Remember Duminica Orbului 1990. Arc peste timp, de la celebrul „Moarte intelectualilor!” al lui Ion Iliescu, la „nulităţile” şi „lichelele” lui Nicolae Robu

Editorial de Ino Ardelean

Editorial de Ino Ardelean

În urmă cu o zi s-au împlinit exact 34 de ani de la primele alegeri aşa-zise libere din România. Într-o sufocantă atmosferă de manipulare şi ură, întreţinute de cei care preluaseră în mod brutal puterea în decembrie 1989, alegerile au fost câştigate detaşat de Ion Iliescu şi FSN. Şi asta după ce Iliescu și FSN au mințit cu o mare nesimţire că nu vor participa la alegeri. Triumful Securităţii şi al eşalonului doi din PCR a fost deplin. Iliescu a fost ales președinte cu 85% din voturi, iar FSN a obţinut 67%, la o prezență la urne imensă, de 86%.

Vă mai amintiţi marile sloganuri de la acea vreme? “Nu ne vindem ţara!”; „Noi muncim, noi nu gândim“, „IMGB face ordine“, “Moarte intelectualilor!” sau „Intelectualii afară din țară“.  Abia ieşiţi din comunism, tot ce venea dinspre Vest era prezentat ca un imens pericol adus de “orci ale răului”.  Această propagandă era întreţinută de singura televizune, TVR, dar şi alte multe ziare. Ura se revărsa în special pe intelectuali, “trădătorii de ţară”, cei care arătau că există şi alte căi de urmat, nu doar cea alături de o Uniune Sovietică, aflată în descompunere. Contracandidaţii lui Iliescu, Ioan Raţiu şi Radu Câmpeanu, aveau marele neajuns, condamnabil la acea vreme, de-a nu fi mâncat salam cu soia. De parcă Iliescu şi clica sa ar fi mâncat de la alimentarele speciale puse la dispoziţia nomenclaturii dinainte de 1989.

În fapt, atunci alegerile însemnau şi confruntarea între  cei care doreau o desprindre bruscă de trecut și adoptarea rapidă a modelului democrațiilor liberale şi cei care doreau continuitate şi “linişte”. Da, “liniştea” era unul din sloganurile lui Iliescu şi FSN. Aceeaşi putere instaurată atunci a păstrat de la Nicolae Ceauşescu, eventual chiar le-a dat o nouă dinamică, unor concepte precum naţionalismul, şovinismul şi chiar atât de mult vehiculatul azi “suveranism”. Ce însemna, la urma urmei, “Nu ne vindem ţara!”?. Sigur, a fost dată ulterior securiştilor, care au îngropat-o în afaceri imobiliare, crah-uri gen Bancorex etc. Cert este faptul că, prin alegerea lui Iliescu, România, la fel ca Bulgaria, a pierdut startul, în faţa altor ţări foste comuniste. A fost răul originar, România rămânând de atunci mult în urma altor ţări. Mai ales după ce a venit Mineriada din iunie, o altă formă de violenţă la adresa intelectualilor. Cel mai cunoscut rezultat, milioane şi milioane de români au fugit din ţară unde au văzut cu ochii.

Vă pare cunoscută atmosfera de atunci? Mai ales pentru cei care nu au trăit-o. Şi mă refer doar la Timişoara. Exact, Timişoara, leagănul luptei împotriva comunismului, al toleranţei, multiculturalismului, incluziunii. Din nou, auzim îndemnuri la ură împotriva intelectualilor şi a tot ce e străin.  Din nou, valorile europene sunt hulite şi înlocuite cu dacopatii de grotă. În acest discurs al urii, faţă de 1990, a mai apărut şi homofobia. Pe imensul muşuroi al urii şi intoleranţei, amintind de cel din 1990, s-a urcat taman fostul primar al Timişoarei, Nicolae Robu. Cel pentru care renumiţi intelectuali ai Timişoarei sunt “nulităţi” şi “lichele ahtiate după bani”, stârnind un scandal de amploare naţională.  

Şi pentru ca tacâmul să fie complet, între cei doi există mai multe legături. Atfel, în 2012, Robu a câştigat primul mandat de primar, fiind susţinut de partidul fondat de Iliecu, PSD. Aflat acum în lupta pentru al treilea mandat, el este suţinut de acelaşi PSD. Iliescu şi Robu sunt, de asemenea, colegi ai unei respingătoare aşa-zise academii pline de PSD-işti şi frustraţi care n-aveau loc nici ca portari în Academia Română. Altfel, Academia Oamenilor de Știință din România, al cărei preşedinte de onoare este chiar Iliescu, a fost extrem de bugetată de guvernele PSD, de unde şi denumirea de Academia PSD. În fine acelaşi Robu, ca prorector, a fost extrem de entuziasmat în momentul ruşinos în care i-a fost oferit lui Iliescu titlul de Doctor Honoris Causa.

Apropo, alegerile din 9 iunie vor avea loc tot în Duminica Orbului, a 6-a duminică după Paşti…

 

 

 

Autor
Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

18 comentarii pentru acest articol

tm a spus: (mai 21st, 2024 at 08:44 )

Articol corect pana la un punct.
In 1996 Coventia Democrata (PNL/PNTCD) , Emil Constantinescu si cei 20.000 de specialisti , castiga detasat alegerile parlamentare si prezidentiale .
Dupa 4 ani de guvernare dezastroasa , incompetenta lor , ne procopseste din nou cu Ion Iliescu si acualul PSD .
Asa ca eventuala revenite in fotoliul de primar a lui Lae , nu se va datora tampeniilor pe care le debiteaza , ci incompetentei de care a dat dovada Fritz si administratia condusa de el timp de 4 ani .

Timisorenii vor hotari la vot daca Fritz si-a indeplinit promisiunile electorale .
Cert este ca timisorenii i-au dat o sansa in 2000 .

danijel-marcovich@... a spus: (mai 21st, 2024 at 08:49 )

Circumstanțele seamănă și nu seamănă. Atunci toți eram pe un val de speranță (răul cel mai rău din cutia Pandorei – acum vedem de ce!), acum suntem sclavii confortului și ne e frică să nu-l pierdem. În materie de magnitudine a trădării, nu văd de ce Iliescu e mai sus decât Iohannis. Nici cu ce sunt mai deștepți (deșteptați) votanții AUR decât CAP-iștii analfabeți care-l adulau pe Iliescu. Ce-are Dîncu sau Palada în plus față de Brucan? Și cu ce-i mai bun Rareș Bogdan decât Păunescu ori Vadim? (e mai prost că nu știe literatură nici câtă știau barzii roșii). Singura deosebire e că țăranul fără pământ se milogește pentru 5 lei la pensie de la exact ăia care i-au vândut țara și i-au zis că n-o vor vinde.
Chiar și asocierea alegerilor (și rezultatelor lor) cu sărbătoarea religioasă este exact pe dos: orbul și-a recăpătat vederea prin credința lui asistată de Isus, fiul lui David, în timp ce românii au orbit și intrat în întuneric fără ca măcar să invoce pronia divină, lăsându-se în voia puterii minciunilor celor care au dărâmat biserici și schingiuit conaționali.
Cu ce diferă Robu de prim-secretarii de partid de dinainte de 1989? Același limbaj, aceleași promisiuni (va duce nivelul de trai „extrem de sus”), aceeași izolare și închidere față de tot ce-i universal și european, aceleași șopârle ale național-ceaușismului… O diferență, poate: ăia semănau cu comuniștii din URSS, în timp ce Robu își vopsește părul după modelul șefilor comuniști chinezi.

@tm - mai răsfirați, băieți, mai răsfirați a spus: (mai 21st, 2024 at 08:56 )

ciorbă securistoidă reîncălzită!
Din 2020, până azi:
– a fost pandemia
– e război lângă noi (și la noi, dar sub altă formă)
– inflația a redus sub 50% economiile românilor
– nivelul de trai s-a prăbușit
– prețurile energiei au crescut și urmează să mai crească.
Românii NU VOTEAZĂ DUPĂ GRADUL DE ÎMPLINIRE A PROMISIUNILOR !!! Oamenii sunt ființe impulsive. Și-n niciun caz, cei mai raționali votanți nu se află în tabăra pro-comuniștilor (PSNDLAUR).
Votul mai este și pentru viitor! Dac-ar fi după promisiuni îndeplinite, toți membrii PSDNL ar trebui linșați de cum pun piciorul în stradă.

Nelu a spus: (mai 21st, 2024 at 09:05 )

In esenta suntem aceiasi prosti, dar acum ne credem destepti ca avem smartphone-uri. Altfel n-ai cum sa scuzi 34 de ani de reales FSN cu fiecare ocazie pe care am avut-o. Ba mai mult, au ajuns si intelectualii sa voteze FSN sub impresia c-ar vota niste „liberali” care candideaza la PNL. De parca au vazut ei vreodata ceva masuri de drepta de la PNL, ca sigur cresterea taxelor companiilor n-are cum sa fie, e taman invers! Dar sutem destepti, avem smartphone-uri, toate astea in timp ce puscariabili ca Grndeanu sunt ministri din nou si fura linistiti in continuare. Nu mai tot sperati, astia suntem, mai bine nu se poate. Hai, la vot, sa ne reafirmam sustinerea pentru FSN, acum ii zice alianta PSD-PNL!

@@tm - mai răsfirați, băieți, mai răsfirați a spus: (mai 21st, 2024 at 09:20 )

Ha , ha , ha !
Pt administrarea dezastroasa a lui Fritz , sunt de vina securistii , comunistii , pandemia si razboiul .
Genial .

Zdreanța a spus: (mai 21st, 2024 at 09:30 )

Această unire doctrinară între psd -pnl a fost hotărâtă de către păpușarii capitalismului de specula.După alegeri românii au șansa în sfârșit să vadă adevăratele avantaje ale noului bloc comunist de tip nou UE bazat pe conducerea gloatelor prin metoda veșnicei crize.Fie ei de dreapta sau stângă,politicienii sunt pregătiți de măreața lume nouă.Toți sunt gata să pupe pampersul unchiul Sam și al pupilei lui (Ursula).O realitate dură construită de profitori(minoritari)împotriva exploataților(majoritari).Asemănător a fost și în ’89 doar că atunci eram la zero datorii și cu alte speranțe legate de viitor.

@@tm a spus: (mai 21st, 2024 at 09:52 )

în afară de hăhăială, ce mai știți?
N-a spus nimeni că de vină pentru nerealizările lui Fritz sunt pandemia, războiul etc. Acela este contextul. Dar asta-i șmechereala: să șopârliți, să șmenuiți, să șmecheriți.
Nici nu cred că Fritz e vreo nestemată, dar nu vrem să alunecăm iar în ce-a fost. Ideea de a-l contracandida pe Fritz cu Robu este catastrofală. Dacă atâta poate Timișoara, înseamnă că suntem jos și nici nu ne-am oprit din cădere.

dan a spus: (mai 21st, 2024 at 10:08 )

Dragi timisoreni, eu nu stou ce criticati atata PSD-ul de 2024 care e clar schimbat in bien fata de cel iliescian din ’90. Eclar ca fritz & co au pierdut mult din aura de cavaleri pe care s-au urcat in 2020. Si daca pana acum fritz era mai eligibil ca robu, de cand s-a aliat cu nica fritz si usr s-au compromis in mare parte. Uitati-va ce rezultate au avut astia 2 de patru ani pt dezvoltarea judetului si orasului si vedeti de ce de data asta Simonis/PSD si programul sau e ce trebuie pt Timis. Omul a dovedit pragmatism si are dreptate in tot ce spune. Alin nica nu a reusit nimic pt Timis la nivel mare. Nica trebuie sa plece, am vazut 4 ani ce poate, adica ne-acondamnat la mediocritate. Nu vedeti ca discursul lui Simonis e despre proecte si investitii. Iar al lui nica e despre ideologii si lipsit total de pragmatism.

Daniel a spus: (mai 21st, 2024 at 10:30 )

Dacă tot au fost aduși în discuție anii 90 poate ar trebui amintit alt dezastru care a cauzat o plagă deschisă în oraș și anume restitutio in integrum care nu i se poate imputa lui Iliescu ci doar măgăriile făcute pe baza ei în timpul ultimului său mandat.
Revenind la ziua de azi Robu nu s-a pronunțat față de intelectualitate în întregimea ei ci doar în privința unor indivizi care, bazat pe simpatii politice, au fost antagoniștii lui, astfel că nu prea există comparație între cele 2 cazuri. Legat de faptul că a participat în calitate de prorector la acordarea titlului de dr.h.c i se poate imputa la fel de mult ca și conducerilor multinaționalelor care s-au întrecut în a se întâlni cu șeful statului pentru activități de lobby. Posibil că prin astfel de ocazii să se discute anumite finanțări pentru instituții publice și posibilități de investiții pentru mediul privat pentru că în primul rând vorbim de colaborări între instituții și apoi despre persoane.
În altă ordine de idei, lumea s-a cam săturat până peste cap de tot felul de valori considerate europene care nu fac decât să vulnerabilizeze și să spolieze populația căreia îi sunt băgate pe gât, glazurate cu bune intenții.
Nu rămâne decât să sperăm că de Duminică Luminii alegătorii vor avea clarviziunea de a votat competența și cinstea în detrimentul profeților falși deși aceștia au un cult cu numeroși adepți.

@Daniel a spus: (mai 21st, 2024 at 10:52 )

Competenta și cinstea, zici? Experienta, mai băiatule, ai uitat-o. Si asta e numai la robu. Sa mori tu?

@Daniel a spus: (mai 21st, 2024 at 10:55 )

Frate, lasă maioneza cu competență, fals europeism, multinaționale, confortul cetățenilor etc. etc., că s-a tăiat demult! Mai pune și tu muzică nouă.

ion a spus: (mai 21st, 2024 at 10:55 )

Ia mai lasati-ne cu competenta lui Robu. In cei 8 ani in care a fost primar numai de competenta nu a dat dovada. In schimb plin de el cat incape. Plus ca se vinde pe doua parale si Carpacilor si Cristestilor.

matzsa a spus: (mai 21st, 2024 at 14:55 )

Robu cel mai probabil va lua bataie mai rau ca data trecutq si bine ii va sedea.
prin comment-uri se vehiculeaza un „mandat dezastruos” al lui fritz, dar timisoara nu a aratat asa de bine de foarte mult timp, si oricat se vor supara grupurile de interese din servicii si fostii securisti, tm va mai avea un mandat de fritz.

Daniel a spus: (mai 21st, 2024 at 15:09 )

Se pare că unii nu își doresc confort, bunăstare și o conducere competentă la primărie. Asta înseamnă că le-a convenit de minune în comunism când stăteau în frig și aveau apă caldă cu program plus privilegiul de a se deplasa cu bicicleta la locul de muncă, toate acestea nefiind posibile fără activiștii habarniști care erau numiți la conducere. Problema este că acum astfel de persoane doresc să ne impună tuturor astfel de suplicii în loc ca ei să se mute în China sau chiar Coreea de Nord pentru a avea parte de o astfel de plăceri. E drept că anumite valori europene nu sunt apreciate acolo, dar poate vor încerca să schimbe și societatea de acolo.

Ameno a spus: (mai 21st, 2024 at 15:37 )

Fritz, fiul Occultei, ajută acestui Rob, fă-l să vadă pensia liniștit, scoate dracii măririi dintr-însul, nu-l lăsa să dănțuiască cu tâlharii, trimite-l la loc de respirat cu cei dragi!

Dan A. a spus: (mai 21st, 2024 at 16:03 )

In peisajul politic actual nu exista personalitate mai asemanatoare lui Ceausescu deacat Nicolae Robu: cultul prsonalitatii, lingai incompetenti de jur imprejur, etc.

@Dan A. a spus: (mai 21st, 2024 at 18:10 )

Poate ca Robu isi doreste cultul personalitatii dar Fritz are deja asa ceva printre adeptii sai, altfel nu se poate explica cum de unul fara cine stie ce realizari este atat de ridicat in slavi.

@Dan A. a spus: (mai 22nd, 2024 at 12:39 )

Este firesc să fie așa pentru că omul este format în vremea cultului personalității. Nu și-l amintește nimeni pe Robu ca disident. Închinarea la Iliescu prin oferirea titlului de dr. h.c. este tot din același pachet. La fel, acceptarea de torturi și discursuri băloase din partea subalternilor lui. Pentru cine-a prins și vremurile trecute, Robu este clar comunistul de omenie, neaoș, popular, care tolerează dulcile păcate ale locului dimpotrivă cu promovarea (de formă) a valorilor europene și tehnologiei înalte a calculatoarelor etc. etc. etc. Pe scurt, un vector de disonanță cognitivă care se pupă la fix cu neuronii liberi privitori la telenovele! Ca un securist care te-a prins c-asculți Europa Liberă, îți pune lampa-n ochii și-ți trage o palmă sănătoasă, apoi îți întinde o adeziune de informator și-ți spune un banc cu Ceaușescu. Șmecher, adică. Unt pe pâinea fraierilor și slabilor de înger.

* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

Cele mai citite articole


L'architect du beaute

Administratie vezi arhiva Administratie

Colegiul Prefectural Timiș e preocupat de bullyingul profesorilor de către părinții copiilor din școli

Nu doar copiii din școli suferă de bullying, ci și cadrele didactice, spune Colegiul Prefectural Timiș. Desigur, nu vorbim despre ”presiuni” între colegii din Cancelarie, ci despre părinții care ar pune presiune și au agresa cadrele didactice. ”Bullyingul părinților la adresa cadrelor didactice – un subiect îngrijorător”, este titlul sub care prefectul de Timiș, Mihai...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Colegiul Prefectural Timiș e preocupat de bullyingul profesorilor de către părinții copiilor din școli

Politica vezi arhiva Politica

Deputatul Cosmin Şandru explică importanţa proiectului Doiceşti

Deputatul PNl de Timiş, Cosmin Şandru, anunţă că s-a semnat contractul dintre RoPower Nuclear și Fluor Corporation pentru realizarea proiectului de la Doicești.  Prin acest proiect, România va deveni un exemplu pentru statele din regiune, transformând termocentralele pe cărbune în capacități de producție nucleară. “Ce înseamnă pentru România acest lucru? Energie sigură, curată, la un...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Deputatul Cosmin Şandru explică importanţa proiectului Doiceşti
isho.ro

Sport vezi arhiva Sport

Luna august începe cu handbal de calitate la Timișoara. Revine şi Cristi Fenici

Trei echipe de tradiție se întâlnesc într-un triunghiular atractiv pe parchetul sălii Constantin Jude. Joi, 1 august de la ora 18.00, SCM Poli Timişoara întâlneşte AHC Potaissa Turda, iar vineri echipele din Turda și Baia Mare se întâlnesc de la ora 12.00. Turneul se va încheia sâmbătă, când începând cu ora 12.00, SCM Politehnica Timișoara...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Luna august începe cu handbal de calitate la Timișoara. Revine şi Cristi Fenici
Muzeul National al Banatului

Social vezi arhiva Social

dermaskin-orizontal

Economic vezi arhiva Economic

La Timișoara a fost inaugurat cel mai mare laborator de testare din rețeaua unui important producător german din domeniul automotive

Una dintre cele mai mari companii germane din domeniul automotive, a inaugurat, în cadrul uneia dintre unitățile sale de producție pe care o deține la Timișoara, o nouă locație pentru unul dintre cele mai mari laboratoare de testare din întreaga rețea a unităților din Europa. Noul laborator, proiectat de la zero, are în componență spații...
Citeşte tot articolul Citeste articolul La Timișoara a fost inaugurat cel mai mare laborator de testare din rețeaua unui important producător german din domeniul automotive

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

Trei echipe de tradiție se întâlnesc într-un triunghiular atractiv pe parchetul sălii Constantin Jude. Joi, 1 august de la ora 18.00, SCM Poli Timişoara întâlneşte AHC Potaissa Turda, iar vineri echipele din Turda și Baia Mare se întâlnesc de la ora 12.00. Turneul se va încheia sâmbătă, când începând cu ora 12.00, SCM Politehnica Timișoara...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Luna august începe cu handbal de calitate la Timișoara. Revine şi Cristi Fenici
După ce a organizat, în urmă cu doi ani, finala internațională a competiției, Facultatea de Construcții a Universității Politehnica Timișoara a găzduit din nou ultimul act al concursului studențesc ICEC 2024 (International Civil Engineering Competition). Acest eveniment organizat de IACES LC Timișoara (Comitetul Local al Asociației Internaționale a Studenților în Inginerie Civilă din Timișoara), are...
Citeşte tot articolul Citeste articolul UPT a găzduit o nouă finală a unei importante competiţii internaţionale din domeniul construcţii
Anunțul mutării Codru Festival, din Parcul Central la fosta Grădină Zoologică a orașului face necesară o curățenie serioasă în locația părăsită de ceva ani. Primarul Dominic Fritz spune că e nevoie și de casarea unor bunuri de acolo, semn că prea curând nu se va mai deschide în locația amintită o activitate ca și cea...
Citeşte tot articolul Citeste articolul La Grădina Zoologică Timișoara se trage tare și se face curățenie, pentru a face loc Codru Festival
  Odată pornit proiectul noului stadion mare al Timișoarei, parcurge acum o nouă etapă în vederea ridicării arenei. Compania Națională de Investiții a lansat și licitația pentru găsirea unui diriginte de șantier. Conform anunțului, contractul va avea durata de 86 de luni. Suma oferită este de 2,4 milioane de lei. Dirigenția va fi asigurată pentru...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Se caută diriginte de șantier pentru construirea noului stadion al Timișoarei. Suma oferită, 2,4 milioane plus TVA
Nu doar copiii din școli suferă de bullying, ci și cadrele didactice, spune Colegiul Prefectural Timiș. Desigur, nu vorbim despre ”presiuni” între colegii din Cancelarie, ci despre părinții care ar pune presiune și au agresa cadrele didactice. ”Bullyingul părinților la adresa cadrelor didactice – un subiect îngrijorător”, este titlul sub care prefectul de Timiș, Mihai...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Colegiul Prefectural Timiș e preocupat de bullyingul profesorilor de către părinții copiilor din școli
Timișoarei va găzdui ediția 2026 a Conferinței Europene de Psihologie Sportivă, un eveniment ce se va desfășura pentru prima dată în România. Organizarea conferinței la Timișoara va fi asigurată de partenerii români ai Federației Europene de Psihologie Sportivă (FEPSAC), respectiv Universitatea de Vest din Timișoara și Comitetul Olimpic și Sportiv Român. În perioada 14 -19...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Timișoara va găzdui, la UVT, o importantă conferință în domeniul psihologiei sportive
Prima zi a lunii viitoare aduce o nouă serie de tratamente de dezinsecție aeriană pentru combaterea ţânţarilor şi larvelor acestora pe domeniul public al orașului. Acțiunea este programată să aibă loc în perioada 01.08.2024 – 02.08.2024, între orele 05:30 – 09:30 , în măsura în care vremea permite desfășurarea în siguranță a operațiunilor. Stropirile se...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Se stropește din nou din avion împotriva țânțarilor
Divizionara secundă CSC Dumbriviţa anunţă sosirea lui Răzvan Joldea, un apărător de perspectivă, care vine împrumut pentru sezonul 2024/2025 de la prim-divizionara UTA Arad. Născut la 6 ianuarie 2006 la Arad, noul fotbalist al echipei bănăţene e specializat pe postul de fundaș central, dar poate evolua și ca fundaș dreapta sau mijlocaș central defensiv. A...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Un jucător de la UTA va îmbrăca în acest sezon tricoul Dumbrăviţei
Consiliului Local Timișoara va vota, în ședința următoare de plen, propunerea ca trei noi personalități ale orașului să primească titlul de cetățean de onoare. Sunt vizaţi istoricul și criticul de artă Ioan (János) Szekernyes, multipla medaliată olimpică și mondială Maria Olaru și caporalul Ola Adrian Sergiu. Înmânarea titlurilor ar urma să aibă loc pe data...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Trei noi personalități sunt propuse pentru dobândirea titlului de cetățean de onoare al Timișoarei
Top