Protecția Consumatorilor face o serie de recomandări pentru zilele de 1 Mai și de Paști

Miei de Paște

Miei de Paște

Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) anuță că desfășoară acțiuni de control, în toată țara, pentru a verifica modul de comercializare a produselor specifice sărbătorilor pascale, dar și a celor specifice de 1 mai. Comisariatul Județean pentru Protecția Consumatorilor Timiș face o serie de recomandări pentru consumatori. 

Sunt vizate de control, în mod special, produsele alimentare de post, pește și preparate din pește, carne, în special carne de miel, preparate din carne, în mod deosebit micii, cozonac, produse de patiserie, ciocolată, produse din ciocolată, produse pe bază de cacao și grăsimi vegetale (tablete, figurine), vopsea de ouă, bere, vin și băuturi alcoolice.

Dat fiind dorința consumatorilor de a avea pe masă produsele preferate, conform tradiției, ANPC le face acestora câteva recomandări, pe care să le aibă în vedere atunci când își fac cumpărăturile. 

La cumpărarea produselor din carne tocată, acordați atenție deosebită aspectului produsului! Urmăriți modul de etichetare. Nu cumpărați produse preambalate neetichetate, iar pentru cele comercializate vrac este obligatorie înscrierea, la locul de comercializare a datei durabilității minimale/ datei limită de consum și a ingredientelor alergene. Refuzați produsele din carne tocată pentru care există îndoieli privind calitatea și modul de informare prin etichetare! Refuzați produsele din carne care nu au înscrisă, pe etichetă, data durabilității minimale/ data limită de consum sau dacă aceasta este modificată sau depășită! Nu cumpărați produse din carne tocată din locuri neautorizate, întrucât comerciantul respectiv nu are posibilitatea să asigure condițiile optime de transport, depozitare și comercializare și nu poate elibera bon de casă cu care să fie justificată tranzacția comercială și riscați să achiziționați un produs neconform sau chiar nesigur, care vă poate afecta sănătatea! La cumpărarea berii, verificați starea ambalajelor (integritate, etanșeitate), limpiditatea lichidului și data durabilității minimale.”, spun cei de la CJPC.

În cazul în care petreceți ziua de 1 Mai în zone de agreement, e bine să fiți atenţi la câteva aspecte. Trebuie urmărit, în cazul produselor alimentare, modul de expunere și comercializare a acestora, pentru a observa unele indicii care pot să conducă la identificarea riscurilor pentru sănătate și anume: existența și funcționarea vitrinelor frigorifice în care sunt expuse alimentele; integritatea ambalajelor, care trebuie să asigure protecție pe timpul transportului, depozitării și comercializării; tichetarea acestora, cu date referitoare la tipul produsului, originea acestuia, termenul de valabilitate etc. De asemenea, înainte de achiziționarea alimentelor, din locuri specializate în acest sens, asigurați-vă că vânzătorul este echipat corespunzător, poartă halat de protecție și bonetă, iar manipularea alimentelor neambalate este realizată cu mâinile acoperite de mănuși curate sau de unică folosință. Acordați atenție prețului afișat și verificați concordanța dintre prețurile afișate la raft și cele marcate pe bonurile de casă. Solicitați și păstrați bonul de casă pentru a putea proba în cazul în care, în mod justificat, dorăți să reclamați calitatea/siguranța unui produs.

Achiziționarea cărnii, inclusiv a cărnii de miel, și a produselor din carne se va face numai din locuri special amenajate, dotate și autorizate (măcelarii, magazine alimentare, locuri special amenajate în piețe) și aceasta trebuie să aibă ștampila de control sanitar-veterinar. Numai în astfel de condiții există garanția unui produs sigur, ce nu vă va afecta sănătatea. Evitați cumpărarea de carne de la persoane și din locuri neautorizate, din „portbagajele mașinilor”, chiar dacă prețul oferit este comparativ mai mic. Comerciantul respectiv nu are posibilitatea să asigure condițiile optime de transport, depozitare și comercializare și nu vă poate elibera bon de casă cu care să justificați tranzacția comercială și riscați să achiziționați un produs neconform sau chiar nesigur care poate să vă afecteze sănătatea. Verificați, prin apreciere directă, proprietățile organoleptice ale produselor, a semnelor organoleptice de alterare, modificări ale aspectului (aspect de mâzguit, cu prezența mucilagiilor), culorii (culoare modificată), consistenței, prezența corpurilor străine. Carnea trebuie să prezinte, la suprafață, o peliculă uscată, de culoare roz  până la roșie, să fie fermă și elastică, atât la suprafață cât și în secțiune, iar mirosul trebuie să fie caracteristic de produs proaspăt. Atenție și la preț! Verificați concordanța dintre prețurile afișate la raft și cele marcate pe bonurile de casă. Carnea achiziționată sub forma refrigerată se va transporta, în condiții igienice, cât mai repede la domiciliu și se va depozita la frigider. Produsele preambalate, care prezintă ambalajele deteriorate și pentru care există suspiciunea deteriorării conținutului, nu trebuie achiziționate.

Achiziționarea ouălor se va face numai din locuri special amenajate, autorizate. Evitați cumpărarea de ouă de pe marginea drumului, chiar dacă prețul oferit este comparativ mai mic. Evitați cumpărarea ouălor care nu sunt păstrate la temperatura indicată de producător sau care sunt expuse spre vânzare la temperatura mediului ambiant. Ouăle de consum trebuie să prezinte coaja intactă, normală, fără fisuri, fără corpuri și mirosuri străine. La spargerea oului, albușul trebuie să fie de consistență densă, transparent, iar gălbenușul semiglobulos, ușor aplatizat și bine delimitat de albuș. În cazul ouălor vândute în vrac, trebuie comunicate vizibil, cu ușurință și perfect lizibil, informațiile privind: categoria de calitate (A); categoria de greutate (clasamentul ouălor din categoria A în funcție de greutate) XL – foarte mare: greutate mai mare sau egală cu 73 g; L – mare: greutate mai mare sau egală cu 63 g și mai mică de 73 g; M – mediu: greutate mai mare sau egală cu 53 g și mai mică de 63 g; S – mic: greutate mai mică de 53 g; o indicație a metodei de creștere a găinilor; o explicație a semnificației codului producătorului; data de valabilitate minimă.

Achiziționarea vopselei se va face numai din locuri autorizate și se va citi cu atenție eticheta produsului, care trebuie să conțină: numele și adresa producătorului, lista ingredientelor, instrucțiuni de utilizare, data durabilității minimale. La vopsirea ouălor nu utilizați vopsea pentru alte destinații, precum cea tipografică sau pentru textile. Utilizarea altor tipuri de vopsele, poate prezenta un real pericol pentru sănătate.

La comercializarea produselor de patiserie (cozonaci, checuri etc.), în primul rând, achiziționarea produselor se va face numai din locuri autorizate, unde spațiile de comercializare trebuie să fie în permanență curate și bine întreținute. Personalul care comercializează produse de patiserie trebuie să poarte echipament de protecție sanitară, respectiv halat de protecție și bonetă, iar manipularea produselor să se facă cu mâinile acoperite de mănuși curate sau de unică folosință. Produsele de patiserie neambalate se vor vinde din recipiente curate, la adăpost de praf și de insecte, fiind servite numai cu ustensile speciale. Este interzis a se permite consumatorilor să aleagă produsele cu mâna. Produsele de patiserie trebuie să aibă menționate pe etichetă, obligatoriu, lista ingredientelor alergene, precum și prezența anumitor premixuri, în compoziție, sau a unor ingrediente care le înlocuiesc pe cele clasice. Pentru produsele de patiserie preambalate, data durabilității minimale este stabilită de producător și se va inscripționa pe etichetă/ambalaj. La comercializarea ciocolatei, produselor din ciocolată, produse pe baza de cacao și grăsimi vegetale (tablete, figurine). Etichetele acestor produse trebuie să conțină următoarele informații: denumirea produsului, numele și adresa producătorului sau ale ambalatorului sau ale distribuitorului. În cazul produselor din import, se vor înscrie numele și adresa importatorului sau ale distribuitorului înregistrat în România, data durabilității minimale, cantitatea netă și condițiile de depozitare. Toate produsele din import trebuie să fie însoțite de etichete cu elementele de identificare și informare în limba română. Pentru ciocolată și produse din ciocolată se menționează în mod obligatoriu conținutul de cacao substanță uscată, exprimat în procente, astfel: “ cacao…% minim”. 

În cazul ciocolatei umplute se menționează produsul de umplutură. Se exceptează de la indicarea cantității nete produsele din ciocolata preambalate, cu o greutate mai mică de 50 grame. Aceasta excepție nu se aplică produselor cu o greutate netă mai mică de 50 grame fiecare, atunci când sunt prezentate într-un ambalaj conținând două sau mai multe astfel de produse, în cazul în care conținutul net total, inclusiv ambalajul, este egal sau mai mare de 50 grame. În cazul produselor din ciocolată turnate și goale în interior, această indicație poate fi înlocuită cu conținutul net minim. Se va face o mențiune privind adaosul de cafea sau băuturi spirtoase, atunci când acesta depășește 1% din masa produsului.

Ciocolata proaspătă trebuie să prezinte o suprafață lucioasă, nestratificată și fără pete, să fie onctuoasă, casantă la rupere fără senzație de rugozitate la masticare, culoare și gust specific, iar drajeurile trebuie să aibă suprafața netedă, lucioasă, uscată și nelipicioasă.

Achiziționarea produselor se va face numai din locuri autorizate. Trebuie evitată cumpărarea de la vânzători ambulanți, chiar dacă prețul oferit este comparativ mai mic. Înainte de cumpărare, consumatorul trebuie să verifice starea ambalajelor (integritate, etanșeitate) și încadrarea produselor în data durabilității minimale, după caz, în data limită de consum stabilită de producător.

La comercializarea vinurilor și a băuturilor alcoolice, conținutul etichetei trebuie să cuprindă: denumirea sub care se vinde produsul, denumirea și adresa producătorului sau a importatorului sau a îmbuteliatorului, volumul net, concentrația alcoolică, o informație privind lotul, data durabilității minimale pentru băuturile alcoolice cu concentrația alcoolică mai mică de 10% vol..

Pentru vinuri, eticheta trebuie să mai conțină următoarele informații: categoria de calitate, indicația geografică sau denumirea de origine controlată pentru vinurile de calitate superioară, tipul vinului, în funcție de conținutul de zaharuri. 

Consumatorul trebuie să verifice aspectul lichidului, respectiv culoarea care trebuie să fie corespunzătoare sortimentului, limpede, fără depuneri sau impurități în suspensie. La întoarcerea buteliei cu dopul în jos, conținutul nu trebuie să se tulbure sau să prezinte impurități sau scurgeri. Marcarea băuturilor alcoolice distilate se face cu respectarea reglementarilor în vigoare emise de Ministerul Finanțelor.

Etichete ,
Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

Cele mai citite articole


L'architect du beaute

Administratie vezi arhiva Administratie

Proiectul bugetului Timișoarei poate merge înainte. Dezbatere publică (aproape) degeaba pe această temă

Primăria Timișoara a bifat, joi, și etapa cerută de lege, a dezbaterii publice aferente bugetului local. Întâlnirea desfășurată aproape în unanimitate a avut doar intervenții relativ tangente cu bugetul, intervenienții nu au mai fost, așa cum era până acum, cetățeni care cereau bani pentru cârpit drumuri și trotuare, băncuțe în parcuri sau becuri pentru iluminat...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Proiectul bugetului Timișoarei poate merge înainte. Dezbatere publică (aproape) degeaba pe această temă
Fluturi și albine vii - expoziție

Politica vezi arhiva Politica

dermaskin-orizontal

Sport vezi arhiva Sport

În căutarea primei Supercupe, dar și a revenșei în fața unui adversar de tradiție

Prima ediție a Supercupei de rugby se va disputa la finalul acestei săptămâni. Campioana SCM Timișoara și deținătoarea Cupei României, Dinamo București, își vor disputa trofeul sâmbătă, de la ora 12.00, pe stadionul Arcul de Triumf din București. Jocul are loc în deschiderea noului sezon, concomitent cu etapa de start din primele două ligi. Timișoara...
Citeşte tot articolul Citeste articolul În căutarea primei Supercupe, dar și a revenșei în fața unui adversar de tradiție
isho.ro

Social vezi arhiva Social

Muzeul National al Banatului
Iulius Town

Economic vezi arhiva Economic

Baza de agrement a AEM a fost achiziționată de o societate privată din Timișoara

Intenția Consiliului Județean Timiș de a achiziționa baza de agrement a AEM nu s-a materializat, aceasta fiind câștigată de către un grup de firme din Timișoara. Aceasta a  oferit un preț mai bun la licitația organizată de o societate de lichidatori și a anunțat deja că va amenaja acolo o bază de sport și agrement...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Baza de agrement a AEM a fost achiziționată de o societate privată din Timișoara

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

Comunitatea academică a Universității de Vest din Timișoara a organizat joi în Aula Magna UVT, dezbaterea „Dialoguri deschise despre violența în școală”, un subiect care se află pe agenda celor mai acute teme din realitatea școlilor – violența îndreptată asupra minorilor în spațiul școlar. La dezbatere au participat reprezentanți ai conducerii UVT, invitați din cadrul...
Citeşte tot articolul Citeste articolul La Universitatea de Vest s-a discutat despre violența în școală
Primăria Timișoara a bifat, joi, și etapa cerută de lege, a dezbaterii publice aferente bugetului local. Întâlnirea desfășurată aproape în unanimitate a avut doar intervenții relativ tangente cu bugetul, intervenienții nu au mai fost, așa cum era până acum, cetățeni care cereau bani pentru cârpit drumuri și trotuare, băncuțe în parcuri sau becuri pentru iluminat...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Proiectul bugetului Timișoarei poate merge înainte. Dezbatere publică (aproape) degeaba pe această temă
Prima ediție a Supercupei de rugby se va disputa la finalul acestei săptămâni. Campioana SCM Timișoara și deținătoarea Cupei României, Dinamo București, își vor disputa trofeul sâmbătă, de la ora 12.00, pe stadionul Arcul de Triumf din București. Jocul are loc în deschiderea noului sezon, concomitent cu etapa de start din primele două ligi. Timișoara...
Citeşte tot articolul Citeste articolul În căutarea primei Supercupe, dar și a revenșei în fața unui adversar de tradiție
Pe lista “suveraniştilor” celor care au primit bani de la Bogdan Peşchir pentru a-i face campanie electorală lui Călin Georgecsu se află cel puţin trei timişioreni. Împreună ei au primit de la Bogdan Peşchir, cel aflat în arest pentru 30 de zile, peste 32 de mii de dolari. Vă amintiţi de individul din Dumbrăviţa, care...
Citeşte tot articolul Citeste articolul “Suveraniştii” timişoreni Hajjar, Kovacs şi Borcan au primit de la Bogdan Peşchir peste 32 de mii de dolari
Primăria Timișoara își propune să aducă sub aripa sa întreaga bază sportivă Electrica, iar primarul Fritz va propune acest lucru consilierilor locali. Acolo situația este un pic încurcată, terenul este al municipalității, dar clădirile aparțin STPT.  Bază respectivă a fost parte dintr-un proces pentru recuperarea ei de către STPT și oraș. Probabil e doar o...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Primăria Timișoara dorește să achiziționeze patrimoniul bazei sportivă Electrica din Timișoara, de la propria societate de transport
Echipele clubului SCM Timișoara de handbal și baschet vor evolua pe teren propriu, la final de săptămână. Jocurile vor avea loc vineri și sâmbătă, la sala Constantin Jude. Handbaliștii de la SCM Politehnica Timișoara vor întâlni CSM Vaslui, vineri, de la ora 17.30. Grație succesului din etapa trecută, de la Făgăraș, alb-violeții au ieșit din...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Meciuri accesibile pentru echipele de handbal și baschet care au în continuare nevoie de puncte
Universitatea de Științele Vieții “Regele Mihai I” din Timișoara a inaugurat LearnX Lab, un laborator de inteligență artificială (AI) și realitate extinsă (XR). LearnX Lab a fost inițiat de Fundația Excelsior Alumni, care a avut un rol esențial în conceperea și dezvoltarea acestui laborator. Într-o lume în care tehnologiile emergente transformă rapid domeniile de activitate,...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Universitatea de Științele Vieții a inaugurat un laborator de inteligență artificială/FOTO
La propunerea primarului Horia Bugarin, Consiliul Local Dumbrăviţa va vota documentaţia privind transformarea clădirii incubatorului de afaceri într-o școală modernă. În paralel se lucrează însă şi la noua școală din zona Cora, finanțată din fonduri europene.    Consilierii locali din Dumbrăviţa vor dezbate şi vota în şedinţa de astăzi un proiect privind transformarea inmcobatorului de...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Fostul incubator de afaceri din Dumbrăviţa se va transforma într-o şcoală modernă
Top
deBanat.ro - spune realitatea!
Prezentare generală a confidențialității

Acest site folosește cookie-uri pentru a-ți putea oferi cea mai bună experiență în utilizare. Informațiile cookie sunt stocate în navigatorul tău și au rolul de a te recunoaște când te întorci pe site-ul nostru și de a ajuta echipa noastră să înțeleagă care sunt secțiunile site-ului pe care le găsești mai interesante și mai utile.