Doamna Alina, traumele timişorenilor se vor atenua – de şters niciodată – doar când va dispărea nesimţirea celor ca dumneavoastră!

Editorial de Ino Ardelean

Editorial de Ino Ardelean

Zilele trecute senatoarea PNL (încă) de Timiş, Alina Gorghiu, îi sfătuia pe timişoreni să uite traumele de la Revoluţie şi să se apuce de treabă că e mult de muncă în 2023.  Din start trebuie spus că îndemnul, mai mult decât deplasat (ca să fiu politicos şi să folosesc un eufemism), este un nonsens. În general, nu doar referitor la revoluţie, nu-i poţi spune unei traume pe care o ai, fizice sau emoţionale: „Măi, traumă, a zis doamna Alina că e timpul să ne despărţim, iar eu să mă apuc de lucru!”. Traumele, în special cele emoţionale, pleacă exact când vor ele, nu când vrem noi. Revin însă la traumele revoluţiei.

Doamna Alina, dumneavoastră nu aveţi cum să cunoaşteţi traumele prin care au trecut timişorenii. La Tecuci, probabil singurele traume au fost date de „huliganii” din Timişoara care v-au umbrit pregătirile pentru Crăciun. Totul s-a cam rezumat să vă culcaţi cu Ceauşescu şi să vă treziţi cu Iliescu. Mai repede de picior, omologul dvs. de la cameră, aliat întru bunăstarea României, şi-a tras un certificat de revoluţionar. La Buzău, un alt punct fierbinte al revoluţiei, pe lângă Tecuci. Sigur, nu vă contest deloc calităţile, dacă aveaţi vârsta necesară, foarte probabil aveaţi şi dvs. un certificat de revoluţionară de Tecuci.

Doamna Alina, dvs nu aveţi cum să înţelegeţi prin ce au trecut oamenii dintr-un oraş complet izolat timp de cinci zile şi în care umblau zvonuri cumplite, potrivit cărora la Cabinetul II, în absenţa Cabinetului I, s-a dat ordin să fie bombardat oraşul cu avioanele. Doamna Alina, nu aveţi cum să înţelegeţi durerea părinţilor care şi-au pierdut copiii, durerea copiilor care şi-au pierdut părinţii. A fraţilor care şi-au pierdut fraţii, a prietenilor care au pierdut prietenii. Doamna Alina, nu aţi fost în ipostaza ca viaţa să vă atârne de un fir de aţă şi nu aveţi cum înţelege trauma celui căruia glonţul i-a trecut pe lângă ureche, dar l-a sfârtecat pe cel mai bun prieten al său. Şi nu e vorba doar de cei ucişi sau răniţi. Sute de timişoreni au fost arestaţi. Doamna Alina, nu aveţi cum înţelege trauma celor care în fiecare clipă se aşteptau să fie scoşi din celule şi împuşcaţi în cap. Asta dincolo de bătăile zilnice primite de la cei cărora dvs le daţi astăzi pensii speciale. Unii dintre ei şi-au revenit. Alţii nu şi-au mai revenit. Sigur, nu aveţi cum să-i înţelegeţi fiindcă nu aveau psihicul dvs de fier, drept dovadă aţi făcut concomitent două doctorate, trei masterate, fiind în acelaşi timp şi „săgeata” în parlament a infractorului dovedit Mihai Vlasov.

Doamna Alina, ştiţi cine este Corina Untilă, sau mai degrabă cine a fost? Împuşcată cu două gloanţe la revoluţie a supravieţuit acelor răni. Avea doar 18 ani şi era elevă. A murit în urmă cu trei ani. De cancer. Şi asta fiindcă nu mai avea bani de tratament, după ce în 2014 Guvernul Ponta i-a tăiat pensia de rănit la revoluţie. Au rămas însă în vigoare pensiile aşa-zişilor revoluţionari din Dorohoi, Buzău sau chiar Tecuci. Doamna Alina, spuneţi-le în faţă rudelor lui Corina Untilă să uite de traume fiindcă avem treabă.

Şi de aici încolo o să vă spun care este vina dumneavoastră personală şi a celor cu care aţi condus ţara asta în ultimele trei decenii. Aţi amestecat revoluţionarii adevăraţi cu călăii lor, foşti securişti şi miliţieni, care au primit certificate de revoluţionar, terenuri, spaţii comerciale, locuinţe, în timp ce mulţi dintre adevăraţii eroi au murit în mizerie.

Doamna Alina, poate traumele ar fi puţin atenuate, niciodată eliminate, dacă s-ar şti cine au fost cei care au tras atunci în oameni. Fiindcă nu se ştie nici acum. O să spuneţi că e treaba justiţiei. Nu e adevărat, dacă în mod real clasa politică îşi dorea acest lucru se ştia tot până acum. Dar torţionarii de ieri sunt acum lângă dvs. Fostul dvs coleg de partid, dar şi al turnătorului Dan Voiculescu, Eduard Hellvig, ne-a făcut cică un cadou zilele trecute, desecretizând Dosarul Revoluţiei. O „desecretizare” la mişto, numele securiştilor implicaţi nefiind dezvăluite. De ce? De ce îi acoperiţi? O să spuneţi că ei doar executau ordine. Sunteţi juristă, ar trebui să ştiţi că nici la Nürnberg inculpaţii care s-au apărat cu faptul că doar au executat ordinele superiorilor nu au scăpat de pedepse. La noi, nu doar că nici n-au fost inculpaţi, dar au avansat în grade. Probabil pe modelul cine a omorât un om capătă o tresă, cine a omorât zece ajunge general. Repet, acum abonaţi la pe pensiile speciale date de dvs.

Să vă mai dau un exemplu. Ştiţi cine este Dumitru Sorescu? La revoluţie era maior de miliţie şi a făcut parte din echipa care a coordonat Operaţiunea „Trandafirul”. Ştiţi despre ce era vorba în acea operaţiune? 43 de cadavre ale revoluţionarilor timişoreni au fost transportate în Bucureşti la crematoriul „Cenuşa” şi arse. După revoluţie Sorescu a urcat în grad până la cel de general/chestor, iar la un momenmt dat a ajuns şeful Poliţiei Române. Sigur, nu mi-e greu să scriu, acum se bucură de o imensă pensie specială, tot datorită dumneavoastră. Mergeţi şi spuneţi-le în faţă rudelor care nu şi-au putut nici măcar înmormânta pe cei dragi să lase naibii traumele şi să se apuce de lucru. Ei cu morţii şi traumele, criminalii cu pensiile speciale. De fapt la asta s-a ajuns la 33 de ani de la revoluţie din cauza uneri clase politice, printre ai cărei lideri v-aţi numărat în ultima perioadă. Dar măcar dacă aţi avea decenţa să tăceţi! Dar nu puteţi. Ştiţi, mai au românii o vorbă: după ce că e prost, mai şi semnalizează. Nu, nu sunteţi proastă. Dar aveţi o imensă lipsă de empatie, iar despre ipocrizie nu mai vorbesc. Şi tot semnalizaţi să arătaţi asta!

Crăciun fericit tuturor celor care mai au traume!

 

Autor
Etichete ,
Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

12 comentarii pentru acest articol

Kroko a spus: (decembrie 24th, 2022 at 09:04 )

La doamna Alina Dandanache va referiti ?!?

ion a spus: (decembrie 24th, 2022 at 09:53 )

Bine scris, Ino!

In plus traumele Revolutiei nu ne impiedica sa ne punem pe treaba. Din contra.

Reos a spus: (decembrie 24th, 2022 at 10:18 )

Bun răspuns pentru o nesimțită aciuită pe meleagurile noastre care este în plus exact că și partidul din care face parte.

CH a spus: (decembrie 24th, 2022 at 10:26 )

Imbecilitatea unora, de ieri și de azi ne-a adus unde suntem.
Ei, bine merci.
Noi, mulți care chiar au trăit zilele acelea, mai puțin bine. Merci celor dintâi pentru asta!

Neînțelegerea mea, scuze una dintre ele este: chiar nu mai sunt oameni de-ai locului care să ne reprezinte?
Nu-mi spuneți mie că trebuia duduia asta să fie pusă pe o listă și numai în Timiș s-a găsit un loc eligibil.
Ca și mulți alții care nici măcar unde e Timișul pe hartă nu știau…

Silviu a spus: (decembrie 24th, 2022 at 12:52 )

De la Tecuci, București și Gorj așa se vede Timișul: loc bogat – loc de furat!!! Dacă-nțelegeți asta, aveți cheia de interpretare a politchiei românești de după și de dinainte de 1989.

TM a spus: (decembrie 24th, 2022 at 13:26 )

Excelent rechizitoriu facut unei diletante de prost gust in politica.

scroafa a spus: (decembrie 24th, 2022 at 14:27 )

S-a urcat scroafa în copac!
Parvenita asta reprezinta Municipiul Timișoara unde a izbucnit Revoluția în 1989! Atunci ea se juca cu păsărici în țărână!
Între timp a terminat ul liceu mediocru în Tecuci, a făcut o facultate particulară la apelul de seară.. a făcut un doctorat plagiat 99% în Iași… madam Șeican te uiți nițel și la doctoratul parveniții asta!
Rușine robu&bușoi principalii ei susținători!
Rușine! Trebuie declarată persona non grata în TM!

Dan A. a spus: (decembrie 24th, 2022 at 16:44 )

Nesimtirea se poate defini in multe feluri. Ca de exemplu: sa fii senatoare PNL Timiş si sa devii preşedinte al PNL Argeş. Groapa de gunoi a istoriei de asteapta, doamna!

drucker a spus: (decembrie 25th, 2022 at 08:56 )

Serios , ce vina are mogaldanca ?

Vina o poarta conducerea PNL Timis care o accepta pe liste la fiecare 4 ani .
O adunature de sclavi , care stau capra in fata sefilor de partid din Bucuresti .

Ps : vina poate fi si a noastra , pt. ca nu punem presiune deloc pe clasa politica de marlani care ar trebui sa sustina interesele Timisului in Parlament .

dani a spus: (decembrie 25th, 2022 at 09:22 )

cc alin nica..ar fi bine sa fie intrebat si nimica ce parere are despre colega lui

ion a spus: (decembrie 25th, 2022 at 09:47 )

Oricat de slab ar fi PNL Timis ( si este!), nu e vina filialei. Fiindca in Romania de azi lucrurile se petrec exact ca pe vremea lui Caragiale, ca in O scrisoare pierduta. Si din partea PD acum cativa ani Timisul era reprezentat de politicieni care nu calcau pe aici. Ar trebui schimbata legea electorala. Ca la locale: sa nu poti candida, daca nu locuiesti in judet.

FostPNL a spus: (decembrie 27th, 2022 at 09:52 )

Un artico f fain si bine punctat.Felicitari! Pentru parlamentarii Romaniei, nu am nimic de spus, nu merita, insa poporul, poporul nu-l mai inteleg, pana cand tace si rabda?!

* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

Cele mai citite articole


L'architect du beaute

Administratie vezi arhiva Administratie

Turcii de la Bozankaya s-au apucat de asamblat noile tramvaie galbene ale Timișoarei/VIDEO

Dorința actualei administrații a Timișoarei, de a avea tramvaie noi, dar vopsite în galben și nu în violet a devenit realitate. Deocamdată doar la uzina Bozankaya din Turcia, acolo unde a început construcția următorului lot de 17 tramvaie noi, care vor circula pe șinele orașului. E confirmat, tramvaiele care vor ajunge în noul lot la...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Turcii de la Bozankaya s-au apucat de asamblat noile tramvaie galbene ale Timișoarei/VIDEO
Fidelity by Iulius Mall

Politica vezi arhiva Politica

Nicolae Robu și-a prezentat viziunea cu care vrea să redevină primar la Timișoara

Sâmbătă a fost rândul fostului primar, Nicolae Robu, acum reprezentantul a două partide, PNL și PSD, să își prezinte viziunea cu care vrea să obțină un al treilea mandat de primar al Timișoarei. Cu multe proiecte pe care le dorea în precedentele mandate, cu unele ”reparații” prin care să se revină la modul de guvernare...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Nicolae Robu și-a prezentat viziunea cu care vrea să redevină primar la Timișoara
isho.ro

Sport vezi arhiva Sport

Obiectiv îndeplinit la Cluj. Victorie cu bonus ofensiv pentru SCM USV Timișoara

Prim-divizionara de rugby SCM USV Timișoara și-a confirmat statutul de favorită în etapa a doua a campionatului și s-a impus conform așteptărilor cu 45-10, pe terenul echipei U Elbi Cluj. Nu a fost însă un meci extrem de spectaculos, fragmentări, multe greșeli de ambele părți, indisciplina, făcându-și simțite prezența din plin. Chiar dacă a deschis...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Obiectiv îndeplinit la Cluj. Victorie cu bonus ofensiv pentru SCM USV Timișoara
Muzeul National al Banatului

Social vezi arhiva Social

dermaskin-orizontal
gauss-topografie-timisoara_728x90px

Economic vezi arhiva Economic

Au apărut primele utilaje speciale pe șantierul tronsonului lipsă din A1, dintre Margina și Holdea/FOTO

UMB a început să își aducă utilajele de forare a tunelurilor de pe șantierul celor zece kilometri lipsă din autostrada A1, dintre Margina și Holdea. Aceasta chiar dacă încă nu a fost emisă autorizația de construire, din diferite motive birocratice. O serie de imagini realizate de unul dintre user-ii forumului peundemerg.ro arată că grupul românesc...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Au apărut primele utilaje speciale pe șantierul tronsonului lipsă din A1, dintre Margina și Holdea/FOTO

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

Prim-divizionara de rugby SCM USV Timișoara și-a confirmat statutul de favorită în etapa a doua a campionatului și s-a impus conform așteptărilor cu 45-10, pe terenul echipei U Elbi Cluj. Nu a fost însă un meci extrem de spectaculos, fragmentări, multe greșeli de ambele părți, indisciplina, făcându-și simțite prezența din plin. Chiar dacă a deschis...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Obiectiv îndeplinit la Cluj. Victorie cu bonus ofensiv pentru SCM USV Timișoara
Dorința actualei administrații a Timișoarei, de a avea tramvaie noi, dar vopsite în galben și nu în violet a devenit realitate. Deocamdată doar la uzina Bozankaya din Turcia, acolo unde a început construcția următorului lot de 17 tramvaie noi, care vor circula pe șinele orașului. E confirmat, tramvaiele care vor ajunge în noul lot la...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Turcii de la Bozankaya s-au apucat de asamblat noile tramvaie galbene ale Timișoarei/VIDEO
UMB a început să își aducă utilajele de forare a tunelurilor de pe șantierul celor zece kilometri lipsă din autostrada A1, dintre Margina și Holdea. Aceasta chiar dacă încă nu a fost emisă autorizația de construire, din diferite motive birocratice. O serie de imagini realizate de unul dintre user-ii forumului peundemerg.ro arată că grupul românesc...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Au apărut primele utilaje speciale pe șantierul tronsonului lipsă din A1, dintre Margina și Holdea/FOTO
Joi, 25 aprilie, săptămânala şedinţă a Guvernului României va avea loc la Timişoara. Cu această ocazie se va da Hotărârea de Guvern privind aprobarea indicatorilor tehnico-economici pentru noul stadion Dan Păltinișanu. Cu aceeaşi ocazie se va da o HG privind deschiderea punctului de frontieră cu Ungaria de la Beba Veche. De la Doha la Timişoara....
Citeşte tot articolul Citeste articolul Guvernul României se mută saptămâna viitoare la Timişoara. Pe lângă HG pentru stadion, se va da undă verde deschiderii punctului de frontieră de la Beba Veche
Zece fanfare, cinci scene, sute de alămuri! Emoții, nostalgie, atmosfera Banatului de altădată și o muzică irezistibilă, ce face inimile să tresalte, la Festivalul Fanfarelor. Cea de-a 36-a ediție a festivalului se va desfășura în Duminica Floriilor, 28 aprilie 2024, de la ora 16:00, în cinci locații din Timișoara. Zece redutabile formații muzicale vor anima...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Un festival unic şi de tradiţie ajunge la a 36-a ediţie! Haideţi să ascultaţi fanfarele
Vineri, Primăria Timișoara a anunțat că va penaliza societatea care se ocupă de extinderea Școlii Generale nr. 30. Suma este una semnificativă, de 2,7 milioane de lei, De asemenea, a mai anunțat că a reziliat contractul cu respectiva firmă, iar primarul Dominic Fritz spune că respectiva firmă ar fi refuzat să termine lucrările în timpul...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Primăria Timișoara intră în conflict cu firma care extinde Generală 30. Se lansează acuzații de intervenții … electorale
Lanțul acuzațiilor și contraacuzațiilor pe tema stadionului continuă, după ce Alin Nica l-a acuzat, dimineața, pe Alfred Simonis că ar bloca deliberat procedura pentru proiectul noului stadion al Timișoarei. Cel acuzat reacționează și transmite că Nica nu se pricepe, că, de fapt, el ar fi trebuit să ceară hotărâre de guvern pentru demolare. ”Am luat...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Simonis îi dă replica lui Nica, pe tema stadionului: E rău intenționat și nu se pricepe
Top