Specialiștii din cadrul centrului de cercetare al Continental din Timișoara, lucrează, alături de colegii lor din alte locații, la un nou sistem, total diferit, pentru realizarea unui sistem audio în cadrul habitaclului unui autovehicul. Compania germană a prezentat, de curând, în România tehnologia Ac2ated Sound și felul în care pasagerii dintr-un vehicul au parte de o experiență captivantă.
Inspirate de tehnologia instrumentelor clasice cu coarde, care își folosesc structura drept cameră de rezonanță, actuatoarele special dezvoltate provoacă o reacție a suprafețelor specifice din interiorul vehiculului. Acest sistem audio inovator se numește Ac2ated Sound și generează sunet fără instalarea unor difuzoare convenționale. Specialiștii timișoreni de la Continental au lucrat, alături de colegii din străinătate, la acest nou concept.
Rezultatul este o experiență acustică naturală pentru pasagerii unei mașini, care se simt ca și cum ar fi într-o sală de concert. În plus, în comparație cu sistemele de difuzoare convenționale, soluția audio are o greutate mult mai mică și un volum semnificativ redus, beneficii importante în economia producerii mașinilor tot mai performante.
Sistemele audio convenționale, care au multe componente, cântăresc până la 40 de kilograme. Prin utilizarea suprafețelor deja existente, Ac2ated Sound este mult mai eficient în economisirea spațiului. De asemenea, tehnologia permite o reducere a greutății între 75% și 90%, în comparație cu sistemele convenționale existente pe piață. Noul sistem este deosebit de interesant pentru vehiculele electrice, deoarece orice economie de greutate este foarte importantă la aceste modele, oferind mai multă autonomie.
„Cu tehnologia Ac2ated Sound ne aducem contribuția la o mobilitate durabilă și mai curată prin reducerea CO2 pentru un mediu prietenos și confortabil prin scăderea greutății pentru vehiculele electrice și a îmbunătățirii acusticii interioare și exterioare. Prin organizația Continental Engineering Services din România putem oferi soluții clienților noștri din țară și din zona est-europeană în tehnologiile cheie pentru conducere automatizată, managementul informațiilor și conectivitate, electrificare și servicii în domeniul mobilității multimodale” a spus Sorin Iarca, Head of Continental Engineering Services România.
Un alt plus al acestei tehnologii audio invizibile îl reprezintă faptul că oferă designerilor și producătorilor de vehicule libertatea de a face mai mult cu interiorul unui automobil, deoarece nu mai trebuie să ia în considerare volumul necesar pentru difuzoarele folosite în soluțiile convenționale. Cu Ac2ated Sound, multe componente nu sunt necesare, deoarece suprafețele din vehicul vibrează la fel ca diafragmele difuzoarelor. Actuatoarele transformă în componente audio materialele cu care este îmbrăcat stâlpul, ușa, căptușeala plafonului și le determină să vibreze astfel încât să emită sunet în diferite game de frecvență.
Continental a prezentat recent această soluție în România, la București, la începutul lunii noiembrie. Ac2ated Sound intră în primă producție la scară mică cu următoarea generație de vehicule.
Comentarii prin facebook