Ce NU vom vedea în Timişoara anului 2023

Editorial de Ino Ardelean

Editorial de Ino Ardelean

Dacă la orice început de an, politicienii şi liderii de administraţie se întrec în promisiuni, arătând ce vor face în următoarele 12 luni, în rândurile următoare mă încumet să arăt ce NU vom avea în Timişoara anului 2023. Sigur, marele eveniment al anului pentru Timişoara, într-o mare măsură şi pentru întreaga ţară, este proiectul Capitală Culturală Europeană. Modul în care se va derula acesta va avea consecinţe directe asupra imaginii nu doar a Timişoarei, ci şi a României, iar dacă vulgarizăm puţin discuţia şi asupra anului electoral 2024.

Vestea bună e faptul că Timişoara este pregătită, cu excepţia infrastructurii, pentru marea provocare a acestui an. Şi asta după ce, ani de zile, în jurul proiectului a existat un şir nesfârşit de scandaluri, de cele mai multe ori miza fiind pecuniară. Vă amintiţi doar câte demisii au fost din boardul Asociaţiei TM 2021, asociaţie confiscată la un moment dat de un grup mic de persoane? De altfel, în 2021, anul iniţial în care Timişoara trebuia să fie capitală culturală, nu eram pregătiţi absolut deloc, totul era un epic fail. Ca să vezi şi părţile bune ale pandemiei!

Şi aici, ca în mai toate domeniile, primarul Dominic Fritz moştenise de la predecesorul său, Nicolae Robu, o bulibăşeală desăvârşită. (Asta nu înseamnă că a rezolvat toate aceste focare de infecţie moştenite, chiar nici la proiectul capitală culturală lucrurile nefiind perfecte.) În ultimii doi ani haosul s-a transformat însă în normalitate cel puţin. Problema ar fi alta. Am asistat în ultimul timp, chiar în ultimele zile, la crearea unui orizont de aşteptare foarte, foarte ridicat. Ori când duci foarte sus ştacheta aşteptărilor şi un eventual eşec te poate duce la celebra frază a lui Alexis Zorba: „Hei, boss, ai văzut vreodată o prăbuşire mai măreaţă?”.

Să fac şi o comparaţie la ordinea zilei. Delirul naţional de după eşecul Shengen (un post de televiziune controlat de un „patriot” fost puşcăriaş mai că vrea să declarăm război Austriei!) nu avea atâtea accente isterice dacă, săptămâni la rândul, politicieni de genul Rareş Bogdan (care acum toarnă cea mai multă benzină pe foc), Lucian Bode, Nicoale Ciucă, Marcel Ciolacu sau Klaus Iohannis nu creau un orizont de aşteptare foarte mare, promiţând că acceptarea este doar o formalitate.

Astfel, poate nici timişorenilor nu li s-a explicat destul că anul acesta străzile oraşului nu vor însemna un continuu carnaval (samba si, trabajo no). Fiindcă sunt foarte mulţi timişoreni convinşi de acest lucru şi care vor fi foarte dezamăgiţi. Evident, vor fi mai multe concerte şi mai multă animaţie decât în anii precedenţi, dar să nu ne aşteptăm ca aceste lucruri să se întâmple zilnic. Programul a fost deja făcut public. Nu sunt în măsură să spun dacă e bun sau rău, îmi recunosc limitele. Am observat însă şi aici o polarizare, fiindcă tot românul a ajuns să se priceapă şi la cultură. Contestatarii lui Fritz spun că programul e de toată jena, în timp e susţinătorii săi vorbesc despre o splendoare. Oare oamenii ăştia, şi de o parte şi de alta, judecă lucrurile, chiar din punct de vedere cultural? Noroc însă că avem aici o altă instanţă care şi-a dat cu părerea, mă refer la Comisia Europeană, care a dat Timişoarei Premiul Melina Mercouri (1,5 milioane de euro) pentru program. Atenţie, premiul nu este obţinut automat de toate oraşele capitale culturale, ci doar de cele pregătite. Având în vedere drumul de la haosul primordial la acest premiu, rezultă că s-a muncit ceva.

Foarte mari aşteptări le au şi de la patronii de hoteluri,  restaurante, cafenele până la şuţii de buzunare. Cu toţii îşi freacă mâinile de bucurie, aşteptându-se ca Timişoara să fie asaltată de turişti străini, iar ei să-şi comande maşini de numărat banii. Nu, nu vor da năvală străinii în Timişoara sau nu vor da în niciun caz în măsura aşteptărilor. Sigur, vor fi mai mulţi decât în alţi ani, dar să nu credem că marile companii turistice vor trece Timişoara printre principalele destinaţii ale anului. Probabil va fi o destinaţie ceva mai căutată în sistemul city break. Foarte posibil vor fi mult mai mulţi români decât străini care vor vizita oraşul, ceea ce nu înseamnă neapărat un lucru rău. Fiindcă mulţi vor fi curioşi să afle cum arată o capitală europeană, fie ea şi culturală. Sigur, aici contează foarte mult şi modul de promovare a evenimentului.

Dacă nu o petrecere continuă şi nici buluc de străini, la ce să ne aşteptăm? Fiindcă tot ne place să vorbim de „spiritul Timişoarei”, proiectul Capitală Culturală înseamnă mai mult o stare de spirit decât o continuă paranghelie. Este şi o oportunitate uriaşă de-a pune mai mult în valoare ideea Timişoarei ca un spaţiu european, pluricultural, inovator, tolerant etc. Şi da – oricum nu stăm deloc rău la capitolul acesta – vom putea avea mândria de-a fi timişoreni. Partea negativă va fi faptul că acest proiect se va transforma şi într-o continuă luptă politică, având în vedere că suntem într-un an preelectoral. Şi de aici vine şi marele risc al unui eşec…

P.S. Fiindcă am scris în titlu despre ce nu o să avem în acest an în Timişoara, mai fac o listă, pe lîngă faptul că nu vom avea un carnaval continuu şi milioane de turişti. Aşadar, nu vom avea nici în acest an:

– stadion nou;

– sală polivalentă;

– Castelul Huniade redeschis;

– Muzeul Revoluţiei;

– Centura de Sud;

– drum spre descărcarea pe autostradă de la Giarmata.

Şi am ales la întâmplare doar câteva. Atenţie, m-am reveferit doar la proiecte promise cu mai bine de zece ani în urmă.

 

 

Autor
Etichete ,
Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

3 comentarii pentru acest articol

Kroko a spus: (ianuarie 4th, 2023 at 14:28 )

Am inteles macar o parte din ce nu vom avea si nu vom vedea………dar, totusi ce vom avea si ce vom vedea????? Acel program publicat seamana cu probramul brigazilor artistice de pe vremuri,adica cateva minute de tra-la-la si bla-bla-bla si altceva ??? Deci , asteptam turistii la ce ??? E putin noroc cu tramvaiele noi si cu vaporasele de pe Bega, ca altfel trebuia scos tramvaiul ala vechi cu cai si chiar mai multi cai sa traga tramvaiele vechi si eventual concursuri de scuipat in Bega de pe poduri !!!

Alex a spus: (ianuarie 5th, 2023 at 00:15 )

Vreau sa va spun ca in ultimii 2 ani am vizitat Timisoara de 3 ori, a ajuns un oras dezolant, plin de mizerie si gunoaie, florile care in urma cu 2 ani impodobeau orasul au disparut, Centrul orasului este pustiu, multe terase inchise, rampe de gunoi chiar la 2 pasi de primarie . Imi placea sa vizitez gradina zoologica, mergeam cu drag de fiecare data chiar daca nu era mare lucru de vazut…am gasit.o inchisa, serios cat de incimpetent sa fi sa inchizi gradina zoologica . Aflu de la prieteni ca Festivalul Florilor nu se mai tine…serios ? Timisoara orasul supra numit si orasul florilor nu mai are nici flori nici festival . Oameni buni…ati votat legati la ochi? S.au fraudat alegerile ? Au iesit la vot doar analfabetii ? Au votat doar vinituriile care au aterizat din sudul tarii si nu au habar de Timisoara ? Ati tampit de tot ? Bai miseilor, bai tradatorilor, in 89 am pierdut prieteni, rude, neamuri la revolutie sa evoluam si noi ca oras, ca tara, sa avem o viata normala…si voi ce faceti ? Daca ati ales un nemernic si vedeti ca isi bate joc de voi, isi bate joc de Timisoara …puneti bai fricosilor mana pe el si alungatil din ora . Chiar nu va este rusine ?

eo55 a spus: (ianuarie 5th, 2023 at 14:29 )

@Alex
Zoo era o mizerie care trebuie regandit pentru secolul 21. E bine ca s-a inchis. Un petting zoo ar fi mult mai util.

Orasul a ales sa nu-i mai prelungeasca domnia comandantului narcisist. Nu este nimic rau in asta. Timisoara de altadata nu mai exista de mult, trebuie reinventata si ea. Sunt proiecte promitatoare (si vechi si noi) care au perspectiva.

Nu, chiar nu imi este rusine cu actualul primar. Cu cel vechi imi era.

* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

Cele mai citite articole


L'architect du beaute

Administratie vezi arhiva Administratie

Fidelity by Iulius Mall

Politica vezi arhiva Politica

isho.ro

Sport vezi arhiva Sport

Şi înotătorii de la Poli s-au remarcat la Naţionalele de la Otopeni

Nu doar David Popovici a furat priviriile ultimul campionat de nataţie, sportivii de la Politehnica fiind şi ei printre medaliaţi. Înotătorii Politehnicii Timișoara s-au întors cu trei medalii de la Campionatul Național de seniori, tineret și juniori, care a avut loc la Otopeni. Emil Dăncăneț a câștigat două dintre ele la seniori, iar Darius Nistor...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Şi înotătorii de la Poli s-au remarcat la Naţionalele de la Otopeni
Muzeul National al Banatului

Social vezi arhiva Social

UPT a sărbătorit Ziua Bibliotecarului, cu accent pe digitizare

Peste tot în lume, în data de 23 aprilie se sărbătoresc Ziua Bibliotecarului și Ziua Mondială a Cărții, la inițiativa UNESCO, începând din 1996. În această zi, în aproape toate țările lumii au loc acțiuni de omagiere a cărții, a autorilor, a editorilor, a librarilor, a bibliotecarilor și, implicit, a cititorilor. Ideea marcării Zilei Bibliotecarului...
Citeşte tot articolul Citeste articolul UPT a sărbătorit Ziua Bibliotecarului, cu accent pe digitizare
dermaskin-orizontal
gauss-topografie-timisoara_728x90px

Economic vezi arhiva Economic

Hannover Messe 2024

Hannover Messe 2024: O privire de ansamblu asupra inovațiilor și tendințelor tehnologice

Despre Hannover Messe 2024: 22 – 26 Aprilie 2024 | Hannover Hannover Messe 2024, care se desfășoară în perioada 22-26 Aprilie, promite a fi o ediție memorabilă, reunind lideri globali din diverse industrii pentru a prezenta cele mai noi inovații și tendințe în domeniul tehnologiei și automatizării. Iată o sinteză a principalelor atracții. Tara partenera...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Hannover Messe 2024: O privire de ansamblu asupra inovațiilor și tendințelor tehnologice

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

Echipa care conduce Prefectura Timiș e din nou completă, Guvernul României a aprobat în ședința de marți numirea ex-liberalului Raul Ambruș, acum membru PSD, în funcția de subprefect. El renunță la calitatea de membru al Consiliului Local Timișoara, acolo unde a fost ales pe listele PNL, iar după ce a asigurat majoritatea celor de la...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Raul Ambruș a fost numit de Guvernul României în funcția de subprefect al județului Timiș
Dominic Fritz, președintele USR Timiș și Primarul Timișoarei, Ligia Dugulescu, președinta PMP Timiș, Claudiu Chira, deputat și președinte Forța Dreptei și Alin Nica, președinte al Consiliului Județean Timiș și candidat al Alianței Dreapta Unită pentru al doilea mandat, au depus azi protocolul de constituire al Alianței, pentru a putea candida la alegerile din 9 iunie....
Citeşte tot articolul Citeste articolul Dominic Fritz: Vom câștiga aceste alegeri cu ajutorul timișorenilor și timișenilor
Primăria Timișoara anunță că tratamentele de dezinsecție pentru combaterea ţânţarilor şi larvelor acestora, pe domeniul public al orașului, programate inițial pentru perioada 15 – 25 aprilie, se decalează și urmează să fie efectuate între 26 și 30 aprilie 2024. Schimbarea perioadei a fost determinată de condițiile meteo nefavorabile, care nu au permis desfășurarea în condiții...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Ploaia strică treaba. Primăria Timișoara amână pentru zilele viitoare dezinsecția
Locuitorii aflați în partea de oraș unde se reconstruiește pasarela pietonală Gelu de peste Bega rămân fără apă. Firma care se ocupă de lucrări a spart conducta magistrală de alimentare cu apă. Societatea Aquatim a fost nevoită să întrerupă alimentarea cu apă a unei zone vaste, fiind afectate mai multe cartiere din acea parte a...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Firma care face pasarela Gelu a inundat toată zona. Conducta magistralei de alimentare cu apă a fost spartă/VIDEO
O zi cât o primăvară întreagă! Flashmob de dans popular, dans modern și balet, ateliere de pictură, de olărit, de creație vestimentară, expoziții, tururi expoziționale ghidate, spectacole de muzică ușoară, clasică și populară și un seminar de cultură și artă cu invitați speciali. Școala de Arte Timișoara, compartiment al Centrului de Cultură și Artă al...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Invitaţi speciali şi evenimente deosebite pentru Ziua Porților Deschise la Școala de Arte din Timișoara
Proiectul Liga AC LABS al Ligii Studenților din Facultatea de Automatică și Calculatoare a Universității Politehnica Timișoara se bucură de un real succes în rândul studenților, crescând de la an la an. Dacă în 2023 s-a înregistrat un record de 927 de studenți înscriși, anul acesta numărul candidaților a depășit din nou așteptările. Un număr...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Mult interes la UPT pentru Liga AC LABS! Record de înscrişi într-un proiect special
Despre Hannover Messe 2024: 22 – 26 Aprilie 2024 | Hannover Hannover Messe 2024, care se desfășoară în perioada 22-26 Aprilie, promite a fi o ediție memorabilă, reunind lideri globali din diverse industrii pentru a prezenta cele mai noi inovații și tendințe în domeniul tehnologiei și automatizării. Iată o sinteză a principalelor atracții. Tara partenera...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Hannover Messe 2024: O privire de ansamblu asupra inovațiilor și tendințelor tehnologice
Top