Tandemul Fritz-Nica, mult simbolism, urmează de văzut şi consistenţa

Editorial de Ino Ardelean

Editorial de Ino Ardelean

Astăzi se vor parafa în mod oficial candidaturile Alianţei Timişoara Unită (USR, Forţa Dreptei, PMP etc.) la Primăria Timişoara şi preşedinţia Consiliului Judeţean. Ceea ce părea de neconceput în urmă cu o lună, Dominic Fritz şi Alin Nica vor candida în tandem pentru a-şi conserva cele două poziţii. Într-un demers simbolic, negocierile pentru formarea acestui tandem au demarat la Societatea Timişoara. Şi, trebuie spus, e destul de teatrală apropierea celor doi care, în urmă cu aproape patru ani, au mai constituit o alianţă administrativă în Timiş şi Timişoara, rămasă însă doar pe hârtie.

Dar nu doar că n-a existat o concordie, dar cei doi au fost de-a dreptul adversari, cel mai bun exemplu fiind dat în Consiliul Local, acolo unde grupul consilierilor PNL a blocat constant iniţiative ale administraţiei Fritz, USR fiind nevoită, cu multe costuri, inclusiv de imagine, să apeleze la serviciile lui Raul Ambruş, exclus din PNL chiar de Nica. În urmă cu două săptămâni încă oamenii lui Nica umblau prin oraş cu tricouri inscripţionate „Dominic n-a făcut nimic”. Va fi foarte interesantă, din acest punct de vedere, şi reapropierea dintre Nica şi Ambruş, la fel ca cea dintre Nica şi Claudiu Chira. Dovadă că politica e o cucoană de companie nu doar pe malurile Dâmboviţei. Ştiu, în numele „interesului naţional” sau aici interesul Timişului şi Timişoarei, trebuie să treci peste altfel de dileme morale.

Timișoara e un oraș de dreapta și un oraș contestatar. Timișoara refuză organic naționalismul. Nu poți schimba ADN-ul unui oraș în campanie electorală, oricât ai lega cu funde colorate un mesaj. Amintirea imaginilor lui Iliescu si Vadim e încă prezentă și te îndepărtează de compromis. E destul de simplu”, afirma Florian Mihalcea, președintele Societății Timișoara, în preambulul negocierilor. Perfect de acord, dar unde este compromisul de care trebuie să fugim? Până mai ieri, Nica susţinea pentru primărie un AUR-ist şi conspiraţionist, pe numele său Nicolae Robu. Chiar Nica se rătăcea, la un moment dat, în grota naţionaliştilor. În cazul în care domnul primar neamț nu știe, îi spun eu: memoria lui Ion I.C. Brătianu este strâns legată de unirea Banatului cu România”, spunea Nica anul trecut, adăugând că ”presupusa atenție germană la detalii lasă de dorit în Capitala Culturală Europeană”. Adică, fiind neamţ, Fritz n-are de unde să ne ştie trăirile noastre adevărate cu “râul, ramul, nevoile şi neamul”.

Dar lupta împotriva “ciumei roşii” ne face să trecem peste aceste “amănunte”, nu-i aşa? “Ciumă roşie” împotriva căreia s-au coalizat cei doi. Narativ foarte frumos şi în mare parte corect având în vedere istoricul relaţiei dintre Timişoara şi guvernările PSD. Mai greu va fi pentru Nica să dea explicaţii în momentul în care vor fi aduse probe – după câte am înţeles – cum şi-a negociat intrarea în “ciuma roşie”. Şi s-a întâmplat recent. La fel nu trebuie uitat faptul că Alfred Simonis, şeful “ciumei roşii” în Timiş, a ajutat Primăria Timişoara, indirect pe Fritz, în situaţii complicate în relaţia cu Bucureştiul, inclusiv când şeful Guvernului era PNL-istul Nicolae Ciucă. Dincolo de lupta cu PSD, mai nou şi cu PNL, “anexă a PSD” (aşa cum a fost şi când Nica era preşedionmtele PNL Timiş), tandemul va încerca şi o canalizare a frondei la adresa centralismului din Bucureşti, Nica fiind chiar o victimă politică a acestuia. O frondă care vine oarecum chiar în spiritul Timişoarei. Culmea, de cealaltă parte, tandemul Simonis – Robu va insista pe exact acelaşi lucru, vorbind însă de izolarea păgubaşă a Timişoarei în cazul în care vom vota ALTFEL. (Dar despre acest tandem, altădată)

Nu vreau să fiu înţeles greşit, departe intenţia de-a desfiinţa tandemul Fritz – Nica în aceste rânduri. Cel puţin doctrinar, este foarte natural. Dar cred că în faţa unui nou început cei doi au obligația să spună de ce, după ce în urmă cu patru ani au mai fost investiți o dată cu încrederea timișorenilor, lucrurile nu au mers cum trebuie, De ce acum va fi altcumva? Altfel nu vorbim de proiecte reale, ci de o alianţă conjuncturală, al cărei scop e pur electoral. Şi e discutabil şi la urne ce efect va avea. Suntem încă într-o perioadă cu foarte multă emoţie în PNL Timiş, formaţiunea părăsită de Nica, o emoţie care s-ar putea estompa în perioada următoare, iar zestrea electorală a preşedintelui CJ Timiş să fie mult mai mică decât se preconizează la această oră.

 

 

Autor
Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

16 comentarii pentru acest articol

calinfile a spus: (aprilie 5th, 2024 at 08:24 )

Dupa parerea mea Nica e carte necastigatoare ( la fel si seful lui, Orban ).
Lumea nu-i proasta, l-a vazut cine ii.
Eu in locul USR as fi mers Chira sau Falcoi si gata.
Simonis, asa cum e el, mi se pare ca s-a zbatut mai mult decat Nica pentru TM.
Pronostic: Fritz mai un mandat, Simonis la CJT ( nu vad alta varianta mai buna ).
Sa mergem la VOT toata lumea!

George a spus: (aprilie 5th, 2024 at 09:50 )

Fraze ca asta:
„Timișoara e un oraș de dreapta și un oraș contestatar. Timișoara refuză organic naționalismul. Nu poți schimba ADN-ul unui oraș în campanie electorală, oricât ai lega cu funde colorate un mesaj. Amintirea imaginilor lui Iliescu si Vadim e încă prezentă și te îndepărtează de compromis. E destul de simplu.”
explică aderența redusă a Societății Timișoara la populația Timișoarei. Ieșiți pe stradă și întrebați câți dintre locuitorii orașului știu ce este Societatea Timișoara și cu ce se ocupă. Un bullshit stratosferic absolut aiurea. Numai dacă ții seama că vreo 15-20 % dintre locuitori sunt olteni. Vom vedea ce simplu este când AUR va obține vreo 20-25% în județ, iar votanți obedienți neoprotestanți vor vota „cum le dictează conștiința” în oraș (adică cu Robu).
Dacă e deștept, Simonis face alianță cu AUR în județ. Dacă erau deștepți, Barna și Drulă ar fi constituit filiale în rural și ar fi elaborat un plan pentru SALVAREA ruralului (dacă vrei să salvezi România, care-i rurală cam jumătate, ghici ciupercă-ntr-un picior ce trebuie să faci?).

Emilia a spus: (aprilie 5th, 2024 at 10:07 )

Inafara de cateva subiecte cum ar fi cel al stadionului si mai cateva, nu s-au racait atat de tare precum Robu si Fritz.Adevarul e ca Nica trebuia sa se miste mai cu stil pentru judet ca sa il bata linistit pe Simonis.

Dar cu senilii n-ai ce sa discuti. ADU face de fapt o contra miscare impotriva achizitionarii monopolului PSD, care chiar nu are ce cauta in judet si mai ales oras. Oricum PNL oficial nu mai exista.

Cu putin noroc poate le si iese

Dudu a spus: (aprilie 5th, 2024 at 10:13 )

Vorbiți și scrieți dogmatic. Nu mai încercați să prostiți lumea vorbind de principii, când voi nu suportați critica și chiar o cenzurați.
Lumea nu votează principii ci rezultate. Iar administrația Fritz este cea care a distrus secția de canotaj al CSM, continuând să îngroape și celelalte cluburi ce tin de administrația locală. Decenii de tradiție, rasă la propriu cu lama buldozerului.

Daniel a spus: (aprilie 5th, 2024 at 10:18 )

Probabil cel mai iritant lucru pentru cei apolitici din oras (adica multi) e sa se gaseasca pliantele si tricourile „Dominic n-a facut nimic”. Sunt penibili. Aceeasi puradei de partid au fost cu pancarte A5 in Marasti ascunzandu-si fetele de rusine.

Campanie platita fatis din banii cetatenilor de rand, pana si lor le e rusine. Nu cred ca mai are tragere PNL in oras, daramite o candidatura Robu-PSD, chiar daca Nicu Falcoi poate nu are asa tragere in judet comparativ cu Nica, totusi e cu 2 clase peste.

Asa impotent cum a fost Nica are totusi structura de partid omul.

vest a spus: (aprilie 5th, 2024 at 10:29 )

Gretos Nica asta, cam la fel ca Robi…

Gelu a spus: (aprilie 5th, 2024 at 11:07 )

Draga George, USR, REPER chiar si PNL-ul nu au nici macar limbaj pt. rural, ce mesaj. Ruralul va dainui in Romania inca 50 de ani cu tipologii PSD si AUR, Sosoaca &Company.

schnaps a spus: (aprilie 5th, 2024 at 11:18 )

simonis/robu versus nica/fritz = simonis/fritz pronostic

Luminița Wallner a spus: (aprilie 5th, 2024 at 11:23 )

Eu cred ca tandemul Fritz-Nica a dat dovadă de clarviziune politică în spiritul Timișoarei și nu cred ca e momentul să facem referire la neînțelegerile dintre cei doi care țin de trecut. Timișoara și Banatul au acum o șansă să demonstreze că PSD-ul va deveni istorie. Să-i sprijinim într-un moment în care alegătorul e debusolat, să nu-i mărim și mai mult confuzia.

Daniel a spus: (aprilie 5th, 2024 at 11:30 )

Dacă astea sunt combinațiile care se fac înainte de alegeri, să le vedeți pe cele după. Oricum sunt niște situații comice, caragialești de-a dreptul. Este ridicol să spunem că cineva este de dreapta în toată această amestecătură pentru că nu au un parcurs care să demonstreze acest lucru, emblematic fiind primarul Fritz care își schimbă doctrina la fel ca primarii traseiști. Un lucru însă este cert și anume că USR prin candidatul lor deținător de pensie specială nu are nicio șansă la județ și atunci au profitat de o anumită conjunctură. La fel și în cazul Simonis care nu se știe sigur dacă va mai fi în postura de a ajuta cu ceva. Un lucru este însă cert că fără un PSD-ist la județ, Grindeanu nu poate spera la postul lui Ciolacu în caz că acesta va deveni disponibil după alegeri. Situația fiind ambiguă, candidații nu mai știu de unde să mai strângă voturi iar unii se uită și înspre bazinul electoral al AUR deși nu au absolut nicio treabă cu această doctrină.

Daniel de la Ziua de Vest a spus: (aprilie 5th, 2024 at 11:41 )

Sper sa se trezeasca naibii odata Nica si sa inteleaga ca poate face ceva la judet pana nu vine camatarul-sef al bucurestiului (si)Freddy Simonis.

Oricum intreaga campanie robu PSD e facut pe sub mana si pe subterane. Aproape sigur au depus liste false cu ghiotura la BEC. Anexatii de pnl nu mai exista.

Corturi abia au incep sa puna, nu i-ai vazut la semnaturi, si doar platesc bani grei pentru Lia Lucia Epure si opinia lui lae. Nu stiu ce sa zic de AUR…

Ioana a spus: (aprilie 5th, 2024 at 11:56 )

@Dudu Singura sectie distrusa e PNL Timis. Nu mai exista. Sectia de canotaj va reveni in schimb 🙂

@calinfile a spus: (aprilie 5th, 2024 at 16:30 )

Perfect de acord! Si sunt foarte multi de acord cu ce spui.

Jack a spus: (aprilie 5th, 2024 at 17:14 )

Decat incapabilul de Fritz si bulangii lui, mai bine senilul de Robu. In rest Aur voi vota

Moise a spus: (aprilie 5th, 2024 at 19:24 )

„Va fi foarte interesantă, din acest punct de vedere, şi reapropierea dintre Nica şi Ambruş”.

Ambrus se pare ca s-a retras din alianta, +1 pt el.

Astia care nu votam nici Nica nici Freddy asteptam lista cu restul candidati. Cat timp nu sunt nebuni, nu au dosar penal sau afaceri cu statul (mai greu, stiu) acolo se va duce votul meu.

Poli 21 a spus: (aprilie 6th, 2024 at 21:29 )

Draga ino, a venit momentul sa te hotarasti care cacat e mai gustos si mai consistent, caci nica versus donimic este o combinatie cam diaretica.

1 Trackbacks pentru acest articol

Tandemul Fritz-Nica, mult simbolism, urmează de văzut şi consistenţa - 📰 newsflash Says:

[…] Citeste continuarea pe debanat.ro […]

* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

Cele mai citite articole


L'architect du beaute

Administratie vezi arhiva Administratie

Fidelity by Iulius Mall

Politica vezi arhiva Politica

isho.ro

Sport vezi arhiva Sport

Campioana națională de fotbal fete a Școlii 24 confirmă și anul acesta prin calificarea la etapa finală a Cupei Tymbark Junior U12

Recent a avut loc etapa zonală de Fotbal fete – U 12 ani – ”Cupa Tymbark Junior”, competiţie desfăşurată în cadrul Olimpiadei Naţionale a Sportului Şcolar. Reprezentantele județelor Arad, Alba, Caraș-Severin, Hunedoara, Mehedinţi și Timiș au oferit un adevărat spectacol fotbalistic, cu momente memorabile desfășurate pe terenurile de joc ale bazei sportive Euro Center Sport...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Campioana națională de fotbal fete a Școlii 24 confirmă și anul acesta prin calificarea la etapa finală a Cupei Tymbark Junior U12
Muzeul National al Banatului

Social vezi arhiva Social

UPT continuă să inoveze şi în domeniul cultural: vouchere speciale pentru studenţi

UPT nu înseamnă doar învăţământ de calitate, dimensiunea institului cu o istorie de peste 100 de ani fiind dată şi de programele inovative şi în alte domenii, cum ar fi de exemplu cultura. Dacă în 2023 Universitatea Politehnica Timișoara și-a deschis spațiile și a organizat cele mai multe evenimente în cadrul Capitalei Culturale Europene, dimensiunea...
Citeşte tot articolul Citeste articolul UPT continuă să inoveze şi în domeniul cultural: vouchere speciale pentru studenţi
dermaskin-orizontal
gauss-topografie-timisoara_728x90px

Economic vezi arhiva Economic

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

Dominic Fritz, primarul Timișoarei, a primit o carte de rezident din partea autorităților române și anunță că nu are niciun buletin de Germania sau vreun domiciliu secret acolo. În plus, după Paști își va depune dosarul pentru obținerea cetățeniei, a anunțat, luni, Fritz. Tocmai ce mi-a venit cartea de rezidență, spune cu mândrie primarul, chiar...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Dominic Fritz are carte nouă de rezidență în Timișoara
Fostul primar Nicolae Robu minte cu o debordantă naturaleţe chiar şi atunci când minciuna este mai mult decât evidentă. De unde rezultă că la el minciuna este patologică. S-a întâmplat în urmă cu o zi, într-un – să-i spun aşa – război al stickerelor. În urmă cu o zi, primarul Dominic Fritz a prezentat pe...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Jurnal de campanie (8). Patologia minciunii. Robu minte de îngheaţă apele chiar şi atunci când minciuna e de prisos
Recent a avut loc etapa zonală de Fotbal fete – U 12 ani – ”Cupa Tymbark Junior”, competiţie desfăşurată în cadrul Olimpiadei Naţionale a Sportului Şcolar. Reprezentantele județelor Arad, Alba, Caraș-Severin, Hunedoara, Mehedinţi și Timiș au oferit un adevărat spectacol fotbalistic, cu momente memorabile desfășurate pe terenurile de joc ale bazei sportive Euro Center Sport...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Campioana națională de fotbal fete a Școlii 24 confirmă și anul acesta prin calificarea la etapa finală a Cupei Tymbark Junior U12
Alin Nica, președintele CJT, acuză Prefectura Timiș că tergiversează procesul în care a contestat modul de alocare a banilor din fondurile de echilibrare, respectiv banii pentru drumuri de la Consiliul Județean.  În acest fel se dorește întârzierea alocării banilor, prilejul fiind folosit de PSD ca și formă de luptă politică.  “Săptămâna trecută am avut termen...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Președintele CJT acuză “Prefectura PSD” că tergiversează procesul fondurilor bugetare de echilibrare, în scop politic
UPT nu înseamnă doar învăţământ de calitate, dimensiunea institului cu o istorie de peste 100 de ani fiind dată şi de programele inovative şi în alte domenii, cum ar fi de exemplu cultura. Dacă în 2023 Universitatea Politehnica Timișoara și-a deschis spațiile și a organizat cele mai multe evenimente în cadrul Capitalei Culturale Europene, dimensiunea...
Citeşte tot articolul Citeste articolul UPT continuă să inoveze şi în domeniul cultural: vouchere speciale pentru studenţi
Un domeniu în care am rămas din nou în urmă față de alte județe este cel al festivalurilor de muzică. Aici nu mai este vina ‘Bucureștiului care nu ne-a dat bani’, ci o problemă locală, de colaborare și organizare. Este frustrant ca timișorenii să fie nevoiți să meargă la Cluj pentru Untold și Electric Castle...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Timișoara merită un festival muzical de top
Primarul suspendat al comunei Checea, Daniel Florea, nu va mai putea candida pentru un nou mandat, potrivit unei decizii definitive din justiţie. Este al treilea primar, după Recaş şi Şandra, care are interzis la candidatură. După edilii PSD din Recaş şi Şandra (ultimul suspendat din funcţie) nici Daniel Florea, primarul suspendat al comunei Checea, nu...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Încă un primar din Timiş are interzis la candidatură. PNL-istul Daniel Florea nu va putea candida pentru Primăria Checea
Mădălina Stanca, o sportivă de 20 de ani din Timișoara a participat în weekend la Campionatul Balcanic de Culturism și Fitness, unde a obținut de două ori locul I la categoria Bikini fitness (locul I Junioare, respectiv locul I Senioare – conform regulamentului, vârsta îi permite participarea la ambele categorii). Încununarea acestui succes a fost...
Citeşte tot articolul Citeste articolul O timișoreancă a devenit dublă Campioană Balcanică la Culturism, și Campioană Absolută, la categoria ei de vârstă
Primarul comunei Șag, Flavius Alin Roșu, şi-a depus, duminică, candidatura pentru un nou mandat de primar. El va susţinut de nu mai puţin de patru partide care au constituit Alianţa pentru Şag. Chiar de Duminica Floriilor, Flavius Roşu şi-a depus candidatura pentru cel de-al treilea mandat de primar al comunei Şag. Sub deviza “Numai împreună...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Susţinut de patru partide, Flavius Roşu şi-a depus candidatura pentru un nou mandat de primar al comunei Şag
Top