a fost o creștere semnificativă a prețurilor la materiale, determinând creștere și de peste 40% la unele materiale utilizate”, se arată în documentația aferentă celor patru proiecte de hotărâri.
Nu sunt primele și, probabil, nici ultimele proiecte care vor beneficia de majorări ale sumelor alocate, cel mai probabil în total va fi vorba de aproximativ 100 de milioane de lei.
Comentarii prin facebook