Stau și mă minunez cât de pricepută e administrația Fritz să-și îmburde găleata cu laptele strâns cu greu în câteva acțiuni de muncă sau imagine reușite. E și asta o artă și mă întreb dacă asta vine de la el, așa s-a încăpățânat el, primarul Dominic Fritz, să nu mai vrea să plătească din banii muncipali colectarea brazilor din perimetrele rezidențiale sau cineva a spus la urechea lu’ șefu’ că știe el că în nu știu ce țară se face altfel, că nu trebuie să suflăm necontenit în moftul cetățeanului învățat prost de primarul de dinainte. Și dacă l/a învățat cineva, cine e acel cineva? Un consilier deștept în care își pune dumnealui baza în tot ce face ca primar sau e vreun funcționar „sabotor” încurcat în organigrame, simpatizant al calendarului pe stil vechi „robulian”?
A punctat omul câte ceva, e adevărat. A fost perioada în care ne-am pregătit așa cum ne-am pregătit de dezastrul Schengen, când primarul a făcut apel la oficialii vorbitori de germană din Europa pentru un accept al României. Apoi se apropia evenimentul capitalei culturale, lobby-ul făcut de Fritz pe afară în patru limbi te ducea la scenariul ăla în care treaba asta ar fi făcut-o mult mai „lemnosul” Nicolae Robu, acest Viorica Dăncilă al Timișoarei, spun cei care-i cunosc abilitățile lingvistice ale fostului edil. Și după toate acestea vine și un rahat de decizie care te aruncă rostogolit din vârful dealului ca drobul de sare.
Subiectul ăsta nu trebuia să existe, practic. Iar dacă exista în termeni ai costului suplimentar la prestatorul de servicii nu era mare lucru să fie trecut în vreo factură un leu suplimentar la început de an. Sau chiar deloc, că nu se prăbușea bugetul primăriei din atâta. Dar cineva a vrut să semnalizeze că va fi altfel, adică cu un disconfort pentru cetățean, dar în realitate brazii tot se vor aduna aruncați aiurea de credincioșii din acest frumos oraș. Cine îi va împiedica pe credincioși să facă asta? Și dacă nu-i va împiedica, atunci cine va amenda toate asociațiile de proprietari pentru încălcarea regulamentului? Și dacă, la absurd, va face cineva și asta, cine-i va explica lui Dominic Fritz că a procedat corect, dă-i dracului de contribuabili?
Căci altfel, fără acest lanț de invitații la încălcarea unei reguli aproape imposibil de aplicat, cetățeanul ce-ar trebui să facă? Păi să facă ca și înainte de a avea ce pune în casă, înainte de a avea bradul. Se poate pune și această întrebare. Ce, primăria te-a ajutat să ți-l cumperi? Că bradul natural ce vrea acum să-l arunce cetățeanul nu i-a crescut din pardoseală peste noapte, ci a mers după el să-l cumpere. Da, va trebui să lege bradul, să-l pună în mașina, să umple mașina de ace uscate între timp, să înjure energic primarul, să readucă pe străzi aglomerația din Ajunul Crăciunului, când lumea a mers să cumpere acei brazi, să meargă la unul dintre cele patru centre de colectare, să stea la coadă și să blocheze acele intrări, să consume timp și carburant, să facă poluare, domnilor ecologiști… când ce?
Când în una din zilele săptămânii oricum trece o autoutilitară de salubrizare să adune sacii cu frunze, crengi sau resturi vegetale în luna ianuarie, dar nu brazi, se anunță oficial. În realitate, brazii se iau. ca în alți ani, dar cineva inteligent din administrație a avut inspirația să anunțe că nu se mai iau. Acea autoutilitară portocalie merge pe străzi și de sub capacul hidraulic se văd „mustățile” brazilor. Un consum, trei angajați, o unitate de poluare, nu mii de mașini își face treaba pentru cei care nu citesc presa și i-au scos în fața casei. Cei care citesc presa și sunt regulamentari, merg la centru Retim sau rămân cu el în casă. E normal? Zic că punem, totuși, niște întrebări de bun simț, nu partizanate politice în care auzim cât de bine făcea Robu și cât de prost face ”Donimic”. Auzeam la radio o știre cum administrația arădeană, așa cum e ea, adună brazii și face compost. Ce fraieri!
Comentarii prin facebook