Solicitanții care doresc primirea terenurilor de sub proprietățile cumpărate cu legea 112, dar și în alte asemenea spețe, care depun cereri pentru a primi gratuit acel teren, pe baza legii 87 din 2020, trebuie să depună la dosar și geometria terenurilor solicitate, a anunțat subprefectul Ovidiu Drăgănescu. Deși legea a fost promulgată acum mai mult de doi ani, nu au fost emise și norme de aplicare, iar Prefecturile, unde funcționează Comisiile de aprobare a acordării terenurilor, s-au descurcat fiecare, stabilind cum se va face solicitarea.
Pentru a nu se ajunge în situația în care o asemenea solicitare duce la intrarea pe terenul vecinilor, de exemplu, ceea ce duce, în final chiar la procese, solicitanților pe legea 87 li se cere să depună la dosar și o geometrie realizată ”pe teren” de un specialist.
”Legat de legea 87, deși a fost adoptată în 2020, nu are norme de aplicare. Prefecturile au reușit să facă metode de aplicare. În Timiș am modificat regulamentul cu restituirile raportat la această modificare, trebuie să se găsească în dosare. La anumite primării s-au depus deja dosare din partea persoanelor îndreptățite, pentru atribuirea gratuită a terenurilor aferente caselor cumpărate pe Legea 112, dar și în alte cazuri. S-au făcut mii de dosare, la Timișoara doar sunt vreo 2000, aceste documentații depuse la primării înainte de modificarea regulamentului. Prefecturile trebuie să rezolve, noi suntem obligați de instanțe care ne-au obligat să analizăm aceste dosare, să găsim noi norme. Acestea pot diferi de la județ la județ”, a declarat Drăgănescu
Decizia introducerii necesității depunerii schemei terenului a fost luată după discuții cu cei de la Cadastru.
”Noi am considerat după discuții cu OCPI, că trebuie să conțină măsurarea terenurilor, geometria acestora. Este vorba despre terenuri pentru curți, grădini, trebuie să avem grijă să nu intre la vecini, e absolut necesară acea măsurare în regulament, geometria terenurilor. Toate aceste terenuri statul le dă gratuit, au aparținut altor persoane, care au fost despăgubite. Dincolo de discuția tehnică e și cea administrativ politică. Statul dă despăgubiri imense acelor foști proprietari și acum le dă gratuit”, mai spune subprefectul..
Comentarii prin facebook