Numărul de studenţi care vor să devină ingineri a scăzut drastic! Totuşi, cererea pe piaţa muncii rămâne mare

• Un raport privind starea învățământului superior din România, realizat de Ministerul Educației, arată că la facultățile de inginerie erau anul trecut înscriși 75.331 de studenți. În 2014 erau cu 11.000 mai mulți;
• Deși universitățile tehnice au reușit să mențină în general cifrele de școlarizare, universitățile generaliste care aveau și specializări de inginerie au fost nevoite să reducă numărul de locuri pentru a crește specializările considerate mai ușoare;
• Rectorul Universității Politehnica Timișoara, Florin Drăgan, consideră că este nevoie de o mai bună promovare a unor materii precum Matematică sau Fizică în licee. De asemenea, pentru a le face atractive profesorii trebuie să adopte metode interactive de predare.

Florin Drăgan, rectorul Universității Politehnica Timișoara, trage un semnal de alarmă referitor la scăderea numărului de studenți care optează pentru inginerie la nivel național, în pofida cererii mari de pe piața muncii. Această scădere vine într-un moment critic pentru că în prezent în România sunt în derulare numeroase proiecte de construcții și digitalizare prin Planul Național de Redresare și Reziliență, iar cererea de ingineri va crește, în toate domeniile de interes. În acest context, deficitul de specialiști din domeniul tehnic poate duce la o implementare mai dificilă și de lungă durată a unor proiecte ce trebuie să fie finalizate până în 2027.

„Din păcate sunt multe cauze ce au dus la această scădere a studenților la facultățile de inginerie. Putem vorbi de o migrare a tinerilor spre universități de afară, de scăderea populației școlare, dar și de o scădere a numărului de locuri la inginerie a universităților generaliste. Noi, ca universitate tehnică, am menținut numărul de locuri în ultimii zece ani la același nivel, însă unele universități generaliste care aveau și facultăți de inginerie au redirecționat aceste locuri spre facultăți mai ușoare pentru studenți pentru a nu pierde finanțarea de la Ministerul Educației. În plus, în perioada de după pandemie a crescut și abandonul universitar. Studiile inginerești sunt considerate mai dificile, indiferent de beneficiile pe care tânărul le are după finalizarea lor. Putem vorbi de salarii mai mari, dar și de o rată de angajabilitate de peste 90% în domeniu”, susține rectorul Universității Politehnica Timișoara, Florin Drăgan.

Raportul Ministerului Educației analizează numărul total de studenți din perioada 2014-2023, înscriși la universitățile din toată România. În raport putem observa o creștere a numărului celor ce studiază la specializările ce țin de „tehnologiile informației și comunicațiilor” (IT&C), însă această creștere nu compensează scăderea din inginerie. De exemplu, în 2023 erau înscriși la licență 31.160 de studenți la specializări IT&C, în timp ce în urmă cu zece ani erau 27.000 de studenți.

„Este o creștere, însă ca număr de absolvenți raportat la cererea din piață este una foarte mică ce nu compensează deloc scăderea din inginerie. Practic am pierdut 11.000 de ingineri și am câștigat doar 4.000 de IT-iști. Din păcate, la nivel preuniversitar a scăzut interesul elevilor pentru materii precum Fizică și, parțial, Matematică. Inclusiv printre cei ce aleg ingineria observăm că le lipsesc noțiuni și cunoștințe de bază ce ar fi trebuit să le aibă deja la sosirea la facultate. Așa că trebuie lucrat mai mult la nivel preuniversitar la modul de predare, la o mai bună promovare a celor două materii și la o conștientizare a elevilor asupra beneficiilor pe care le au dacă devin absolvenți ai unei facultăți de inginerie. Un pas mic de promovare a domeniului a fost făcut prin noua lege a educației, acordându-se fonduri suplimentare pentru bursele studenților care studiază la programele de studii din aria STEM”, susține Florin Drăgan.

Multe companii multinaționale nu mai fac în România doar producție, ci și cercetare

Creșterea nevoii de ingineri pe piața muncii a apărut în ultimii ani deoarece multe companii care în trecut făceau în România doar producție, acum au și departamente de cercetare. De altfel, Planul Național de Redresare și Reziliență are în componență numeroase proiecte de digitalizare și de infrastructură, astfel că nevoia de ingineri va crește și mai mult în viitorul apropiat.

„Atât timp cât companiile multinaționale din industrie se axau strict pe producție în România, criza de ingineri nu era foarte vizibilă. În ultimii ani, numai în vestul țării au fost numeroase companii care și-au mutat parțial diviziile de cercetare din alte țări sau au deschis centre de cercetare în România. Unele dintre ele nu au finalizat acest proces, așa că au nevoie în continuare de specialiști. Practic din acel moment problema forței de muncă înalt calificată a devenit atât de vizibilă. De altfel, este o problemă întâlnită la nivel european și este nevoie de măsuri rapide și concrete. Există și o comoditate parțială a tinerei generații pentru că își dorește un parcurs universitar mai lejer, în detrimentul unei calificări puternice pe piața muncii”, a încheiat Florin Drăgan, rectorul Universității Politehnica Timișoara.

Etichete ,
Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

5 comentarii pentru acest articol

ox a spus: (februarie 10th, 2024 at 07:52 )

Studiul ingineriei e greu. Multa matematica, fizica samd. Iar tinerii din ziua de astazi inca nu stiu ca inginerii sunt la mare cautare la noi dar si in Europa. Si ca se poate castiga foarte bine.

Doina L a spus: (februarie 10th, 2024 at 09:50 )

Că profesorii să predea eficient fizica, ar trebui că facultățile care îi formează să își schimbe metodica. Eu sunt acum pensionară dar , în anii 3 și 4 am făcut practică pedagogică, susținând lecții și apoi discutandu le cu profesoara de metodica și cu colegii. Azi, puținii profesori noi predau fizica cum au văzut , eventual la profesorii lor. Ce sa mai zic de laboratoare care ori nu exista, ori au fost transformate în săli de clasă.

Gicu a spus: (februarie 11th, 2024 at 05:35 )

A dispărut motivația unei cariere certe în inginerie. Facultatile, liceele au scazut pretentiile, e inflație de diplome se procura usor. Orice patron e inginer, economist și ce vrea el. HR sau RH fac legea în multinaționale, ei te validează după criteriile lor de psihologi contabili sau ce sunt ei ca formare. Ingineria a fost, acum facultatea e școală profesionala de 4 ani + master – seralul lui Ceasca. Bacul mai ridica nivelul dar depinde la ce-l dai ca nu contează la admitere (nu se mai da!!!)

Gheorghe Iuliana a spus: (februarie 11th, 2024 at 14:22 )

Pentru ca tinerii studenți sa aibă cunoștințe de fizică, mai întâi ar trebui ca materia ,, fizică „sa fie repusa în drepturi la nivel de liceu! Fizica a ajuns cenușăreasa învățământului românesc! Nu se mai cere la admitere pe la nici o facultate iar la bacalaureat poate fi aleasa opțional. Unele profiluri tehnologice nu mai au fizică în orar începând cu clasa a 11-a! Adolescenții sunt putini la număr care studiază fizică din pasiune. Dar dacă ar ști ca la sfârșitul ciclului liceal susțin un examen obligatoriu la fizică, altfel ar sta lucrurile!

ing. Romulus Davidescu a spus: (februarie 12th, 2024 at 00:44 )

Decât să vă plângeți că „trebuie lucrat la nivel preuniversitar”, mai bine presați guvernul să doteze laboratoarele din licee și să asigure pregătirea continuă (fosta „perfecționare” sovietică!) a profesorilor. În universități, care aleargă cu limba scoasă după ratting, sunt oameni plătiți cu 1/4 milion ron per an și chiar mai mult. Cât costă dotarea unui laborator de fizică de liceu? Din banii puțini, statul se joacă de-a darwinismul universitar, premiind ABILITĂȚILE DE PUBLICARE, nu pe cele de FORMARE, și puțin pe cele de CERCETARE adevărată! În timp ce se PIERD GENERAȚII!!! Deja sistemul arată ca unul cu cravată scumpă de mătase, dar cu pantalonii rupți în fund de multă vreme. Și noi ce vrem: să fim clasați cât mai sus între purtătorii de cravată. Poate, cu timpul, intrăm și-n clasamentele celor care poartă tichie de mărgăritar! ARACIS, UEFISCDI, CNATDCU și alte coterii și pedale politice ascunse după aglomerări de majuscule lucrează din greu la așa ceva.

* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

Cele mai citite articole


L'architect du beaute

Administratie vezi arhiva Administratie

Fluturi și albine vii - expoziție

Politica vezi arhiva Politica

Simonis îi recomandă lui Fritz să se ocupe de Timișoara. Problema Lasconi, analizată de social-democrat

Primarul Dominic Fritz și USR au intrat, miercuri, în atenția șefului PSD Timiș, Alfred Simonis. Deși spune că nu vrea să comenteze prea mult situația din acel partid, el spune că primarul ar trebui să stea în oraș mai mult și să facă deplasări pentru a obține bani pentru Timișoara. Despre USR spune că nu...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Simonis îi recomandă lui Fritz să se ocupe de Timișoara. Problema Lasconi, analizată de social-democrat
dermaskin-orizontal

Sport vezi arhiva Sport

Bălu – iese, Cojocaru – intră! Schimbare de antrenor la Ghiroda

CSC Ghiroda este o echipă de top a județului Timiș și a avut rezultate bune în ultimii ani la nivelul ligii a treia. La asta a contribuit din plin și antrenorul Sorin Bălu. Totuși, din cauza ultimelor rezultate, mai ales a eșecurilor la scor cu rivala Politehnica, s-a ajuns la o decizie neașteptată. Schimbarea antrenorului,...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Bălu – iese, Cojocaru – intră! Schimbare de antrenor la Ghiroda
isho.ro

Social vezi arhiva Social

Muzeul National al Banatului
Iulius Town

Economic vezi arhiva Economic

Primul tronson de cale ferată modernizată dintre Caransebeș și Arad a fost dat în folosință/VIDEO

CFR Infrastructură Timișoara a anunțat că a fost finalizat și dat în folosință un prim segment din calea ferată inclusă în proiectul PNRR – “Modernizarea liniei feroviare Caransebeș – Timișoara – Arad” LOTUL 2 Lugoj – Timișoara Est. Începând cu 14 aprilie se circulă pe prima porțiune de cale ferată modernizată, aceasta fiind situată în...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Primul tronson de cale ferată modernizată dintre Caransebeș și Arad a fost dat în folosință/VIDEO

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

Descoperire dureroasă. Marți spre seară, polițiștii Secției 1 Timișoara au fost sesizați despre faptul că o persoană a fost găsită spânzurată, în locuința sa, din municipiul Timișoara. Poliţiştii deplasaţi la faţa locului, pe strada Eugen Pop, au constatat că cele sesizate se confirmă, stabilind că este vorba de o minoră, în vârstă de 16 ani....
Citeşte tot articolul Citeste articolul Tragedie! O fată de doar 16 ani a ales să își ia viața
Spitalul Municipal Timișoara a primit o autorizație sanitară pe șase ani, special pentru a nu fi afectați pacienții, spune directorul Direcției de Sănătate Publică Timiș, Florin Ardelean. Va urma o autorizație pe un an de zile, dar după cei de la spitalul municipalității vor implementa anumite măsuri. Conform lui Ardelean, Spitalul Municipal are o autorizație...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Spitalul Municipal Timișoara are teme de casă de la DSP. Șeful CJT cere discuții pe dezvoltarea sistemului medical
Timișorenii din zonele Soarelui, Braytim și Calea Urseni, precum și pentru șoferii care circulă în zona de sud-est a orașului vor avea la dispoziție o nouă legătură între strada Mureș și bulevardul Mareșal Constantin Prezan prin prelungirea străzii Tosca. Investiția are ca scop fluidizarea traficul, reducerea timpilor de deplasare și pentru a crește siguranța în...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Între strada Mureș și bulevardul Prezan se face o  nouă legătură rutieră
Totul pentru un viitor sigur. Universitatea Politehnica Timișoara (UPT) se alătură demersurilor europene pentru combaterea schimbărilor climatice, fiind activ implicată în Inițiativa Europeană pentru Climă (EUKI) (un program al Ministerului Federal al Afacerilor Economice și Acțiunii Climatice din Germania) prin implementarea proiectului ELCA – Empowering Local Climate Action. Scopul EUKI este de a întări cooperarea...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Combaterea schimbărilor climatice, prioritare și pentru UPT, care intră într-un proiect european în acest domeniu
Pe 15 aprilie 2025, polițiștii Serviciului Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase, sub coordonarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Timișoara au pus în executare două mandate de percheziție domiciliară în localitatea Șag, într-un dosar penal în care se efectuează cercetări cu privire la săvârșirea infracțiunii de nerespectarea regimului armelor și munițiilor. În urma perchezițiilor efectuate, la...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Percheziții la „pușcașii marini” din Șag
Top
deBanat.ro - spune realitatea!
Prezentare generală a confidențialității

Acest site folosește cookie-uri pentru a-ți putea oferi cea mai bună experiență în utilizare. Informațiile cookie sunt stocate în navigatorul tău și au rolul de a te recunoaște când te întorci pe site-ul nostru și de a ajuta echipa noastră să înțeleagă care sunt secțiunile site-ului pe care le găsești mai interesante și mai utile.