Dominic Fritz acuză, Mihai Ritivoiu reacționează, din nou de la distanță. Motivul e acum terenul de la Solventul

Disputa dintre primarul Timișoarei, Dominic Fritz, și prefectul de Timiș, Mihai Ritivoiu, continuă, având tot mai mult un fel de iz de roman foileton, care, posibil, va avea o finalitate la alegerile locale de anul viitor. Acum, subiectul de actualitate a devenit terenul de la Solventul, unul care e contaminat, mai mult sau mai puțin, spun părțile implicate.

În loc să se închidă în birourile administrative și să caute soluții la probleme, cei doi preferă să se ”lupte” în conferințe de presă și postări de tot felul pe rețeaua Facebook.

A fost ”etapa” catargelor cu tricolorul, acum ajuns la rând problema terenului de la Solventul. Un investitor vrea să ridice un cartier nou acolo, cere aviz de mediu, conștient fiind că zona e contaminată și că e de lucru. Solicitarea ajunge la Agenția de Mediu, dosarul face mucegai ani de zile acolo, deși investitorul insistă pentru rezolvare, fiind dispus să investească și situația trenează. Săptămâna trecută prefectul de Timiș iese public într-o conferință de presă, însoțit de directorul de la APM și anunță: acolo nu se construiește nimic până nu se decontaminează terenul.

Situația se inflamează, după ce Primăria Timișoara descoperă că nu mai poate face acolo un pod peste Bega și un drum de legătură cu pasajul subteran de la Calea Bogdăneștilor, fiind vorba de același teren al fostului combinat, o porțiune bună pe care investitorul o donează municipalității. Terenul e tot contaminat, spune prefectul, primarul face și el conferință și anunță că nu ar fi chiar așa de contaminat și că se blochează proiecte importante pentru oraș.

Fritz acuză APM că blochează hârtii, prefectul, desigur, răspunde. Și ambele părți apar în față. Ritivoiu ”licitează” și spune că Fritz e prins cu minciuna, că spune că terenul nu ar fi contaminat și că APM blochează acolo situația. Poziția, pe Facebook.

”Iar l-am prins pe Dominic Fritz cu minciuna. Conferință de presă astăzi la Primărie, având ca subiect decontaminarea zonei Solventul. Prefectura şi Agenția pentru Protecția Mediului sunt acuzate că tergiversează, că blochează hârtii. Domnul primar consideră că se impune o abordare pragmatică, diferențiată. O luăm punctual, că e mai simplu: Domnul primar minte. Dezinformează, dacă vă sună mai bine. Citez încă o dată: “…de fapt, terenul unde ar fi drumul nu este, de fapt, contaminat…”. Ei bine, terenul e contaminat. Am ataşat planşa terenului, zonele de contaminare de pe drum sunt încercuite cu albastru. Deci, minciună gogonată! Minciună care schimbă toate datele problemei! Nu merge cu abordarea diferențiată a zonelor. Degeaba solul dintr-o anumită zonă e decontaminat, dacă la zece metri mai încolo există sol contaminat. Ce ne facem cu apele subterane, care pot deplasa compuşii chimici dintr-o parte într-alta? Cum lăsăm copiii să se joace pe-acolo? Dacă se vor putea sau nu construi etapizat drumurile pe suprafața sitului contaminat o pot spune doar specialiștii care vor elabora proiectul tehnic de decontaminare și Agenția de Protecție a Mediului care va aviza proiectul de decontaminare conform legii și având la bază și consultarea autorităților de sănătate publică și gospodărirea apelor, întrucât rezultatele obținute în cadrul actualei etape de investigare detalită și evaluare a riscului asociat contaminarii solului și subsolului indică faptul că: materialul considerat contaminat se încadrează în categoria de substanțe periculoase; condițiile de calitate a solului și subsolului identificate în prezent pe amplasament nu corespund în totalitate standardelor de calitate pentru utilizarea terenului pentru folosințe sensibile și mai puțin sensibile”, anunță prefectul Ritivoiu.

El ne arată și cât de deschis este și spune că vrea să colaboreze. Chiar să facă întâlniri săptămânale cu primăria și APM.

”Vreau să asigur pe toată lumea de întrega noastră deschidere şi colaborare. Vrem să se finalizeze procedura cât de repede, pentru a debloca dezvoltarea zonei. Dar doar în condiții de maximă siguranță pentru timişoreni. Sunt dispus, împreună cu conducerea Agenției de Protecție a Mediului, să mă întâlnesc săptămânal cu reprezentanții Primăriei şi ai investitorului pentru ca proiectul să avanseze cât de rapid. Nu va exista nicio tergiversare, nicio tragere de timp, nicio fugă de răspundere. De aceea am şi ieşit public pe subiect săptămâna trecută”, a mai scris Ritivoiu.

Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

8 comentarii pentru acest articol

Dan A. a spus: (aprilie 11th, 2023 at 20:40 )

Inteleg ca Ritivoiu va candida la Primarie din partea PSD. Calitati principale: blocheaza proiecte si protejeaza catargele vechi si va mai ridica si alte 6 noi. Succes, tovarase Ritivoiu!

Reos a spus: (aprilie 11th, 2023 at 21:15 )

Tovarășul prefect este un mare ajutor pentru Timișoara și Timișoreni de care își face multe griji că să ne meargă bine .

caraneanul a spus: (aprilie 11th, 2023 at 21:26 )

cu ce e contaminat terenul? ca nu am citit de nimic ce ar contamina. poate de prostie.

Dinu a spus: (aprilie 11th, 2023 at 21:33 )

Da! Ginerică se visează primar! El se încălzește tot meciul dar pe „teren” intră Săndesc.

TMEUTM a spus: (aprilie 11th, 2023 at 21:34 )

Respect pt cei ce ne apara de poluare, substante toxice si toate cele. Continentalul scoate oxigen?! Masinile diesel fara filtre scot apa?! Ploaia cand cade pe terenul acela nu ajunge si in Bega cu diferiti compusi chimici?! Bega e aproape, se poate infiltra si prin pamant,nu? Aia nu mai conteaza?
Sa spuna si cu ce e contaminat.

eo55 a spus: (aprilie 11th, 2023 at 22:40 )

Ce imbecili sunt cei de la prefectura si APM…

Una e să faci un pasaj pe un teren sau pe marginea unui teren potential contaminat și complet altceva să faci o zonă rezidențială care cuprinde tot terenul. Neamțul are dreptate, birocrația românească este împotriva intereselor comun.

ion a spus: (aprilie 12th, 2023 at 06:53 )

Vechea metoda. Blochezi proiectele ca sa dai vina pe altu ca n-a facut nimic. Zici PSD si tragi apa.

Nu lăsați copiii să se joace în apele subterane! a spus: (aprilie 12th, 2023 at 07:48 )

Ritivoiu e aruncat în bătălia electorală pentru că nici Grindy nici Alfie nu vor să-și treacă în CV statutul de looser-2024. Așa că Ritivoiu nu prea are multe cărți de jucat și a ales-o pe cea a bățosului scrofulos la datorie. Creierele cu mai puține impulsuri electrice între neuroni apreciază, însă problema dlui Ritivoiu e că în competiție va fi și AUR, care AUR, dacă nu vine cu candidat propriu și va trage pentru PSD, s-ar putea să piardă voturi din diaspora. Nemaivorbind că mai e cineva în ecuație: ultra-mega-cinstitul patriot anti-ocultă și anti-bun simț.
Ori Ritivoiu speră că cineva, de-acolo, de sus, de la oameni cu fotografia lui Stalin în inimă, vor fi trimiși niște procurori să-l hărțuiască pe Fritz și pe-ai lui, după metoda practicată de tătarul Petrov… Ori că PNL, care a lansat deja ideea unor alianțe locale cu PSD, se va face și la Timișoara preș pentru PSD… Adică va rămâne același preș murdar de care se șterg pesediștii și pe care-l udă cățeii lor și care nu va mai fi spălat mai devreme de 20 – 30 de ani… O fuziune PSD-PNL pare de bun simț și-i va salva de ridicolul de a se purta ca doi cetățeni competitori, deși pornhub-ul e plin de clip-uri cu ei doi în ipostaze tandre-înfierbântate. PNL-ul pasiv, of course.

Comunismul s-a născut pe Neva și contaminează pe Bega.

* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

Cele mai citite articole


L'architect du beaute

Administratie vezi arhiva Administratie

Fidelity by Iulius Mall

Politica vezi arhiva Politica

isho.ro

Sport vezi arhiva Sport

Muzeul National al Banatului

Social vezi arhiva Social

Sky Group la 20 de ani: Povestea merge mai departe!

În urmă cu două decenii, un startup început în Timișoara a avut o altfel de abordare: să revoluționeze piața națională a imprimantelor, aducând inovație și eficiență în fiecare birou și în fiecare casă. Din 2004 și până acum, Sky Group s-a transformat într-un lider de necontestat în producție, import și distribuție. Astăzi, Sky Group nu...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Sky Group la 20 de ani: Povestea merge mai departe!
dermaskin-orizontal
gauss-topografie-timisoara_728x90px

Economic vezi arhiva Economic

Conducerea CCIA Timiș a participat la deschiderea FoodIntelForum

Președintele Camerei de Comerț, Industrie și Agricultură Timiș, Florica Chiriță, a participat la deschiderea oficială a celei de-a VII-a ediții a FoodIntelForum – Agribusiness – Producție alimentară/băuturi – Retail – Ho.Re.Ca., eveniment găzduit de Universitatea de Științe Agronomice și Medicină Veterinară București, sub cupola Leader Space. „Doresc să vă mulțumesc pentru invitația de a participa...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Conducerea CCIA Timiș a participat la deschiderea FoodIntelForum

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

Alianța dreptei Unite este formată din susținători ai valorilor de dreapta și din oameni care conștientizează amenințarea ca PSD-ul să acapareze întreaga putere în România. Este un pericol cât se poate de real. Oamenii uită destul de repede anii 2000-2004, perioada Năstase, perioada Dragnea 2016-2020. În liniște, PSD-ul ne lucrează, pe fiecare dintre noi. Provin...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Alin Nica: În patru ani, Dominic a schimbat multe în Timișoara. PSD nu s-a schimbat, pericolul e acolo.
CSC Dumbrăviţa se află în fața unui nou joc ce îi poate asigura, din punct de vedere matematic, îndeplinirea obiectivului. Sâmbătă, de la ora 11.00, pe arena „Ștefan Dobay”, vine Metaloglobus București. O victorie în această partidă ar echivala cu menținerea în Liga a II-a pentru al doilea an la rând al echipei de la...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Şansa salvării vine sâmbătă
Veselie mare, vineri dimineața, la Biroul Electoral Municipal Timișoara. Nicolae Robu, la braț cu Alfred Simonis au venit să depună candidatura fostului primar la obținerea unui nou mandat. Alături de el s-au mai aflat și cei doi noi lideri liberali trimiși de la București să ocupe locurile de șefi la PNL Timiș și Timișoara, dar...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Alianța PSD – PNL a depus candidaturile la alegerile locale pentru Timișoara și Timiș/FOTO
Alfred Simonis, liderul PSD Timiș, le recomandă celor de la Consiliul Județean Timiș să facă deja cererea pentru emiterea hotărârii de guvern de demolare a stadionului Dan Păltinișanu, pentru ca această operațiune să meargă în paralel cu cea de proiectare și licitație, care e derulată de CNI. Această etapă nu e condiționată de demolare, spune...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Simonis sfătuiește CJ Timiș să se apuce de demolarea stadionului: ”Avem opt luni pentru proiectare, timp în care putem demola baza”
Președintele Camerei de Comerț, Industrie și Agricultură Timiș, Florica Chiriță, a participat la deschiderea oficială a celei de-a VII-a ediții a FoodIntelForum – Agribusiness – Producție alimentară/băuturi – Retail – Ho.Re.Ca., eveniment găzduit de Universitatea de Științe Agronomice și Medicină Veterinară București, sub cupola Leader Space. „Doresc să vă mulțumesc pentru invitația de a participa...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Conducerea CCIA Timiș a participat la deschiderea FoodIntelForum
Compania Colterm a decis ca în următoarea perioadă să oprească furnizarea energiei termice pentru încălzirea populației din sistemul de termoficare al orașului. Decizia a fost luată ca urmare a creșterii temperaturilor exterioare. Încălzirea va fi oprită cel târziu luni dimineața, dar parametrii de furnizare vor fi reduși progresiv în aceste zile. ”Având în vedere temperaturile...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Se oprește furnizarea căldurii la Timișoara
Checea există ca şi comună doar fiindcă nişte minţi luminate au decis, în urmă cu ceva ani, să pulverizeze vechile UAT-uri, înfiinţându-se astfel, doar în Timiş câteva zeci de comune noi, unele dintre ele neavând bani nici pentru salariile angajaţilor. (Precum în povestea cu bolovanul aruncat în baltă, acum alte minţi luminate încearcă să comaseze...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Jurnal de campanie (5). Poveste din Checea, comuna în care naşul şi finul se bat pentru funcţia de primar. Şi nu e singura curiozitate de acolo
În urmă cu două decenii, un startup început în Timișoara a avut o altfel de abordare: să revoluționeze piața națională a imprimantelor, aducând inovație și eficiență în fiecare birou și în fiecare casă. Din 2004 și până acum, Sky Group s-a transformat într-un lider de necontestat în producție, import și distribuție. Astăzi, Sky Group nu...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Sky Group la 20 de ani: Povestea merge mai departe!
Învățământul dual a fost unul dinte cele mai discutate subiecte de pe ordinea de zi a întâlnirii membrilor guvernului veniți la Timișoara cu mediul de afaceri local. Această zonă e clar mai puternic dezvoltată decât Moldova, iar necesitatea de forță de muncă e mult mai mare, a spus premierul Marcel Ciolacu. Evoluția României este clar...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Premierul Ciolacu a discutat cu mediul de afaceri local: E nevoie de forță de muncă înalt calificată
Top