Biletul zilei este o rubrică des întâlnită pe site-urile de pronosticuri, tipsterii întrecându-se în pariuri „verzi”. Pentru cei care nu sunt familiarizați cu lumea betting-ului, trebuie să spunem că biletul zilei este acel bilet pe care sunt puse selecțiile în care echipa de specialiști are cea mai mare încredere.
Așadar, actualizarea zilnică a rubricii se face în două faze. Mai întâi, tipsterii dau pronosticurile individuale pentru ziua respectivă. Apoi, din lista de pronosticuri, sunt alese două sau trei care vor forma biletul zilei. În general, cota finală este între 2.00 și 5.00.
Atunci când fac sugestia de pariere, experții țin cont de trei aspecte de bază: sportul pe care mizează (fiecare fiind specializat pe o anumită disciplină), specificul competiției în cadrul căreia se desfășoară partida și pronosticul spre care se orientează.
Aspecte generale și factori specifici
În funcție de pronostic, tipsterii analizează factorii specifici. De exemplu, dacă vor să parieze pe rezultat, ei se concentrează pe statistica ce indică victoriile, egalurile și înfrângerile formațiilor implicate. Dacă vor să mizeze pe goluri, ei analizează rezultatele din perspectiva golurilor marcate/primite. Atunci când se gândesc că este mai potrivit un pronostic pe cartonașe, au în vedere media cartonașelor primite de echipe, dar și media cartonașelor arătate de arbitrul care va oficia la centru ș.a.m.d.
La general, sunt luate în calcul următoarele aspecte:
Locul pe care se află echipele în clasament și ultimele cinci rezultate (care indică forma de moment);
Cât de bine joacă gazdele acasă și cum s-au descurcat până atunci oaspeții în deplasare (cei mai buni indicatorii sunt clasamentele acasă/deplasare);
Rezultatele directe dintre cele două echipe, cu accent pe confruntările de pe terenul pe care urmează să se joace meciul;
Motivația celor două formații – Au nevoie amândouă nevoie de puncte? Pentru una dintre ele urmează un joc care poate fi considerat mai important?
Momentul în care se joacă partida. De pildă, în preliminariile cupelor europene se întâlnesc echipe aflate în faze diferite ale pregătirii. Unele abia au început antrenamentele, în timp ce altele sunt în plin campionat;
Ce jucători indisponibili sunt și ce „garnituri” ar putea trimite în teren cei doi antrenori;
Care este atmosfera în cele două loturi. Este armonie în vestiar? Are antrenorul sprijinul jucătorilor, sau există un grup care l-ar vrea demis?
Care este prognoza meteo? O ploaie abundentă, viscolul, o ceață groasă, gerul sau o căldura toropitoare pot influența jocul, mai ales dacă una dintre formații nu este obișnuită cu condițiile extreme;
Cât de des sunt implicate în surprize cele două echipe? De câte ori au pornit din postura de favorite/outsidere și au contrazis calculele hârtiei?
Cum sunt interpretate cotele
După ce analizează meciul din perspectiva pronosticului pe care doresc să îl dea, cei care furnizează selecțiile pentru biletul zilei cercetează cât de constantă este fiecare echipă în rezultate și care este probabilitatea ca întâlnirea să furnizeze un rezultat mai puțin așteptat.
Tipsterii nu aleg pronosticul orientându-se exclusiv după cote, dar se raportează la valorile acestora pentru a găsi pariurile de valoare. Concret, în urma analizei, pronosticul este asociat cu o probabilitate procentuală de câștig. Să spunem că pariorul ajunge la concluzia că Dumbrăvița are 40% șanse să o învingă pe Ripensia. Întorcând fracția (100/40), va obține cota 2.50. Aceasta ar fi cota reală, cea care reflectă gradul de risc. În cazul în care cota oferită de agenție pentru victoria celor de la Dumbrăvița este mai mare de 2.50, atunci pronosticul merită jucat.
De fiecare dată, tipsterii își vor juca pronosticul la agenția care oferă cea mai mare cotă pentru selecția aleasă.
În general, pronosticurile individuale sunt postate cu o zi înaintea desfășurării partidelor. În dimineața acelei zile, are loc o „ședință de redacție” în care coordonatorul echipei de tipsteri alege, de comun acord cu aceștia, selecțiile pentru biletul zilei.
Comentarii prin facebook