Ședința Consiliului Local Timișoara de marți a fost blocată mai mult de două de disputa asupra unui singur punct de pe ordinea de zi, desigur unul cu greutate și cu multe orgolii implicate. Vorbim despre punctul în care Consiliul Județean Timiș cere de la Primăria Timișoara o suprafață de teren de 580 de metri pătrați aflată lângă terenul de 4000 de metri pătrați pe care administrația județului vrea să ridice o parcare supraetajată, în centrul Timișoarei.
Cauza solicitanților a fost pledată în plenul CLT de vicepreședintele CJ Timiș, Alexandru Proteasa. El a fost ”în direct” în plenul susținut virtual de aleșii timișoreni, acolo unde până la urmă, s-a ajuns la ceea ce chiar cei prezenții numeau un circ grotesc, în care toată lumea s-a certat și… gratulat cu tot felul de cuvinte demne eventual de un meci de fotbal și nu de un plen de consiliu local. Circul argumentelor, contraargumentelor, contrelor, împunsăturilor de tot felul, a fost atât de ridicol că, până la urmă, a intervenit chiar primarul Dominic Fritz. Extrem de nervos, el a constatat ce se întâmplă, cât de ridicol e tot ce se întâmplă și s-a întrebat de ce e necesară o asemenea dispută inutilă când se știe clar că oricum problema se va rezolva pozitiv. De ce e nevoie să se creeze asemenea certuri politice de tot felul pentru a se ajunge la un rezultat previzibil, s-a întrebat edilul șef. Până la urmă, totul s-a încheiat instant după discursul nervos al primarului, atunci când șeful de ședință, Ruben Lațcău, a tăiat efectiv, extrem de democratic, microfonul la care vorbea Proteasa, spunând că acesta a vorbit deja destul de mult.
Cei de la USR au fost în continuare opaci la ideea cedării terenului, forma de contraatac aleasă a fost cea prin care diferiți consilieri locali au acuzat CJT că nu a fost capabil să termine drumul de legătură cu A1 sau reabilitarea Castelului Huniazilor.
Dialogul fără sens a continuat cu afirmații care mai de care mai războinice și mai fără de sens.
„De ce nu doriți să se facă cât mai repede? Că nu știu ce, că n-ați văzut proeictul, vorbim aici nu politic, ci pentru cetățeni, dar să începeți ca arhitecții…”, a spus Simion Moșiu de la PNL.
„Dacă ne tragem preșul unuia altuia nu o să ajungem niciunde, nu cred că există rea-voință”, a fost de părere Mihaela Rusu de la USR.
„Nu toată lumea acceptă pumnul în gură. Nu am absolut deloc încredere că odată ce veți lua acest teren veți face parcarea”, nu a evitat să intervină și Răzvan Stana, tot de la USR.
Pe de altă parte, Răzvan Negrișanu, de la USR, a spus că el și alți membri ai partidului său nu au răspuns convocărilor la comisia special făcută pentru negocieri pe subiect pentru că nu ar fi primit convocările decât cu o zi înainte de ședințe. Proteasa a răspuns că el nu este de vină pentru că aparatul primăriei nu își face treaba, convocările fiind trimise din timp.
Teoretic neutru, dar un bun mânuitor al cuvintelor, social-democratul Radu Țoancă, a sintetitzat, după mult timp de la demararea dezbaterii, ceea ce s-a întâmplat. O dezbatere ca între copii, a spus acesta,
”De o oră și jumătate asistăm la o simfonie afonă pe două voci, fiecare cu argumente foarte bune de fiecare parte, dar total inutile din punct de vedere administrativ și al progresului pe această temă. Am crezut că suntem în anul 2024, într-o dezbatere electorală foarte bine argumentată. Subscriu la ce a spus Dan Diaconu, este un spectacol grotesc pus în scenă de niște oameni care se comportă ca la grădiniță, ca în Tom și Jerry, ca pe vremea copilăriei noastre. E clar că acea comisie este un avorton. Haideți să lăsăm spectacolul acesta care nu duce nicăieri, e frumos, e cu lumini și umbre, lumea e încă în concediu. Nu văd ca în această ședință să se fi făcut un pas înainte în fructificarea acestui spațiu”, a spus Țoancă.
Poziția sa a fost întâmpinată cum trebuie de ”prietenul” său Ruben Lațcău, care nu a ratat ocazia să readucă în prim plan faptul că Țoancă ar fi fost nu știu câte mandate ales local și nu a rezolvat parcarea.
Rar ne-a fost să îl vedem pe Dominic Fritz atât de nervos, în general un om blajin, calm, calculat. El a caracterizat întreaga dispută inutilă cu un cuvânt extrem de elocvent: gargară. Edilul-șef a avut bunul simț și luciditatea necesară să admită că acolo se va face până la urmă o parcare, dar că nu înțelege de ce e necesară crearea unui conflict pentru a se ajunge la o victorie, chiar și politică, dar despre care se știe că va fi atinsă. Cumva.
„Bineînțeles că se va face acolo o parcare, este un lucru consensual, chiar de mult timp. În mandatul meu de primar vom ajunge la această înțelegere cu Consiliul Județean. O să vă întrebați atunci de ce atâta gargară și spectacol grotesc. Probabil cineva a primit un sfat că orice victorie are nevoie de un conflict înainte și așa că s-a creat un conflict. Primul act a fost modul în care a lucrat această comsie. S-a dorit să se creeze un conflict inutil pentru că astfel cineva să pară glorios. Nu se luptă nimeni cu nimic, nu există niciun dușman, ci există un proces normal de negociere. Când există un consens va exista un vot în Consiliul Local. Se va rezolva dar nu cu această scenetă de conflict prefăcut”, a declarat primarul Dominic Fritz după ce a fost nevoit să asiste două ore la dialoguri și monoloage fără sens.
Comentarii prin facebook