Primarul Dominic Fritz nu știe nici în acest moment cum va trebui să impoziteze municipalitatea cetățenii, anul viitor, pentru proprietățile imobiliare. De curând a fost emisă o ordonanță care va schimba total modul de impunere, urmând să se folosească o grilă notarială de evaluare a proprietății, iar primăria spune că nu e pregătită pentru o asemenea transformare bruscă. Mai mult s-ar putea amâna intrarea în vigoare a ordonanței.
”S-a dat o Ordonanță de Urgență în 15 iulie și prevede schimbări majore în felul în care sunt impozitați românii pentru proprietățile lor. Taxele și impozitele pe terenuri și cladiri sunt venituri la bugetul local, e o tema de interes major pentru noi. Această ordonanță prevede ca în termen de 60 de zile consiliul local să emita o HCL care să stabilească nivelul taxelor și impozitelor pentru anul 2023. Asta înseamnă ca în 15 septembrie se împlinește acest termen. Niciun oraș nu a emis această HCL, pentru că este un haos mare. Domnul prim ministru a anunțat că s-ar putea să se proroge termenulul încă un an, pentru că încă nu e clar dacă se va aplica această OUG”, a declarat Dominic Fritz.
Veștile pentru cetățeni nu sunt deloc bune. Impozitele pe apartamente vor crește și de cinci ori sau chiar mai mult. La fel, și cantitatea de muncă pe care funcționarii primăriei trebuie să o depună, și aceasta prin… ”bâjbâire”.
”Am făcut simulări pentru Timișoara și veștile nu sunt bune. Cea mai importantă schimbare e că se va trece la estimarea bazei de estimare, pe baza unei grile notariale. Până acum era tabel la nivel național. Pentru Timișoara înseamnă că pentru marea majoritate vorbim de o creștere de impozit de 50%. Pentru un apartament de trei camere în Soarelui, de 64 mp, dinanii 80, anul acesta plătești impozit de 191 de lei, cu noile prevederi impozitul crește la 465 lei. Un apartament cu două camere, în zona centrală, de 85 mp, din 1917, impozitul era 154 de lei, pe noua lege este de 750 de lei de cinci ori mai mare. Pentru o casă în zona de nord impozitul era de 356 de lei, anul viitor ajunge la 527 de lei. Nu va exista nicio clădire unde să nu crească. Nu cred că e momentul să crească impozitele pe locuințe”, a mai scris Fritz.
Ordonanța a apărut atât de rapid încât primăria nici nu ar putea să stabilească baza de impozitare atât de rapid.
Noua lege nu poate fi aplicată, în Timișoara sunt 184.000 de persoane fizice contribuabil, cu 311.000 clădiri, pentru fiecare dintre ele trebuie stabilit impozitul. Și asta se face pe bază de estimări, iar persoana are 30 de zile să conteste valoarea, iar aici vorbim numai de persoane fizize. Suntem în septembrie și nu știm cum vor fi aplicate. Să amânăm reforma asta dacă guvernul și-o asumă, măcar să ne dea timp destul să ne pregătim și să o amâne un an. Îmi pare rău că există bâlbâială la guvern și suntem obligați să emitem un HCL fără să știm că e pe bune sau nu”, a spus Fritz.
Comentarii prin facebook