“Combinatorul” şi Profesorul, un tandem imposibil. Simonis pe tot terenul, Robu gâfâie pe centură

Editorial de Ino Ardelean

Editorial de Ino Ardelean

Părând o dispută politică mai atractivă, în ultima perioadă se foloseşte tot mai mult termenul de tandem atunci când vine vorba despre alegerile locale din 9 iunie. Despre tandemul Alin Nica (candidat la preşedinţia CJ Timiş) – Dominic Fritz (candidat la Primăria Timişoara) am relatat cu puţin timp în urmă. Celălalt tandem important este alcătuit din Alfred Simonis şi Nicolae Robu. În acest caz temenul de tandem este destul de forţat şi asta nu neapărat fiindcă avem de-a face cu două personaje extrem de diferite, începând cu vârsta, ba chiar incompatibile din mai toate punctele de vedere. La cei doi nici campania electorală nu va avea puncte comune şi nici măcar nu vor apărea împreună pe afişe, bannere etc. aşa cum se întâmplă în astfel de cazuri. Cu alte cuvinte, vor alerga pe culoare diferite. Dar tandem să fie!

La nivel de percepţie publică, Simonis este personajul care a comasat PSD şi PNL în Timiş împotriva „extremistului” Fritz, cele două partide susţinând un „liberal” prin excelenţă în persoana lui Nicolae Robu. Dar o să revin la acesta din urmă. Evident că această comasare nu s-a făcut pentru Robu, ci pentru Simonis şi PSD. Că socoteala de acasă nu s-a potrivit cu cea din tîrg, iar Alin Nica a fost salvat de Alianţa Dreapta Unită e o altă discuţie. Având cele mai importante partide în spate şi după ce a tulburat multe ape în coaliţie, Simonis e obligat acum să câştige. Astfel că e într-o continuă ofensivă. Atât în lumina reflectoarelor, cât şi în culise. O primă dovadă, ruperea din Alianţa Timişoara Unită a grupării Ambruş.

Nu că ar conta foarte mult la urne, dar acestă breşă îi oferă lui Simonis din nou imaginea de forţă, aşa cum s-a întâmplat cînd a racolat primari PNL pe bandă rulantă. Ori alegătorii sunt seduşi când vine vorba de putere. Deşi încă tânăr, Simonis este foarte versat politic, crescând în luptele pentru putere de la Bucureşti. Şi, am mai scris-o, nu aş putea nega acum, este cel mai eficient parlamentar de Timiş de după 1990, aducând cele mai multe investiţii în judeţ. Ca o scurtă concluzie, Simonis joacă pe tot terenul, arătându-şi din când în cînd colţii de mascul alfa al politicii din Timiş

Cum scriam mai sus, la primărie, luptând împotriva extremismului, PSD şi PNL merg pe mâna unuia care, de mai bine de trei ani, are o retorică AUR-istă. „Demască” tot felul de conspiraţii habsburgice sau austro-germane, ba mai mult, pe model trumpist, a contestat şi rezultatul alegerilor din 2020, deşi a pierdut la o diferenţă de peste 20 de procente. Dincolo de discursul şoşocist, timp de trei ani, principalul pilon de atac la adresa succesorului său a fost cel legat de proiecte, revendicându-le pe toate. De vreo două sute de ani încoace, dacă nu şi mai mai mult, toate proiectele îi aparţin. Ajuns acum pe centura PSD, la propriu şi la figurat, principala temă de campanie a devenit solicitarea că primarul trebuie să aibă aceeaşi culoare politică precum guvernul, pentru ca Timişoara să obţină investiţii.

Argument logic la prima vedere, dar care are unele lacune, atât la nivel general, cât şi particular în cazul de faţă. În primul rând, Robu ce face? Ne spune cu voce tare, chiar urlând, că onor Guvernul PSD-PNL distribuie banii în mod clientelar, pe criterii politice? Ar trebui întrebaţi Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă dacă fac acest lucru. Atenţie, Simons nu pune aşa problema. El vorbeşte de faptul că Timişoara merită acei banii fiindcă este al doilea mare contributor la bugetul de stat. În al doilea rând, având în vedere că peste 90 la sută din primării vor fi ale PNL şi PSD, chiar nu se va putea vorbi de o favorizare pe criterii politice.

Apoi, caz particular. Ce mari investiţii a adus Robu ca primar când avea guvern cu componenţă PNL? Iar cel mai important lucru,. Robu niciodată, dar absolut niciodată nu a fost la Bucureşti ca să ceară bani pentru investiţii. Când era membru al BPN al PNL nu mergea nici la şedinţele de partid, acolo unde mai poţi face un lobby. Era sub demnitatea lui să ceară bani personal. Iar de cele mai multe ori îl trimitea pe omul său de bază, Cătălin Iapă, pe care, evident, nimeni nu-l băga în seamă. Ori aşa nu primeşti niciodată bani. Banii de investiţii se obţin, nici măcar cerându-i, ci bătând cu pumnul în masă, aşa cum a făcut Simonis în ultimii ani. Mai plastic vorbind, se iau, nu se cer.

În fine, în acest aşa-zis tandem, dacă Simonis e plin de vivacitate, la Robu, în schimb, se vede parcă o oboseală. Arată ca un atlet la o probă de fond, care a condus aproape întreaga cursă, dar aproape de linia de finish capotează, nu mai are aer, se sufocă. Iar Robu se sufocă…

 

 

Autor
Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

18 comentarii pentru acest articol

Leo di taio a spus: (aprilie 15th, 2024 at 10:29 )

Da aveți dreptate,toate proiectele sunt ale LUI(n.r.)Primul a fost in 1270 când s-a atestat pentru prima data Timișoara.De atunci toate proiectele îi aparțin,de parcă ar fi proiectant nu dascăl.Nu vă faceți probleme odată cu RETRAGEREA din activitatea competițională,septuagenarul se va ocupa numai de proiecte.

Dan A. a spus: (aprilie 15th, 2024 at 10:41 )

PSD si PNL sunt partide bine reprezentate in Timisoara, vor castiga un procent semnificativ in CLT. Si daca nu aduna Robu voturi suficiente pentru scaunul cel mare, probabil va fi numit viceprimar, sub Fritz! Cred ca va fi fascinant pentru domnul profesor, de-abia astept sa-i citesc postarile si sondajele de opinie de pe facebook!

bianca a spus: (aprilie 15th, 2024 at 11:26 )

Oricum Simonis si PSD au devenit ultimii expirati in judet. Asocierea Robu, Simonis si cei 3 trandafiri nu va fi iertata de electorat.

Chiar si cei indecisi spun ca PNL e complet mort in Timisoara

supapa a spus: (aprilie 15th, 2024 at 11:55 )

oki oki oki. O fi Simonis de la PSD. Dar sincer e mademan. Eu il votez chiar daca PSDul e cea mai mare mizerie de partid. Cum ar zicea uica LAE : PSD fura de 30 (trei ZECI) de ani

Seringa a spus: (aprilie 15th, 2024 at 12:00 )

Uica Lae gafaie inainte sa i se scoale. Si unii se asteapta sa il poata „viola” pe Fritz!
Pai Fritz are nevoi mari, e invatat sa fie violat bine de chinezoaica. I-a cumparat casa, i-a facut copil, il tine de bani.. Uica LAE saracu…

deea a spus: (aprilie 15th, 2024 at 13:08 )

@Seringa: Nu gafaie! Omu e forta!

Daniel a spus: (aprilie 15th, 2024 at 13:12 )

Toată această găselniță cu tandemurile este un demers politicianist pentru a mai câștiga niște voturi de la naivii care nu sunt conștienți că pot alege individual candidații pe criterii de competență și nu de apartenență la un partid.
Nu sunt foarte convins că Simonis a făcut și a dres când el are un CV care nu dovedește mare lucru. Mai degrabă în spatele acestor fonduri este Grindeanu care are totuși o poziție importantă în partid. Oricum chiar dacă este cazul, fondurile au venit în mare parte pentru proiectul capitalei culturale și pentru pasajul de pe Bogdaneștilor, în rest fiind investiții la nivel județean. Și în timpul mandatului lui Robu s-au finanțat cu fonduri de la bugetul central anumite proiecte cum ar fi podul Dragalina iar faptul că acestea au venit cu țârâita, a contribuit la încetinirea lucrării. Nu degeaba Fritz a mizat pe proiecte cu fonduri europene pentru a evita astfel de sincope.
În orice caz mai ales dacă gândim pe termen lung nu știu dacă este de dorit să avem un baronat PSD și la noi în județ pentru niște bani în plus, dacă tot ne dorim să avem un stat de drept.

George a spus: (aprilie 15th, 2024 at 15:09 )

@ deea, ai absolută dreptate. Nu e ușor să gâfâi în forță…

Poli 21 a spus: (aprilie 15th, 2024 at 20:22 )

Mi pulifrici, inca nu te-ai saturat de mancat cacatul lui fritz ?

@Redacția a spus: (aprilie 15th, 2024 at 21:52 )

Nu puteți lăsa pe pagină comentariile scabroase, abjecte, inepte și jignitoare! O fi spațiu virtual public, e ok că se respectă (sper că se și garantează) caracterul anonim, însă una e un spațiu de discuție și alta un spațiu de defecare. Poli21 și alții ca el se pot muta pe TikTok, să concureze cu maimuțele de la zoo care aruncă cu excremente în vizitatori și unde își pot face vocalizele scatolalice cât vor.

Leo Baloescu a spus: (aprilie 15th, 2024 at 21:59 )

Voi vota cu Robu doar daca promite solemn sa nu se mai vopsească in cap!

Costel a spus: (aprilie 15th, 2024 at 22:30 )

@ Puli21, Fritz barem n-are diareea urât mirositoare cu care te hrănești tu din găoaza robului.

Nelu a spus: (aprilie 16th, 2024 at 08:28 )

O lege care a scapat nebagata in seama. Hotii si-au dat lege sa poata fura linistiti fara sa mearga la puscarie. Asta e USL-ul!
europafm.ro/lege-psd-pnl-scapa-evazionisti-prejudicii-sub-1-milion-euro-promulgare/

Nelu a spus: (aprilie 16th, 2024 at 08:32 )

In timp ce naivii inca cred ca pnl e de dreapta si psd de stanga, hotii din aceste partide si-au dat lege sa nu mai mearga la puscarie daca sunt prinsi ca fura de la noi, din bugetul de stat. Dati un google pentru detalii.

„Legea care dezincriminează evaziunea fiscală sub 1 milion de euro merge la promulgare după ce judecătorii Curții Constituționale au respins sesizarea partidelor de opoziție. Legea – inițiată de PSD și PNL – îi scapă pe evazioniștii care produc prejudicii sub 1 milion de euro dacă aceștia dau toți banii înapoi plus o penalizare până la primul termen de judecată.”

gicu a spus: (aprilie 16th, 2024 at 08:39 )

Au fost în tandem la Giroc șu cu Bușoiu șapagagiu și cu Buldogu în direct și în reluare pe micile ecrane , deci la vremuri noi tot noi , schimbarea cu ÎrtosuV e de kkt , aceeași la butoane , cum ar zice dom professor de muzică usoara Adrian Munteanu ăla cu boxele lu Meca câbtatoru și cuconsoarta lui creață noi suntem la comandă , așa că veșnicii vestejiti.

Andreia cu Dichis a spus: (aprilie 17th, 2024 at 09:07 )

Incetati cu prostile, va rog frumos!
Nu mai vorbiti de PNL – nu mai exista acest partid, ce naiba?
E asa greu de priceput?
Cum votez eu?
Cu cea mai mare scarba – Nica,
La euro – Reper ( mi se par cei mai competenti ),
La primarie – Fritz ( nu de drag, ci pentru ca nu-l suport pe Centuristul Lae )…
Pe Simonis il vreau la Bucale, ca sa dea cu pumnul in masa! 😉
Va pupa Tanti! 🙂

berbec a spus: (aprilie 17th, 2024 at 15:01 )

Andreia cu dichis e Tandala care la Steaua – Rapid tine cu o repriza cu una , una cu alta si intre cu Dinamo

Taur a spus: (aprilie 17th, 2024 at 19:10 )

Si eu cred ca Reper este un partid de votat, mai degrabă decât psd sau pnl.

1 Trackbacks pentru acest articol

“Combinatorul” şi Profesorul, un tandem imposibil. Simonis pe tot terenul, Robu gâfâie pe centură - 📰 newsflash Says:

[…] Citeste continuarea pe debanat.ro […]

* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

Cele mai citite articole


L'architect du beaute

Administratie vezi arhiva Administratie

Actuala administrație, nevoită să se vadă înfrântă, după ce nu mai deține majoritatea în plenul CLT

Fragilitatea unei majorități pierdute de actuala administrație a primăriei Timișoara s-a văzut, marți, la ședința de plen extraordinară, susținută online. Unul dintre proiectele depuse cu (extremă) urgență pe lista suplimentarelor a picat cu brio, pentru că nu era cine să ridice mâna să-l voteze. ”Efectul Raul Ambruș” s-a văzut din plin! Cu un Raul Ambruș...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Actuala administrație, nevoită să se vadă înfrântă, după ce nu mai deține majoritatea în plenul CLT
Fidelity by Iulius Mall

Politica vezi arhiva Politica

isho.ro

Sport vezi arhiva Sport

Spectacol total în derby-ul campionatului. CFR învinge campioana şi şi-a asigurat meciul pentru aurul naţional

Marţi, de la o oră neconvenţională, 12, s-a disputat un meci important din cadrul play-off-ului din elita futsalului românesc între CFR Timişoara şi campioana în exerciţiu, United Galaţi. Partida a fost extrem de spectaculoasă, s-a jucat deschis, la victorie, dar de meci s-au bucurat doar vreo 40 de spectatori. Cam atât poate publicul timişorean într-un...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Spectacol total în derby-ul campionatului. CFR învinge campioana şi şi-a asigurat meciul pentru aurul naţional
Muzeul National al Banatului

Social vezi arhiva Social

Miei de Paște

Protecția Consumatorilor face o serie de recomandări pentru zilele de 1 Mai și de Paști

Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) anuță că desfășoară acțiuni de control, în toată țara, pentru a verifica modul de comercializare a produselor specifice sărbătorilor pascale, dar și a celor specifice de 1 mai. Comisariatul Județean pentru Protecția Consumatorilor Timiș face o serie de recomandări pentru consumatori.  Sunt vizate de control, în mod special, produsele...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Protecția Consumatorilor face o serie de recomandări pentru zilele de 1 Mai și de Paști
dermaskin-orizontal
gauss-topografie-timisoara_728x90px

Economic vezi arhiva Economic

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

Fragilitatea unei majorități pierdute de actuala administrație a primăriei Timișoara s-a văzut, marți, la ședința de plen extraordinară, susținută online. Unul dintre proiectele depuse cu (extremă) urgență pe lista suplimentarelor a picat cu brio, pentru că nu era cine să ridice mâna să-l voteze. ”Efectul Raul Ambruș” s-a văzut din plin! Cu un Raul Ambruș...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Actuala administrație, nevoită să se vadă înfrântă, după ce nu mai deține majoritatea în plenul CLT
Ieri, 29 aprilie, polițiștii Serviciului de Combatere a Criminalității Organizate Caraș-Severin, împreună cu procurori D.I.I.C.O.T.- Biroul Teritorial Caraș-Severin, au efectuat 23 de percheziții domiciliare, în Caraș-Severin și Timiș. Au fost vizate persoane cercetate pentru constituirea unui grup infracțional organizat, trafic de droguri risc și mare risc, efectuarea fără drept, de operaţiuni cu produse ştiind că...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Zeci de persoane, cercetate penal pentru constituire de grup infracţional, trafic de droguri şi alte fapte grave
În ședința extraordinară a Consiliului Local de astăzi, s-a aprobat Planul Urbanistic Zonal pentru construirea noului adăpost pentru animale fără stăpân. Acum câteva luni primarul Dominic Fritz anunța că Primăria Timișoara are în plan construirea unui nou adăpost pentru animale fără stăpân în zona Freidorf. Pe terenul destul de mare se dorește adăpostirea a 600...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Primăria Timișoara începe munca la noul adăpost pentru câini
Marţi, de la o oră neconvenţională, 12, s-a disputat un meci important din cadrul play-off-ului din elita futsalului românesc între CFR Timişoara şi campioana în exerciţiu, United Galaţi. Partida a fost extrem de spectaculoasă, s-a jucat deschis, la victorie, dar de meci s-au bucurat doar vreo 40 de spectatori. Cam atât poate publicul timişorean într-un...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Spectacol total în derby-ul campionatului. CFR învinge campioana şi şi-a asigurat meciul pentru aurul naţional
Agenția pentru Dezvoltare Regională Vest va fi parte din  organizarea primului eveniment regional de cybersecurity adresat întreprinderilor mici și mijlocii din zona de Vest a României – CyberTM 2024. Tematica vizează provocările actuale în domeniu și soluțiile la dispoziția IMM-urilor în materie de securitate cibernetică: software, hardware și opțiuni de finanțare. ADR Vest este partener...
Citeşte tot articolul Citeste articolul La Timișoara va avea loc CyberTM, primul eveniment regional de securitate, destinat IMM
Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) anuță că desfășoară acțiuni de control, în toată țara, pentru a verifica modul de comercializare a produselor specifice sărbătorilor pascale, dar și a celor specifice de 1 mai. Comisariatul Județean pentru Protecția Consumatorilor Timiș face o serie de recomandări pentru consumatori.  Sunt vizate de control, în mod special, produsele...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Protecția Consumatorilor face o serie de recomandări pentru zilele de 1 Mai și de Paști
Societatea Colterm a anunțat că a obținut un preț cu o treime mai mic pentru gazul furnizat de Romgaz pentru luna mai. ”Colterm reușește să recâștige încrederea partenerilor de afaceri de pe piață! În ultimii ani, societatea a dovedit că este un jucător serios, care își achită datoriile conform înțelegerilor, iar acest lucru este susținut...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Colterm obține un preț la gaz cu 30% mai ieftin
Colegiul Național „Ana Aslan“ este prima clădire care va intra în procedura de licitație, la jumătatea lunii mai, dintre cele pentru care administrația locală timișoreană a obținut finanțare prin PNRR 2020-2026, Componenta C10: Fondul Local.. Odată contractate lucrări, acestea au un termen de realizare de 12 luni. Proiectul face parte din obiectivul de investiții „Realizare...
Citeşte tot articolul Citeste articolul În mai se lansează licitația de reabilitare a clădirii Colegiului Aslan, din bani publici/FOTO
Top