Zi magică la UPT, unde s-au serbat inovaţia şi performanţa

Ca o încununare a evenimentelor ce au marcat, în acest an, Centenarul Campusului Universitar, dar și în spiritul tradiției Politehnicii timișorene, de recunoaștere și susținere acordată mereu excelenței în activitatea de predare, în cercetare, în sport, cultură sau în dezvoltarea relației cu mediul economic și cu societatea, Universitatea Politehnica Timișoara a reconfirmat că apreciază adevăratele valori, răsplătind eforturile depuse, prin organizarea, în 14 decembrie 2023, într-un spațiu emblematic, ARChA, a unui eveniment care omagiază întreaga comunitate academică – Gala Premilor de Excelență UPT, ediția 2023.

Dincolo de activitățile didactice și de cercetare care au atins cote remarcabile și dincolo de premiile și distincțiile care au devenit parte integrantă a identității instituției, Universitatea Politehnica Timișoara este în esență, o comunitate care și-a construit cu rigoare un sistem de valori durabil, fundament al reputației câștigate, de leagăn al calității educaționale și științifice. Este o comunitate care și-a asumat, cu mândrie, rolul de deschizător de drumuri, de catalizator al ideilor valoroase și de promotor al excelenței.

În deschiderea evenimentului, după intonarea imnului academic al Politehnicii, rectorul instituției, conf.univ.dr.ing. Florin Drăgan, care în discursul său a punctat unele dintre momentele cheie din evoluția instituției, a dat tonul unei adevărate dezbateri despre excelență și normalitate fiindcă, așa cum s-a întâmplat și în istoria Politehnicii, atunci când excelența este tradiție, devine normalitate.

În continuare, au fost acordate premiile „Ioan De Sabata” cadrelor didactice care s-au remarcat prin excelență în procesul educațional și în tutorierea studenților, în baza unei competiții deschise, la propunerea comisiilor instituite la nivelul facultăților: conf.dr.arh. Diana Giurea (Facultatea de Arhitectură şi Urbanism); conf.dr.ing. Bogdan Răzvan Virgil și conf.dr.habil.ing. Ioan Alexandru Topîrceanu (Facultatea de Automatică și Calculatoare); conf.dr.ing. Lavinia Afrodita Lupa (Facultatea de Chimie Industrială și Ingineria Mediului); as.dr.ing. Dănuț Marcel Tokar și ș.l.dr.ing. Nicolae Andrei Crișan (Facultatea de Construcții); conf.dr.ing. Pop Călimanu Ioana Monica și ș.l.dr.ing. Ciprian Ovidiu Miron Dughir (Facultatea de Electronică, Telecomunicaţii și Tehnologii Informaționale); ș.l.dr.ing. Ioan Borlea (Facultatea de Inginerie Electrică și Energetică); conf.dr. Ionel Muscalagiu (Facultatea de Inginerie din Hunedoara); ș.l.dr.ing. Turi Attila (Facultatea de Management în Producție și Transporturi); ș.l.dr.ing. Ilie Alin Bosioc și ș.l.drd.ing. Cristian Pop (Facultatea de Mecanică); ș.l.univ.dr. Maria Dana Grosseck (Facultatea de Științe ale Comunicării).

Tot pentru excelență în procesul educațional, ș.l.dr.inf. Oana Sorina Chirilă a primit, la propunerea Comisiei de Învățământ a Senatului UPT, premiul „Ioan de Sabata – Inovație în Educație”.

Nu doar eforturile depuse în activitatea didactică au fost premiate, ci și cele în activitatea de cercetare. Astfel au fost acordate premiile „Excelență în cercetare” tinerilor masteranzi, doctoranzi sau cercetători cu cele mai multe articole publicate în reviste cotate internațional: ing. Alexandra Mihaela Diaconescu, ing.drd. Ioana Cristina Benea, conf.dr.ing. Anamaria Ioana Feier.

În premieră în acest an, Premiul „Tomi Stern”, instituit ca urmare a unei donații consistente din Canada, din partea unui absolvent UPT, răsplătește excelența în matematică, respectiv automatică și calculatoare, și a fost acordat studentei Jinyoung Cho, în anul al doilea la programul de Master „Metode și tehnici statistice în sănătate și în cercetare clinică”, organizat la Departamentul de Matematică, și studentului Dragoș Chileban, student în anul 3 la Facultatea de Automatică și Calculatoare, Specializarea Calculatoare și Tehnologia Informației. Premiul „UPT Innovation Fellows”, a fost acordat start-up-ului studențesc Solar Encrypt, un proiect susținut de InoHub UPT.

Buna relație cu învățământul preuniversitar s-a materializat prin acordarea Premiului „Traian Lalescu” Liceului Teoretic „Grigore Moisil” Timișoara, de unde, în fiecare an, majoritatea absolvenților vin la Politehnică.
Premiul „Excelență în Sport” a recompensat, de această dată, doi sportivi care au obținut medalii de aur la Campionatul European la o disciplină sportivă relativ nouă, laser run: Erik Kraus și Bogdan Toader.
În anul 2023, când Timișoara a fost desemnată Capitală Europeană a Culturii, Universitatea Politehnica a strălucit prin angajamentul său fără precedent față de cultură și artă. Premiile „Excelență în cultură” au recompensat devotamentul și pasiunea celor implicați într-o varietate de proiecte desfășurate sub egida Timișoara – Capitală Europeană a Culturii.

Aceste inițiative, cu impact semnificativ în comunitate,au fost coordonate de cei 12 premianții: dr.ing. Diana Andone, conf.dr.arh. Cristian Blidariu, conf.dr.arh. Bogdan Demetrescu, arh. Loredana Gaiță, conf.dr.arh. Diana Giurea, Alexandru Luca, ș.l.dr.ing. Ionel Mărginean, conf.dr. Adina Palea, Bogdan Puriș, Robert Șerban, dr. Mihaela Tilincă și Mirela Stoeac-Vlăduți.
​De asemenea, au fost acordate o serie de premii de excelență partenerilor educaționali și strategici ai UPT: „Partener Economic UPT” (BCR), „Timișoara 2030” (arh. Șerban Sturdza și arh. Radu Golumba), „Excelență în Parteneriatul ATU” (prof.univ.dr. Daniel Florin Lighezan, de la Universitatea de Medicină și Farmacie „Victor Babeș” din Timișoara, conf.univ.dr. Ovidiu Megan, de la Universitatea de Vest, și prof.univ.dr. Dorin Camen, de la Universitatea de Științele Vieții „Regele Mihai I”).

Un premiu-surpriză, de „Excelență în Promovarea Imaginii UPT”, a fost acordat Victoriei Cociotă, directorul Departamentului de Comunicare și Imagine al UPT. Premiile „Excelență în dezvoltare sustenabilă” (prof.univ.dr.ing. Nicolae Muntean) și „Excelență în Internaționalizare” (prof.univ.ec.dr.ing. Anca Drăghici) au răsplătit eforturile depuse de două dintre cadrele didactice implicate în proiecte care confirmă recunoașterea de care se bucură Politehnica timișoreană.

Valoarea absolvenților UPT a fost răsplătită prin premiile „Alumnus UPT” (Iuliu Winkler și prof.univ.dr.ing. Vasile Baltac), „Centenar” (prof.univ.em.dr.ing. Ștefan Gheorghe Preitl).
Atmosfera de sărbătoare a fost completată cu un recital de colinde susținut de Corul Universității Politehnica Timișoara.

Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

Cele mai citite articole


L'architect du beaute

Administratie vezi arhiva Administratie

MINA Pop-Up 3 octombrie - 12 ianuarie

Politica vezi arhiva Politica

dermaskin-orizontal

Sport vezi arhiva Sport

Leii din Banat au rămas în Bucureşti şi vor să oprească Rapidul din Cupă

După victoria cu Steaua, din campionat, baschetbaliștii viola au rămas la București, pentru meciul de miercuri, ora 16.00, cu Rapid. Partida contează pentru optimile de finală, fază care se joacă în manșă unică. Cele două formații s-au mai întâlnit în acest sezon, tot la București, în Liga Națională. Giuleștenii au câștigat cu 78-76, la 5...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Leii din Banat au rămas în Bucureşti şi vor să oprească Rapidul din Cupă
isho.ro

Social vezi arhiva Social

Muzeul National al Banatului
No More Bad Gifts

Economic vezi arhiva Economic

parc buzias

ADR Vest are 65 de milioane de euro pentru dezvoltarea stațiunilor turistice din zonă

Stațiunile turistice din zona de vest a României vor beneficia de 65 de milioane de euro prin Programul Regional Vest 2021-2027, acestea urmând să beneficieze de infrastructură și servicii moderne. Din această săptămână, până în 31 ianuarie 2025, autoritățile publice locale din stațiuni pot transmite la ADR Vest fișe de proiect în acest sens. Agenția pentru...
Citeşte tot articolul Citeste articolul ADR Vest are 65 de milioane de euro pentru dezvoltarea stațiunilor turistice din zonă

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

Alături de portalul inaugurat luni în Parcul Alpinet, Primăria Timișoara a pus la punct un nou eveniment multimedia dedicată memoriei Revoluției de la Timișoara. Vineri, 20 decembrie, va avea loc „Gala Libertății”, un spectacol de teatru multimedia. Evenimentul atrage la Timișoara diplomați și delegații din 15 țări, Giles Matthew Portman, Ambasadorul Regatului Unit, Willemijn van...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Memoria Revoluției de la Timișoara va fi onorată printr-un spectacol multimedia
Evenimentul va avea loc sâmbătă, 21 decembrie, începând cu ora 16:00, la Bar Leone, Timișoara. Acțiunea are un scop caritabil, toate fondurile strânse vor fi folosite pentru sprijinirea animalelor fără stăpân și îmbunătățirea condițiilor de viață, educarea comunității privind responsabilitatea față de animale, respectiv pentru servicii medicale pentru animalele fără stăpân. La târg veți găsi...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Asociația Poli și Happy Tails Timișoara organizează sâmbătă un Târg de Crăciun caritabil
După victoria cu Steaua, din campionat, baschetbaliștii viola au rămas la București, pentru meciul de miercuri, ora 16.00, cu Rapid. Partida contează pentru optimile de finală, fază care se joacă în manșă unică. Cele două formații s-au mai întâlnit în acest sezon, tot la București, în Liga Națională. Giuleștenii au câștigat cu 78-76, la 5...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Leii din Banat au rămas în Bucureşti şi vor să oprească Rapidul din Cupă
Un bărbat în vârstă de 51 de ani a condus un autoturism pe DN 68 A, dinspre Lugoj înspre Traian Vuia, iar la un moment dat a intrat în coliziune cu un autoturism, condus de un bărbat în vârstă de 32 de ani, ce se deplasa regulamentar în fața sa. Ulterior, autoturismul condus de bărbatul...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Carambol distrugător aproape de Traian Vuia. Cinci maşini au fost făcute praf din cauza unui şofer care nu a respectat distanţa în mers
ADR Vest și Primăria Timișoara au semnat luni contractul de finanțare din fonduri europene, nerambursabile, a unei bune părți din cel mai mare proiect pe care municipalitatea timișoreană dorește să îl realizeze în perioada următoare, anume regenerarea urbană a zonei Piața Traian. Problema este că primăria spera la mai mulți bani europeni pentru proiect, iar...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Disputa pe sumele alocate pentru regenerarea urbană a Pieței Traian. Directorul ADR Vest răspunde acuzațiilor că ar fi limitat banii alocați
La Timișoara, Universitatea de Vest, în calitate de Beneficiar, a lansat proiectul „PRACTICE4FUTURE: Excelență prin practică – un pas important pentru viitorul tău!”. Acesta vizează îmbunătățirea calității, a caracterului inclusiv, a eficacității și relevanței sistemelor de educație și formare pentru piața muncii. Obiectivele proiectului sunt dobândirea de competențe antreprenoriale verzi, desfășurarea stagiilor de practică la...
Citeşte tot articolul Citeste articolul 300 de studenți de la UVT vor beneficia de stagii de practică prin intermediul unui proiect finanțat cu bani europeni
Societatea Pieţe Timişoara, aflată în subordinea Consiliului Local, are un nou director general în persoana lui Octavian Ghiran. Acesta l-a înlocuit în funcţie pe Mirel Pop, destituit de Consiliul de Administraţie, pentru mai multe deficienţe. Ghiran va conduce societatea cu titlu de interimar până la organizarea unui concurs pe post. Consiliul de Administrație al Piețe...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Schimbare la vârful SC Pieţe. Pleacă Mirel Pop din funcţia de director general, a venit Octavian Ghiran
Stațiunile turistice din zona de vest a României vor beneficia de 65 de milioane de euro prin Programul Regional Vest 2021-2027, acestea urmând să beneficieze de infrastructură și servicii moderne. Din această săptămână, până în 31 ianuarie 2025, autoritățile publice locale din stațiuni pot transmite la ADR Vest fișe de proiect în acest sens. Agenția pentru...
Citeşte tot articolul Citeste articolul ADR Vest are 65 de milioane de euro pentru dezvoltarea stațiunilor turistice din zonă
În urmă cu exact 35 de ani, la Timișoara mureau, primii oameni pe altarul libertăţii.  Pe 17 decembrie 1989, Nicolae Ceauşescu a convocat şedinţa Comitetului Politic Executiv, toţi cei prezenţi fiind de acord să se folosească muniţie împotriva timişorenilor care protestează. Au murit în acea zi 62 de oameni, iar 188 de persoane au fost...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Remember 17 decembrie 1989. Primii morţi ai Revoluţiei române pe altarul libertăţii. Zi de doliu în Timişoara
Top