Recensământ Timiş. Populaţie, structură etnică şi confesională, nivel de instruire

Potrivit datelor recensământului de anul trecut, populaţia Timişoarei a înregistrat un recul foarte mare, fiind mai mică cu 21,4% faţă de recensământul din 2011. În schimb, comune periurbane precum Dumbrăviţa, Giroc şi Moşniţa Nouă au conoscut creşteri ale populaţiei de peste 250%. Singurul oraş a cărui populaţie a crescut este Ciacova. 22% din populaţia Timişului are studii superioare, femeile fiind mai instruite decât bărbaţii.

Rezultatele provizorii ale recensământului arată o populație rezidentă a județului Timiș de 650.533 persoane, în scădere cu 33.007 locuitori față de recensământul precedenm din octombrie 2011. Majoritatea populației este de sex feminin (337.135, reprezentând 51,8%) și trăiește în mediul urban (345.458 persoane, reprezentând 51,8%). Din punctul de vedere al mărimii populaţiei, judeţul Timiș se situează pe locul 5 în ierarhia judeţelor.

Referitor la municipii, orașe și comune, în cadrul județului Timiș, localitățile care au câștigat cel mai mare număr de locuitori între cele două recensăminte, sunt: comuna Giroc care a ajuns la o populație de 22.270 persoane (cu 13.882 persoane mai mult decât în 2011), comuna Dumbrăvița cu o populație rezidentă de 20.014 persoane (cu 12.492 persoane mai mult decât în 2011) și comuna Moșnița Nouă cu o populație rezidentă de 16.424 persoane (cu 10.221 persoane mai mult decât în 2011). Ierarhia se modifică ușor dacă ne referim la creșteri în valori relative. Astfel, comunele Dumbrăvița, Giroc și Moșnița Nouă au crescut cu 266,1% , 265,5%, respectiv cu 264,8% față de 2011 .

Localitățile din județul nostru cu cele mai mari scăderi în valori relative înregistrate în decursul ultimului deceniu sunt comuna Bara (299 locuitori – 22,9% față de populația din 2011) și municipiul Timișoara (250.849 locuitori – 21,4% față de populația din 2011).

Comuna cea mai mică din județ este comuna Bara ca și la recensământul precedent și cea mai mare comună din județ este comuna Giroc.

Orașul Ciacova este cel mai mic din cadrul județului (5.434 locuitori față de 5.346 locuitori în 2011). Cel mai mare oraș din județ, conform rezultatelor provizorii ale RPL2021, este Sânnicolau Mare cu 10.627 locuitori.

Municipiul Timișoara, reședință a județului în care locuim, are o populație rezidentă de 250.849 persoane, mai mică decât în urmă cu zece ani, cu 68.430 persoane.

Fenomenul de îmbătrânire în Timiş

Chiar dacă s-a constatat o îmbătrânire a populaţiei în Timiş, raporat la precdentul recesământ, vârtsa medie este cea mai scăzută ditre judeţerle din zomnă fiind şi sub media naţională. Astfel, vârsta medie a populației pentru județul Timiș este 41,6 ani, față de 39,7 ani ăn 2011. Față de vârsta medie pe țară, vârsta medie a județului nostru este mai mică cu 0,8 ani. În ierarhizarea județelor după vârsta medie, județul Timiș se plasează pe locul 11.

În cadrul Regiunii Vest din care face parte și județul nostru, vârsta medie este de 43,4 ani.

 Structura etnică

La recesnsământul de anul trecut, înregistrarea etniei, limbii materne și a religiei s-a făcut pe baza liberei declarații a persoanelor recenzate. Pentru persoanele care au refuzat să declare aceste trei caracteristici, precum și pentru persoanele pentru care informațiile au fost colectate indirect din surse administrative, informația nu este disponibilă pentru aceste trei caracteristici.

Informația privind etnia a fost disponibilă pentru 539.654 persoane (din totalul celor 650.533). S-au declarat români 484.243 persoane (89,7%).

Alături de români, în județul nostru și-au declarat etnia 21.285 maghiari, 12.438 romi, 6.447 sârbi, 4.684 germani, 4.131 ucraineni, 3.244 bulgari dar și slovaci (939), italieni (358), croați, evrei, cehi, turci, greci, ruși- lipoveni, albanezi și tătari. Potrivit liberei declarații a celor 538.748 persoane care au declarat limba maternă, structura populației din județul Timiș după limba maternă se prezintă astfel: pentru 91,8 % limba română reprezintă prima limbă vorbită în mod obișnuit în familie în perioada copilăriei.

Au mai fost declarate ca vorbite în mod obișnuit în familie limba maghiară de către 3,7 %, respectiv limba romani și limba sârbă de către 1% dintre cei 538.748 persoane.

Structură confesională

Structura confesională a fost declarată de 531.055 persoane din totalul populației rezidente a județului Timiș și arată că 79,1 % dintre persoanele care au declarat că sunt de religie ortodoxă. În județul nostru 40.703 persoane s-au declarat practicanți ai cultului romano-catolic, 27.266 locuitori s-au declarat penticostali, 8.316 baptiști, iar reformați au fost 6.780 persoane.

Stare civilă

Din populația rezidentă a județului, 46,6% cuprinde persoane care au starea civilă legală de căsătorit(ă). Sunt căsătoriți 148.741 bărbați și 154.692 femei. Nu au fost niciodată căsătorite 38,5% persoane. Persoanele văduve reprezintă 4,4% din totalul populației rezidente a județului, cu discrepanțe pe sexe – 3,6% din populația feminina, respectiv 0,7% din populația masculină.

Nivelul de instruire. Numărul femeilor cu studii superioare, mai mare decât al bărbaţilor

Din totalul populației rezidente a județului Timiș 650.533, 40,5% au nivel mediu de educație (postliceal, liceal, profesional, învățământ complementar sau de ucenici), 37,4% nivel scăzut (preșcolar, primar, gimnazial sau fără școală absolvită) și 22,1% nivel superior. Din punctul de vedere al ponderii populaţiei rezidente cu nivel superior de educație, judeţul Timiș se situează pe locul 9 în ierarhia judeţelor. Structura populației după nivelul de educație absolvit diferă pe cele două sexe. Astfel pentru categoriile de studii superioare numărul femeilor este mai mare decât cel al bărbaților, 54,4% din totalul celor 143.533 persoane cu studii superioare fiind femei.

educatie

educatie

Structura populației după statutul activității curente

Populația activă a județului Timiș este de 306.686 persoane, fiind compusă din 298.365 persoane ocupate și din 8.321 șomeri. Populația inactivă cuprinde 343.847 persoane, din care pensionarii 20,4%, iar elevii și studenții 18,5%. Din punctul de vedere al ponderii populației ocupate în populaţia rezidentă a județului, judeţul Timiș se situează pe locul 4 în ierarhia judeţelor.

Din punctul de vedere al ponderii populației șomere în populaţia rezidentă a județului, judeţul Timiș se situează pe locul întâi, alături de județul Ilfov în ierarhia judeţelor.

 

Autor
Etichete ,
Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

Cele mai citite articole


L'architect du beaute

Administratie vezi arhiva Administratie

Fidelity by Iulius Mall

Politica vezi arhiva Politica

Tranziţie rapidă în PNL Timiş. Vasile Blaga a convocat prima şedinţă a BPJ pentru joi după-amiază/Update. Jumătate din primari boicoteză şedinţa

Desemnat marţi preşedinte interimar al PNL Timiş, Vasile Blaga a convocat deja prima şedinţă a Biroului Permanent Judeţean (BPJ) al filialei pentru joi, la ora 17.00. Aminitim că, la pachet cu demiterea lui Alin Nica din funcţia de preşedinte, Biroul Permanent Naţional (BPN) al partidului a dizolvat şi vechiul BPJ al PNL Timiş. Pe de...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Tranziţie rapidă în PNL Timiş. Vasile Blaga a convocat prima şedinţă a BPJ pentru joi după-amiază/Update. Jumătate din primari boicoteză şedinţa
isho.ro

Sport vezi arhiva Sport

Ultimul joc înainte de provocarea primăverii: meciurile pentru evitarea retrogradării

Baschetbaliștii Timişoarei joacă vineri, 29 martie, de la ora 18.00, cu CS Vâlcea, la sala Constantin Jude. Partida contează pentru etapa a 26-a, ultima din faza secundă a Ligii Naționale, grupa 11-18. Cele două formații se află la egalitate de puncte, 21, pe locurile al treilea și al patrulea. Jocul va decide ocupanta poziției a...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Ultimul joc înainte de provocarea primăverii: meciurile pentru evitarea retrogradării
Muzeul National al Banatului

Social vezi arhiva Social

lumina libertății

Disputa Muzeul Național al Banatului – Balvia Development a trecut de Curtea de Apel Timișoara. Contestația MNAB, respinsă

Societatea timișoreană care a contestat rezultatul licitației pentru stabilirea organizatorului Festivalului Luminii, realizat de Muzeul Național al Banatului, instituție subordonată Consiliului Județean Timiș, va putea să concureze din nou pentru a obține acest contract. Comisia Națională de Soluționare a Contestațiilor a decis că procedura licitației trebuie refăcută, iar MNaB a contestat la Curtea de Apel...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Disputa Muzeul Național al Banatului – Balvia Development a trecut de Curtea de Apel Timișoara. Contestația MNAB, respinsă
dermaskin-orizontal
gauss-topografie-timisoara_728x90px

Economic vezi arhiva Economic

CCIA Timiș invită firmele timișene la o nouă misiune economică în China

Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Timiș organizează, în perioada 13 – 23 octombrie, o nouă misiune economică în Republica Populară Chineză, de vizitare a Canton Import & Export Fair, ediția 136/ faza I.  Târgul de la Canton sau Târgul de Import și Export, este cel mai vechi și cel mai mare târg comercial din...
Citeşte tot articolul Citeste articolul CCIA Timiș invită firmele timișene la o nouă misiune economică în China

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

Joi seara, în Sala Mare a Teatrului Național „Mihai Eminescu” din Timișoara a avut loc evenimentul de decernare a Ordinului Național „Pentru Merit” în grad de Cavaler, distincție conferită de Președintele României, Klaus Iohannis, directorului general al Teatrului Național, Ada Hausvater, și înmânată de ministrul Culturii, Raluca Turcan. Decretul nr. 55 din 15 ianuarie 2024,...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Distincţie importantă primită de directorul general al Teatrului Național Timişoara, Ada Hausvater
Consiliul Județean Timiș prin Centrul de Cultură și Artă al Județului Timiș dă startul celei de-a XVII-a ediții a Festivalului – Concurs ”Lada cu Zestre” și aduce în atenția publicului un patrimoniu viu și prețios din întreg teritoriul județului Timiș. Sute de participanți: dansatori, soliști vocali și instrumentiști, grupuri, formații și ansambluri folclorice, tarafuri, meșteșugari,...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Județul Timiș deschide ”Lada cu Zestre,” cea mai așteptată competiție a primăverii
Lucrările de întreținere derulate de Direcția de Drumuri și Poduri Timișoara, desfășurate pe Centura Timișoarei, continuă. Se va lucra în continuare la pasajul CFR DRDP Timișoara a anunțat că lucrările la podul peste canalul Behela de pe centura Timișoara Nord s-au finalizat. Acum, echipele antreprenorului care realizează lucrarea s-au mutat pentru lucrări similare la dispozitivele...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Lucrările pe Centura Nord continuă, la pasajul CFR/FOTO
La Timișoara se deschide, duminică, Târgul de Paști. Evenimentul coincide cu începutul sărbătorilor pascale catolice. Astfel, la finalul Liturghiei pascale catolice, estimat la ora 12:30, Alaiul Primăverii, animat de îngerul gigantic al Asociației Teatru pe Roți și de un grup de copii de la școala de dans Mini-Mini Reflex, va porni de la Domul Romano-Catolic...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Duminică se deschide oficial, cu ocazia sărbătorilor pascale catolice, Târgul de Paști de la Timișoara
Ziua Jandarmeriei este marcată la Iulius Town prin activități dedicate tuturor membrilor familiei, susținute de reprezentanți ai Inspectoratului de Jandarmi Județean Timiș. Sâmbătă, 30 martie 2024, în Iulius Gardens, începând cu ora 14.00, vor avea loc prezentări de tehnică și echipament, expunere de autovehicule speciale, dar și demonstrații de dresaj canin. Mai mult, cei mici...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Traseu aplicativ pentru copii, dresaj canin de Ziua Jandarmeriei, dar și Ateliere de Creație, Teatru de Păpuși și competiție de șah, în Iulius Town
Consiliul Județean Timiș a primit confirmarea aprobării cererii de finanțare depuse în cadrul „Programului privind îmbunătățirea calității aerului şi reducerea cantității de emisii de gaze cu efect de seră, prin utilizarea pentru transportul elevilor a autovehiculelor mai puţin poluante de tipul microbuzelor electrice, hibride și alimentate cu gaz natural comprimat”, gestionat de Ministerul Mediului prin...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Timișul primește 25 de milioane de lei pentru cumpărarea a 25 de noi microbuze ecologice, destinate mediului școlar
După ce a promovat în rândul persoanelor fizice posibilitatea de plată a dărilor către municipalitate prin sistemul online, Primăria Timișoara lansează o secțiune nouă în cadrul Portalului Unic pentru plata impozitelor persoanelor juridice. Companiile au acum opțiunea de a adăuga „Entități juridice” pe Cont , iar astfel își pot achita rapid și sigur impozitele locale....
Citeşte tot articolul Citeste articolul Firmele își pot plăti dările către Primăria Timișoara prin intermediul Portalului Unic
Societatea timișoreană care a contestat rezultatul licitației pentru stabilirea organizatorului Festivalului Luminii, realizat de Muzeul Național al Banatului, instituție subordonată Consiliului Județean Timiș, va putea să concureze din nou pentru a obține acest contract. Comisia Națională de Soluționare a Contestațiilor a decis că procedura licitației trebuie refăcută, iar MNaB a contestat la Curtea de Apel...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Disputa Muzeul Național al Banatului – Balvia Development a trecut de Curtea de Apel Timișoara. Contestația MNAB, respinsă
Top