Spitalul CFR Timișoara urmează să se alăture unităților medicale aflate în administrarea municipalității timișorene. Pe lista proiectelor de vot ale consilierilor locali se va afla și propunerea referitoare la unitatea medicală.
Deocamdată este vorba despre ”aprobarea intenției de preluare a unităților sanitare CF de pe raza Municipiului Timișoara în subordinea Consiliului Local al Municipiului Timișoara”. De inițiativa lansată de conducerea municipalității se va ocupa Serviciul Sănătate și Management Spitale din cadrul Administrației pentru Sanătate și Educație a Municipiului Timișoara.
”Spitalul Clinic Căi Ferate Timişoara, cunoscut și sub denumirea de Spital CFR Timișoara, este un spital public, clinic universitar, organizat pavilionar care funcționează în subordinea Ministerului Transporturilor și se finanțează din venituri proprii prin sistemul de asigurări sociale de sănătate. Capacitatea spitalului este de 212 paturi spitalizare continuă și 14 paturi spitalizare de zi. (…) Spitalul General Căi Ferate Timișoara acordă servicii de spitalizare continuă, servicii ambulatorii de specialitate, servicii de spitalizare de zi sau servicii paraclinice în următoarele specialităţi: anestezie şi terapie intensivă, medicină internă, pediatrie, chirurgie generală, obstetrică-ginecologie, medicină de laborator, radiologie – imagistică medicală. (…) Prin adresa Secretariatului General al Guvernului nr.20/34713/09.12.2022, înregistrată la Primăria Municipiul Timișoara cu nr.SC2022-031318/14.12.2022, se comunică intenția Ministerului Transporturilor și Infrastructurii de a transfera unitățile sanitare aflate în subordine către alte ministere și instituții cu rețea saniatră proprie. Organizarea rețelei unităților sanitare din Municipiul Timișoara, combinată cu investițiile majore în reconstrucția și dotarea acestora s-a dovedit a fi unele dintre cele mai bune strategii locale la nivelul spitalelor. Având în vedere cele prezentate mai sus, proiectului de hotărâre privind aprobarea intenției de preluare a unităților sanitare CF Timișoara în subordinea Consiliului Local al Municipiului Timișoara îndeplinește condițiile pentru a fi supus dezbaterii și aprobării Consiliului Local al Municipiului Timișoara.”, se spune în proiect,
Spitalul este situat pe Splaiul Tudor Vladimirescu nr. 13-15, și are în componență mai multe clădiri: Pavilion nr. 13, Pavilion nr. 14, Pavilion nr. 15, Bloc Operator și Centrala termică.
Terenul pe care sunt amplasate clădirile ce compun Spitalul Clinic Căi Ferate Timișoara este domeniul public al statului, dat în administrarea Spitalului Clinic Căi Ferate Timișoara. Clădirile Pavilion nr. 13, 14, 15 au fost construite la începutul anilor 1900.
În Pavilionul nr. 13 la subsol funcționează sala de mese, magaziile de alimente, sala hidrofor și vestiarele cadrelor medicale, atelierul tehnic și reparatii, Cabinet supraveghere și control al infecțiilor nosocomiale, oficiul, etc.
În Pavilionul nr. 14 la subsol funcționează sala de așteptare, garderoba, croitoria, biroul internări, camera de gardă.
În clădirea Bloc Operator la subsol funcționează Laboratorul de analize medicale, Laboratorul de anatomie patologică, sala de recoltare, casieria, iar la parter Secția ATI și 3 săli de operații, la etaj sunt birourile administrative și un amfiteatru.
La parterul Pavilioanelor nr.13 și nr.14 funcționează Clinica Chirurgie, iar la etajul I al Pavilioanelor nr.13 și nr.14, precum și la mansarda Pavilionului nr.13, funcționează Clinica de Medicină Internă. Compartimentele Neurologie și Psihiatrie funcționează la etajul I al Pavilionului nr.13.
În Pavilionul 15 funcționează secțiile O.R.L., Oftalmologie și Farmacia.
În curtea spitalului se găsește centrala termică care asigură apa caldă, iar în timpul iernii agentul termic necesar încălzirii spațiilor aflate în cele 4 corpuri de clădire.
Comentarii prin facebook