Fapt fără precedent, cel puţin în judeţul Timiş, în urmă cu două zile prefectul Mihai Ritivoiu a atacat în contencios administrativ modul în care Consiliul Judeţean condus de preşedintele PNL Timiş, Alin Nica, a făcut o ultimă distribuire a unor fonduri primăriilor din judeţ. Cei din prefectură nu au vorbit de criterii politice, dar au motivat demersul deoarece „a constatat lipsa unor criterii concrete și justificate în ceea ce privește realizarea repartizării sumelor din fondul pus la dispoziția Consiliului Județean pentru unitățile administrativ-teritoriale din județul Timiș”. Dar modul total discreţioanr în care s-au împărţit banii se vedea şi de pe Marte într-o zi noroasă.
De altfel, o statistică a Prefecturii arată că localităţile conduse de primari PNL au primit, în medie, 657 de mii de lei, cele ale PSD ceva mai mult de jumătate – 359 mii de lei, iar ale USR, la coadă, o treime – 228 mii de lei. Aici trebuie spus că, dincolo de acuzele celor din PNL că şi PSD făcea la fel, pe vremea în care Călin Dobra conducea Consiliul Judeţean aceste repartizări de fonduri se făceau, după o înţelegere între toate partidele. prin votul unanim al consilierilor judeţeni, nu ca acum prin majoritate. Dincolo însă de criteriul politic al apartenenţei la un partid sau altul se mai observă încă două lucruri aici.
În primul rând e criteriul “duşmanilor”, ca să mă inspir din limbajul lui Bebe Sabie, finul lui Alin Nica. Timişoara şi Lugoj, municipiile conduse de adversari ai liderului PNL, respectiv Dominic Fritz şi Claudiu Buciu (primar de facto, nu de jure) nu au primit niciun leu. Oraşul Deta condus de Petre Roman, marele inamic din interiorul filialei al lui Nica, a primit 250.000 de lei, în timp ce oraşele conduse de ceilalţi edili PNL, peste 600 de mii de lei.
A doua chestiune, poate mai gravă, este “cumpărarea” primarilor din alte partide. Câteva exemple. Pro România are doi primari, la Otelec şi Variaş. Otelec a primit 508 mii lei, Variaş, comună mult mai amre, 125 mii de lei. Ghiciţi care primar, primăriţă de fapt, a fost acontată de PNL! PMP are patru primari. Dintre aceştia doi şi-au anunţat intenţia de-a intra în PNL, unul nu ştie nici el ce va face, iar al patrulea e acontat de PSD. Banii primiţi de aceste primării sunt următorii: Bucovăţ (comună foarte mică) – 460 mii; Giarmata – 539 mii; Săcălaz – 350 mii. Uivar – 125 mii. Trebuie să traduc dintre cei patru primari care merg la PNL, care la PSD şi cine e indecis?
În mod evident, este vorba de tranzacţionarea unor primari din alte partide cu bani de la bugetul judeţean. De altfel, Alin Nica nu şi-a ascuns intenţia de-a racola primari traseişti din alte partide. Le-a găsit şi un bun motiv ca să-şi părăsească partidele: “Fiecare om își poate schimba anumite convingeri dacă ele nu mai sunt în consonanță cu valorile în care persoana respectivă crede”. Mult timp, traseismul politic, deşi practicat la greu, era considerat un lucru cu care nu te lauzi, era ceva jenant, acum pare un simbol falic prin care unii încearcă să-şi etaleze virilitatea politică. Când o faci însă pe bani publici, parcă totuşi bărbăţia asta nu-i chiar a ta, e cam întreţinută. Da, şi la încurajarea traseismului politic, PSD a fost campion tot timpul. Dar unul dintre predecesorii lui Nica, Titu Bojin, racola primari pe bază de pupături, adică ceva mai multă virilitate. Nica o face cu pixul şi pe bani publici. E şi asta o evoluţie.
Altfel de remarcat două dintre intervenţiile lui Nica la demersul prefectului cu contenciosul administrativ. “Chiar dacă acuzațiile lor ar fi adevărate și PNL și-ar fi favorizat primarii, tot nu s-ar fi rezolvat dezechilibrele create de PSD”, a spus Nica, reacţie de genul “ba pe-a mă-tii”. În alta s-a plâns că, prin acest demers, prefectura a blocat banii atât de necesari primăriilor. E ca şi cum un hoţ prins, după ce i se confiscă banii furaţi, urlă în gura mare: “Sabotaţi economia oraşului, sabotaţi Horeca. Banii ăştia îi investeam în restaurante şi birturi!”
Comentarii prin facebook