Pastorala de Crăciun a PS Alexandru Mesian, episcopul greco-catolic de Lugoj

Alexandru Mesian

Alexandru Mesian

Scrisoare pastorală la sărbătoarea Nașterii Domnului 2022

Iubiți frați întru preoție,
Iubiți credincioși,
Iubiții mei fii sufletești,

Din mila lui Dumnezeu am ajuns din nou să sărbătorim Nașterea Domnului nostru Isus Cristos, Sfântul Crăciun, zi de mare bucurie pentru noi toți, căci este începutul mântuirii noastre.

În Simbolul credinței pe care-l recităm la fiecare Sfântă Liturghie, spunem: „Care pentru noi oamenii și pentru a noastră mântuire S-a coborât din ceruri, și S-a întrupat de la Spiritul Sfânt și din Maria Fecioara și S-a făcut om”.

Omenirea ajunsese sub stăpânirea diavolului. Nu ne puteam adresa lui Dumnezeu cu cuvântul Tată.

Isus este acela care, prin venirea Sa în lume, prin patima și moartea Sa, a adus mântuirea neamului omenesc și a îmblânzit mânia lui Dumnezeu ce era asupra noastră.

La Betleem, Nașterea Fiului lui Dumnezeu are loc într-un mod cu totul diferit. Iosif și Maria se regăsesc în situația a doi părinți rătăciți printre străini; necunoscuți de nimeni; nimenea nu-i primește, nimenea nu le acordă nicio atenție. În această atmosferă se va naște Fiul lui Dumnezeu, într-un staul de oi, într-un grajd.

Semnele momentului nașterii sunt evidente, iar Iosif și Maria se văd nevoiți să se retragă la capătul satului, afară din sat, la marginea Betleemului, la o stână. Aici, Maria îl va aduce în lume pe fiul ei, Care este Fiul lui Dumnezeu, Mesia. Patul în care nou-născutul va fi așezat imediat după naștere este o iesle. Într-un târziu, vor veni păstori de la alte stâne. Aceștia vor da primul semnal cu privire la importanța evenimentului, pentru că lor le-a vestit îngerul.

„Și iată îngerul Domnului a stătut lângă ei și slava Domnului a strălucit împrejurul lor, și ei s-au înfricoșat cu frică mare. Dar îngerul le-a zis: Nu vă temeți. Căci, iată, vă binevestesc vouă bucurie mare, care va fi pentru tot poporul. Că vi s-a născut azi Mântuitor, Care este Hristos Domnul, în cetatea lui David. Și acesta va fi semnul: Veți găsi un prunc înfășat, culcat în iesle” (Lc 2,9-12).

 Iubiți credincioși,

Ca să înțelegem mai bine atmosfera din Betleem la Nașterea Fiului lui Dumnezeu, vom observa că în preajma Lui s-au aflat niște oameni, având o profesie care nici până astăzi nu se bucură de prea mare prestigiu. Să fie oare această descriere alcătuită pentru a ne inspira milă și compasiune? Nici vorbă! Descrierea pe care o face Sfântul Evanghelist Luca este străbătută de accente mult mai profunde. Textul este încărcat cu profunde idei de credință și este îmbrăcat într-o înaltă teologie.

Venirea în lume a acestui copil capătă, în evanghelia lui Luca, imediat, semnificația venirii în lume a copilului mesianic.

Ne găsim la Betleem, în cetatea lui David, cel care stă la baza dinastiei din care se va naște Cristos. Iosif și Maria sunt descendenți din această dinastie.

Profeții Samuel (16,15) și Miheia (5,1) au anunțat de mult că Mesia se va naște din neamul lui David și în cetatea lui David și că se va naște în sărăcie dar și că nașterea lui va aduce pace și bucurie în întreaga lume.

Așteptările cele mai frumoase și cele mai profunde ale lumii s-au împlinit, deși, în afară de Iosif și Maria, nimeni nu știe acest lucru. Domnia lui Cezar Augustus, spre deosebire de toți ceilalți împărați romani, este cea mai liniștită și mai lipsită de conflicte.

Dumnezeu S-a făcut om și se află deja între oameni, chiar dacă, deocamdată, acești oameni sunt Maria, Iosif și niște bieți ciobani. Cerul însuși se deschide pentru o clipă și le comunică păstorilor vestea cea minunată.

Noi, cei de aici și din lumea întreagă care prăznuim Nașterea Domnului cu focuri de artificii și beculețe colorate coordonate de condensatori și alimentate cu energie electrică, ne sprijinim, în această sărbătoare de bucurie, pe ceea ce ne-au comunicat păstorii-ciurdari în Sfintele Evanghelii, așa că nu putem pretinde că nu știm, că n-am auzit și, de aceea, credem.

Lucru ciudat, în cronicile de epocă, Nașterea lui Isus trece neconsemnată și neobservată, deși momentul este acela în care destinul întregii omeniri se schimbă.

Cine ar fi bănuit că recensământul dictat de Cezar Augustus se va constitui ulterior în actul oficial de înregistrare a Nașterii Fiului lui Dumnezeu?

Cine nu-L descoperă pe Dumnezeu în aceste așa-zise coincidențe, este de compătimit.

Recensământul dictat de Cezar Augustus îi trimite pe Maria și Iosif de la Nazaret tocmai la Betleem.

Acest recensământ aranjează lucrurile în așa fel ca profețiile făcute cu sute de ani în urmă, despre care Augustus habar nu avea, să se împlinească.

Pe baza recensământului dictat de Cezar Augustus de la Roma și pe baza consemnărilor privind domnia lui Irod cel Mare la Ierusalim, după mai mult de 500 de ani, un călugăr – Dionisie cel Mic – a determinat, pe bază de calcule, data nașterii lui Isus. Calculele ulterioare, făcute cu și mai multă precizie de către alți cercetători, au dovedit că Dionisie ar fi greșit cu vreo 6-7 ani. Puțin contează această eroare față de cei peste 2000 de ani care au trecut de atunci, iar în fața eternității nu contează deloc. Mult mai importantă este intuiția lui Dionisie cel Mic, care a știut să stabilească în Dumnezeu punctul de cumpănă al omenirii: Nașterea lui Cristos.

Nașterea lui Cristos este culmea care desparte două lumi: lumea înainte de Cristos (î.d.C.) și lumea după Cristos (d.C.). Nașterea lu Cristos subîmparte apoi lumea de după Cristos în alte două lumi: lumea celor cu Cristos și lumea celor fără Cristos.

„Lăudați și cântați și vă bucurați” pentru că S-a născut Cristos, iar noi, din mila lui Dumnezeu, facem parte din lumea celor care cred în Cristos.

Iubiți credincioși,

În ultimii doi ani (2020, 2021), omenirea întreagă a fost afectată de așa numitul virus SARS-Cov-2 (Covid-19), ceea ce a perturbat viața socială și spirituală a lumii întregi.

Din luna februarie a anului curent 2022, o foarte mare neliniște îngrijorează întreaga planetă, datorită atacurilor armate ale Rusiei asupra țării vecine Ucraina. De circa zece luni, această cumplită situație încă nu încetează. Sunt zeci de mii de morți, distrugeri de bunuri materiale, foarte mulți migranți care-și părăsesc locuințele. Războiul continuă…

Rugăm pe Isus Cristos, Care a venit între noi, să oprească războiul, să se restabilească pacea!

În anul 2022, Bunul Dumnezeu ne-a învrednicit să vedem realizată statuia Fericitului Ioan Bălan (1880-1959), Episcop martir greco-catolic român de Lugoj. Statuia a fost realizată de sculptorul Simion Moldovan din Reghin, a fost turnată în bronz la firma Santa Met din Sovata, amplasată în fața Catedralei greco-catolice din Lugoj și sfințită la data de 20 noiembrie 2022.

În încheiere, aducem mereu mulțumiri Bunului Dumnezeu pentru toate harurile primite și în acest an.

Dimpreună cu P.S. Părinte Călin Ioan Bot, Episcopul auxiliar al Eparhiei noastre de Lugoj, Vă dorim tuturor Crăciun fericit, cu sănătate și bucurii, iar Anul Nou 2023 să vă aducă belșug de haruri de la Pruncul Isus.

Sărbători fericite!
La mulți și fericiți ani!

Cu arhierești binecuvântări,

† ALEXANDRU
Episcop de Lugoj

Dată la Palatul Nostru Episcopal din Lugoj, la Praznicul Nașterii Domnului,
Anul Domnului 2022.

 

Autor
Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

isho.ro
isho.ro

Cele mai citite articole


gauss-topografie-timisoara_728x90px

Administratie vezi arhiva Administratie

Plen al CL Timişoara în problema Colterm convocat de consiliera Roxana Iliescu. Replică acidă a viceprimarului Ruben Laţcău/Update. Iliescu contraatacă

Consiliul Local Timişoara a fost convocat pentru o şedinţă extraordinară pentru marţi,7 februarie, într-o problemă care ţine de Colterm. Convocarea a fost făcută de consiliera Pro România, Roxana Iliescu, care a primit o replică foarte dură de la viceprimarul Ruben Laţcău. Dacă luni, 6 februarie, Consiliul Local Timişoara se va reuni, de la ora 10.00,...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Plen al CL Timişoara în problema Colterm convocat de consiliera Roxana Iliescu. Replică acidă a viceprimarului Ruben Laţcău/Update. Iliescu contraatacă
WINTER SALE 2023
WINTER SALE 2023

Politica vezi arhiva Politica

primaria timisoara

Și consilierii locali liberali de Timișoara anunță că se sacrifică și votează bugetul ”pentru bunul mers al orașului”

Așa cum debanat.ro relata încă de dimineață, nemulțumirea legată de modul în care se va vota, joi, bugetul Timișoarei este destul de mare. Iată că și liberalii din Consiliul Local spun că sunt nemulțumiți, dar că merg înainte cu votul „pro” buget. Într-o poziție semnată ”Grupul PNL din Consiliul Local Timișoara”, suntem anunțați că, de...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Și consilierii locali liberali de Timișoara anunță că se sacrifică și votează bugetul ”pentru bunul mers al orașului”
dermaskin-orizontal

Sport vezi arhiva Sport

Un fleac, ne-au ciuruit! Dinamo a dat de pământ cu Poli la handbal

Parcă niciodată diferenţa de valoare nu a fost aşa de mare. În 2022, Poli suferea cea mai dură înfrângere pe terenul campioanei, 29-39. Vineri seara, a fost chiar mai rău. Bănăţenii au pierdut pe teren propriu cu 24-35! Alb-violeţii s-au apărat la primul atac şi apoi au marcat, 1-0. A fost şi singura dată când...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Un fleac, ne-au ciuruit! Dinamo a dat de pământ cu Poli la handbal
Muzeul National al Banatului

Social vezi arhiva Social

La „vânătoare” de nesimţiţi care parchează pe spaţiul verde sau trotuare

Acțiune fulger pentru depistarea conducătorilor auto care parchează pe spații verzi, trotuare și piste de biciclete. S-au dat zeci de amenzi. Polițiștii locali din cadrul Serviciului Ordine Publică au desfășurat, în cursul de ieri, o acțiune fulger pentru luarea măsurilor legale în cazul conducătorilor auto care opresc sau staționează neregulamentar pe spații verzi, trotuare, zone...
Citeşte tot articolul Citeste articolul La „vânătoare” de nesimţiţi care parchează pe spaţiul verde sau trotuare

Economic vezi arhiva Economic

IKEA deschide magazinul de la Timișoara la vară. Caută sute de angajați

Unul dintre cele mai cunoscute brand-uri din domeniul mobilei de casă se pregătește de deschiderea magazinului timișorean. Deocamdată caută să angajeze sute de viitori lucrători. IKEA a lansat programul de recrutare în masă, deschizând poziții peste peste 250 de locuri de muncă în cadrul viitorului magazin din Timișoara. Magazinul IKEA Timișoara reprezintă următoarea etapă, după...
Citeşte tot articolul Citeste articolul IKEA deschide magazinul de la Timișoara la vară. Caută sute de angajați

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

Consiliul Local Timişoara a fost convocat pentru o şedinţă extraordinară pentru marţi,7 februarie, într-o problemă care ţine de Colterm. Convocarea a fost făcută de consiliera Pro România, Roxana Iliescu, care a primit o replică foarte dură de la viceprimarul Ruben Laţcău. Dacă luni, 6 februarie, Consiliul Local Timişoara se va reuni, de la ora 10.00,...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Plen al CL Timişoara în problema Colterm convocat de consiliera Roxana Iliescu. Replică acidă a viceprimarului Ruben Laţcău/Update. Iliescu contraatacă
Acțiune fulger pentru depistarea conducătorilor auto care parchează pe spații verzi, trotuare și piste de biciclete. S-au dat zeci de amenzi. Polițiștii locali din cadrul Serviciului Ordine Publică au desfășurat, în cursul de ieri, o acțiune fulger pentru luarea măsurilor legale în cazul conducătorilor auto care opresc sau staționează neregulamentar pe spații verzi, trotuare, zone...
Citeşte tot articolul Citeste articolul La „vânătoare” de nesimţiţi care parchează pe spaţiul verde sau trotuare
Primăria Timişoara a câștigat o finanțare europeană pentru instalarea primelor 100 de insule de colectare selectivă a deșeurilor în oraş. Prin această investiţie, 20.000 de familii vor avea un sistem modern unde să depună deşeurile. Fiecare insulă are capacitate de colectare pentru 200 de apartamente, arată primarul Dominic Fritz. “Asta înseamnă că 20.000 de familii...
Citeşte tot articolul Citeste articolul 100 de insule de colectare selectivă a deşeurilor în Timişoara, printr-o finanţare europeană
Primăria Timișoara promite vizitatorilor că vor avea parte de o experiență sonoră și vizuală deosebită, care va aduce pe scenă proiecte dintre cele mai diverse și de pe toate meleagurile lumii artistice – naționale și internaționale, odată cu ceremonia care va deschide oficial Capitala Culturală, pe 17 februarie. Nu la fel de deosebită va fi...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Primăria Timișoara închide mai multe străzi din zona Piața Unirii pentru evenimentul de deschidere al TM2023
Poliţiştii de frontieră din cadrul P.T.F. Cenad – județul Timiș au depistat şi predat autorităţilor competente un cetăţean român, căutat de autoritățile din Spania. În data de 2 februarie, în jurul orei 18.00, în Punctul de Trecere a Frontierei Cenad – I.T.P.F. Timişoara s-a prezentat, pentru a efectua formalitățile de frontieră, un bărbat, ce călătorea...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Urmărit general, depistat la Cenad. Încerca să iasă din ţară
Pe 2 februarie, poliţiştii Secţiei 2 Rurale Săcălaz au reținut pentru 24 de ore, un bărbat, în vârstă de 50 de ani, pentru săvârșirea infracțiunilor de încălcarea ordinului de protecție și violență în familie. La data respectivă, în jurul orei 20:30, bărbatul, în vârstă de 50 de ani, a încălcat ordinul de protecție, emis pe...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Şi-a bătut concubina, de care nu avea voie să se apropie. A fost băgat la „răcoare”
Peste exact două săptămîni, vineri, 17 februarie, va fi dat startul oficial al Programului “Timişoara Capitală Europeană a Culturii”. La eveniment sunt aşteptaţi preşedintele Klaus Iohannis, toţi membrii Guvernului, zeci de ambasadori şi oficiali din Europa şi România. Mult a fost, puţin a rămas. Peste exact două săptămâni, pe data de 17 februarie, în Piaţa...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Preşedintele Iohannis, întregul guvern şi zeci de oficiali din Europa şi România, aşteptaţi la deschiderea oficială a TM 2023
Insecuritatea asigurării căldurii prin sistemul centralizat de termoficare pentru zeci de mii de clienți din Timișoara a condus la organizarea de către Federația Asociațiilor de Locatari Timișoara a unei dezbateri pe această temă. Acțiunea a atras un interes ridicat, cu oamenii au venit să discute reprezentați ai consumatorilor, ai autorităților și din partea companiei Colterm....
Citeşte tot articolul Citeste articolul FALT a căutat soluții în cadrul unei dezbateri pe tema asigurării încălzirii în Timișoara și despre viitorul Colterm
Top