“Combinatorul” şi Profesorul, un tandem imposibil. Simonis pe tot terenul, Robu gâfâie pe centură

Editorial de Ino Ardelean

Editorial de Ino Ardelean

Părând o dispută politică mai atractivă, în ultima perioadă se foloseşte tot mai mult termenul de tandem atunci când vine vorba despre alegerile locale din 9 iunie. Despre tandemul Alin Nica (candidat la preşedinţia CJ Timiş) – Dominic Fritz (candidat la Primăria Timişoara) am relatat cu puţin timp în urmă. Celălalt tandem important este alcătuit din Alfred Simonis şi Nicolae Robu. În acest caz temenul de tandem este destul de forţat şi asta nu neapărat fiindcă avem de-a face cu două personaje extrem de diferite, începând cu vârsta, ba chiar incompatibile din mai toate punctele de vedere. La cei doi nici campania electorală nu va avea puncte comune şi nici măcar nu vor apărea împreună pe afişe, bannere etc. aşa cum se întâmplă în astfel de cazuri. Cu alte cuvinte, vor alerga pe culoare diferite. Dar tandem să fie!

La nivel de percepţie publică, Simonis este personajul care a comasat PSD şi PNL în Timiş împotriva „extremistului” Fritz, cele două partide susţinând un „liberal” prin excelenţă în persoana lui Nicolae Robu. Dar o să revin la acesta din urmă. Evident că această comasare nu s-a făcut pentru Robu, ci pentru Simonis şi PSD. Că socoteala de acasă nu s-a potrivit cu cea din tîrg, iar Alin Nica a fost salvat de Alianţa Dreapta Unită e o altă discuţie. Având cele mai importante partide în spate şi după ce a tulburat multe ape în coaliţie, Simonis e obligat acum să câştige. Astfel că e într-o continuă ofensivă. Atât în lumina reflectoarelor, cât şi în culise. O primă dovadă, ruperea din Alianţa Timişoara Unită a grupării Ambruş.

Nu că ar conta foarte mult la urne, dar acestă breşă îi oferă lui Simonis din nou imaginea de forţă, aşa cum s-a întâmplat cînd a racolat primari PNL pe bandă rulantă. Ori alegătorii sunt seduşi când vine vorba de putere. Deşi încă tânăr, Simonis este foarte versat politic, crescând în luptele pentru putere de la Bucureşti. Şi, am mai scris-o, nu aş putea nega acum, este cel mai eficient parlamentar de Timiş de după 1990, aducând cele mai multe investiţii în judeţ. Ca o scurtă concluzie, Simonis joacă pe tot terenul, arătându-şi din când în cînd colţii de mascul alfa al politicii din Timiş

Cum scriam mai sus, la primărie, luptând împotriva extremismului, PSD şi PNL merg pe mâna unuia care, de mai bine de trei ani, are o retorică AUR-istă. „Demască” tot felul de conspiraţii habsburgice sau austro-germane, ba mai mult, pe model trumpist, a contestat şi rezultatul alegerilor din 2020, deşi a pierdut la o diferenţă de peste 20 de procente. Dincolo de discursul şoşocist, timp de trei ani, principalul pilon de atac la adresa succesorului său a fost cel legat de proiecte, revendicându-le pe toate. De vreo două sute de ani încoace, dacă nu şi mai mai mult, toate proiectele îi aparţin. Ajuns acum pe centura PSD, la propriu şi la figurat, principala temă de campanie a devenit solicitarea că primarul trebuie să aibă aceeaşi culoare politică precum guvernul, pentru ca Timişoara să obţină investiţii.

Argument logic la prima vedere, dar care are unele lacune, atât la nivel general, cât şi particular în cazul de faţă. În primul rând, Robu ce face? Ne spune cu voce tare, chiar urlând, că onor Guvernul PSD-PNL distribuie banii în mod clientelar, pe criterii politice? Ar trebui întrebaţi Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă dacă fac acest lucru. Atenţie, Simons nu pune aşa problema. El vorbeşte de faptul că Timişoara merită acei banii fiindcă este al doilea mare contributor la bugetul de stat. În al doilea rând, având în vedere că peste 90 la sută din primării vor fi ale PNL şi PSD, chiar nu se va putea vorbi de o favorizare pe criterii politice.

Apoi, caz particular. Ce mari investiţii a adus Robu ca primar când avea guvern cu componenţă PNL? Iar cel mai important lucru,. Robu niciodată, dar absolut niciodată nu a fost la Bucureşti ca să ceară bani pentru investiţii. Când era membru al BPN al PNL nu mergea nici la şedinţele de partid, acolo unde mai poţi face un lobby. Era sub demnitatea lui să ceară bani personal. Iar de cele mai multe ori îl trimitea pe omul său de bază, Cătălin Iapă, pe care, evident, nimeni nu-l băga în seamă. Ori aşa nu primeşti niciodată bani. Banii de investiţii se obţin, nici măcar cerându-i, ci bătând cu pumnul în masă, aşa cum a făcut Simonis în ultimii ani. Mai plastic vorbind, se iau, nu se cer.

În fine, în acest aşa-zis tandem, dacă Simonis e plin de vivacitate, la Robu, în schimb, se vede parcă o oboseală. Arată ca un atlet la o probă de fond, care a condus aproape întreaga cursă, dar aproape de linia de finish capotează, nu mai are aer, se sufocă. Iar Robu se sufocă…

 

 

Autor
Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

18 comentarii pentru acest articol

Leo di taio a spus: (aprilie 15th, 2024 at 10:29 )

Da aveți dreptate,toate proiectele sunt ale LUI(n.r.)Primul a fost in 1270 când s-a atestat pentru prima data Timișoara.De atunci toate proiectele îi aparțin,de parcă ar fi proiectant nu dascăl.Nu vă faceți probleme odată cu RETRAGEREA din activitatea competițională,septuagenarul se va ocupa numai de proiecte.

Dan A. a spus: (aprilie 15th, 2024 at 10:41 )

PSD si PNL sunt partide bine reprezentate in Timisoara, vor castiga un procent semnificativ in CLT. Si daca nu aduna Robu voturi suficiente pentru scaunul cel mare, probabil va fi numit viceprimar, sub Fritz! Cred ca va fi fascinant pentru domnul profesor, de-abia astept sa-i citesc postarile si sondajele de opinie de pe facebook!

bianca a spus: (aprilie 15th, 2024 at 11:26 )

Oricum Simonis si PSD au devenit ultimii expirati in judet. Asocierea Robu, Simonis si cei 3 trandafiri nu va fi iertata de electorat.

Chiar si cei indecisi spun ca PNL e complet mort in Timisoara

supapa a spus: (aprilie 15th, 2024 at 11:55 )

oki oki oki. O fi Simonis de la PSD. Dar sincer e mademan. Eu il votez chiar daca PSDul e cea mai mare mizerie de partid. Cum ar zicea uica LAE : PSD fura de 30 (trei ZECI) de ani

Seringa a spus: (aprilie 15th, 2024 at 12:00 )

Uica Lae gafaie inainte sa i se scoale. Si unii se asteapta sa il poata „viola” pe Fritz!
Pai Fritz are nevoi mari, e invatat sa fie violat bine de chinezoaica. I-a cumparat casa, i-a facut copil, il tine de bani.. Uica LAE saracu…

deea a spus: (aprilie 15th, 2024 at 13:08 )

@Seringa: Nu gafaie! Omu e forta!

Daniel a spus: (aprilie 15th, 2024 at 13:12 )

Toată această găselniță cu tandemurile este un demers politicianist pentru a mai câștiga niște voturi de la naivii care nu sunt conștienți că pot alege individual candidații pe criterii de competență și nu de apartenență la un partid.
Nu sunt foarte convins că Simonis a făcut și a dres când el are un CV care nu dovedește mare lucru. Mai degrabă în spatele acestor fonduri este Grindeanu care are totuși o poziție importantă în partid. Oricum chiar dacă este cazul, fondurile au venit în mare parte pentru proiectul capitalei culturale și pentru pasajul de pe Bogdaneștilor, în rest fiind investiții la nivel județean. Și în timpul mandatului lui Robu s-au finanțat cu fonduri de la bugetul central anumite proiecte cum ar fi podul Dragalina iar faptul că acestea au venit cu țârâita, a contribuit la încetinirea lucrării. Nu degeaba Fritz a mizat pe proiecte cu fonduri europene pentru a evita astfel de sincope.
În orice caz mai ales dacă gândim pe termen lung nu știu dacă este de dorit să avem un baronat PSD și la noi în județ pentru niște bani în plus, dacă tot ne dorim să avem un stat de drept.

George a spus: (aprilie 15th, 2024 at 15:09 )

@ deea, ai absolută dreptate. Nu e ușor să gâfâi în forță…

Poli 21 a spus: (aprilie 15th, 2024 at 20:22 )

Mi pulifrici, inca nu te-ai saturat de mancat cacatul lui fritz ?

@Redacția a spus: (aprilie 15th, 2024 at 21:52 )

Nu puteți lăsa pe pagină comentariile scabroase, abjecte, inepte și jignitoare! O fi spațiu virtual public, e ok că se respectă (sper că se și garantează) caracterul anonim, însă una e un spațiu de discuție și alta un spațiu de defecare. Poli21 și alții ca el se pot muta pe TikTok, să concureze cu maimuțele de la zoo care aruncă cu excremente în vizitatori și unde își pot face vocalizele scatolalice cât vor.

Leo Baloescu a spus: (aprilie 15th, 2024 at 21:59 )

Voi vota cu Robu doar daca promite solemn sa nu se mai vopsească in cap!

Costel a spus: (aprilie 15th, 2024 at 22:30 )

@ Puli21, Fritz barem n-are diareea urât mirositoare cu care te hrănești tu din găoaza robului.

Nelu a spus: (aprilie 16th, 2024 at 08:28 )

O lege care a scapat nebagata in seama. Hotii si-au dat lege sa poata fura linistiti fara sa mearga la puscarie. Asta e USL-ul!
europafm.ro/lege-psd-pnl-scapa-evazionisti-prejudicii-sub-1-milion-euro-promulgare/

Nelu a spus: (aprilie 16th, 2024 at 08:32 )

In timp ce naivii inca cred ca pnl e de dreapta si psd de stanga, hotii din aceste partide si-au dat lege sa nu mai mearga la puscarie daca sunt prinsi ca fura de la noi, din bugetul de stat. Dati un google pentru detalii.

„Legea care dezincriminează evaziunea fiscală sub 1 milion de euro merge la promulgare după ce judecătorii Curții Constituționale au respins sesizarea partidelor de opoziție. Legea – inițiată de PSD și PNL – îi scapă pe evazioniștii care produc prejudicii sub 1 milion de euro dacă aceștia dau toți banii înapoi plus o penalizare până la primul termen de judecată.”

gicu a spus: (aprilie 16th, 2024 at 08:39 )

Au fost în tandem la Giroc șu cu Bușoiu șapagagiu și cu Buldogu în direct și în reluare pe micile ecrane , deci la vremuri noi tot noi , schimbarea cu ÎrtosuV e de kkt , aceeași la butoane , cum ar zice dom professor de muzică usoara Adrian Munteanu ăla cu boxele lu Meca câbtatoru și cuconsoarta lui creață noi suntem la comandă , așa că veșnicii vestejiti.

Andreia cu Dichis a spus: (aprilie 17th, 2024 at 09:07 )

Incetati cu prostile, va rog frumos!
Nu mai vorbiti de PNL – nu mai exista acest partid, ce naiba?
E asa greu de priceput?
Cum votez eu?
Cu cea mai mare scarba – Nica,
La euro – Reper ( mi se par cei mai competenti ),
La primarie – Fritz ( nu de drag, ci pentru ca nu-l suport pe Centuristul Lae )…
Pe Simonis il vreau la Bucale, ca sa dea cu pumnul in masa! 😉
Va pupa Tanti! 🙂

berbec a spus: (aprilie 17th, 2024 at 15:01 )

Andreia cu dichis e Tandala care la Steaua – Rapid tine cu o repriza cu una , una cu alta si intre cu Dinamo

Taur a spus: (aprilie 17th, 2024 at 19:10 )

Si eu cred ca Reper este un partid de votat, mai degrabă decât psd sau pnl.

1 Trackbacks pentru acest articol

“Combinatorul” şi Profesorul, un tandem imposibil. Simonis pe tot terenul, Robu gâfâie pe centură - 📰 newsflash Says:

[…] Citeste continuarea pe debanat.ro […]

* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

Cele mai citite articole


L'architect du beaute

Administratie vezi arhiva Administratie

Fidelity by Iulius Mall

Politica vezi arhiva Politica

Gerald Simonis, candidat independent la Primăria Moșnița Nouă: “Banii comunității trebuie cheltuiți pentru nevoile oamenilor”

În 2020, după alegerile locale, în Moșnița Nouă spiritul civic a crescut simțitor, comunitatea s-a trezit și a devenit mult mai activă, locuitorii de aici își cer drepturile legale, cer investiții și seriozitate din partea administrației. Astăzi, moșnițenii sunt din nou în momentul în care trebuie să își aleagă primarul și consilierii care se vor...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Gerald Simonis, candidat independent la Primăria Moșnița Nouă: “Banii comunității trebuie cheltuiți pentru nevoile oamenilor”
isho.ro

Sport vezi arhiva Sport

Voleiul bănăţean la nivel de junioare, în plin avânt

CSS Bega Timişoara şi-a calificat toate echipele de fete la turneele finale naţionale, iar la ultima competiţie de gen, Lugojul a luat medalie. Voleiul este un sport de mare succes în această parte de ţară şi la junioare, şi la senioare. Zilele trecute, Craiova a fost gazda turneului final al Campionatului Național U13 la volei...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Voleiul bănăţean la nivel de junioare, în plin avânt
Muzeul National al Banatului

Social vezi arhiva Social

dermaskin-orizontal

Economic vezi arhiva Economic

Nicolae Ciuca

Nicolae Ciucă, la Timișoara: ”Decizia este luată pentru mărirea salariului minim”

Salariul minim va crește din această vară cu 400 de lei, la pachet cu menținerea unei sume neimpozabile de 300 de lei, ca sprijin pentru mediul de afaceri, a declarat, marți, la Timișoara, Nicolae Ciucă. El a spus că a discutat cu liderul partenerului de coaliție, Marcel Ciolacu, de abia luni, după ce mărirea fusese...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Nicolae Ciucă, la Timișoara: ”Decizia este luată pentru mărirea salariului minim”

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

Elevii Liceului de Arte Plastice din Timișoara, ai Colegiul Național Bănățean și ai Liceului de Artă „Ion Vidu” din Timișoara au descoperit spațiile interdimensionale, au „intrat” în ele, le-au exploatat, apoi au creat. Publicul este invitat să vadă rezultatul, o lucrare de mari dimensiuni de artă în ceramică. Astfel, vineri, 31 mai, de la ora...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Liceenii din Timişoara au intrat în spaţii interdimensionale şi au creat opere de artă/FOTO
Lumea inocenţei şi a copilăriei va fi recreată cu ajutorul UPT în acest weekend. Campusul Universității Politehnica Timișoara se va transforma sâmbătă, 1 iunie 2024, într-o adevărată lume a copilăriei cu ocazia celei de-a treia ediții a Poli Kids Fest, un eveniment special dedicat celor mici, în incinta Stadionului Ştiinţa şi a Parcului Mecanică. Această...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Poli Kids Fest vine cu o mulţime de surprize, activităţi distractive şi chiar ridicări cu balonul
În 2020, după alegerile locale, în Moșnița Nouă spiritul civic a crescut simțitor, comunitatea s-a trezit și a devenit mult mai activă, locuitorii de aici își cer drepturile legale, cer investiții și seriozitate din partea administrației. Astăzi, moșnițenii sunt din nou în momentul în care trebuie să își aleagă primarul și consilierii care se vor...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Gerald Simonis, candidat independent la Primăria Moșnița Nouă: “Banii comunității trebuie cheltuiți pentru nevoile oamenilor”
La Dumbrăviţa consilierii locali din opoziţie nu votează pentru interesele comunităţii, ci pentru a-l bloca pe primarul Horia Bugarin. A recunoscut-o chiar un consilier, oficial încă PSD, dar plecat din partid. El a admis că s-a votat împotriva alocării unor bani în bugetul comunei pentru reciclarea unor străzi, doar pentru ca primarul Horia Bugarin să...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Jurnal de campanie (19). Un consilier PSD din Dumbrăviţa s-a autodetonat: Nu s-a votat bugetul pentru a nu câştiga Horia Bugarin un nou mandat de primar
Senatul Universității Politehnica Timişoara s-a reunit marți, 28 mai 2024, în ședință festivă în vederea decernării celei mai înalte distincții pe care o poate acorda o instituție de învățământ superior, titlul academic de Doctor Honoris Causa, profesorului dr.ing. Dan M. Frangopol, unul dintre inginerii români cu cea mai largă recunoaștere internațională. Profesorul Dan M. Frangopol,...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Recunoaştere! Profesorul Dan M. Frangopol, unul dintre inginerii români cu cea mai largă recunoaștere internațională, Doctor Honoris Causa al UPT
Localitatea campioană! Ghiroda a cucerit trofeul Festivalului – Concurs ”Lada cu Zestre” cu o prezență cu sute de artiști, recitatori în grai bănățean, expoziții, colecții etnografice și gastronomie tradițională, acumulând în total 187 de puncte. Județul Timiș și-a deschis ”lada cu zestre” într-un festival-concurs cu peste 3500 de artiști, 7 spectacole folclorice, cu un total...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Ghiroda, marea câştigătoare a unui trofeu important şi preţios: Lada cu Zestre
Performanţă, este termenul cu care se „hrăneşte” fără încetare institutul timişorean de învăţământ cu peste o sută de ani de istorie. Biblioteca Universității Politehnica Timișoara a găzduit luni, 27 mai 2024, conferința de închidere a proiectului Perform-CDI, în valoare de 5.800.000 de lei, ce a vizat creșterea performanței Universității Politehnica Timișoara prin consolidarea capacității de...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Nou proiect pe filiera cercetare-dezvoltare din care UPT are doar de câştigat
Universitatea de Vest Timișoara oferă copiilor, cu ocazia zilei de 1 Iunie, un program special de acțiuni. Instituția lansează către comunitate „Bulevardul copiilor la UVT”. Acest eveniment este conceput pentru a încuraja adoptarea unor obiceiuri sănătoase și pentru a stimula participarea activă a copiilor în activități sportive, de învățare și experimentare. Ateliere interactive și activități...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Universitatea de Vest sărbătorește 1 Iunie, printr-un proiect lansat comunității
Top