Tandemul Fritz-Nica, mult simbolism, urmează de văzut şi consistenţa

Editorial de Ino Ardelean

Editorial de Ino Ardelean

Astăzi se vor parafa în mod oficial candidaturile Alianţei Timişoara Unită (USR, Forţa Dreptei, PMP etc.) la Primăria Timişoara şi preşedinţia Consiliului Judeţean. Ceea ce părea de neconceput în urmă cu o lună, Dominic Fritz şi Alin Nica vor candida în tandem pentru a-şi conserva cele două poziţii. Într-un demers simbolic, negocierile pentru formarea acestui tandem au demarat la Societatea Timişoara. Şi, trebuie spus, e destul de teatrală apropierea celor doi care, în urmă cu aproape patru ani, au mai constituit o alianţă administrativă în Timiş şi Timişoara, rămasă însă doar pe hârtie.

Dar nu doar că n-a existat o concordie, dar cei doi au fost de-a dreptul adversari, cel mai bun exemplu fiind dat în Consiliul Local, acolo unde grupul consilierilor PNL a blocat constant iniţiative ale administraţiei Fritz, USR fiind nevoită, cu multe costuri, inclusiv de imagine, să apeleze la serviciile lui Raul Ambruş, exclus din PNL chiar de Nica. În urmă cu două săptămâni încă oamenii lui Nica umblau prin oraş cu tricouri inscripţionate „Dominic n-a făcut nimic”. Va fi foarte interesantă, din acest punct de vedere, şi reapropierea dintre Nica şi Ambruş, la fel ca cea dintre Nica şi Claudiu Chira. Dovadă că politica e o cucoană de companie nu doar pe malurile Dâmboviţei. Ştiu, în numele „interesului naţional” sau aici interesul Timişului şi Timişoarei, trebuie să treci peste altfel de dileme morale.

Timișoara e un oraș de dreapta și un oraș contestatar. Timișoara refuză organic naționalismul. Nu poți schimba ADN-ul unui oraș în campanie electorală, oricât ai lega cu funde colorate un mesaj. Amintirea imaginilor lui Iliescu si Vadim e încă prezentă și te îndepărtează de compromis. E destul de simplu”, afirma Florian Mihalcea, președintele Societății Timișoara, în preambulul negocierilor. Perfect de acord, dar unde este compromisul de care trebuie să fugim? Până mai ieri, Nica susţinea pentru primărie un AUR-ist şi conspiraţionist, pe numele său Nicolae Robu. Chiar Nica se rătăcea, la un moment dat, în grota naţionaliştilor. În cazul în care domnul primar neamț nu știe, îi spun eu: memoria lui Ion I.C. Brătianu este strâns legată de unirea Banatului cu România”, spunea Nica anul trecut, adăugând că ”presupusa atenție germană la detalii lasă de dorit în Capitala Culturală Europeană”. Adică, fiind neamţ, Fritz n-are de unde să ne ştie trăirile noastre adevărate cu “râul, ramul, nevoile şi neamul”.

Dar lupta împotriva “ciumei roşii” ne face să trecem peste aceste “amănunte”, nu-i aşa? “Ciumă roşie” împotriva căreia s-au coalizat cei doi. Narativ foarte frumos şi în mare parte corect având în vedere istoricul relaţiei dintre Timişoara şi guvernările PSD. Mai greu va fi pentru Nica să dea explicaţii în momentul în care vor fi aduse probe – după câte am înţeles – cum şi-a negociat intrarea în “ciuma roşie”. Şi s-a întâmplat recent. La fel nu trebuie uitat faptul că Alfred Simonis, şeful “ciumei roşii” în Timiş, a ajutat Primăria Timişoara, indirect pe Fritz, în situaţii complicate în relaţia cu Bucureştiul, inclusiv când şeful Guvernului era PNL-istul Nicolae Ciucă. Dincolo de lupta cu PSD, mai nou şi cu PNL, “anexă a PSD” (aşa cum a fost şi când Nica era preşedionmtele PNL Timiş), tandemul va încerca şi o canalizare a frondei la adresa centralismului din Bucureşti, Nica fiind chiar o victimă politică a acestuia. O frondă care vine oarecum chiar în spiritul Timişoarei. Culmea, de cealaltă parte, tandemul Simonis – Robu va insista pe exact acelaşi lucru, vorbind însă de izolarea păgubaşă a Timişoarei în cazul în care vom vota ALTFEL. (Dar despre acest tandem, altădată)

Nu vreau să fiu înţeles greşit, departe intenţia de-a desfiinţa tandemul Fritz – Nica în aceste rânduri. Cel puţin doctrinar, este foarte natural. Dar cred că în faţa unui nou început cei doi au obligația să spună de ce, după ce în urmă cu patru ani au mai fost investiți o dată cu încrederea timișorenilor, lucrurile nu au mers cum trebuie, De ce acum va fi altcumva? Altfel nu vorbim de proiecte reale, ci de o alianţă conjuncturală, al cărei scop e pur electoral. Şi e discutabil şi la urne ce efect va avea. Suntem încă într-o perioadă cu foarte multă emoţie în PNL Timiş, formaţiunea părăsită de Nica, o emoţie care s-ar putea estompa în perioada următoare, iar zestrea electorală a preşedintelui CJ Timiş să fie mult mai mică decât se preconizează la această oră.

 

 

Autor
Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

16 comentarii pentru acest articol

calinfile a spus: (aprilie 5th, 2024 at 08:24 )

Dupa parerea mea Nica e carte necastigatoare ( la fel si seful lui, Orban ).
Lumea nu-i proasta, l-a vazut cine ii.
Eu in locul USR as fi mers Chira sau Falcoi si gata.
Simonis, asa cum e el, mi se pare ca s-a zbatut mai mult decat Nica pentru TM.
Pronostic: Fritz mai un mandat, Simonis la CJT ( nu vad alta varianta mai buna ).
Sa mergem la VOT toata lumea!

George a spus: (aprilie 5th, 2024 at 09:50 )

Fraze ca asta:
„Timișoara e un oraș de dreapta și un oraș contestatar. Timișoara refuză organic naționalismul. Nu poți schimba ADN-ul unui oraș în campanie electorală, oricât ai lega cu funde colorate un mesaj. Amintirea imaginilor lui Iliescu si Vadim e încă prezentă și te îndepărtează de compromis. E destul de simplu.”
explică aderența redusă a Societății Timișoara la populația Timișoarei. Ieșiți pe stradă și întrebați câți dintre locuitorii orașului știu ce este Societatea Timișoara și cu ce se ocupă. Un bullshit stratosferic absolut aiurea. Numai dacă ții seama că vreo 15-20 % dintre locuitori sunt olteni. Vom vedea ce simplu este când AUR va obține vreo 20-25% în județ, iar votanți obedienți neoprotestanți vor vota „cum le dictează conștiința” în oraș (adică cu Robu).
Dacă e deștept, Simonis face alianță cu AUR în județ. Dacă erau deștepți, Barna și Drulă ar fi constituit filiale în rural și ar fi elaborat un plan pentru SALVAREA ruralului (dacă vrei să salvezi România, care-i rurală cam jumătate, ghici ciupercă-ntr-un picior ce trebuie să faci?).

Emilia a spus: (aprilie 5th, 2024 at 10:07 )

Inafara de cateva subiecte cum ar fi cel al stadionului si mai cateva, nu s-au racait atat de tare precum Robu si Fritz.Adevarul e ca Nica trebuia sa se miste mai cu stil pentru judet ca sa il bata linistit pe Simonis.

Dar cu senilii n-ai ce sa discuti. ADU face de fapt o contra miscare impotriva achizitionarii monopolului PSD, care chiar nu are ce cauta in judet si mai ales oras. Oricum PNL oficial nu mai exista.

Cu putin noroc poate le si iese

Dudu a spus: (aprilie 5th, 2024 at 10:13 )

Vorbiți și scrieți dogmatic. Nu mai încercați să prostiți lumea vorbind de principii, când voi nu suportați critica și chiar o cenzurați.
Lumea nu votează principii ci rezultate. Iar administrația Fritz este cea care a distrus secția de canotaj al CSM, continuând să îngroape și celelalte cluburi ce tin de administrația locală. Decenii de tradiție, rasă la propriu cu lama buldozerului.

Daniel a spus: (aprilie 5th, 2024 at 10:18 )

Probabil cel mai iritant lucru pentru cei apolitici din oras (adica multi) e sa se gaseasca pliantele si tricourile „Dominic n-a facut nimic”. Sunt penibili. Aceeasi puradei de partid au fost cu pancarte A5 in Marasti ascunzandu-si fetele de rusine.

Campanie platita fatis din banii cetatenilor de rand, pana si lor le e rusine. Nu cred ca mai are tragere PNL in oras, daramite o candidatura Robu-PSD, chiar daca Nicu Falcoi poate nu are asa tragere in judet comparativ cu Nica, totusi e cu 2 clase peste.

Asa impotent cum a fost Nica are totusi structura de partid omul.

vest a spus: (aprilie 5th, 2024 at 10:29 )

Gretos Nica asta, cam la fel ca Robi…

Gelu a spus: (aprilie 5th, 2024 at 11:07 )

Draga George, USR, REPER chiar si PNL-ul nu au nici macar limbaj pt. rural, ce mesaj. Ruralul va dainui in Romania inca 50 de ani cu tipologii PSD si AUR, Sosoaca &Company.

schnaps a spus: (aprilie 5th, 2024 at 11:18 )

simonis/robu versus nica/fritz = simonis/fritz pronostic

Luminița Wallner a spus: (aprilie 5th, 2024 at 11:23 )

Eu cred ca tandemul Fritz-Nica a dat dovadă de clarviziune politică în spiritul Timișoarei și nu cred ca e momentul să facem referire la neînțelegerile dintre cei doi care țin de trecut. Timișoara și Banatul au acum o șansă să demonstreze că PSD-ul va deveni istorie. Să-i sprijinim într-un moment în care alegătorul e debusolat, să nu-i mărim și mai mult confuzia.

Daniel a spus: (aprilie 5th, 2024 at 11:30 )

Dacă astea sunt combinațiile care se fac înainte de alegeri, să le vedeți pe cele după. Oricum sunt niște situații comice, caragialești de-a dreptul. Este ridicol să spunem că cineva este de dreapta în toată această amestecătură pentru că nu au un parcurs care să demonstreze acest lucru, emblematic fiind primarul Fritz care își schimbă doctrina la fel ca primarii traseiști. Un lucru însă este cert și anume că USR prin candidatul lor deținător de pensie specială nu are nicio șansă la județ și atunci au profitat de o anumită conjunctură. La fel și în cazul Simonis care nu se știe sigur dacă va mai fi în postura de a ajuta cu ceva. Un lucru este însă cert că fără un PSD-ist la județ, Grindeanu nu poate spera la postul lui Ciolacu în caz că acesta va deveni disponibil după alegeri. Situația fiind ambiguă, candidații nu mai știu de unde să mai strângă voturi iar unii se uită și înspre bazinul electoral al AUR deși nu au absolut nicio treabă cu această doctrină.

Daniel de la Ziua de Vest a spus: (aprilie 5th, 2024 at 11:41 )

Sper sa se trezeasca naibii odata Nica si sa inteleaga ca poate face ceva la judet pana nu vine camatarul-sef al bucurestiului (si)Freddy Simonis.

Oricum intreaga campanie robu PSD e facut pe sub mana si pe subterane. Aproape sigur au depus liste false cu ghiotura la BEC. Anexatii de pnl nu mai exista.

Corturi abia au incep sa puna, nu i-ai vazut la semnaturi, si doar platesc bani grei pentru Lia Lucia Epure si opinia lui lae. Nu stiu ce sa zic de AUR…

Ioana a spus: (aprilie 5th, 2024 at 11:56 )

@Dudu Singura sectie distrusa e PNL Timis. Nu mai exista. Sectia de canotaj va reveni in schimb 🙂

@calinfile a spus: (aprilie 5th, 2024 at 16:30 )

Perfect de acord! Si sunt foarte multi de acord cu ce spui.

Jack a spus: (aprilie 5th, 2024 at 17:14 )

Decat incapabilul de Fritz si bulangii lui, mai bine senilul de Robu. In rest Aur voi vota

Moise a spus: (aprilie 5th, 2024 at 19:24 )

„Va fi foarte interesantă, din acest punct de vedere, şi reapropierea dintre Nica şi Ambruş”.

Ambrus se pare ca s-a retras din alianta, +1 pt el.

Astia care nu votam nici Nica nici Freddy asteptam lista cu restul candidati. Cat timp nu sunt nebuni, nu au dosar penal sau afaceri cu statul (mai greu, stiu) acolo se va duce votul meu.

Poli 21 a spus: (aprilie 6th, 2024 at 21:29 )

Draga ino, a venit momentul sa te hotarasti care cacat e mai gustos si mai consistent, caci nica versus donimic este o combinatie cam diaretica.

1 Trackbacks pentru acest articol

Tandemul Fritz-Nica, mult simbolism, urmează de văzut şi consistenţa - 📰 newsflash Says:

[…] Citeste continuarea pe debanat.ro […]

* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

Cele mai citite articole


L'architect du beaute

Administratie vezi arhiva Administratie

Fidelity by Iulius Mall

Politica vezi arhiva Politica

Gerald Simonis, candidat independent la Primăria Moșnița Nouă: “Banii comunității trebuie cheltuiți pentru nevoile oamenilor”

În 2020, după alegerile locale, în Moșnița Nouă spiritul civic a crescut simțitor, comunitatea s-a trezit și a devenit mult mai activă, locuitorii de aici își cer drepturile legale, cer investiții și seriozitate din partea administrației. Astăzi, moșnițenii sunt din nou în momentul în care trebuie să își aleagă primarul și consilierii care se vor...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Gerald Simonis, candidat independent la Primăria Moșnița Nouă: “Banii comunității trebuie cheltuiți pentru nevoile oamenilor”
isho.ro

Sport vezi arhiva Sport

Voleiul bănăţean la nivel de junioare, în plin avânt

CSS Bega Timişoara şi-a calificat toate echipele de fete la turneele finale naţionale, iar la ultima competiţie de gen, Lugojul a luat medalie. Voleiul este un sport de mare succes în această parte de ţară şi la junioare, şi la senioare. Zilele trecute, Craiova a fost gazda turneului final al Campionatului Național U13 la volei...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Voleiul bănăţean la nivel de junioare, în plin avânt
Muzeul National al Banatului

Social vezi arhiva Social

dermaskin-orizontal

Economic vezi arhiva Economic

Nicolae Ciuca

Nicolae Ciucă, la Timișoara: ”Decizia este luată pentru mărirea salariului minim”

Salariul minim va crește din această vară cu 400 de lei, la pachet cu menținerea unei sume neimpozabile de 300 de lei, ca sprijin pentru mediul de afaceri, a declarat, marți, la Timișoara, Nicolae Ciucă. El a spus că a discutat cu liderul partenerului de coaliție, Marcel Ciolacu, de abia luni, după ce mărirea fusese...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Nicolae Ciucă, la Timișoara: ”Decizia este luată pentru mărirea salariului minim”

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

Elevii Liceului de Arte Plastice din Timișoara, ai Colegiul Național Bănățean și ai Liceului de Artă „Ion Vidu” din Timișoara au descoperit spațiile interdimensionale, au „intrat” în ele, le-au exploatat, apoi au creat. Publicul este invitat să vadă rezultatul, o lucrare de mari dimensiuni de artă în ceramică. Astfel, vineri, 31 mai, de la ora...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Liceenii din Timişoara au intrat în spaţii interdimensionale şi au creat opere de artă/FOTO
Lumea inocenţei şi a copilăriei va fi recreată cu ajutorul UPT în acest weekend. Campusul Universității Politehnica Timișoara se va transforma sâmbătă, 1 iunie 2024, într-o adevărată lume a copilăriei cu ocazia celei de-a treia ediții a Poli Kids Fest, un eveniment special dedicat celor mici, în incinta Stadionului Ştiinţa şi a Parcului Mecanică. Această...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Poli Kids Fest vine cu o mulţime de surprize, activităţi distractive şi chiar ridicări cu balonul
În 2020, după alegerile locale, în Moșnița Nouă spiritul civic a crescut simțitor, comunitatea s-a trezit și a devenit mult mai activă, locuitorii de aici își cer drepturile legale, cer investiții și seriozitate din partea administrației. Astăzi, moșnițenii sunt din nou în momentul în care trebuie să își aleagă primarul și consilierii care se vor...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Gerald Simonis, candidat independent la Primăria Moșnița Nouă: “Banii comunității trebuie cheltuiți pentru nevoile oamenilor”
La Dumbrăviţa consilierii locali din opoziţie nu votează pentru interesele comunităţii, ci pentru a-l bloca pe primarul Horia Bugarin. A recunoscut-o chiar un consilier, oficial încă PSD, dar plecat din partid. El a admis că s-a votat împotriva alocării unor bani în bugetul comunei pentru reciclarea unor străzi, doar pentru ca primarul Horia Bugarin să...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Jurnal de campanie (19). Un consilier PSD din Dumbrăviţa s-a autodetonat: Nu s-a votat bugetul pentru a nu câştiga Horia Bugarin un nou mandat de primar
Senatul Universității Politehnica Timişoara s-a reunit marți, 28 mai 2024, în ședință festivă în vederea decernării celei mai înalte distincții pe care o poate acorda o instituție de învățământ superior, titlul academic de Doctor Honoris Causa, profesorului dr.ing. Dan M. Frangopol, unul dintre inginerii români cu cea mai largă recunoaștere internațională. Profesorul Dan M. Frangopol,...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Recunoaştere! Profesorul Dan M. Frangopol, unul dintre inginerii români cu cea mai largă recunoaștere internațională, Doctor Honoris Causa al UPT
Localitatea campioană! Ghiroda a cucerit trofeul Festivalului – Concurs ”Lada cu Zestre” cu o prezență cu sute de artiști, recitatori în grai bănățean, expoziții, colecții etnografice și gastronomie tradițională, acumulând în total 187 de puncte. Județul Timiș și-a deschis ”lada cu zestre” într-un festival-concurs cu peste 3500 de artiști, 7 spectacole folclorice, cu un total...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Ghiroda, marea câştigătoare a unui trofeu important şi preţios: Lada cu Zestre
Performanţă, este termenul cu care se „hrăneşte” fără încetare institutul timişorean de învăţământ cu peste o sută de ani de istorie. Biblioteca Universității Politehnica Timișoara a găzduit luni, 27 mai 2024, conferința de închidere a proiectului Perform-CDI, în valoare de 5.800.000 de lei, ce a vizat creșterea performanței Universității Politehnica Timișoara prin consolidarea capacității de...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Nou proiect pe filiera cercetare-dezvoltare din care UPT are doar de câştigat
Universitatea de Vest Timișoara oferă copiilor, cu ocazia zilei de 1 Iunie, un program special de acțiuni. Instituția lansează către comunitate „Bulevardul copiilor la UVT”. Acest eveniment este conceput pentru a încuraja adoptarea unor obiceiuri sănătoase și pentru a stimula participarea activă a copiilor în activități sportive, de învățare și experimentare. Ateliere interactive și activități...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Universitatea de Vest sărbătorește 1 Iunie, printr-un proiect lansat comunității
Top