Pe 20 decembrie, ziua în care Timișoara a devenit, în urmă cu 33 de ani, primul oraș liber de comunism, Consiliul Județean Timiș a punctat momentul printr-o ședință de plen comemorativă.
Ceremonia a debutat cu intonarea imnului național și păstrarea unui moment de reculegere în cinstea celor decedați în timpul Revoluției.
“Marcăm astăzi 33 de ani de la momentul când a fost semnat certifictul de naștere al democrației românești. Acest moment istoric vi se datorează și se datorează tuturor celor care având drept unic scut un vis au îndrăznit să-și exercite dorința de libertate pe străzile orașului. Aceleași străzi care, la doar o zi de la momentul în care s-a strigat împotriva totalitarismului au fost scăldate cu sângele timișorenilor care nu au cedat în fața armelor. Timișorenii au fost singuri de-a lungul unor zile nesfârșite în lupta cu un sistem opresiv care a acaparat toate pârghiile puterii. Cu ce arsenal au ieșit ai noștri în fața armelor? Cu convingerea să fim respectați, că trebuie să trăim cu demnitate, cu dorința ca generațiile următoare să nu cunoască frica, frigul, foamea și întunericul”, a spus Alin Nica, președintele Consiliului Județean Timiș.
Prefectul de Timiș, Mihai Ritivoiu, a prezentat un mesaj transmis timișorenilor de către primul ministru, Nicolae Ciucă. De asemenea, a rememorat momentele în care a fost condus de bunicul său în Piața Operei, în momentul Revoluției.
Primăria Timișoara a fost reprezentată la plenul comemorativ de către viceprimarul Cosmin Tabără. El a prezentat un mesaj de respect pentru revoluționari, pentru efortul acestora. De asemenea, el a vorbit și despre dosarul Revoluției și despre faptul că acesta nu este rezolvat nici acum.
Au urmat la cuvânt mai mulți reprezentanți ai mai multor organizații de revoluționari.
Chiar dacă în acest an nu au mai apărut certurile dintre aceștia, din păcate, unii dintre cei care au fost la microfonul ședinței nu s-au ridicat la nivelul momentului, preferând în schimb să atace autoritățile județene pentru diferite nereușite. Mai mult, unul dintre cei prezenți a plecat de pe scena Sălii Multifuncționale cu un zâmbet extrem de larg, mulțumit probabil că a reușit să vorbească despre aceste nereușite. Un alt reprezentant al unei alte asociații a vorbit despre cât de mult ar putea face pentru Timișoara reprezentanții unor investitori din Dubai.
Un moment emoționant a fost când celor prezenți le-a fost prezentată inițiativa unor studenți, membri ai Asociației Geografilor din Timișoara – Geotim. Organizația a realizat un Tur al Revoluției, pentru a aduce aminte celor din întreaga țară despre evenimentele din Decembrie 1989.
”Am preluat această inițiativă pentru simplul fapt că trebuie să ducem mai departe vocile care au fost la Revoluție și trebuie să le arătăm și celor din țară cine a fost Timișoara și ce parcurs important au avut timișorenii în decembrie 89”, a spus Radu Nicolas Alexandru, reprezentantul asociației amintite.
Comentarii prin facebook