La Timișoara e în curs de derulare Festivalul Internațional de Cultură și Patrimoniu Digital

Timișoara găzduiește, în perioada 4 mai – 30 iulie, Festivalul Internațional de Cultură și Patrimoniu Digital/ International Digital Culture & Spotlight Heritage Festival. Evenimentul este parte a proiectului Patrimoniul sub reflectoare Timișoara, fiind realizat în parteneriat cu Muzeul Național al Banatului, ca parte Programului Cultural Timișoara 2023 Capitală Europeană a Culturii și finanțat parțial de EEA and Norway Grants.

Festivalul Internațional de Cultură și Patrimoniu Digital reunește curatori, artiști digitali, profesori și studenți din România, Norvegia, SUA, Austria, Italia, Danemarca, Lituania și alte țări într-o manifestare de incursiune în dimensiunile culturale ale tehnologiilor digitale imersive.

La deschiderea oficială a evenimentului, care a avut loc în aceste zile, au participat Florin Drăgan, rector UPT, Radu Vasiu, președinte Senat UPT și director Centrul Multimedia, Diana Andone, director CeL și coordonator proiectul Patrimoniul sub reflectoare Timișoara, Filippo Sanfilippo, Universitatea Agdir, Norvegia, Mark Frydenberg, Universitatea Bentley, USA, Ingrid Bjørnaali, artistă Norvegia.

Noutățile prezentate în cadrul acestui festival sunt, pe lângă cele peste 40 de aplicații mobile, de realitate virtuală, mixtă sau augmentată, și două lucrări în premieră, exemple aparte și unice de utilizare a tehnologiei în cultură.

În 23 mai, în premieră, a fost prezentată lucrarea Tipare ale poeziei a artistului timișorean Marius Jurca, o adaptare a poeziilor originale ale lui Robert Șerban, într-o instalație interactivă multimedia, cu software personalizat care permite utilizatorilor să descopere Timișoara prin culoare și poezie. Vizitatorii pot să interacționeze cu această lucrare în fiecare zi de la orele 11:00 – 16:00 în holul clădirii Electro la Culture Fun Space.

O premieră mondială este și prezentarea, în prezența autoarei Ingrid Bjørnaali din Norvegia, a instalației video 3D Land Bodies, Decomposing Mass (Corpuri de pământ, descompunerea materiei). Proiectul este o colaborare audiovizuală între Ingrid Bjørnaali, Maria Simmons și Fabian Lanzmaier, concentrându-se pe ecosistemele din turbării și interpretarea lor prin diverse tehnologii de înregistrare și de calcul 3D. Premierea oficială a avut loc în data de 24 mai, în Cazarma U – Digital Culture Space, începând cu ora 17:00.

Festivalul Internațional de Cultură și Patrimoniu Digital cuprinde demonstrații de realitate extinsă din domenii culturale, istorice, de știință, educație și instalații create pentru clădirile de patrimoniu. Toate evenimentele sunt publice, destinate tuturor, copiilor și familiilor, în diverse locații: ExperimentariumTM și Muzeul tehnic al UPT – Science and Tech Playground, în Cazarma U – Digital Culture Space, holul clădirii Electro – Culture Fun Space și a Universității Politehnica din Timișoara, în spațiile Muzeului Național al Banatului – Digital Heritage Dome.

În aceeași perioadă se va organiza Conferința Internațională NETTIES, Networking Entities, organizată împreună cu asociația internațională IAFES și un workshop dedicat specialiștilor din industriile creative între 25-26 mai 2023.

Cazarma U – Digital Culture Space este prima locație deschisă publicului în 4 mai 2023 ca un Spațiu cultural imersiv, deschis tuturor celor care doresc să experimenteze poveștile Timișoarei, ghidați de tehnologiile de realitate augmentată și virtuală. Pornind de la imaginea de ansamblu a orașului, văzută de sus, vizitatorii sunt purtați prin istoria celor 5 cartiere istorice, dezvăluită prin video-uri 3D și imagini scanate 3D ale patrimoniului muzeal, pot vizita în 360 clădirile emblematice cu ajutorul ochelarilor VR și să mapeze parcursul proiectului Patrimoniul sub Reflectoare.

În premieră modială va fi și prezentarea, în prezența autoarei Ingrid Bjørnaali din Norvegia, a instalației video 3D Land Bodies, Decomposing Mass (Corpuri de pământ, descompunerea materiei). Prin utilizarea fotogrammetrie, o tehnologie care se referă la cartografierea prin satelit și arhivarea spațiilor și monumentelor antropocentrice, biotopul este interpretat bit cu bit de aproape, într-o interacțiune intimă. Lucrarea explorează turbării specifice din Finlanda, Norvegia și Canada din diferite perspective, descentralizând experiența umană și concentrându-se pe ideea peisajelor naturale ca surse de viață, spre deosebire de resurse.

De asemenea, vizitatorii pot afla povestea proiectului Spotlight Heritage Timișoara și pot descoperi povestea cartierelor orașului prin tehnologiile digitale de realitate augumentată și virtuală: Iosefin (2019), Elisabetin (2020), Fabric (2021), Cetate (2022) și Giroc (2023). Programul de vizitare este până pe 30 iulie 2023, în zilele de miercuri până duminică, între orele 16:00 – 20:00.

Hol Electro – Culture Fun Space s-a deschis publicului în 22 mai, aici cultura se îmbină cu tehnologia și distracția prin intermediul aplicațiilor VR și AR spectaculoase, a jocurilor video folosind cele mai recente tehnologii, a tradiției tehnice a orașului îmbinate cu cele mai noi realizări tehnologice din lumea întreagă, în special aplicațiile: Roman Villa in VR ( Tunisia), Suakin Island in VR (Sudan) realizate de VR Company, și un Spațiu imersiv haptic-audio-vizual dezvoltat în cadrul proiectului Erasmus+ AugementedWearEdu. Deschis studenților de toate vârstele!

Muzeul Abandonului realizat de Augmented Space Agency este unul dintre standurile pe care studenții îl pot vizita. Fiind un proiect digital participativ în cadrul căruia se poate intra în atmosfera Căminului Spital de la Sighet abandonat acum 20 de ani, acesta folosește aspectul de realitate virtuală pentru a crea o experiență imersivă pentru participanți.

Un alt stand interactiv care aduce în atenția publicului un subiect care, în ultimii ani și care a fost pe buzelele tuturor este standul organizat Mark Frydenberg (Bentley University USA) care abordează Metaverse-ul dintr-o perspectivă multidisciplinară, concentrându-se asupra oportunităților de afaceri, a preocupărilor sociale și a inovației tehnologice. Se va prezenta în premiera lucrarea Tipare ale poeziei a artistului Marius Jurca, o adaptare a poeziilor originale ale lui Robert Șerban, într-o instalație interactivă multimedia, cu software personalizat care permite utilizatorilor să descopere Timișoara prin culoare și poezie. Interfața proiectului este compusă din elemente circulare interactive alături de numere și culori specifice dominanței cromatice a locațiilor sau a monumentelor reprezentate în poeme. Prin interacțiunea cu elementele circulare și respectând ordinea crescătoare a numerelor, se pot descoperi secvențial cele 14 poeme ale scriitorului redate chiar de vocea acestuia. Acestea pot fi parcurse secvențial sau aleatoriu, rezultatul ambelor tipuri de interacțiune fiind o explorare individuală sau colectivă în care arta, poezia și tehnologia se intersectează într-un mod inedit pentru a crea publicului o experiență audio-vizuală unică. Programul de vizitare și interacțiune este între 22 mai – 31 mai 2023, de luni până sâmbătă între orele 11:00 – 16:00.

În Experimentarium și Muzeul UPT din 20 mai se instaurează Science and Tech Playground dedicat copiilor și tinerilor pentru cele mai interesante experimente de fizică, ghidați fiind de tutori cu experiență și pot parcurge alegoria simțurilor pe baza poveștilor suprinse în proiectul Patrimoniul sub reflectoare. Aici se vor regăsi și multe aplicații de la curatori și artiști internaționali dedicate științelor, cu tehnologii purtabile și senzoriale, alături de inovațiile tehnice din Banat, prezentate cu ajutorul tehnologiilor digitale, cu AR/VR și holograme, dar și calculatoarele anilor 80 vor face deliciul vizitatorilor de toate vârstele.

Vizitatorii pot experimenta inclusiv aplicația IndexAR, o aplicație care poate facilita procesul de învățare și Himere Valahe, cu interacțiune a utilizatorilor cu elemente de realitate augumentată accesibile direct pe telefoanele mobile. Program de vizitare și interacțiune 22 mai -2 iunie 2023, în fiecare Marți – Duminică orele 11:00 – 15:00.

În Muzeul Național al Banatului – Digital Heritage Dome oferă din 19 mai diverse experiențe imersive atât în sălile muzeului, cât și în pasajele istorice și publice ale Bastionului Theresia, unde istoria și poveștile Timișoarei vor putea fi trăite prin tururi ghidate și proiecții video interactive. Vizitatorii vor descoperi cartierul Giroc, împreună cu celelalte cartiere fanion, într-o expoziție clasică dublată de tehnologii în mansarda clădirii. Vor descoperi amplitudinea proiectului Patrimoniul sub reflectoare dezvoltat în ultimii ani, vor fi imersați în poveștile culese prin intermediul dome-ului VR și vor putea păși prin istorie de-a lungul tunelurilor animate digital în spațiul stradal al Bastionului Theresia. Programul de vizitare este până pe 23 august 2023, de marți până Duminică, între orele 10:00 – 18:00, cu vizionare instalație video tuneluri publice până pe 4 iunie 2023, în fiecare seară, între orele 20:00 – 23:00.

Toate locațiile sunt integrate în circuite mediate cultural care vor invita la explorări public divers și unde participarea directă și interacțiunea prin tehnologie vor permite internalizarea poveștirilor digitale și vor stimula localnicii și turiștii să vadă, să audă, să simtă, dar și să acționeze, să co-creeze și să interiorizeze orașul.

Pentru informații, programul de vizitare, tururile ghidate și medierea culturală puteți vizita https://spotlight-timisoara.eu/en/international/, respectiv pe Facebook: https://www.facebook.com/SpotlightHeritageTimisoara/ sau peInstagram: @spotlight_tm
Proiectul Virtual Spotlight Heritage Timisoara beneficiază de un grant de € 97.000 de la Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin EEA and Norway Grants.

Spotlight Heritage Timișoara / Patrimoniul sub reflectoare este o inițiativă culturală digitală a Universității Politehnica Timișoara realizată în parteneriat cu Muzeul Național al Banatului, parte a Programului Cultural Timișoara 2023 Capitală Europeană a Culturii. Proiect cultural co-finanțat de Municipiul Timișoara prin Centrul de Proiecte, Consiliul Județean Timiș, Ministerul Culturii, EEA and Norway Grants.

Componentele digitale ale proiectului sunt accesibile online la adresa https://spotlight-timisoara.eu/ și prin aplicațiile mobile care pot fi descărcate din magazinele Android și Apple sau căutând „Spotlight Heritage Timișoara”.

Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

Cele mai citite articole


L'architect du beaute

Administratie vezi arhiva Administratie

Fidelity by Iulius Mall

Politica vezi arhiva Politica

Tranziţie rapidă în PNL Timiş. Vasile Blaga a convocat prima şedinţă a BPJ pentru joi după-amiază/Update. Jumătate din primari boicoteză şedinţa

Desemnat marţi preşedinte interimar al PNL Timiş, Vasile Blaga a convocat deja prima şedinţă a Biroului Permanent Judeţean (BPJ) al filialei pentru joi, la ora 17.00. Aminitim că, la pachet cu demiterea lui Alin Nica din funcţia de preşedinte, Biroul Permanent Naţional (BPN) al partidului a dizolvat şi vechiul BPJ al PNL Timiş. Pe de...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Tranziţie rapidă în PNL Timiş. Vasile Blaga a convocat prima şedinţă a BPJ pentru joi după-amiază/Update. Jumătate din primari boicoteză şedinţa
isho.ro

Sport vezi arhiva Sport

Ultimul joc înainte de provocarea primăverii: meciurile pentru evitarea retrogradării

Baschetbaliștii Timişoarei joacă vineri, 29 martie, de la ora 18.00, cu CS Vâlcea, la sala Constantin Jude. Partida contează pentru etapa a 26-a, ultima din faza secundă a Ligii Naționale, grupa 11-18. Cele două formații se află la egalitate de puncte, 21, pe locurile al treilea și al patrulea. Jocul va decide ocupanta poziției a...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Ultimul joc înainte de provocarea primăverii: meciurile pentru evitarea retrogradării
Muzeul National al Banatului

Social vezi arhiva Social

lumina libertății

Disputa Muzeul Național al Banatului – Balvia Development a trecut de Curtea de Apel Timișoara. Contestația MNAB, respinsă

Societatea timișoreană care a contestat rezultatul licitației pentru stabilirea organizatorului Festivalului Luminii, realizat de Muzeul Național al Banatului, instituție subordonată Consiliului Județean Timiș, va putea să concureze din nou pentru a obține acest contract. Comisia Națională de Soluționare a Contestațiilor a decis că procedura licitației trebuie refăcută, iar MNaB a contestat la Curtea de Apel...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Disputa Muzeul Național al Banatului – Balvia Development a trecut de Curtea de Apel Timișoara. Contestația MNAB, respinsă
dermaskin-orizontal
gauss-topografie-timisoara_728x90px

Economic vezi arhiva Economic

Firmele își pot plăti dările către Primăria Timișoara prin intermediul Portalului Unic

După ce a promovat în rândul persoanelor fizice posibilitatea de plată a dărilor către municipalitate prin sistemul online, Primăria Timișoara lansează o secțiune nouă în cadrul Portalului Unic pentru plata impozitelor persoanelor juridice. Companiile au acum opțiunea de a adăuga „Entități juridice” pe Cont , iar astfel își pot achita rapid și sigur impozitele locale....
Citeşte tot articolul Citeste articolul Firmele își pot plăti dările către Primăria Timișoara prin intermediul Portalului Unic

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

Consiliul Județean Timiș a primit confirmarea aprobării cererii de finanțare depuse în cadrul „Programului privind îmbunătățirea calității aerului şi reducerea cantității de emisii de gaze cu efect de seră, prin utilizarea pentru transportul elevilor a autovehiculelor mai puţin poluante de tipul microbuzelor electrice, hibride și alimentate cu gaz natural comprimat”, gestionat de Ministerul Mediului prin...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Timișul primește 25 de milioane de lei pentru cumpărarea a 25 de noi microbuze ecologice, destinate mediului școlar
După ce a promovat în rândul persoanelor fizice posibilitatea de plată a dărilor către municipalitate prin sistemul online, Primăria Timișoara lansează o secțiune nouă în cadrul Portalului Unic pentru plata impozitelor persoanelor juridice. Companiile au acum opțiunea de a adăuga „Entități juridice” pe Cont , iar astfel își pot achita rapid și sigur impozitele locale....
Citeşte tot articolul Citeste articolul Firmele își pot plăti dările către Primăria Timișoara prin intermediul Portalului Unic
Societatea timișoreană care a contestat rezultatul licitației pentru stabilirea organizatorului Festivalului Luminii, realizat de Muzeul Național al Banatului, instituție subordonată Consiliului Județean Timiș, va putea să concureze din nou pentru a obține acest contract. Comisia Națională de Soluționare a Contestațiilor a decis că procedura licitației trebuie refăcută, iar MNaB a contestat la Curtea de Apel...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Disputa Muzeul Național al Banatului – Balvia Development a trecut de Curtea de Apel Timișoara. Contestația MNAB, respinsă
Dorința administrației orașului, de a demara operațiunile pentru ridicarea unui nou spital municipal, a făcut joi primul pas spre realizare. Deocamdată vorbim despre hârtii, nu despre demararea unei licitații pentru construire, primarul Dominic Fritz a semnat acordul de colaborare cu IFC, divizie a Băncii Mondiale, instituție care va realiza un prim studiu de prefezabilitate referitor...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Primăria Timișoara a semnat cu IFC contractul pentru realizarea studiului de prefezabilitate pentru ridicarea unui nou spital municipal
Universitatea Politehnica Timișoara a dat startul campaniei de admitere pe noul an educaţional 2024/2025. În acest context sunt în derulare o serie de activități: caravana UPT prezintă oferta educațională în liceele din jumătatea de vest a țării; meditațiile gratuite la matematică, informatică, chimie, desen, vin în sprijinul elevilor atât pentru examenul de bacalaureat, cât și...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Start campanie de admitere la UPT
O persoană fizică s-a ales cu o amendă de 15.000 de lei pentru că se ocupa cu activitatea de colectare de deșeuri, fără a deține autorizație în acest sens. Sancțiunea vine după un control al Gărzii de Mediu. Comisarii Gărzii de Mediu, Comisariatul Județean Timiș, au efectuat un control la o persoana fizică, care desfășura...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Garda de Mediu Timiș a amendat o persoană fizică, cu 15.000 de lei, pentru colectarea de deșeuri fără autorizație
Județul Timiș deschide ”Lada cu Zestre,” cea mai așteptată competiție a primăverii, cu invitați de seamă: Oana și Adrian Stanca și Ansamblul Profesionist Banatul. Consiliul Județean Timiș prin Centrul de Cultură și Artă al Județului Timiș dă startul celei de-a XVII-a ediții a Festivalului – Concurs ”Lada cu Zestre” și aduce în atenția publicului un...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Timişul, în sărbătoare! Începe un concurs de tradiţie, extrem de apreciat
Top