Data viitoare, Timișoara va fi capitală culturală cu Nicolae Robu primar

Editorial de Eugen Sasu

Editorial de Eugen Sasu

Știm ce să răspundem dacă ne întreabă cineva cum am „petrecut” de anul Capitalei Culturale Europene 2023? Dacă ne-a plăcut, ce părere avem despre evenimentul în ansamblu, ce ne-a impresionat mai tare, cu ce am rămas, iar treaba asta dincolo de cifre, de evaluările specialiștilor, de feedbackul instituțiilor internaționale. La nivel de timișorean de rând, nici cel mai prost de pe pământul ăsta, nici cel mai deștept, nici om de cultură, nici manelist de bodegă, nici curator de artă, nici fan Vlăduța Lupău, un simplu om care, după serviciu, apucă într-un an normal din viața sa să se bucure de câteva ori de un produs de cultură și nimic mai mult.

Poate că Timișoara Capitală Culturală Europeană 2023 a oferit prea puțin pentru un turist aflat în oraș într-un moment mai trist al calendarului evenimentului, dar cu siguranță că a dat timișoreanului mult mai mult decât a putut duce, netrăindu-și viața în mijlocul acestui fenomen. Bănuiesc că statisticile vor puncta că între unul și trei evenimente ale CCE 2023 au fost consumate de timișoreanul majoritar, ceea ce este foarte puțin. Dacă Brâncuși a fost vizitat de peste 100.000 de oameni, iar nu toți, firește, au fost timișoreni, câți au „servit” vârful, spuma, caimacul, bomboana? Unul din patru? Nici măcat atâta curiozitate? Nici mirajul celebrității artistului, nici patriotism?

Probabil că pentru mulți timișoreni participarea la CCE 2023 a însemnat deschiderea și închiderea cu concertele „tradiționale” și-ar mai fi însemnat o bună formație pop sau rock promisă de Nicolae Robu, dacă rămânea primar. Alții au mai trecut pe lângă sau chiar au urcat în schela verde din centru. Pentru ceilalți însă au existat diverse nișe: concertele filarmonicii, teatrul cu John Malkovich, filmul de artă la Victoria, jazz-ul abandonat de primărie și resuscitat de CJT, Adrian Ghenie, interviurile organizate de universități, medaliații Nobel pentru literatură…

Pentru vernisaje și expoziții mai puțin promovate nișa s-a îngustat și mai mult, iar pentru Opera Română evenimentul aproape că a lipsit cu desăvârșire. Recunosc că la un moment dat am fost tentat să judec în ecuație politică. Cine a adus produse mai bune pentru Timișoara CCE 2023: primăria sau consiliul județean? Cea din urmă instituție părea să fi cules ce e mai bun, dar politicul n-avea decât să otrăvească atmosfera, dincolo de palmares și aportul la finanțare. 

Cele mai multe și mai simpleste analize despre Timișoara Capitala Culturală Europeană 2023 au fost și vor fi făcute după cum va fi și votul anul acesta. Ăsta a și fost ghinionul, culmea, dar și norocul organizatorilor. Dacă finanțarea evenimentului a fost rezolvat tot sub presiunea sancțiunii electorale, meritele vor fi merite doar dacă ne convine politic de cine își asumă paternitatea. Un votant USR, de Dominic Fritz, va zice că Capitala Culturală a fost un succes. Un nostalgic Nicolae Robu a văzut totul ca un eșec, iar pentru felul ăsta de a vedea cultura, orașul, nu vom avea pardon.

Cu ce rămânem? Un an bun. Nu cel mai bun posibil, dar bun. Să bag și eu bățul prin gard: este adevărat că nu vom ști niciodată cum ar fi ieșit Timișoara CCE2023 dacă îl aveam pe Nicolae Robu primar. Cât de bine sau cât de prost. Dar să revenim la seriozitate și admitem că marele câștig al evenimentului este punerea orașului pe harta turismului cultural. E foarte important și cum întreținem acest câștig. Va rămâne Timișoara interesantă printr-un Monet la muzeul de artă în acest an? Printr-un festival care să se identifice cu Timișoara, altul decât cel de jazz sau rămânem să ne mulțumim cu Delia, The Motans și Neda?

Autor
Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

10 comentarii pentru acest articol

KROKO a spus: (ianuarie 13th, 2024 at 09:17 )

Da, normal ca orice si despre orice si despre asta se poate spune ca nu a fost rau,asta ca sa fie unraspuns elegant! In realitate, a fost mult prea putin fata de ce se putea face si aici nu e vorba neaparat de concerte a unor solisti,sau formatii de top,ca oricum, tot nu avem nici sali si nici stadioane( a cazut Diskoteka….), dar a lipsit tocmai fantezia,inventivitatea,deschiderea catre lume si univers,niste caracteristici specifice Timisoarei si timisorenilor!!! Au lipsit tocmai evenimente care sa-i surprinda tocmai pe ei – pe timisoreni! Hai sa fim sincer si sa recunoastem , ca in afara de vreo 2-3,restul au fost de la mediocru in jos!!! Oare de ce ??? Nu cumva ca au fost exclusi tocmai oamenii care se pricep si au fost „selectatii „unii,pe binecunoscutul principiu politic: „- Dom’le omu ne-a lipit afise in campania electorala, hai sa-l punem si pe el sa faca ceva ???

Jack a spus: (ianuarie 13th, 2024 at 10:07 )

Decat incapabilul de Fritz si bulangii lui, mai bjne Robu.

Jack a spus: (ianuarie 13th, 2024 at 10:10 )

Programul Timisoara Capitala Culturala Eurooeana a fost infestat de programe pentru nebunii homosexuali, bulangii. Si asta s-a facut sub inaltul patronaj al lui Fritz si al Usr-ului. Fritz a adus paradele de homosexuali in Timisoara, Fritz trebuie sa plece!

Să plângem cu lacrimi de ... a spus: (ianuarie 13th, 2024 at 10:45 )

Da’ taci măi Kroko din gură / Ce tot ai despre cultură ?
Oamenii care se pricep, la momentul când au venit „incompetenții” și au preluat proiectul CCE, făcuseră un frumos nimic. Dar un nimic fantezist, ce-i drept. Plus că ei mai organizaseră și Sarmizegetusa Capitală Culturală Imperială 106, Temeswar capitală Culturală a Înaltei Porți 1702 și Timișoara Capitală Aculturală Comunistă 1945-1989, deci aveau ceva în portofoliu!
Și îndemnul „Hai să fim sinceri și să recunoaștem …” este o fantezistă reinterpretare a cunoscutului refren „Tovarăși, mai sunt multe de făcut!” Nu sunt deloc surprinsă!!!

TM a spus: (ianuarie 13th, 2024 at 11:56 )

@jack :l-am fi vazut pe Robu cantand balade la chitara dupa care s-ar fi plimbat cu acelasi mers ca si Kim Jong Un prinn centru asteptand ovatii. Inca o data iti spun, repeti aceleasi postari de parca ai fi un bot pus sa scrie comentarii copy-paste.

@Jack&vrejul de fasole uscat a spus: (ianuarie 13th, 2024 at 14:20 )

Mai Jack, tu chiar ești prost sau numai te faci?.Ti- am mai zis odată treaba asta, dar tu o ții tot asa. Poate n- ai înțeles. Iti repet pe înțelesul tau: cu asemenea postari ii dai la „gioale” tocmai lui Robu și le ” sufli in spate” aiuristilor! Succes!

vest a spus: (ianuarie 13th, 2024 at 17:14 )

Cultura nu e chiar pentru tot mujicul, deci sa nu plangem ca n-am avut rugi de tip Untold sau megaconcerte cu nu stiu ce trupa pop, rock sau, mai rau, dance sau manele, pe gustul majoritatii populimii de azi. Se poate, de exemplu, sa organizam anual o expozitie culturala de genul Brancusi sau Monet, cum se vorbeste ca va fi anul acesta. De ce nu? Ca nu le convine horecistilor, ca nu vine puhoiul care sa plateasca cafeaua cu 3 euro?

Timisorean a spus: (ianuarie 13th, 2024 at 22:14 )

Ino, ar trebui sa ii pupi talpile lui Robu ca daca nu ar fi existat mureai de foame. Toate articolele tale il au ca protagonist pe Robu, alt subiect nu ai…Trist pentru tine nu-i asa?

Un USR-ist a spus: (ianuarie 15th, 2024 at 08:21 )

@Timisorea. Vezi că ai greșit adresa……

Jack a spus: (ianuarie 15th, 2024 at 17:08 )

Robu era cel mai artist mare, dadea la Grebla pe scena, sa vada tot timisoreanul, iar cand obosea, il lasa si pe Nasleu, sa dea si el, ca tot se lauda ca el ar fi fost intaiul Greblator

* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

Cele mai citite articole


L'architect du beaute

Administratie vezi arhiva Administratie

Fidelity by Iulius Mall

Politica vezi arhiva Politica

Alin Nica, lansat oficial în lupta pentru șefia Consiliului Județean Timiș

Sâmbătă, Alin Nica a beneficiat, la rândul său, de o lansare oficială a candidaturii la un nou mandat de președinte al Consiliului Județean Timiș, în cadrul unui eveniment în care i-au fost alături șeful de partid, Ludovic Orban, dar și aliatul său local, Dominic Fritz. Au fost vorbe grele la adresa principalului adversar politic, PSD,...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Alin Nica, lansat oficial în lupta pentru șefia Consiliului Județean Timiș
isho.ro

Sport vezi arhiva Sport

Dumbrăviţa mai pierde o şansă de salvare, după eşecul cu Metaloglobus şi mai are doar 3 puncte avans

Suspansul se menţine în lupta pentru salvarea de la retrogradare în Grupa A din play-out-ul ligii secunde. Deşi la un moment dat părea doar o formalitate, Dumbrăviţa încă nu reuşeşte să se salveze matemic de la retrogradare. Echipa bănăţeană a avut un meci accesibil acasă cu Metaloglobus şi avea nevoie de victorie pentru a depinde...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Dumbrăviţa mai pierde o şansă de salvare, după eşecul cu Metaloglobus şi mai are doar 3 puncte avans
Muzeul National al Banatului

Social vezi arhiva Social

După Paşte încep lucrările la extindere a grădiniţei din Ghiroda

În curând vor demara lucrările pentru extinderea grădiniței din Ghiroda, pentru ca la toamnă aceasta să primească două grupe suplimentare. Contractul de finanţare este de peste 2,6 milioane de lei. Vineri a avut loc predarea de amplasament pentru acest proiect, urmând ca ordinul de începere a lucrărilor să fie emis în curând, imediat după sărbătorile...
Citeşte tot articolul Citeste articolul După Paşte încep lucrările la extindere a grădiniţei din Ghiroda
dermaskin-orizontal
gauss-topografie-timisoara_728x90px

Economic vezi arhiva Economic

Conducerea CCIA Timiș a participat la deschiderea FoodIntelForum

Președintele Camerei de Comerț, Industrie și Agricultură Timiș, Florica Chiriță, a participat la deschiderea oficială a celei de-a VII-a ediții a FoodIntelForum – Agribusiness – Producție alimentară/băuturi – Retail – Ho.Re.Ca., eveniment găzduit de Universitatea de Științe Agronomice și Medicină Veterinară București, sub cupola Leader Space. „Doresc să vă mulțumesc pentru invitația de a participa...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Conducerea CCIA Timiș a participat la deschiderea FoodIntelForum

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

Timișoara va avea un program plin, joi 9 mai, cu ocazia Zilei Europei. Casa de Cultură Timișoara a pregătit un concert pentru iubitorii tuturor genurilor muzicale, vedeta serii fiind cuoscuta DJ Sonique. de asemenea, are loc și un cros. Joi, 9 mai, în Piața Victoriei din Timișoara, cu începere de la ora 18:00, va avea...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Sonique va cânta la Timișoara de Ziua Europei
Suspansul se menţine în lupta pentru salvarea de la retrogradare în Grupa A din play-out-ul ligii secunde. Deşi la un moment dat părea doar o formalitate, Dumbrăviţa încă nu reuşeşte să se salveze matemic de la retrogradare. Echipa bănăţeană a avut un meci accesibil acasă cu Metaloglobus şi avea nevoie de victorie pentru a depinde...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Dumbrăviţa mai pierde o şansă de salvare, după eşecul cu Metaloglobus şi mai are doar 3 puncte avans
În curând vor demara lucrările pentru extinderea grădiniței din Ghiroda, pentru ca la toamnă aceasta să primească două grupe suplimentare. Contractul de finanţare este de peste 2,6 milioane de lei. Vineri a avut loc predarea de amplasament pentru acest proiect, urmând ca ordinul de începere a lucrărilor să fie emis în curând, imediat după sărbătorile...
Citeşte tot articolul Citeste articolul După Paşte încep lucrările la extindere a grădiniţei din Ghiroda
Vineri, la Muzeul Național de Artă Timișoara a avut loc Balul Conacului Mocioni. Din păcate, nu a fost să fie organizat chiar la conacul unde lucrările de reabilitare sunt în partea lor finală, dar problemele descoperite au făcut necesare lucrări suplimentare. Totuși, evenimentul vine să încununeze 10 luni de muncă susținută și colaborări de excepție....
Citeşte tot articolul Citeste articolul Balul Conacului Mocioni, la Muzeul de Artă. Partea culturală a proiectului a fost un real succes
Cu voturile clanurilor imobiliare ale romilor asigurate de Cristopher Cîrpaci, Nicolae Robu a încercat un joc de glezne şi pentru timişorenii care nu sunt familiarizaţi cu lumea lui Florin Răvăşilă. Exact, mă refer la omul său de casă, pentru care Robu a spart în două patrimoniul Timişoarei, Răvăşilă ajungând stăpân peste o jumătate de oraş....
Citeşte tot articolul Citeste articolul Jurnal de campanie(6). În “lupta” sa second hand cu “clanurile”, Robu îşi asumă acum meritele unui om care nu mai poate reacţiona: Horia Vermeşan
Alianţa Dreapta Unită (USR, Forţa Dreptei, PMP) a finalizat lista pentru Consiliul Judeţean Timiş. În fruntea listei se află Alin Nica, actualul preşedinte al CJ Timiş şi candidat pentru un nou mandat în fruntea instituţiei. Pe următoarele locuri se află doi tineri, Vlad Şendroiu (USR) şi Ionuţ Sîrbu (FD), fost preşedinte al TNL Timiş. De...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Alianţa Drepta Unită şi-a finalizat lista pentru Consiliul Judeţean. Alin Nica ocupă prima poziţie, fiind urmat de doi tineri din USR, respectiv Forţa Dreptei
România găzduiește în acest weekend, 26 – 27 aprilie, Campionatul Balcanic de Culturism și Fitness, ce se va desfășura în premieră, la Timișoara, în Iulius Town. În cadrul competiției vor fi prezenți 150 de sportivi din România, Muntenegru, Kosovo, Grecia, Cipru, Serbia, Nord Macedonia, Albania și Croația, care își vor  demonstra abilitățile. Concurenții vor participa...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Competiție de bodybuilding în premieră în România, întâlniri cu Iepurașul, premii și distracție, toate la Iulius Town Timișoara
Top