Ce NU vom vedea în Timişoara anului 2023

Editorial de Ino Ardelean

Editorial de Ino Ardelean

Dacă la orice început de an, politicienii şi liderii de administraţie se întrec în promisiuni, arătând ce vor face în următoarele 12 luni, în rândurile următoare mă încumet să arăt ce NU vom avea în Timişoara anului 2023. Sigur, marele eveniment al anului pentru Timişoara, într-o mare măsură şi pentru întreaga ţară, este proiectul Capitală Culturală Europeană. Modul în care se va derula acesta va avea consecinţe directe asupra imaginii nu doar a Timişoarei, ci şi a României, iar dacă vulgarizăm puţin discuţia şi asupra anului electoral 2024.

Vestea bună e faptul că Timişoara este pregătită, cu excepţia infrastructurii, pentru marea provocare a acestui an. Şi asta după ce, ani de zile, în jurul proiectului a existat un şir nesfârşit de scandaluri, de cele mai multe ori miza fiind pecuniară. Vă amintiţi doar câte demisii au fost din boardul Asociaţiei TM 2021, asociaţie confiscată la un moment dat de un grup mic de persoane? De altfel, în 2021, anul iniţial în care Timişoara trebuia să fie capitală culturală, nu eram pregătiţi absolut deloc, totul era un epic fail. Ca să vezi şi părţile bune ale pandemiei!

Şi aici, ca în mai toate domeniile, primarul Dominic Fritz moştenise de la predecesorul său, Nicolae Robu, o bulibăşeală desăvârşită. (Asta nu înseamnă că a rezolvat toate aceste focare de infecţie moştenite, chiar nici la proiectul capitală culturală lucrurile nefiind perfecte.) În ultimii doi ani haosul s-a transformat însă în normalitate cel puţin. Problema ar fi alta. Am asistat în ultimul timp, chiar în ultimele zile, la crearea unui orizont de aşteptare foarte, foarte ridicat. Ori când duci foarte sus ştacheta aşteptărilor şi un eventual eşec te poate duce la celebra frază a lui Alexis Zorba: „Hei, boss, ai văzut vreodată o prăbuşire mai măreaţă?”.

Să fac şi o comparaţie la ordinea zilei. Delirul naţional de după eşecul Shengen (un post de televiziune controlat de un „patriot” fost puşcăriaş mai că vrea să declarăm război Austriei!) nu avea atâtea accente isterice dacă, săptămâni la rândul, politicieni de genul Rareş Bogdan (care acum toarnă cea mai multă benzină pe foc), Lucian Bode, Nicoale Ciucă, Marcel Ciolacu sau Klaus Iohannis nu creau un orizont de aşteptare foarte mare, promiţând că acceptarea este doar o formalitate.

Astfel, poate nici timişorenilor nu li s-a explicat destul că anul acesta străzile oraşului nu vor însemna un continuu carnaval (samba si, trabajo no). Fiindcă sunt foarte mulţi timişoreni convinşi de acest lucru şi care vor fi foarte dezamăgiţi. Evident, vor fi mai multe concerte şi mai multă animaţie decât în anii precedenţi, dar să nu ne aşteptăm ca aceste lucruri să se întâmple zilnic. Programul a fost deja făcut public. Nu sunt în măsură să spun dacă e bun sau rău, îmi recunosc limitele. Am observat însă şi aici o polarizare, fiindcă tot românul a ajuns să se priceapă şi la cultură. Contestatarii lui Fritz spun că programul e de toată jena, în timp e susţinătorii săi vorbesc despre o splendoare. Oare oamenii ăştia, şi de o parte şi de alta, judecă lucrurile, chiar din punct de vedere cultural? Noroc însă că avem aici o altă instanţă care şi-a dat cu părerea, mă refer la Comisia Europeană, care a dat Timişoarei Premiul Melina Mercouri (1,5 milioane de euro) pentru program. Atenţie, premiul nu este obţinut automat de toate oraşele capitale culturale, ci doar de cele pregătite. Având în vedere drumul de la haosul primordial la acest premiu, rezultă că s-a muncit ceva.

Foarte mari aşteptări le au şi de la patronii de hoteluri,  restaurante, cafenele până la şuţii de buzunare. Cu toţii îşi freacă mâinile de bucurie, aşteptându-se ca Timişoara să fie asaltată de turişti străini, iar ei să-şi comande maşini de numărat banii. Nu, nu vor da năvală străinii în Timişoara sau nu vor da în niciun caz în măsura aşteptărilor. Sigur, vor fi mai mulţi decât în alţi ani, dar să nu credem că marile companii turistice vor trece Timişoara printre principalele destinaţii ale anului. Probabil va fi o destinaţie ceva mai căutată în sistemul city break. Foarte posibil vor fi mult mai mulţi români decât străini care vor vizita oraşul, ceea ce nu înseamnă neapărat un lucru rău. Fiindcă mulţi vor fi curioşi să afle cum arată o capitală europeană, fie ea şi culturală. Sigur, aici contează foarte mult şi modul de promovare a evenimentului.

Dacă nu o petrecere continuă şi nici buluc de străini, la ce să ne aşteptăm? Fiindcă tot ne place să vorbim de „spiritul Timişoarei”, proiectul Capitală Culturală înseamnă mai mult o stare de spirit decât o continuă paranghelie. Este şi o oportunitate uriaşă de-a pune mai mult în valoare ideea Timişoarei ca un spaţiu european, pluricultural, inovator, tolerant etc. Şi da – oricum nu stăm deloc rău la capitolul acesta – vom putea avea mândria de-a fi timişoreni. Partea negativă va fi faptul că acest proiect se va transforma şi într-o continuă luptă politică, având în vedere că suntem într-un an preelectoral. Şi de aici vine şi marele risc al unui eşec…

P.S. Fiindcă am scris în titlu despre ce nu o să avem în acest an în Timişoara, mai fac o listă, pe lîngă faptul că nu vom avea un carnaval continuu şi milioane de turişti. Aşadar, nu vom avea nici în acest an:

– stadion nou;

– sală polivalentă;

– Castelul Huniade redeschis;

– Muzeul Revoluţiei;

– Centura de Sud;

– drum spre descărcarea pe autostradă de la Giarmata.

Şi am ales la întâmplare doar câteva. Atenţie, m-am reveferit doar la proiecte promise cu mai bine de zece ani în urmă.

 

 

Autor
Etichete ,
Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

3 comentarii pentru acest articol

Kroko a spus: (ianuarie 4th, 2023 at 14:28 )

Am inteles macar o parte din ce nu vom avea si nu vom vedea………dar, totusi ce vom avea si ce vom vedea????? Acel program publicat seamana cu probramul brigazilor artistice de pe vremuri,adica cateva minute de tra-la-la si bla-bla-bla si altceva ??? Deci , asteptam turistii la ce ??? E putin noroc cu tramvaiele noi si cu vaporasele de pe Bega, ca altfel trebuia scos tramvaiul ala vechi cu cai si chiar mai multi cai sa traga tramvaiele vechi si eventual concursuri de scuipat in Bega de pe poduri !!!

Alex a spus: (ianuarie 5th, 2023 at 00:15 )

Vreau sa va spun ca in ultimii 2 ani am vizitat Timisoara de 3 ori, a ajuns un oras dezolant, plin de mizerie si gunoaie, florile care in urma cu 2 ani impodobeau orasul au disparut, Centrul orasului este pustiu, multe terase inchise, rampe de gunoi chiar la 2 pasi de primarie . Imi placea sa vizitez gradina zoologica, mergeam cu drag de fiecare data chiar daca nu era mare lucru de vazut…am gasit.o inchisa, serios cat de incimpetent sa fi sa inchizi gradina zoologica . Aflu de la prieteni ca Festivalul Florilor nu se mai tine…serios ? Timisoara orasul supra numit si orasul florilor nu mai are nici flori nici festival . Oameni buni…ati votat legati la ochi? S.au fraudat alegerile ? Au iesit la vot doar analfabetii ? Au votat doar vinituriile care au aterizat din sudul tarii si nu au habar de Timisoara ? Ati tampit de tot ? Bai miseilor, bai tradatorilor, in 89 am pierdut prieteni, rude, neamuri la revolutie sa evoluam si noi ca oras, ca tara, sa avem o viata normala…si voi ce faceti ? Daca ati ales un nemernic si vedeti ca isi bate joc de voi, isi bate joc de Timisoara …puneti bai fricosilor mana pe el si alungatil din ora . Chiar nu va este rusine ?

eo55 a spus: (ianuarie 5th, 2023 at 14:29 )

@Alex
Zoo era o mizerie care trebuie regandit pentru secolul 21. E bine ca s-a inchis. Un petting zoo ar fi mult mai util.

Orasul a ales sa nu-i mai prelungeasca domnia comandantului narcisist. Nu este nimic rau in asta. Timisoara de altadata nu mai exista de mult, trebuie reinventata si ea. Sunt proiecte promitatoare (si vechi si noi) care au perspectiva.

Nu, chiar nu imi este rusine cu actualul primar. Cu cel vechi imi era.

* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

Cele mai citite articole


L'architect du beaute

Administratie vezi arhiva Administratie

Primăria Timișoara

Sectorul cultural din Timișoara are la dispoziție aproape 17 milioane de lei

Timișoara lansează în 2025 opt apeluri de finanțare pentru cultură, în valoare de 16,7 milioane de lei. Calendarul primelor cinci apeluri, lansate în această săptămână. Municipiul Timișoara, prin Centrul de Proiecte, lansează în 2025 opt apeluri de finanțare dedicate sectorului cultural. Bugetul total estimat pentru finanțările nerambursabile lansate în acest an este de 16,7 milioane...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Sectorul cultural din Timișoara are la dispoziție aproape 17 milioane de lei
Fluturi și albine vii - expoziție

Politica vezi arhiva Politica

Primarii din Timiș ai coaliției, chemați la Timișoara pentru a susține candidatura lui Crin Antonescu

Liderii politici ai principalelor partide din coaliția PSD – PNL – UDMR s-au adunat, joi la prânz, pentru susținerea candidaturii lui Crin Antonescu la funcția de președinte al României. La Palatul Administrativ, în sala Multifuncțională, au fost prezenți Emil Boc, primarul Clujului și prim vicepreședinte al PNL, respectiv Sorin Grindeanu, ministrul Transporturilor și prim vicepreședinte...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Primarii din Timiș ai coaliției, chemați la Timișoara pentru a susține candidatura lui Crin Antonescu
dermaskin-orizontal

Sport vezi arhiva Sport

Merg pe mai multe fronturi pentru a aduce medalii acasă

Trei echipe juvenile ale clubului SCM Timișoara participă în această săptămână la turnee din fazele finale ale Campionatelor Naționale. Două dintre ele sunt angrenate chiar în turnee unde se vor decerna medaliile naționale. Baschetbaliștii juniori U14 vor participa la turneul final de la Oradea (23-27 aprilie). Întrecerea are 12 echipe la start, împărțite în două...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Merg pe mai multe fronturi pentru a aduce medalii acasă
isho.ro

Social vezi arhiva Social

Papa va fi înmormântat sâmbătă! Ilie Bolojan va participa la funeralii, alături de Trump, Macron și Zelenski

Congregaţia Cardinalilor a decis marţi că funeraliile Papei vor avea loc sâmbătă, la ora 10.00 (11.00, ora României), la Bazilica Sfântul Petru, informează BFMTV. Sicriul Papei va fi transferat la Bazilica Sfântul Petru miercuri dimineaţă, a anunţat Vaticanul. Rămăşiţele Papei se află în prezent în capela reşedinţei sale, Sfânta Marta. Potrivit unui scurt comunicat, liturghia...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Papa va fi înmormântat sâmbătă! Ilie Bolojan va participa la funeralii, alături de Trump, Macron și Zelenski
Muzeul National al Banatului
Iulius Town

Economic vezi arhiva Economic

O nouă campanie de e-mailuri false în numele ANAF a fost lansată

ANAF atenționeazã contribuabilii cu privire la o nouã campanie de emailuri false (email spoofing*) transmise în numele instituției, prin care contribuabilii sunt înștiințați cã ”au dreptul la rambursare datoritã plãții în exces a impozitelor”. Nu deschideți astfel de mesaje venite pe e-mail sub nicio formă, avertizează cei de la ANAF. ”Pentru siguranța dumneavoastrã, vă sfătuim...
Citeşte tot articolul Citeste articolul O nouă campanie de e-mailuri false în numele ANAF a fost lansată

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

Trei echipe juvenile ale clubului SCM Timișoara participă în această săptămână la turnee din fazele finale ale Campionatelor Naționale. Două dintre ele sunt angrenate chiar în turnee unde se vor decerna medaliile naționale. Baschetbaliștii juniori U14 vor participa la turneul final de la Oradea (23-27 aprilie). Întrecerea are 12 echipe la start, împărțite în două...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Merg pe mai multe fronturi pentru a aduce medalii acasă
Congregaţia Cardinalilor a decis marţi că funeraliile Papei vor avea loc sâmbătă, la ora 10.00 (11.00, ora României), la Bazilica Sfântul Petru, informează BFMTV. Sicriul Papei va fi transferat la Bazilica Sfântul Petru miercuri dimineaţă, a anunţat Vaticanul. Rămăşiţele Papei se află în prezent în capela reşedinţei sale, Sfânta Marta. Potrivit unui scurt comunicat, liturghia...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Papa va fi înmormântat sâmbătă! Ilie Bolojan va participa la funeralii, alături de Trump, Macron și Zelenski
ANAF atenționeazã contribuabilii cu privire la o nouã campanie de emailuri false (email spoofing*) transmise în numele instituției, prin care contribuabilii sunt înștiințați cã ”au dreptul la rambursare datoritã plãții în exces a impozitelor”. Nu deschideți astfel de mesaje venite pe e-mail sub nicio formă, avertizează cei de la ANAF. ”Pentru siguranța dumneavoastrã, vă sfătuim...
Citeşte tot articolul Citeste articolul O nouă campanie de e-mailuri false în numele ANAF a fost lansată
Un juriu format din mai multe personalități din viața socială a României a decis ca președinta Parlamentului European, Roberta Metsola, să primească Premiul Timișoara pentru Valori Europene, înființat de Municipiul Timișoara. Premiul acordat la cea de a doua ediție ar urma să fie înmânat la Timișoara în cadrul unei ceremonii de gală, care va avea...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Președinta Parlamentului European este laureata Premiului Timișoara pentru Valori Europene
Timișoara lansează în 2025 opt apeluri de finanțare pentru cultură, în valoare de 16,7 milioane de lei. Calendarul primelor cinci apeluri, lansate în această săptămână. Municipiul Timișoara, prin Centrul de Proiecte, lansează în 2025 opt apeluri de finanțare dedicate sectorului cultural. Bugetul total estimat pentru finanțările nerambursabile lansate în acest an este de 16,7 milioane...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Sectorul cultural din Timișoara are la dispoziție aproape 17 milioane de lei
Zeci de mii de euro pentru cel mai tare turneu! Meciurile Federației Internaționale de Padel ajung pentru prima dată în România și în estul Europei, dovedind încă o dată importanța pe care sportul cu cea mai dinamică dezvoltare la nivel mondial o are aici. Primul club de padel din vestul României, Padel Center, punctează un...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Premieră în Balcani: primul turneu de padel din calendarul Federației Internaționale se joacă la Timișoara
Administrația județeană Timiș condusă de președintele Alfred Simonis a salvat de la faliment două administrații locale. Cum altfel decât să le dea bani?! Primăria Voiteni a primit 600.000 de lei, iar Primăria Săcălaz a încasat 700.000. Nici nu mai contează suma, că e mică sau e mare, ideea e că exista pericolul ca aceste două...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Resetarea de la Săcălaz
Baschetbaliștii își joacă șansa de a ajunge în play-off, handbaliștii vor să scape de retrogradare, iar rugbiștii vor avea un meci ușor în campionat. Juniorii clubului de sub panou și de pe semicerc luptă pentru madaliile naționale. Programul echipelor SCM Timișoara în săptămâna 21-27 aprilie: BASCHET – Seniori (două partide): 1. SCM winsed.swiss Timișoara –...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Săptămână Luminată încărcată pentru sportivii SCM Timișoara
Un nou obiectiv destinat mediului universitar se pregătește pentru a fi ridicat la Ghiroda. De această dată investiția va fi realizată de Universitatea de Vest Timișoara și presupune ridicarea unui cămin studențesc cu 162 de locuri. Vă reamintim că tot la Ghiroda se construiește și noul campus al Universității de Medicină Timișoara, dar și Universitatea...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Crește hub-ul studențesc de la Ghiroda. UVT construiește acolo un cămin cu 162 de locuri pentru studenți
Universitatea de Vest din Timișoara (UVT), prin Facultatea de Informatică și Matematică (FMI – UVT), va organiza evenimentul „Quantum School @ UVT 2025”, în perioada 8-10 mai 2025, la sediul facultății amintite, vineri 8 mai, și la sediul principal UVT, în 9 și 10 mai. Evenimentul este deschis tuturor celor interesați de viitorul tehnologiilor cuantice,...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Universitatea de Vest pregătește Quantum School
Top
deBanat.ro - spune realitatea!
Prezentare generală a confidențialității

Acest site folosește cookie-uri pentru a-ți putea oferi cea mai bună experiență în utilizare. Informațiile cookie sunt stocate în navigatorul tău și au rolul de a te recunoaște când te întorci pe site-ul nostru și de a ajuta echipa noastră să înțeleagă care sunt secțiunile site-ului pe care le găsești mai interesante și mai utile.