Recensământ Timiş. Populaţie, structură etnică şi confesională, nivel de instruire

Potrivit datelor recensământului de anul trecut, populaţia Timişoarei a înregistrat un recul foarte mare, fiind mai mică cu 21,4% faţă de recensământul din 2011. În schimb, comune periurbane precum Dumbrăviţa, Giroc şi Moşniţa Nouă au conoscut creşteri ale populaţiei de peste 250%. Singurul oraş a cărui populaţie a crescut este Ciacova. 22% din populaţia Timişului are studii superioare, femeile fiind mai instruite decât bărbaţii.

Rezultatele provizorii ale recensământului arată o populație rezidentă a județului Timiș de 650.533 persoane, în scădere cu 33.007 locuitori față de recensământul precedenm din octombrie 2011. Majoritatea populației este de sex feminin (337.135, reprezentând 51,8%) și trăiește în mediul urban (345.458 persoane, reprezentând 51,8%). Din punctul de vedere al mărimii populaţiei, judeţul Timiș se situează pe locul 5 în ierarhia judeţelor.

Referitor la municipii, orașe și comune, în cadrul județului Timiș, localitățile care au câștigat cel mai mare număr de locuitori între cele două recensăminte, sunt: comuna Giroc care a ajuns la o populație de 22.270 persoane (cu 13.882 persoane mai mult decât în 2011), comuna Dumbrăvița cu o populație rezidentă de 20.014 persoane (cu 12.492 persoane mai mult decât în 2011) și comuna Moșnița Nouă cu o populație rezidentă de 16.424 persoane (cu 10.221 persoane mai mult decât în 2011). Ierarhia se modifică ușor dacă ne referim la creșteri în valori relative. Astfel, comunele Dumbrăvița, Giroc și Moșnița Nouă au crescut cu 266,1% , 265,5%, respectiv cu 264,8% față de 2011 .

Localitățile din județul nostru cu cele mai mari scăderi în valori relative înregistrate în decursul ultimului deceniu sunt comuna Bara (299 locuitori – 22,9% față de populația din 2011) și municipiul Timișoara (250.849 locuitori – 21,4% față de populația din 2011).

Comuna cea mai mică din județ este comuna Bara ca și la recensământul precedent și cea mai mare comună din județ este comuna Giroc.

Orașul Ciacova este cel mai mic din cadrul județului (5.434 locuitori față de 5.346 locuitori în 2011). Cel mai mare oraș din județ, conform rezultatelor provizorii ale RPL2021, este Sânnicolau Mare cu 10.627 locuitori.

Municipiul Timișoara, reședință a județului în care locuim, are o populație rezidentă de 250.849 persoane, mai mică decât în urmă cu zece ani, cu 68.430 persoane.

Fenomenul de îmbătrânire în Timiş

Chiar dacă s-a constatat o îmbătrânire a populaţiei în Timiş, raporat la precdentul recesământ, vârtsa medie este cea mai scăzută ditre judeţerle din zomnă fiind şi sub media naţională. Astfel, vârsta medie a populației pentru județul Timiș este 41,6 ani, față de 39,7 ani ăn 2011. Față de vârsta medie pe țară, vârsta medie a județului nostru este mai mică cu 0,8 ani. În ierarhizarea județelor după vârsta medie, județul Timiș se plasează pe locul 11.

În cadrul Regiunii Vest din care face parte și județul nostru, vârsta medie este de 43,4 ani.

 Structura etnică

La recesnsământul de anul trecut, înregistrarea etniei, limbii materne și a religiei s-a făcut pe baza liberei declarații a persoanelor recenzate. Pentru persoanele care au refuzat să declare aceste trei caracteristici, precum și pentru persoanele pentru care informațiile au fost colectate indirect din surse administrative, informația nu este disponibilă pentru aceste trei caracteristici.

Informația privind etnia a fost disponibilă pentru 539.654 persoane (din totalul celor 650.533). S-au declarat români 484.243 persoane (89,7%).

Alături de români, în județul nostru și-au declarat etnia 21.285 maghiari, 12.438 romi, 6.447 sârbi, 4.684 germani, 4.131 ucraineni, 3.244 bulgari dar și slovaci (939), italieni (358), croați, evrei, cehi, turci, greci, ruși- lipoveni, albanezi și tătari. Potrivit liberei declarații a celor 538.748 persoane care au declarat limba maternă, structura populației din județul Timiș după limba maternă se prezintă astfel: pentru 91,8 % limba română reprezintă prima limbă vorbită în mod obișnuit în familie în perioada copilăriei.

Au mai fost declarate ca vorbite în mod obișnuit în familie limba maghiară de către 3,7 %, respectiv limba romani și limba sârbă de către 1% dintre cei 538.748 persoane.

Structură confesională

Structura confesională a fost declarată de 531.055 persoane din totalul populației rezidente a județului Timiș și arată că 79,1 % dintre persoanele care au declarat că sunt de religie ortodoxă. În județul nostru 40.703 persoane s-au declarat practicanți ai cultului romano-catolic, 27.266 locuitori s-au declarat penticostali, 8.316 baptiști, iar reformați au fost 6.780 persoane.

Stare civilă

Din populația rezidentă a județului, 46,6% cuprinde persoane care au starea civilă legală de căsătorit(ă). Sunt căsătoriți 148.741 bărbați și 154.692 femei. Nu au fost niciodată căsătorite 38,5% persoane. Persoanele văduve reprezintă 4,4% din totalul populației rezidente a județului, cu discrepanțe pe sexe – 3,6% din populația feminina, respectiv 0,7% din populația masculină.

Nivelul de instruire. Numărul femeilor cu studii superioare, mai mare decât al bărbaţilor

Din totalul populației rezidente a județului Timiș 650.533, 40,5% au nivel mediu de educație (postliceal, liceal, profesional, învățământ complementar sau de ucenici), 37,4% nivel scăzut (preșcolar, primar, gimnazial sau fără școală absolvită) și 22,1% nivel superior. Din punctul de vedere al ponderii populaţiei rezidente cu nivel superior de educație, judeţul Timiș se situează pe locul 9 în ierarhia judeţelor. Structura populației după nivelul de educație absolvit diferă pe cele două sexe. Astfel pentru categoriile de studii superioare numărul femeilor este mai mare decât cel al bărbaților, 54,4% din totalul celor 143.533 persoane cu studii superioare fiind femei.

educatie

educatie

Structura populației după statutul activității curente

Populația activă a județului Timiș este de 306.686 persoane, fiind compusă din 298.365 persoane ocupate și din 8.321 șomeri. Populația inactivă cuprinde 343.847 persoane, din care pensionarii 20,4%, iar elevii și studenții 18,5%. Din punctul de vedere al ponderii populației ocupate în populaţia rezidentă a județului, judeţul Timiș se situează pe locul 4 în ierarhia judeţelor.

Din punctul de vedere al ponderii populației șomere în populaţia rezidentă a județului, judeţul Timiș se situează pe locul întâi, alături de județul Ilfov în ierarhia judeţelor.

 

Autor
Etichete ,
Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

isho.ro
isho.ro

Cele mai citite articole


gauss-topografie-timisoara_728x90px

Administratie vezi arhiva Administratie

Fidelity by Iulius Mall
Fidelity by Iulius Mall

Politica vezi arhiva Politica

dermaskin-orizontal

Sport vezi arhiva Sport

CSM Lugoj – Fenera Cheri, totul sau nimic. Orice ar fi rămâne o bornă incredibilă pentru sportul bănățean

Timișoara va fi gazda unei finale de competiție europeană. CSM Lugoj joacă acasă cu gruparea italiană Fenera Chieri în returul ultimului act din Challenge Cup. Indiferent de ce se va întâmpla în Sala Constantin Jude, va rămâne un meci de pus în ramă. Nu în fiecare zi joci cu un trofeu european pe masă. Lugojul...
Citeşte tot articolul Citeste articolul CSM Lugoj – Fenera Cheri, totul sau nimic. Orice ar fi rămâne o bornă incredibilă pentru sportul bănățean
Muzeul National al Banatului

Social vezi arhiva Social

“Ziua Serviciilor de Urgență”, aniversată la Școala Gimnazială Nr. 7 Timişoara

Pentru prima dată în Timișoara, Campania de Informare Interactiv-Distractivă “Ziua Serviciilor de Urgență” a fost desfășurată cu sprijinul Inspectoratului de Jandarmi Județean, ISU”Banat”, Inspectoratului de Poliție Județean Timiș, Serviciului de Ambulanță Județean Timiș, alături de Proiectul Comunitar Ready Steady Go. Campania a inspirat peste 200 de elevi ai claselor a III-a din cadrul Școlii Gimnaziale...
Citeşte tot articolul Citeste articolul “Ziua Serviciilor de Urgență”, aniversată la Școala Gimnazială Nr. 7 Timişoara

Economic vezi arhiva Economic

SomProduct deschide un showroom în cadrul Complexului ISHO

În cadrul Complexului ISHO, dezvoltat de Mulberry Development, se deschide un nou showroom care va oferi produse sub marca SomProduct, un brand cu tradiție în România, având o experiență de 15 ani în industria Home&Deco. Acesta este primul showroom SomProduct din Timișoara și cel de-al patrulea operat de companie la nivel național. Magazinul de prezentare...
Citeşte tot articolul Citeste articolul SomProduct deschide un showroom în cadrul Complexului ISHO

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

Pentru prima dată în Timișoara, Campania de Informare Interactiv-Distractivă “Ziua Serviciilor de Urgență” a fost desfășurată cu sprijinul Inspectoratului de Jandarmi Județean, ISU”Banat”, Inspectoratului de Poliție Județean Timiș, Serviciului de Ambulanță Județean Timiș, alături de Proiectul Comunitar Ready Steady Go. Campania a inspirat peste 200 de elevi ai claselor a III-a din cadrul Școlii Gimnaziale...
Citeşte tot articolul Citeste articolul “Ziua Serviciilor de Urgență”, aniversată la Școala Gimnazială Nr. 7 Timişoara
Ziua Mondială a Apei va fi sărbătorită pe 22 martie la Timișoara, de Administrația Bazinaă de Apă Banat, sub sloganul „Fii schimbarea pe care vrei să o vezi în lume! Fiecare picătură contează!”. Acesta este mesajul lansat de UN-WATER (United Nations Water), sub care ABA își va coordona acțiunile anul acesta. ABA Banat, numai prin...
Citeşte tot articolul Citeste articolul ABA Banat sărbătorește Ziua Mondială a Apei
Timișoara va fi gazda unei finale de competiție europeană. CSM Lugoj joacă acasă cu gruparea italiană Fenera Chieri în returul ultimului act din Challenge Cup. Indiferent de ce se va întâmpla în Sala Constantin Jude, va rămâne un meci de pus în ramă. Nu în fiecare zi joci cu un trofeu european pe masă. Lugojul...
Citeşte tot articolul Citeste articolul CSM Lugoj – Fenera Cheri, totul sau nimic. Orice ar fi rămâne o bornă incredibilă pentru sportul bănățean
În cadrul Complexului ISHO, dezvoltat de Mulberry Development, se deschide un nou showroom care va oferi produse sub marca SomProduct, un brand cu tradiție în România, având o experiență de 15 ani în industria Home&Deco. Acesta este primul showroom SomProduct din Timișoara și cel de-al patrulea operat de companie la nivel național. Magazinul de prezentare...
Citeşte tot articolul Citeste articolul SomProduct deschide un showroom în cadrul Complexului ISHO
A fost un început de săptămână cu emoții pentru elevii din clasele a VIII-a. Dacă ieri au avut simularea națională la română, una mai accesibilă, astăzi a urmat proba la care majoritatea copiilor au emoții, mate. Așadar, Proba la disciplina matematică desfășurată în cadrul Simularii Naționale a Evaluării Naționale pentru elevii clasei a-VIII-a a avut...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Simularea la Evaluarea Națională a continuat cu proba la matematică
Primăria Municipiului Timișoara, împreună cu parteneri din societatea civilă și instituții publice, a efectuat în luna martie plantări la perdeaua verde a Timișoarei. Odată cu acestea s-au demarat și acțiuni de salubrizare a zonei, iar prin operatorul RETIM Ecologic SA au fost ridicate în ultima săptămână, de pe domeniul public, 12 tone de deșeuri abandonate...
Citeşte tot articolul Citeste articolul 12 tone de deșeuri adunate de RETIM de lângă perdeaua verde a orașului
Luni, polițiștii Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice din cadrul I.P.J. Timiș au efectuat 5 percheziții domiciliare înTimișoara. 3 mandate de aducere au fost puse în executare. Cercetările sunt efectuate într-un dosar penal, aflat în supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Timişoara, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de contrabandă, constând în aceea că mai multe persoane...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Contrabandiști de țigări, duși la audieri. Ce au confiscat omenii legii
Compania turcească producătoare a noilor tramvaie ale Timișoarei a analizat cauzele incidentului în urma cărora pompierii au fost nevoiți să intervină pentru a stopa un început de incendiu la unul dintre aceste tramvaie, pe 8 martie. Turcii spun că s-ar fi blocat frânele, iar vatmanul a forțat sistemul, ceea ce a dus la încălzirea plăcuțelor...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Bozankaya a tras primele concluzii asupra tramvaiului ”afumat”: Frânele au fost blocate, vatmanul a forțat sistemul și a apărut fumul
Polițiștii de frontieră specializaţi în combaterea migraţiei ilegale din cadrul Inspectoratului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Timişoara, sub coordonarea procurorilor DIICOT – Biroul Teritorial Caraș-Severin, efectuează 29 percheziţii domiciliare în judeţele Timiş şi Caraș-Severin într-o cauză având ca obiect săvârşirea infracţiunilor de constituirea unui grup infracţional organizat şi trafic de migranţi. În fapt, urmare a...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Zeci de percheziții domiciliare la traficanții de migranți. Grupul infracțional acționa în două țări
Cunoscutul alpinist Horia Colibășanu va fi în conferință, la Universitatea de Vest Timișoara, miercuri, 22 martie, ora 17, în cadrul unei noui întâlniri din seria „Conectați la viitor”. Conferința „Știință, îndemânare și determinare în alpinismul de performanță” va avea loc în Aula Magna și va fi urmată de un dialog cu publicul, moderat de prorectorul Mădălin Bunoiu....
Citeşte tot articolul Citeste articolul Horia Colibășanu va conferenția la UVT despre performanțele sale în alpinism
Top