În urmă cu câteva zile, Primăria Timișoara îndemna cetățenii să își exprime voturile în cadrul concursului pentru desemnarea proiectelor finanțate în cadrul Bugetării Participative, anunțând că 5000 de voturi au fost deja exprimate. Nimic mai bine pentru societate, dar un anunț interesant pare să ofere un sprijin neașteptat pentru unul dintre proiectele participante.
”Un oraș modern înseamnă acces pentru toți cetățenii în spațiul public. Persoanele cu deficiențe de văz au nevoie de sisteme speciale ca să se poată deplasa în siguranță. Din acest motiv, Simona Smultea a depus în cadrul bugetării participative proiectul „Sisteme de ghidaj în spațiul public pentru nevăzători” care este acum supus votului public”, spune un anunț trimis presei, semnat de Fundația Comunitară Timișoara.
Este un proiect mai mult decât benefic, mai ales categoriei de populație căreia i se adresează. Doar că urmează și o completare.
„Pentru a înțelege cum se orientează în prezent persoanele cu deficiențe de vedere și care sunt nevoile acestora, vă invităm marți, 12 iulie 2022 de la ora 11.00 – la Centrul de Proiecte Timișoara la o demonstrație a funcționării sistemului Step-hear, o soluție inteligentă care asigură orientarea în spațiul înconjurător pentru persoanele cu deficiențe de vedere. Având la bază tehnologia Bluetooth și a senzorilor de proximitate, sistemul este capabil să furnizeze informații, în format audio, persoanelor cu deficiențe de vedere care să îi ajute în explorarea spațiului fizic”, se spune în invitație.
Centrul de Proiecte aparține Primăriei Timișoara, este greu de crezut că inițiatorii proiectului plătesc ceva pentru închirierea spațiului din zona centrală a orașului, pentru a-i fi pus la dispoziție pentru demonstrație. În plus, nu cunoaștem ca un alt proiect să fi beneficiat de condiții asemănătoare de a se face cunoscut.
Bugetul Participativ al Primăriei Timișoara nu a fost pornit în condiții de ”libertate” totală. Au fost ales doar câteva domenii în care proiectele puteau fi depuse, domenii prioritare pentru municipalitate, dar selective de la bun început. A urmat și o etapă în care un juriu a selectat proiectele care au mers mai departe. Doar ulterior cetățenii au putut să își exprime votul.
Nu poate fi deloc o problemă că un asemenea proiect se dorește a fi finanțat, dar poate inițiativa ar fi trebuit finanțată direct, fără a mai fi fost trecută prin filtrul Bugetului Participativ.
UPDATE. Centrul de Proiecte răspunde: Nu suntem implicați în organizarea și promovarea proiectului
Reprezentanții Centrului de Proiecte spun că evenimentul de promovare nu va avea loc în incinta acestuia, iar implicarea se referă doar la furnizarea unei surse de current pentru realizarea unei demonstrații. Nu suntem implicați în organizare în niciun fel în această acțiune, mai spun aceștia.
“Specificăm faptul că reprezentanții sistemului “Step Hear” ne-au solicitat ajutorul pentru a monta pe poarta instituției noastre un dispozitiv de alertare a persoanelor nevăzătoare. Le-am permis acest lucru si i-am ajutat cu un cablu pentru curent. Organizatorii ne-au transmis că este vorba de o demonstrație pe un traseu stabilit de către ei care începe din fața clădirii noastre, strada Vasile Alecsandri nr 1. Centrul de Proiecte nu este implicat în niciun fel în organizarea și promovarea acestui proiect. Centrul de Proiecte este deschis comunității, în curtea clădirii noastre au avut loc mai multe concerte, proiecții de filme și expoziții gratuit. Ne bucurăm că putem sprijini comunitatea în acest sens”, ne-a transmis Anderka-Maria Iancea, expert comunicare și relații publice la Centrul de Proiecte.
Comentarii prin facebook