Recensământ Timiş. Populaţie, structură etnică şi confesională, nivel de instruire

Potrivit datelor recensământului de anul trecut, populaţia Timişoarei a înregistrat un recul foarte mare, fiind mai mică cu 21,4% faţă de recensământul din 2011. În schimb, comune periurbane precum Dumbrăviţa, Giroc şi Moşniţa Nouă au conoscut creşteri ale populaţiei de peste 250%. Singurul oraş a cărui populaţie a crescut este Ciacova. 22% din populaţia Timişului are studii superioare, femeile fiind mai instruite decât bărbaţii.

Rezultatele provizorii ale recensământului arată o populație rezidentă a județului Timiș de 650.533 persoane, în scădere cu 33.007 locuitori față de recensământul precedenm din octombrie 2011. Majoritatea populației este de sex feminin (337.135, reprezentând 51,8%) și trăiește în mediul urban (345.458 persoane, reprezentând 51,8%). Din punctul de vedere al mărimii populaţiei, judeţul Timiș se situează pe locul 5 în ierarhia judeţelor.

Referitor la municipii, orașe și comune, în cadrul județului Timiș, localitățile care au câștigat cel mai mare număr de locuitori între cele două recensăminte, sunt: comuna Giroc care a ajuns la o populație de 22.270 persoane (cu 13.882 persoane mai mult decât în 2011), comuna Dumbrăvița cu o populație rezidentă de 20.014 persoane (cu 12.492 persoane mai mult decât în 2011) și comuna Moșnița Nouă cu o populație rezidentă de 16.424 persoane (cu 10.221 persoane mai mult decât în 2011). Ierarhia se modifică ușor dacă ne referim la creșteri în valori relative. Astfel, comunele Dumbrăvița, Giroc și Moșnița Nouă au crescut cu 266,1% , 265,5%, respectiv cu 264,8% față de 2011 .

Localitățile din județul nostru cu cele mai mari scăderi în valori relative înregistrate în decursul ultimului deceniu sunt comuna Bara (299 locuitori – 22,9% față de populația din 2011) și municipiul Timișoara (250.849 locuitori – 21,4% față de populația din 2011).

Comuna cea mai mică din județ este comuna Bara ca și la recensământul precedent și cea mai mare comună din județ este comuna Giroc.

Orașul Ciacova este cel mai mic din cadrul județului (5.434 locuitori față de 5.346 locuitori în 2011). Cel mai mare oraș din județ, conform rezultatelor provizorii ale RPL2021, este Sânnicolau Mare cu 10.627 locuitori.

Municipiul Timișoara, reședință a județului în care locuim, are o populație rezidentă de 250.849 persoane, mai mică decât în urmă cu zece ani, cu 68.430 persoane.

Fenomenul de îmbătrânire în Timiş

Chiar dacă s-a constatat o îmbătrânire a populaţiei în Timiş, raporat la precdentul recesământ, vârtsa medie este cea mai scăzută ditre judeţerle din zomnă fiind şi sub media naţională. Astfel, vârsta medie a populației pentru județul Timiș este 41,6 ani, față de 39,7 ani ăn 2011. Față de vârsta medie pe țară, vârsta medie a județului nostru este mai mică cu 0,8 ani. În ierarhizarea județelor după vârsta medie, județul Timiș se plasează pe locul 11.

În cadrul Regiunii Vest din care face parte și județul nostru, vârsta medie este de 43,4 ani.

 Structura etnică

La recesnsământul de anul trecut, înregistrarea etniei, limbii materne și a religiei s-a făcut pe baza liberei declarații a persoanelor recenzate. Pentru persoanele care au refuzat să declare aceste trei caracteristici, precum și pentru persoanele pentru care informațiile au fost colectate indirect din surse administrative, informația nu este disponibilă pentru aceste trei caracteristici.

Informația privind etnia a fost disponibilă pentru 539.654 persoane (din totalul celor 650.533). S-au declarat români 484.243 persoane (89,7%).

Alături de români, în județul nostru și-au declarat etnia 21.285 maghiari, 12.438 romi, 6.447 sârbi, 4.684 germani, 4.131 ucraineni, 3.244 bulgari dar și slovaci (939), italieni (358), croați, evrei, cehi, turci, greci, ruși- lipoveni, albanezi și tătari. Potrivit liberei declarații a celor 538.748 persoane care au declarat limba maternă, structura populației din județul Timiș după limba maternă se prezintă astfel: pentru 91,8 % limba română reprezintă prima limbă vorbită în mod obișnuit în familie în perioada copilăriei.

Au mai fost declarate ca vorbite în mod obișnuit în familie limba maghiară de către 3,7 %, respectiv limba romani și limba sârbă de către 1% dintre cei 538.748 persoane.

Structură confesională

Structura confesională a fost declarată de 531.055 persoane din totalul populației rezidente a județului Timiș și arată că 79,1 % dintre persoanele care au declarat că sunt de religie ortodoxă. În județul nostru 40.703 persoane s-au declarat practicanți ai cultului romano-catolic, 27.266 locuitori s-au declarat penticostali, 8.316 baptiști, iar reformați au fost 6.780 persoane.

Stare civilă

Din populația rezidentă a județului, 46,6% cuprinde persoane care au starea civilă legală de căsătorit(ă). Sunt căsătoriți 148.741 bărbați și 154.692 femei. Nu au fost niciodată căsătorite 38,5% persoane. Persoanele văduve reprezintă 4,4% din totalul populației rezidente a județului, cu discrepanțe pe sexe – 3,6% din populația feminina, respectiv 0,7% din populația masculină.

Nivelul de instruire. Numărul femeilor cu studii superioare, mai mare decât al bărbaţilor

Din totalul populației rezidente a județului Timiș 650.533, 40,5% au nivel mediu de educație (postliceal, liceal, profesional, învățământ complementar sau de ucenici), 37,4% nivel scăzut (preșcolar, primar, gimnazial sau fără școală absolvită) și 22,1% nivel superior. Din punctul de vedere al ponderii populaţiei rezidente cu nivel superior de educație, judeţul Timiș se situează pe locul 9 în ierarhia judeţelor. Structura populației după nivelul de educație absolvit diferă pe cele două sexe. Astfel pentru categoriile de studii superioare numărul femeilor este mai mare decât cel al bărbaților, 54,4% din totalul celor 143.533 persoane cu studii superioare fiind femei.

educatie

educatie

Structura populației după statutul activității curente

Populația activă a județului Timiș este de 306.686 persoane, fiind compusă din 298.365 persoane ocupate și din 8.321 șomeri. Populația inactivă cuprinde 343.847 persoane, din care pensionarii 20,4%, iar elevii și studenții 18,5%. Din punctul de vedere al ponderii populației ocupate în populaţia rezidentă a județului, judeţul Timiș se situează pe locul 4 în ierarhia judeţelor.

Din punctul de vedere al ponderii populației șomere în populaţia rezidentă a județului, judeţul Timiș se situează pe locul întâi, alături de județul Ilfov în ierarhia judeţelor.

 

Autor
Etichete ,
Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

Cele mai citite articole


L'architect du beaute

Administratie vezi arhiva Administratie

Fluturi și albine vii - expoziție

Politica vezi arhiva Politica

Inflaţie de sondaje în ultimele zile. O finală George Simion – Victor Ponta, aproape imposibilă

Un lucru pare cert potrivit sondajelor din ultimele zile, şi anume că George Simion, candidatul izolaţionist, şi-a asigurat prezenţa în turul II. Acolo unde ultimele sondaje îi dau drept contracandidaţi pe Crin Antonsecu sau Nicuşor Dan. Doar Mirel Palada şi RTV insistă pe prezenţa luiu Victor Ponta în finala prezidenţială. Ultimele sondaje au fost făcute...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Inflaţie de sondaje în ultimele zile. O finală George Simion – Victor Ponta, aproape imposibilă
dermaskin-orizontal

Sport vezi arhiva Sport

Bălu – iese, Cojocaru – intră! Schimbare de antrenor la Ghiroda

CSC Ghiroda este o echipă de top a județului Timiș și a avut rezultate bune în ultimii ani la nivelul ligii a treia. La asta a contribuit din plin și antrenorul Sorin Bălu. Totuși, din cauza ultimelor rezultate, mai ales a eșecurilor la scor cu rivala Politehnica, s-a ajuns la o decizie neașteptată. Schimbarea antrenorului,...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Bălu – iese, Cojocaru – intră! Schimbare de antrenor la Ghiroda
isho.ro

Social vezi arhiva Social

Combaterea schimbărilor climatice, prioritare și pentru UPT, care intră într-un proiect european în acest domeniu

Totul pentru un viitor sigur. Universitatea Politehnica Timișoara (UPT) se alătură demersurilor europene pentru combaterea schimbărilor climatice, fiind activ implicată în Inițiativa Europeană pentru Climă (EUKI) (un program al Ministerului Federal al Afacerilor Economice și Acțiunii Climatice din Germania) prin implementarea proiectului ELCA – Empowering Local Climate Action. Scopul EUKI este de a întări cooperarea...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Combaterea schimbărilor climatice, prioritare și pentru UPT, care intră într-un proiect european în acest domeniu
Muzeul National al Banatului
Iulius Town

Economic vezi arhiva Economic

Primul tronson de cale ferată modernizată dintre Caransebeș și Arad a fost dat în folosință/VIDEO

CFR Infrastructură Timișoara a anunțat că a fost finalizat și dat în folosință un prim segment din calea ferată inclusă în proiectul PNRR – “Modernizarea liniei feroviare Caransebeș – Timișoara – Arad” LOTUL 2 Lugoj – Timișoara Est. Începând cu 14 aprilie se circulă pe prima porțiune de cale ferată modernizată, aceasta fiind situată în...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Primul tronson de cale ferată modernizată dintre Caransebeș și Arad a fost dat în folosință/VIDEO

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

Timișorenii din zonele Soarelui, Braytim și Calea Urseni, precum și pentru șoferii care circulă în zona de sud-est a orașului vor avea la dispoziție o nouă legătură între strada Mureș și bulevardul Mareșal Constantin Prezan prin prelungirea străzii Tosca. Investiția are ca scop fluidizarea traficul, reducerea timpilor de deplasare și pentru a crește siguranța în...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Între strada Mureș și bulevardul Prezan se face o  nouă legătură rutieră
Totul pentru un viitor sigur. Universitatea Politehnica Timișoara (UPT) se alătură demersurilor europene pentru combaterea schimbărilor climatice, fiind activ implicată în Inițiativa Europeană pentru Climă (EUKI) (un program al Ministerului Federal al Afacerilor Economice și Acțiunii Climatice din Germania) prin implementarea proiectului ELCA – Empowering Local Climate Action. Scopul EUKI este de a întări cooperarea...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Combaterea schimbărilor climatice, prioritare și pentru UPT, care intră într-un proiect european în acest domeniu
Pe 15 aprilie 2025, polițiștii Serviciului Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase, sub coordonarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Timișoara au pus în executare două mandate de percheziție domiciliară în localitatea Șag, într-un dosar penal în care se efectuează cercetări cu privire la săvârșirea infracțiunii de nerespectarea regimului armelor și munițiilor. În urma perchezițiilor efectuate, la...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Percheziții la „pușcașii marini” din Șag
Un lucru pare cert potrivit sondajelor din ultimele zile, şi anume că George Simion, candidatul izolaţionist, şi-a asigurat prezenţa în turul II. Acolo unde ultimele sondaje îi dau drept contracandidaţi pe Crin Antonsecu sau Nicuşor Dan. Doar Mirel Palada şi RTV insistă pe prezenţa luiu Victor Ponta în finala prezidenţială. Ultimele sondaje au fost făcute...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Inflaţie de sondaje în ultimele zile. O finală George Simion – Victor Ponta, aproape imposibilă
Consilierii locali au aprobat marți semnarea a două acorduri de colaborare cu cei de la Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere – CNAIR. Ambele au strânsă legătură cu megainvestiția municipalității de la Pasajul Solventul și vor duce la realizarea unor noi obiective de infrastructură rutieră. Primul proiect de hotărâre se referă la încheierea Acordului...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Primăria Timișoara semnează două acorduri cu CNAIR pentru dezvoltarea infrastructurii
La data de 15 aprilie 2025, în jurul orei 15:50, aflându-se în exercitarea atribuțiilor de serviciu polițiștii Biroului Autostrăzi A1 Deva- Nădlac au constatat producerea unui accident rutier pe Autostrada A 1, la km 432, aproape de Făget. Din primele cercetări efectuate la fața locului, a rezultat faptul că un bărbat, în vârstă de 44...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Accident mortal aproape de Făget. Se circulă cu restricții în zona descărcării de la Margina
Top
deBanat.ro - spune realitatea!
Prezentare generală a confidențialității

Acest site folosește cookie-uri pentru a-ți putea oferi cea mai bună experiență în utilizare. Informațiile cookie sunt stocate în navigatorul tău și au rolul de a te recunoaște când te întorci pe site-ul nostru și de a ajuta echipa noastră să înțeleagă care sunt secțiunile site-ului pe care le găsești mai interesante și mai utile.