Probabil că știați deja că e scandal în PNL Timiș pentru poziționarea pe liste a candidaților liberali la Parlamentul României. Sau poate că nu știați și nimeni n-ar putea spune că e ceva anormal să nu ne privească treaba asta. Pentru prima poziție la Senat e „senator de drept” Vasile Blaga, președinte interimar al filialei județene. „Deputat de drept” pe listele de deputați, adică locul unu, este Marile Pirtea, rector al Universității de Vest Timișoara și parlamentar în mandatul în curs. Vom spune despre ei că toate taberele din partid sunt de acord cu aceste poziționări pentru locurile unu la Senat și Cameră, dar că pentru locurile 2 și 3 lupta se dă cu baioneta bălăngănind până la pământ.
La fel de bine mai știați că filiala Timiș a PNL a fost gazdă cam în toate rundele de alegeri pentru acei trimiși ai centrului, acei „Agamiță” care au înveninat atmosfera în organizație. Sau poate că nici pe asta n-o știați și nimeni n-ar putea spune că e ceva anormal să nu ne privească nici așa ceva. De la Dan Amedeo Lăzărescu (București), de două ori Alina Gorghiu (Galați) și până la Ben Oni Ardelean (Hunedoara), Timișul a trăit cu frustrarea primirii pe listele liberale a unor trimiși ai centrului, deși treaba asta se întâmplă de regulă filialelor slabe, nu unora de calibru. Ba mai mult, cum influențăm economic, universitar și în alte domenii județene din această zonă de dezvoltare, am putea gândi să exportăm noi „Agamiță”, dar asta nu trebuie să ne fie o poftă.
Nu pricep multe treburi din organizația PNL Timiș. Poate pentru că nu sunt membru. Chiar și-așa, am trăit genul ăsta de zbucium în filială dintr-o târzie adolescență, când, votant de dreapta fiind, am mai cercetat fenomenul imediat postdecembrist rezolvării cu coledzii a unor oameni „de neînlocuit” trimiși de București. Ca spectator însă, zău că aș avea niște dileme. În locul lor să fiu, m-aș mai întreba o dată de ce trebuie să considere toată lumea că Vasile Blaga și Marilen Pirtea trebuie să fie pe acele locuri unu de la Senat și Cameră. Ce îi recomandă și cu ce au salvat ei filiala din ce a fost în ce-a ajuns?
Dar așa este, ei decid din interior cum să-și maximizeze șansa, cu cine trebuie să se pună bine, cu cine să se pună rău, cum să-și facă viața mai ușoară în interiorul filialei. Foarte bine, iar asta înseamnă că noi ceilalți vom urmărim detașați cum Raul Cozarov (primar de Gătaia), Sorin Munteanu (primar de Buziaș), Cristian Bușoi (politician de Mehedinți), Ionuț Gaiță (om de afaceri, finanțator Nicolae Robu) au concurat pentru încă două locuri considerate eligibile. Dacă pe noi nu ne prea interează numele, atunci pe cine interesează? Poate că în cazul domnilor primari puteam vorbi de o emoție aducătoare sau respingătoare de voturi vizavi de candidatura unuia de-al lor din comunitate, dar pentru domnii Cristian Bușoi sau Ionuț Gaiță cine trebuia să se îngrijoreze?
Știți cât de puțin înseamnă multe din aceste nume în marea masă a electoratului timișean. Dacă nu știți, atunci măcar bănuiți. Câți liberali cu carnet avem în Timiș. Câteva mii? Poate că ei sunt afiliați unor grupuri, au niște trăiri, dar zecile de mii de alegători ce habar n-au încă dacă merg sau nu la vot, ei ce emoții credeți că au despre Cristian Bușoi, Ionuț Gaiță, Vasile Blaga sau chiar Marilen Pirtea? Cu o șaormă de-i poftești, sigur se vor întreba dacă să fie picantă sau nu, cu sos tzatziki sau numai cu maioneză, cu ceapă sau doar cu castraveți, de cartofi și fâșiile alea de carne nici nu mai zic… Au liberalii de azi șansă să rivalizeze cu o șaormă?
Comentarii prin facebook