Viceprimarul Timișoarei spune că examenele trucate susținute la Primărie pentru angajarea unor persoane ar fi fost făcute la ordinul direct al primarului de atunci, Nicolae Robu. Acum, actuala conducere a instituției dorește demararea procedurilor în vederea desfacerii contractelor de muncă a persoanelor respective, pentru a fi date afară, după ce ar fi recunoscut în fața organelor legii că au trucat concursurile respective. Ce înseamnă aceasta? Un nou proces în justiție!
Deocamdată dosarul e în lucru la DNA, dar conducerea primăriei vrea să înceapă deja procedura de anulare a numirii pe post a persoanelor care și-au recunoscut vina.
”Procesul pe care primăria l-a intentat este cu privire la acele concursuri trucate pe care administrația Robu le-a organizat, concursuri unde deja avem acordul de recunoaștere a vinovăției din partea a două foste angajate ale administrației, care au recunoscut că la îndrumarea directă a șefei lor și din punctul ăsta de vedere, în mod evident la comanda venită de la conducerea primăriei, de la fostul primar Robu, acele concursuri au fost trucate,chiar lucrările fiind rescrise. Dosarul care este în lucru în momentul ăsta la DNA nu privește în sine dispoziția de numire și concurs în ansamblu, doar partea de trucare, și noi am inițiat această acțiune tocmai ca să putem să anulăm dispoziția de numire în așa fel încât aceste persoane să nu mai lucreze în primărie și să putem să desfacem contractele de muncă pentru că până la urmă este absurd ca niște oameni care au fost angajați prin concursuri trucate să rămână funcționari publici. Acesta este obiectivul procesului”, a declarat, joi, Ruben Lațcău.
El a anunțat și cine ar fi principalul vinovat, în opinia conducerii primăriei.
”Pentru noi este foarte clar că acele trucări s-au făcut la comanda directă a administrație Robu. Să nu uităm că a fost o serie de acte și de acțiuni care au avut loc atunci. Trucarea concursului pentru domnul Răvășilă, pentru ca dânsul să ajungă șef la patrimoniu, primăria a spart în două Direcția de Patrimoniu ca să-i pregătească consilierului primarului Robu de la acea vreme un post de director. Domnul Răvășilă nici măcar să scrie propria lucrare nu a fost în stare. Domnul Popescu care după ce a fost angajat tot printr-un concurs trucat, alt membru al Patidului Național Liberal, a fost mutat la prefectură, unde a devenit șeful corpului de control. Practic administrația domnului Robu a trucat un concurs prin care și-a numit în poziție șeful corpului de control la prefectură, care printre altele verifică chiar primăria. Acțiunea și scopul acțiunii ăsta este, anularea acelor dispoziții și anularea concursului, în așa fel încât acei funcționari care au fost angajați prin concursuri trucate prin ilegalități să nu mai fie funcționari publici, să nu mai fie plătiți din bani publici”, mai spune Lațcău.
Care sunt argumentele acordării ”vinei” către șeful primăriei de la acel moment? Logica elementară, în primul rând, spune Lațcău.
”În primul rând, vorbim despre o logică elementară dacă noi credem că domnul Răvășilă care a fost angajat ca și consilier, a fost un concurs de împrejurări faptul că administrația Robu a decis să spargă în două Direcția de Patrimoniu, E greu de crezut că toate acest lucru s-au întâmplat fără ca domnul Robu, președintele PNL la acea vreme și șeful primăriei, să știe despre aceste chestiuni. La fel cum e foarte greu de crezut că pe filiera liberală care a cuprins atât prefectura și prefectul liberal Liliana Oneț cât și primăria condusă de domnul Robu, ca să angajeze printr-o serie de mutări, printre care la bază a stat un concurs trucat, noul șef al corpului de control de la Prefectură, tot membru al Partidului Național Liberal. E foarte greu de crezut că aceste lucruri n-au fost știute de domnul Robu. Ori domnul Robu nu are niciun control asupra oamenilor săi și este de o naivitate care sfidează limita imaginabilului, ori domnul Robu este mincinos și în această speță cred că este destul de clar că nu avea cum ca și șef de partid să nu știe acest lucru”, a mai menționat viceprimarul USR.
El spune că procedura nu va avea efecte juridice asupra actelor semnate de persoanele vizate, pentru că procedura înseamnă mai multe semnături, fiind contrasemnate de către un funcționar de execuție, cât și de director sau chiar de primar.
Cei dați afară vor trebui să aducă banii înapoi, pentru perioada în care au stat pe post.
”Cel mai probabil, în cazul în care acest proces va fi câștigat, primul sau etapa următoare va fi luarea banilor înapoi, pentru că în mod evident, dacă cineva a trucat un concurs, angajat prin acte false la primărie și a beneficiat 2 ani de zile de un venit venit obținut prin mijloace ilicite, atunci este o consecință următoare pe care noi o vom explora să putem să recuperăm acest prejudiciu”, spune Lațcău.
Pentru posturile eliberate ar putea fi susținute concursuri noi, deși mare parte din organigramă a fost deja modificată. Cert este că persoanele vizate nu vor mai putea participa la un asemenea concurs, susține Ruben Lațcău, dar recunoaște că totul depinde de cum va decide instanța, dacă aceasta spune sau nu că participarea e interzisă. Cel puțin în acest moment, ei pot să ia parte la un asemenea concurs!
”În modul în care acest dosar a fost construit, această posibilitate există”, a încheiat Lațcău.
Comentarii prin facebook