Confruntată cu o lipsă de interes concret din partea firmelor de construcții, mai ales din cauza prețului actual al metalului, Primăria Timișoara a decis să urce la valoarea maximă creditele de angajament pentru a susține o nouă licitație pentru găsirea unei firme care să ridice stadionul lego al orașului, singurul care are șanse reale de a deveni… realitate. Credite de angajament la valoare maximă doar în teorie, spune primarul Dominic Fritz, urmează să se stabilească efectiv suma alocată, dar e bine ca ea să fie prevăzută deja în buget.
Degeaba 11 firme s-au arătat interesate de proiectul stadionului lego, imprevizibilitatea prețurilor la metal le-a îndepărtat de depunerea unei oferte concrete. Cum e vorba despre un stadion… pe structură metalică, e de înțeles lipsa de încredere în viitor din partea ofertanților.
Au fost firme serioase, care au făcut stadioane mari, spune Cosmin Tabără, ”tatăl” actual al proiectului, cel care a insistat ca acesta să fie promovat. Încrederea sa în reușita proiectului va fi acum ”ajutată” de decizia administrației de a majora suma maximă alocată proiectului, la 139 de milioane de lei.
„La ultima licitație au fost 11 firme mari, care au făcut stadioane în România, care s-au interesat despre acest proiect, au fost la un pas să depună oferte, dar problemele economice, problemele legate de materia primă, de costuri au blocat această licitație. Mă bucur că s-a înțeles oportunitatea realizării acestui obiectiv și astăzi îl regăsim pe ordinea de zi suplimentară, pentru că nu mai puteam aștepta. Dacă ne lăsăm până la finalul lunii, procedurile sunt destul de lungi și am fi ieșit din grafic. Acum sunt convins că de data aceasta va fi cu succes, iar în perioada de iarnă se va putea realiza proiectul tehnic, iar din primăvară să se treacă și la execuție”, a spus Tabără.
Dar cum nicio faptă bună nu trece neobservată, acest proiect, care nu poate fi decât pozitiv considerat, a atras o adevărată dispută, interesant, chiar între liberali.
Sarea și piperul ședințelor de plen locale, liberalul Simion Moșiu, a venit cu idei revoluționare, după ce chiar el vota, în mandatul precedent, proiectul care prevede structura metalică. A vrut să arate că se pricepe la construcții și a venit cu propunerea schimbării totale a proiectului și trecerea de la … lego la beton, pentru că ar fi mai ieftin. El a analizat atât studiul de fezabilitate, dar și caietu de sarcini, documente chiar de el votate.
„Mi se pare curios că acum ne dăm seama de creșterea prețului materialelor, deși studiul de fezabilitate inițial s-a terminat undeva prin mai. În mai, prețul deja o luase razna! Nu știu cine a făcut acest studiu ca acum să trebuiască să repetăm licitația. Undeva sistemul nu a funcționat. Poate cineva a avut rea intenție. Nu asta e meseria lor, să facă un studiu de fezabilitate conform prețurilor pieței?”, a spus Moșiu.
Mai mult, el vede ”un defect de procedură, de studiu de fezabilitate, de caiet de sarcini!”. Se pare că Moșiu uitate chiar cine inițiase ideea stadionului respectiv, anume fostul său șef de partid și de administrație, Nicolae Robu. O idee pe care o votase. Cei prezenți în plenul virtual au încercat să îi explice celui care dorea noi soluții că aceasta presupune noi studii de fezabilitate, noi dosare de licitație, etc, deci o întârziere de ani, ceea ce nu e nici de dorit, nici posibil. Degeaba, Moșiu a mers înainte cu ideea că ”e o problemă”. Până la urmă pe acest subiect au ajuns să își dea cu părerea consilier de pe la toate partidele, așa că plenul s-a prelungit degeaba din nou, cu discuții sterile. După cum era de așteptat, proiectul de hotărâre a fost adoptat fără absolut nicio problemă.
La final, primarul Dominic Fritz a precizat că suma aprobată este cea maximă posibil ce putea fi alocată, dar că aceasta nu înseamnă că va fi și suma înscrisă în licitația pentru desemnarea constructorului.
Comentarii prin facebook