Doamna Alina, traumele timişorenilor se vor atenua – de şters niciodată – doar când va dispărea nesimţirea celor ca dumneavoastră!

Editorial de Ino Ardelean

Editorial de Ino Ardelean

Zilele trecute senatoarea PNL (încă) de Timiş, Alina Gorghiu, îi sfătuia pe timişoreni să uite traumele de la Revoluţie şi să se apuce de treabă că e mult de muncă în 2023.  Din start trebuie spus că îndemnul, mai mult decât deplasat (ca să fiu politicos şi să folosesc un eufemism), este un nonsens. În general, nu doar referitor la revoluţie, nu-i poţi spune unei traume pe care o ai, fizice sau emoţionale: „Măi, traumă, a zis doamna Alina că e timpul să ne despărţim, iar eu să mă apuc de lucru!”. Traumele, în special cele emoţionale, pleacă exact când vor ele, nu când vrem noi. Revin însă la traumele revoluţiei.

Doamna Alina, dumneavoastră nu aveţi cum să cunoaşteţi traumele prin care au trecut timişorenii. La Tecuci, probabil singurele traume au fost date de „huliganii” din Timişoara care v-au umbrit pregătirile pentru Crăciun. Totul s-a cam rezumat să vă culcaţi cu Ceauşescu şi să vă treziţi cu Iliescu. Mai repede de picior, omologul dvs. de la cameră, aliat întru bunăstarea României, şi-a tras un certificat de revoluţionar. La Buzău, un alt punct fierbinte al revoluţiei, pe lângă Tecuci. Sigur, nu vă contest deloc calităţile, dacă aveaţi vârsta necesară, foarte probabil aveaţi şi dvs. un certificat de revoluţionară de Tecuci.

Doamna Alina, dvs nu aveţi cum să înţelegeţi prin ce au trecut oamenii dintr-un oraş complet izolat timp de cinci zile şi în care umblau zvonuri cumplite, potrivit cărora la Cabinetul II, în absenţa Cabinetului I, s-a dat ordin să fie bombardat oraşul cu avioanele. Doamna Alina, nu aveţi cum să înţelegeţi durerea părinţilor care şi-au pierdut copiii, durerea copiilor care şi-au pierdut părinţii. A fraţilor care şi-au pierdut fraţii, a prietenilor care au pierdut prietenii. Doamna Alina, nu aţi fost în ipostaza ca viaţa să vă atârne de un fir de aţă şi nu aveţi cum înţelege trauma celui căruia glonţul i-a trecut pe lângă ureche, dar l-a sfârtecat pe cel mai bun prieten al său. Şi nu e vorba doar de cei ucişi sau răniţi. Sute de timişoreni au fost arestaţi. Doamna Alina, nu aveţi cum înţelege trauma celor care în fiecare clipă se aşteptau să fie scoşi din celule şi împuşcaţi în cap. Asta dincolo de bătăile zilnice primite de la cei cărora dvs le daţi astăzi pensii speciale. Unii dintre ei şi-au revenit. Alţii nu şi-au mai revenit. Sigur, nu aveţi cum să-i înţelegeţi fiindcă nu aveau psihicul dvs de fier, drept dovadă aţi făcut concomitent două doctorate, trei masterate, fiind în acelaşi timp şi „săgeata” în parlament a infractorului dovedit Mihai Vlasov.

Doamna Alina, ştiţi cine este Corina Untilă, sau mai degrabă cine a fost? Împuşcată cu două gloanţe la revoluţie a supravieţuit acelor răni. Avea doar 18 ani şi era elevă. A murit în urmă cu trei ani. De cancer. Şi asta fiindcă nu mai avea bani de tratament, după ce în 2014 Guvernul Ponta i-a tăiat pensia de rănit la revoluţie. Au rămas însă în vigoare pensiile aşa-zişilor revoluţionari din Dorohoi, Buzău sau chiar Tecuci. Doamna Alina, spuneţi-le în faţă rudelor lui Corina Untilă să uite de traume fiindcă avem treabă.

Şi de aici încolo o să vă spun care este vina dumneavoastră personală şi a celor cu care aţi condus ţara asta în ultimele trei decenii. Aţi amestecat revoluţionarii adevăraţi cu călăii lor, foşti securişti şi miliţieni, care au primit certificate de revoluţionar, terenuri, spaţii comerciale, locuinţe, în timp ce mulţi dintre adevăraţii eroi au murit în mizerie.

Doamna Alina, poate traumele ar fi puţin atenuate, niciodată eliminate, dacă s-ar şti cine au fost cei care au tras atunci în oameni. Fiindcă nu se ştie nici acum. O să spuneţi că e treaba justiţiei. Nu e adevărat, dacă în mod real clasa politică îşi dorea acest lucru se ştia tot până acum. Dar torţionarii de ieri sunt acum lângă dvs. Fostul dvs coleg de partid, dar şi al turnătorului Dan Voiculescu, Eduard Hellvig, ne-a făcut cică un cadou zilele trecute, desecretizând Dosarul Revoluţiei. O „desecretizare” la mişto, numele securiştilor implicaţi nefiind dezvăluite. De ce? De ce îi acoperiţi? O să spuneţi că ei doar executau ordine. Sunteţi juristă, ar trebui să ştiţi că nici la Nürnberg inculpaţii care s-au apărat cu faptul că doar au executat ordinele superiorilor nu au scăpat de pedepse. La noi, nu doar că nici n-au fost inculpaţi, dar au avansat în grade. Probabil pe modelul cine a omorât un om capătă o tresă, cine a omorât zece ajunge general. Repet, acum abonaţi la pe pensiile speciale date de dvs.

Să vă mai dau un exemplu. Ştiţi cine este Dumitru Sorescu? La revoluţie era maior de miliţie şi a făcut parte din echipa care a coordonat Operaţiunea „Trandafirul”. Ştiţi despre ce era vorba în acea operaţiune? 43 de cadavre ale revoluţionarilor timişoreni au fost transportate în Bucureşti la crematoriul „Cenuşa” şi arse. După revoluţie Sorescu a urcat în grad până la cel de general/chestor, iar la un momenmt dat a ajuns şeful Poliţiei Române. Sigur, nu mi-e greu să scriu, acum se bucură de o imensă pensie specială, tot datorită dumneavoastră. Mergeţi şi spuneţi-le în faţă rudelor care nu şi-au putut nici măcar înmormânta pe cei dragi să lase naibii traumele şi să se apuce de lucru. Ei cu morţii şi traumele, criminalii cu pensiile speciale. De fapt la asta s-a ajuns la 33 de ani de la revoluţie din cauza uneri clase politice, printre ai cărei lideri v-aţi numărat în ultima perioadă. Dar măcar dacă aţi avea decenţa să tăceţi! Dar nu puteţi. Ştiţi, mai au românii o vorbă: după ce că e prost, mai şi semnalizează. Nu, nu sunteţi proastă. Dar aveţi o imensă lipsă de empatie, iar despre ipocrizie nu mai vorbesc. Şi tot semnalizaţi să arătaţi asta!

Crăciun fericit tuturor celor care mai au traume!

 

Autor
Etichete ,
Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

12 comentarii pentru acest articol

Kroko a spus: (decembrie 24th, 2022 at 09:04 )

La doamna Alina Dandanache va referiti ?!?

ion a spus: (decembrie 24th, 2022 at 09:53 )

Bine scris, Ino!

In plus traumele Revolutiei nu ne impiedica sa ne punem pe treaba. Din contra.

Reos a spus: (decembrie 24th, 2022 at 10:18 )

Bun răspuns pentru o nesimțită aciuită pe meleagurile noastre care este în plus exact că și partidul din care face parte.

CH a spus: (decembrie 24th, 2022 at 10:26 )

Imbecilitatea unora, de ieri și de azi ne-a adus unde suntem.
Ei, bine merci.
Noi, mulți care chiar au trăit zilele acelea, mai puțin bine. Merci celor dintâi pentru asta!

Neînțelegerea mea, scuze una dintre ele este: chiar nu mai sunt oameni de-ai locului care să ne reprezinte?
Nu-mi spuneți mie că trebuia duduia asta să fie pusă pe o listă și numai în Timiș s-a găsit un loc eligibil.
Ca și mulți alții care nici măcar unde e Timișul pe hartă nu știau…

Silviu a spus: (decembrie 24th, 2022 at 12:52 )

De la Tecuci, București și Gorj așa se vede Timișul: loc bogat – loc de furat!!! Dacă-nțelegeți asta, aveți cheia de interpretare a politchiei românești de după și de dinainte de 1989.

TM a spus: (decembrie 24th, 2022 at 13:26 )

Excelent rechizitoriu facut unei diletante de prost gust in politica.

scroafa a spus: (decembrie 24th, 2022 at 14:27 )

S-a urcat scroafa în copac!
Parvenita asta reprezinta Municipiul Timișoara unde a izbucnit Revoluția în 1989! Atunci ea se juca cu păsărici în țărână!
Între timp a terminat ul liceu mediocru în Tecuci, a făcut o facultate particulară la apelul de seară.. a făcut un doctorat plagiat 99% în Iași… madam Șeican te uiți nițel și la doctoratul parveniții asta!
Rușine robu&bușoi principalii ei susținători!
Rușine! Trebuie declarată persona non grata în TM!

Dan A. a spus: (decembrie 24th, 2022 at 16:44 )

Nesimtirea se poate defini in multe feluri. Ca de exemplu: sa fii senatoare PNL Timiş si sa devii preşedinte al PNL Argeş. Groapa de gunoi a istoriei de asteapta, doamna!

drucker a spus: (decembrie 25th, 2022 at 08:56 )

Serios , ce vina are mogaldanca ?

Vina o poarta conducerea PNL Timis care o accepta pe liste la fiecare 4 ani .
O adunature de sclavi , care stau capra in fata sefilor de partid din Bucuresti .

Ps : vina poate fi si a noastra , pt. ca nu punem presiune deloc pe clasa politica de marlani care ar trebui sa sustina interesele Timisului in Parlament .

dani a spus: (decembrie 25th, 2022 at 09:22 )

cc alin nica..ar fi bine sa fie intrebat si nimica ce parere are despre colega lui

ion a spus: (decembrie 25th, 2022 at 09:47 )

Oricat de slab ar fi PNL Timis ( si este!), nu e vina filialei. Fiindca in Romania de azi lucrurile se petrec exact ca pe vremea lui Caragiale, ca in O scrisoare pierduta. Si din partea PD acum cativa ani Timisul era reprezentat de politicieni care nu calcau pe aici. Ar trebui schimbata legea electorala. Ca la locale: sa nu poti candida, daca nu locuiesti in judet.

FostPNL a spus: (decembrie 27th, 2022 at 09:52 )

Un artico f fain si bine punctat.Felicitari! Pentru parlamentarii Romaniei, nu am nimic de spus, nu merita, insa poporul, poporul nu-l mai inteleg, pana cand tace si rabda?!

* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

isho.ro
isho.ro

Cele mai citite articole


gauss-topografie-timisoara_728x90px

Administratie vezi arhiva Administratie

Primăria a finalizat bugetul pentru acest an. Acesta intră în Consiliul Local joi, 2 februarie

Primăria Municipiului Timișoara a publicat proiectul de buget aferent anului 2023, precum și anexele acestuia. Priorităţile acestui an sunt serviciile publice, finalizarea investiţiilor demarate şi programul Capitală Europeană a Culturii. Proiectuil de buget va fi dezbătut şi votat de Consiliul Local joi, 2 februarie, care este şi termenul legal în acest sens „Am construit un...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Primăria a finalizat bugetul pentru acest an. Acesta intră în Consiliul Local joi, 2 februarie
WINTER SALE 2023
WINTER SALE 2023

Politica vezi arhiva Politica

Cosmin Tabără, Ziua Ursului și adoptarea bugetului Timișoarei: ”Colegii USR-ști nu mai au orientare și probabil și-au pierdut busola”

Viceprimarul Timișoarei Cosmin Tabără nu vede cu ochi buni modul în care actual administrație USR gestionează adoptarea bugetului orașului. Proiectul este doar un punct pe anexa plenului din 2 februarie, nu s-a făcut dezbatere publică și adoptarea acestuia, dacă se va face (e greu de crezut că nu), are loc de Ziua Ursului, spune, filozofic,...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Cosmin Tabără, Ziua Ursului și adoptarea bugetului Timișoarei: ”Colegii USR-ști nu mai au orientare și probabil și-au pierdut busola”
dermaskin-orizontal

Sport vezi arhiva Sport

Zaluschi, oficial în alb-verde. Jucătorul care a trecut la multe echipe timişorene a ajuns şi la Dumbrăviţa

Divizionara secundă CSC Dumbrăviţa a oficializat și cel de-al cincilea transfer din această pauză competițională. E vorba despre Adrian Zaluschi, un mijlocaș central de mare experiență, care în ultimul an și jumătate a evoluat la conjudețeana Politehnica Timișoara. Adrian Zaluschi s-a născut la 2 decembrie 1989 la Timișoara. La nivel de seniori a activat până...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Zaluschi, oficial în alb-verde. Jucătorul care a trecut la multe echipe timişorene a ajuns şi la Dumbrăviţa
Muzeul National al Banatului

Social vezi arhiva Social

Universitatea Politehnica Timișoara lucrează cu partenerii norvegieni la obținerea de soluții pentru obținerea de hidrogen

Politehnica Timișoara, ca parte a unui consorțiu internațional, face pași importanți spre dezvoltarea unor tehnologii noi care să facă accesibilă obținerea de hidrogen care să devină combustibilul viitorului. În acest moment, procedurile de producție sunt destul de scumpe. La Timișoara au sosit partenerii din cadrul grupului de cercetare SINTEF. În cadrul Proiectului dezvoltat de Universitatea...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Universitatea Politehnica Timișoara lucrează cu partenerii norvegieni la obținerea de soluții pentru obținerea de hidrogen

Economic vezi arhiva Economic

Chiriile apartamentelor cu două camere au crescut în Timișoara, anul trecut, cel mai mult

Cel mai mult, chiriile la Timișoara s-au majorat pentru apartamentele cu două camere, arată un studiu de specialitate făcut în domeniul imobiliar. La nivel național plusul calculat pentru chirii a fost, în medie de 8,7%, Analiza realizată de Imobiliare.ro atată că în perioada ianuarie – decembrie 2022, prețurile apartamentelor oferite spre închiriere au fost cu...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Chiriile apartamentelor cu două camere au crescut în Timișoara, anul trecut,  cel mai mult

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

Primăria Municipiului Timișoara a publicat proiectul de buget aferent anului 2023, precum și anexele acestuia. Priorităţile acestui an sunt serviciile publice, finalizarea investiţiilor demarate şi programul Capitală Europeană a Culturii. Proiectuil de buget va fi dezbătut şi votat de Consiliul Local joi, 2 februarie, care este şi termenul legal în acest sens „Am construit un...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Primăria a finalizat bugetul pentru acest an. Acesta intră în Consiliul Local joi, 2 februarie
Politehnica Timișoara, ca parte a unui consorțiu internațional, face pași importanți spre dezvoltarea unor tehnologii noi care să facă accesibilă obținerea de hidrogen care să devină combustibilul viitorului. În acest moment, procedurile de producție sunt destul de scumpe. La Timișoara au sosit partenerii din cadrul grupului de cercetare SINTEF. În cadrul Proiectului dezvoltat de Universitatea...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Universitatea Politehnica Timișoara lucrează cu partenerii norvegieni la obținerea de soluții pentru obținerea de hidrogen
Viceprimarul Timișoarei Cosmin Tabără nu vede cu ochi buni modul în care actual administrație USR gestionează adoptarea bugetului orașului. Proiectul este doar un punct pe anexa plenului din 2 februarie, nu s-a făcut dezbatere publică și adoptarea acestuia, dacă se va face (e greu de crezut că nu), are loc de Ziua Ursului, spune, filozofic,...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Cosmin Tabără, Ziua Ursului și adoptarea bugetului Timișoarei: ”Colegii USR-ști nu mai au orientare și probabil și-au pierdut busola”
Consilierii județeni au petrecut o jumătate de zi de luni extrem de agreabilă împreună, au discutat, s-au înțepat (mai mult amical), au făcut amendamente, au împărțit bani și, la final, și-au dat și votul pe bugetul județului. 172 de milioane de euro stau la dispoziția Timișului pentru a asigura funcționarea acestuia, investițiile, dar și plata...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Timișul merge înainte cu un buget în valoare de 172 de milioane de euro
Divizionara secundă CSC Dumbrăviţa a oficializat și cel de-al cincilea transfer din această pauză competițională. E vorba despre Adrian Zaluschi, un mijlocaș central de mare experiență, care în ultimul an și jumătate a evoluat la conjudețeana Politehnica Timișoara. Adrian Zaluschi s-a născut la 2 decembrie 1989 la Timișoara. La nivel de seniori a activat până...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Zaluschi, oficial în alb-verde. Jucătorul care a trecut la multe echipe timişorene a ajuns şi la Dumbrăviţa
Potrivit datelor recensământului de anul trecut, populaţia Timişoarei a înregistrat un recul foarte mare, fiind mai mică cu 21,4% faţă de recensământul din 2011. În schimb, comune periurbane precum Dumbrăviţa, Giroc şi Moşniţa Nouă au conoscut creşteri ale populaţiei de peste 250%. Singurul oraş a cărui populaţie a crescut este Ciacova. 22% din populaţia Timişului...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Recensământ Timiş. Populaţie, structură etnică şi confesională, nivel de instruire
Peste 400 de camere video vor fi ochii Poliției Locale Timișoara, iar toți acești „ochi” sunt acum reuniți în cadrul unui Centru de Monitorizare a Ordinii Publice și Trafic Management înființat de Primăria Timișoara, după ce a pus împreună departamentele care se ocupă de ordine în oraș, respectiv de managementl traficului. Ridicat pe bulevardul Iuliu...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Noul Centru de Monitorizare a Ordinii Publice și Trafic Management Timișoara merge excelent. Sunt așteptați și colegii de la Poliția Națională/FOTO
Printr-o dipoziţie a Inspectoratului General de Poliţie, Florin Bolbos revine la conducerea IPJ Timiş, în funcţia de adjunct al inspectorului şef. Decizia vine după ce Bolbos a fost achitat într-un dosar de corupţie în care erau implicaţi mai muli poliţişti, dar şi Gelu Milutinovici, fost lider al PSD Timiş. De altfel, despre Bolbos este cunoscut...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Noi mutări în IPJ Timiş. Florin Bolbos revine în funcţia de adjunct al inspectorului şef
Acuzat de prefectul de Timiș, Mihai Ritivoiu, că Timișoara a pierdut 68.000 de locuitori pentru că municipalitatea nu a fost în măsură să se organizeze și să numere cetățenii, primarul Dominic Fritz respinge categoric acuzațiile, dar, în același timp, ia guvernul la rost pentru că a oferit o sumă ridicol de mică pentru fiecare recenzor....
Citeşte tot articolul Citeste articolul Primarul Fritz respinge acuzațiile prefectului Ritivoiu: ”Este un reproș ridicol, cu intenție politică”
Dacă ieri, elevii din clasele terminale şi-au verificat cunoştinţele la limba şi literatura română, astăzi la Evaluare a fost ziua matematicii, iar la Bac cea de la Proba E)c, matematică sau istorie. Asăzi, 31 ianuarie 2023, se desfășoară proba la disciplina matematică în cadrul simulării Evaluării Naționale pentru elevii clasei a VIII-a în anul școlar...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Emoţiile au continuat pentru elevii din a VIII-a şi cei din a XII-a. Simularea judeţeană a avut programată a doua probă
Top