Intervenția primăriei Timișoara în mai multe cartiere din oraș, unde au fost desființate mai multe rampe clandestine de gunoi s-au dovedit un real succes. După 6-8 luni de la eliminarea acestor rampe ilegale de deșeuri, zonele respective au fost menținute curate.
Printre zonele în care Primăria Municipiului Timișoara a acționat cu succes se numără: Kuncz – strada Zefirului (teren spațiu verde de 8.000 mp); Ciarda Roșie – în proximitatea străzii Luță Ioviță (în spatele Parcului 3 August); Ciarda Roșie – Legumiculturii (spațiu verde de 3 ha) ; Fabric – în spatele Bisericii Sârbești; Lunei – strada Lunei (spațiu verde de 6.000 mp)
După ani de zile în care rampele au constituit o problemă majoră pentru comunitățile locale, Primăria Timișoara a reușit să le închidă și să mențină curățenia în zonă. Întâlnirile regulate ale managerilor de cartier cu cetățenii au jucat un rol crucial în aceste eforturi.
„Continuăm lupta pentru un oraș mai curat și un mediu sănătos alături de timișoreni. Sunt peste 60 de locații unde se abandonează frecvent deșeuri, o cifră în scădere după o serie de măsuri pe care le-am implementat. În unele zone am aplicat o soluție care s-a dovedit eficientă în alte cartiere, respectiv instalarea de camere de supraveghere, dar pe străzile Zefirului, Legumiculturii sau Lunei nu a fost cazul pentru că s-a mobilizat comunitatea. În Plopi, de exemplu, au fost zeci de activități de conștientizare și igienizări frecvente, iar acum, după o jumătate de an de la intervenția echipelor de la salubrizare, nu mai vedem aruncate deșeuri. Mulțumesc tuturor timișorenilor care se implică în stoparea fenomenului de abandon al deșeurilor”, a declarat viceprimarul Ruben Lațcău.
Un exemplu este zona Kuncz, unde strada Zefirului era sufocată de aproximativ 500 de metri cubi de deșeuri, un adevărat munte de gunoaie.
”Prin implicarea comunității și colaborarea cu managerul de cartier, cu sprijinul echipelor de salubrizare ale primăriei, această rampă ilegală de deșeuri a fost eliminată. Aici comunitatea este foarte activă și a depus un proiect mai amplu pentru amenajarea unei zone recreative de tip parc cu o suprafață de aproximativ 8000 mp, pe terenul aparținând Primăriei Municipiului Timișoara”, conform primăriei.
În zona Fabric, Primăria a transformat o rampă de deșeuri veche de decenii într-un spațiu agreabil pentru toți locuitorii. Au fost instalate bănci, jardiniere, coșuri ecologice, iar peretele postului trafo a fost pictat, cu sprijinul unor voluntari entuziaști.
Comentarii prin facebook