Remember Duminica Orbului 1990. Arc peste timp, de la celebrul „Moarte intelectualilor!” al lui Ion Iliescu, la „nulităţile” şi „lichelele” lui Nicolae Robu

Editorial de Ino Ardelean

Editorial de Ino Ardelean

În urmă cu o zi s-au împlinit exact 34 de ani de la primele alegeri aşa-zise libere din România. Într-o sufocantă atmosferă de manipulare şi ură, întreţinute de cei care preluaseră în mod brutal puterea în decembrie 1989, alegerile au fost câştigate detaşat de Ion Iliescu şi FSN. Şi asta după ce Iliescu și FSN au mințit cu o mare nesimţire că nu vor participa la alegeri. Triumful Securităţii şi al eşalonului doi din PCR a fost deplin. Iliescu a fost ales președinte cu 85% din voturi, iar FSN a obţinut 67%, la o prezență la urne imensă, de 86%.

Vă mai amintiţi marile sloganuri de la acea vreme? “Nu ne vindem ţara!”; „Noi muncim, noi nu gândim“, „IMGB face ordine“, “Moarte intelectualilor!” sau „Intelectualii afară din țară“.  Abia ieşiţi din comunism, tot ce venea dinspre Vest era prezentat ca un imens pericol adus de “orci ale răului”.  Această propagandă era întreţinută de singura televizune, TVR, dar şi alte multe ziare. Ura se revărsa în special pe intelectuali, “trădătorii de ţară”, cei care arătau că există şi alte căi de urmat, nu doar cea alături de o Uniune Sovietică, aflată în descompunere. Contracandidaţii lui Iliescu, Ioan Raţiu şi Radu Câmpeanu, aveau marele neajuns, condamnabil la acea vreme, de-a nu fi mâncat salam cu soia. De parcă Iliescu şi clica sa ar fi mâncat de la alimentarele speciale puse la dispoziţia nomenclaturii dinainte de 1989.

În fapt, atunci alegerile însemnau şi confruntarea între  cei care doreau o desprindre bruscă de trecut și adoptarea rapidă a modelului democrațiilor liberale şi cei care doreau continuitate şi “linişte”. Da, “liniştea” era unul din sloganurile lui Iliescu şi FSN. Aceeaşi putere instaurată atunci a păstrat de la Nicolae Ceauşescu, eventual chiar le-a dat o nouă dinamică, unor concepte precum naţionalismul, şovinismul şi chiar atât de mult vehiculatul azi “suveranism”. Ce însemna, la urma urmei, “Nu ne vindem ţara!”?. Sigur, a fost dată ulterior securiştilor, care au îngropat-o în afaceri imobiliare, crah-uri gen Bancorex etc. Cert este faptul că, prin alegerea lui Iliescu, România, la fel ca Bulgaria, a pierdut startul, în faţa altor ţări foste comuniste. A fost răul originar, România rămânând de atunci mult în urma altor ţări. Mai ales după ce a venit Mineriada din iunie, o altă formă de violenţă la adresa intelectualilor. Cel mai cunoscut rezultat, milioane şi milioane de români au fugit din ţară unde au văzut cu ochii.

Vă pare cunoscută atmosfera de atunci? Mai ales pentru cei care nu au trăit-o. Şi mă refer doar la Timişoara. Exact, Timişoara, leagănul luptei împotriva comunismului, al toleranţei, multiculturalismului, incluziunii. Din nou, auzim îndemnuri la ură împotriva intelectualilor şi a tot ce e străin.  Din nou, valorile europene sunt hulite şi înlocuite cu dacopatii de grotă. În acest discurs al urii, faţă de 1990, a mai apărut şi homofobia. Pe imensul muşuroi al urii şi intoleranţei, amintind de cel din 1990, s-a urcat taman fostul primar al Timişoarei, Nicolae Robu. Cel pentru care renumiţi intelectuali ai Timişoarei sunt “nulităţi” şi “lichele ahtiate după bani”, stârnind un scandal de amploare naţională.  

Şi pentru ca tacâmul să fie complet, între cei doi există mai multe legături. Atfel, în 2012, Robu a câştigat primul mandat de primar, fiind susţinut de partidul fondat de Iliecu, PSD. Aflat acum în lupta pentru al treilea mandat, el este suţinut de acelaşi PSD. Iliescu şi Robu sunt, de asemenea, colegi ai unei respingătoare aşa-zise academii pline de PSD-işti şi frustraţi care n-aveau loc nici ca portari în Academia Română. Altfel, Academia Oamenilor de Știință din România, al cărei preşedinte de onoare este chiar Iliescu, a fost extrem de bugetată de guvernele PSD, de unde şi denumirea de Academia PSD. În fine acelaşi Robu, ca prorector, a fost extrem de entuziasmat în momentul ruşinos în care i-a fost oferit lui Iliescu titlul de Doctor Honoris Causa.

Apropo, alegerile din 9 iunie vor avea loc tot în Duminica Orbului, a 6-a duminică după Paşti…

 

 

 

Autor
Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

18 comentarii pentru acest articol

tm a spus: (mai 21st, 2024 at 08:44 )

Articol corect pana la un punct.
In 1996 Coventia Democrata (PNL/PNTCD) , Emil Constantinescu si cei 20.000 de specialisti , castiga detasat alegerile parlamentare si prezidentiale .
Dupa 4 ani de guvernare dezastroasa , incompetenta lor , ne procopseste din nou cu Ion Iliescu si acualul PSD .
Asa ca eventuala revenite in fotoliul de primar a lui Lae , nu se va datora tampeniilor pe care le debiteaza , ci incompetentei de care a dat dovada Fritz si administratia condusa de el timp de 4 ani .

Timisorenii vor hotari la vot daca Fritz si-a indeplinit promisiunile electorale .
Cert este ca timisorenii i-au dat o sansa in 2000 .

danijel-marcovich@... a spus: (mai 21st, 2024 at 08:49 )

Circumstanțele seamănă și nu seamănă. Atunci toți eram pe un val de speranță (răul cel mai rău din cutia Pandorei – acum vedem de ce!), acum suntem sclavii confortului și ne e frică să nu-l pierdem. În materie de magnitudine a trădării, nu văd de ce Iliescu e mai sus decât Iohannis. Nici cu ce sunt mai deștepți (deșteptați) votanții AUR decât CAP-iștii analfabeți care-l adulau pe Iliescu. Ce-are Dîncu sau Palada în plus față de Brucan? Și cu ce-i mai bun Rareș Bogdan decât Păunescu ori Vadim? (e mai prost că nu știe literatură nici câtă știau barzii roșii). Singura deosebire e că țăranul fără pământ se milogește pentru 5 lei la pensie de la exact ăia care i-au vândut țara și i-au zis că n-o vor vinde.
Chiar și asocierea alegerilor (și rezultatelor lor) cu sărbătoarea religioasă este exact pe dos: orbul și-a recăpătat vederea prin credința lui asistată de Isus, fiul lui David, în timp ce românii au orbit și intrat în întuneric fără ca măcar să invoce pronia divină, lăsându-se în voia puterii minciunilor celor care au dărâmat biserici și schingiuit conaționali.
Cu ce diferă Robu de prim-secretarii de partid de dinainte de 1989? Același limbaj, aceleași promisiuni (va duce nivelul de trai „extrem de sus”), aceeași izolare și închidere față de tot ce-i universal și european, aceleași șopârle ale național-ceaușismului… O diferență, poate: ăia semănau cu comuniștii din URSS, în timp ce Robu își vopsește părul după modelul șefilor comuniști chinezi.

@tm - mai răsfirați, băieți, mai răsfirați a spus: (mai 21st, 2024 at 08:56 )

ciorbă securistoidă reîncălzită!
Din 2020, până azi:
– a fost pandemia
– e război lângă noi (și la noi, dar sub altă formă)
– inflația a redus sub 50% economiile românilor
– nivelul de trai s-a prăbușit
– prețurile energiei au crescut și urmează să mai crească.
Românii NU VOTEAZĂ DUPĂ GRADUL DE ÎMPLINIRE A PROMISIUNILOR !!! Oamenii sunt ființe impulsive. Și-n niciun caz, cei mai raționali votanți nu se află în tabăra pro-comuniștilor (PSNDLAUR).
Votul mai este și pentru viitor! Dac-ar fi după promisiuni îndeplinite, toți membrii PSDNL ar trebui linșați de cum pun piciorul în stradă.

Nelu a spus: (mai 21st, 2024 at 09:05 )

In esenta suntem aceiasi prosti, dar acum ne credem destepti ca avem smartphone-uri. Altfel n-ai cum sa scuzi 34 de ani de reales FSN cu fiecare ocazie pe care am avut-o. Ba mai mult, au ajuns si intelectualii sa voteze FSN sub impresia c-ar vota niste „liberali” care candideaza la PNL. De parca au vazut ei vreodata ceva masuri de drepta de la PNL, ca sigur cresterea taxelor companiilor n-are cum sa fie, e taman invers! Dar sutem destepti, avem smartphone-uri, toate astea in timp ce puscariabili ca Grndeanu sunt ministri din nou si fura linistiti in continuare. Nu mai tot sperati, astia suntem, mai bine nu se poate. Hai, la vot, sa ne reafirmam sustinerea pentru FSN, acum ii zice alianta PSD-PNL!

@@tm - mai răsfirați, băieți, mai răsfirați a spus: (mai 21st, 2024 at 09:20 )

Ha , ha , ha !
Pt administrarea dezastroasa a lui Fritz , sunt de vina securistii , comunistii , pandemia si razboiul .
Genial .

Zdreanța a spus: (mai 21st, 2024 at 09:30 )

Această unire doctrinară între psd -pnl a fost hotărâtă de către păpușarii capitalismului de specula.După alegeri românii au șansa în sfârșit să vadă adevăratele avantaje ale noului bloc comunist de tip nou UE bazat pe conducerea gloatelor prin metoda veșnicei crize.Fie ei de dreapta sau stângă,politicienii sunt pregătiți de măreața lume nouă.Toți sunt gata să pupe pampersul unchiul Sam și al pupilei lui (Ursula).O realitate dură construită de profitori(minoritari)împotriva exploataților(majoritari).Asemănător a fost și în ’89 doar că atunci eram la zero datorii și cu alte speranțe legate de viitor.

@@tm a spus: (mai 21st, 2024 at 09:52 )

în afară de hăhăială, ce mai știți?
N-a spus nimeni că de vină pentru nerealizările lui Fritz sunt pandemia, războiul etc. Acela este contextul. Dar asta-i șmechereala: să șopârliți, să șmenuiți, să șmecheriți.
Nici nu cred că Fritz e vreo nestemată, dar nu vrem să alunecăm iar în ce-a fost. Ideea de a-l contracandida pe Fritz cu Robu este catastrofală. Dacă atâta poate Timișoara, înseamnă că suntem jos și nici nu ne-am oprit din cădere.

dan a spus: (mai 21st, 2024 at 10:08 )

Dragi timisoreni, eu nu stou ce criticati atata PSD-ul de 2024 care e clar schimbat in bien fata de cel iliescian din ’90. Eclar ca fritz & co au pierdut mult din aura de cavaleri pe care s-au urcat in 2020. Si daca pana acum fritz era mai eligibil ca robu, de cand s-a aliat cu nica fritz si usr s-au compromis in mare parte. Uitati-va ce rezultate au avut astia 2 de patru ani pt dezvoltarea judetului si orasului si vedeti de ce de data asta Simonis/PSD si programul sau e ce trebuie pt Timis. Omul a dovedit pragmatism si are dreptate in tot ce spune. Alin nica nu a reusit nimic pt Timis la nivel mare. Nica trebuie sa plece, am vazut 4 ani ce poate, adica ne-acondamnat la mediocritate. Nu vedeti ca discursul lui Simonis e despre proecte si investitii. Iar al lui nica e despre ideologii si lipsit total de pragmatism.

Daniel a spus: (mai 21st, 2024 at 10:30 )

Dacă tot au fost aduși în discuție anii 90 poate ar trebui amintit alt dezastru care a cauzat o plagă deschisă în oraș și anume restitutio in integrum care nu i se poate imputa lui Iliescu ci doar măgăriile făcute pe baza ei în timpul ultimului său mandat.
Revenind la ziua de azi Robu nu s-a pronunțat față de intelectualitate în întregimea ei ci doar în privința unor indivizi care, bazat pe simpatii politice, au fost antagoniștii lui, astfel că nu prea există comparație între cele 2 cazuri. Legat de faptul că a participat în calitate de prorector la acordarea titlului de dr.h.c i se poate imputa la fel de mult ca și conducerilor multinaționalelor care s-au întrecut în a se întâlni cu șeful statului pentru activități de lobby. Posibil că prin astfel de ocazii să se discute anumite finanțări pentru instituții publice și posibilități de investiții pentru mediul privat pentru că în primul rând vorbim de colaborări între instituții și apoi despre persoane.
În altă ordine de idei, lumea s-a cam săturat până peste cap de tot felul de valori considerate europene care nu fac decât să vulnerabilizeze și să spolieze populația căreia îi sunt băgate pe gât, glazurate cu bune intenții.
Nu rămâne decât să sperăm că de Duminică Luminii alegătorii vor avea clarviziunea de a votat competența și cinstea în detrimentul profeților falși deși aceștia au un cult cu numeroși adepți.

@Daniel a spus: (mai 21st, 2024 at 10:52 )

Competenta și cinstea, zici? Experienta, mai băiatule, ai uitat-o. Si asta e numai la robu. Sa mori tu?

@Daniel a spus: (mai 21st, 2024 at 10:55 )

Frate, lasă maioneza cu competență, fals europeism, multinaționale, confortul cetățenilor etc. etc., că s-a tăiat demult! Mai pune și tu muzică nouă.

ion a spus: (mai 21st, 2024 at 10:55 )

Ia mai lasati-ne cu competenta lui Robu. In cei 8 ani in care a fost primar numai de competenta nu a dat dovada. In schimb plin de el cat incape. Plus ca se vinde pe doua parale si Carpacilor si Cristestilor.

matzsa a spus: (mai 21st, 2024 at 14:55 )

Robu cel mai probabil va lua bataie mai rau ca data trecutq si bine ii va sedea.
prin comment-uri se vehiculeaza un „mandat dezastruos” al lui fritz, dar timisoara nu a aratat asa de bine de foarte mult timp, si oricat se vor supara grupurile de interese din servicii si fostii securisti, tm va mai avea un mandat de fritz.

Daniel a spus: (mai 21st, 2024 at 15:09 )

Se pare că unii nu își doresc confort, bunăstare și o conducere competentă la primărie. Asta înseamnă că le-a convenit de minune în comunism când stăteau în frig și aveau apă caldă cu program plus privilegiul de a se deplasa cu bicicleta la locul de muncă, toate acestea nefiind posibile fără activiștii habarniști care erau numiți la conducere. Problema este că acum astfel de persoane doresc să ne impună tuturor astfel de suplicii în loc ca ei să se mute în China sau chiar Coreea de Nord pentru a avea parte de o astfel de plăceri. E drept că anumite valori europene nu sunt apreciate acolo, dar poate vor încerca să schimbe și societatea de acolo.

Ameno a spus: (mai 21st, 2024 at 15:37 )

Fritz, fiul Occultei, ajută acestui Rob, fă-l să vadă pensia liniștit, scoate dracii măririi dintr-însul, nu-l lăsa să dănțuiască cu tâlharii, trimite-l la loc de respirat cu cei dragi!

Dan A. a spus: (mai 21st, 2024 at 16:03 )

In peisajul politic actual nu exista personalitate mai asemanatoare lui Ceausescu deacat Nicolae Robu: cultul prsonalitatii, lingai incompetenti de jur imprejur, etc.

@Dan A. a spus: (mai 21st, 2024 at 18:10 )

Poate ca Robu isi doreste cultul personalitatii dar Fritz are deja asa ceva printre adeptii sai, altfel nu se poate explica cum de unul fara cine stie ce realizari este atat de ridicat in slavi.

@Dan A. a spus: (mai 22nd, 2024 at 12:39 )

Este firesc să fie așa pentru că omul este format în vremea cultului personalității. Nu și-l amintește nimeni pe Robu ca disident. Închinarea la Iliescu prin oferirea titlului de dr. h.c. este tot din același pachet. La fel, acceptarea de torturi și discursuri băloase din partea subalternilor lui. Pentru cine-a prins și vremurile trecute, Robu este clar comunistul de omenie, neaoș, popular, care tolerează dulcile păcate ale locului dimpotrivă cu promovarea (de formă) a valorilor europene și tehnologiei înalte a calculatoarelor etc. etc. etc. Pe scurt, un vector de disonanță cognitivă care se pupă la fix cu neuronii liberi privitori la telenovele! Ca un securist care te-a prins c-asculți Europa Liberă, îți pune lampa-n ochii și-ți trage o palmă sănătoasă, apoi îți întinde o adeziune de informator și-ți spune un banc cu Ceaușescu. Șmecher, adică. Unt pe pâinea fraierilor și slabilor de înger.

* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

Cele mai citite articole


L'architect du beaute

Administratie vezi arhiva Administratie

Fidelity by Iulius Mall

Politica vezi arhiva Politica

isho.ro

Sport vezi arhiva Sport

Alin Burdeţ revine în fotbalul timişean. Acum, direct în liga secundă

CSC Dumbrăviţa anunţă al treilea transfer din această pauză competițională. Fundașul central Alin Burdeț se alătură formaţiei pentru sezonul 2024/2025. Născut la 7 aprilie 1998 la Bistrița, Alin Burdeț a efectuat junioratul la Academia Gheorghe Hagi, după care a ajuns în vestul țării, la CSC Ghiroda. În ianuarie 2018 a făcut pasul în Liga 2,...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Alin Burdeţ revine în fotbalul timişean. Acum, direct în liga secundă
Muzeul National al Banatului

Social vezi arhiva Social

dermaskin-orizontal

Economic vezi arhiva Economic

Expo Mobila Timișoara, la a doua ediție 2024

Camera de Comerţ, Industrie şi Agricultură Timiş invită publicul timișorean, în perioada 27 – 30 iunie, la cea de-a doua ediție din acest an a expoziţiei naţionale dedicată industriei mobilei, Expo Mobila Timișoara, care va avea loc la Centrul Regional de Afaceri al CCIAT din Bulevardul Eroilor de la Tisa nr.22.  Expo Mobila Timișoara se...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Expo Mobila Timișoara, la a doua ediție 2024

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

Un depozit de produse alimentare din Timișoara s-a ales cu amenzi și cu eliminarea de pe piață a unei cantități enorme de apă îmbuteliată și sucuri. Verificările au arătat că produsele erau ținute în soare sau într-un depozit cu temperatură ridicată, fără climatizare. Activitatea a fost oprită până la rezolvarea deficiențelor. În urma controlului efectuat,...
Citeşte tot articolul Citeste articolul OPC a scos de pe piață 13.000 de litri de ape îmbuteliate și sucuri/FOTO
Primăria Municipiului Timișoara anunță că în perioada 1-14 iulie 2024, între orele 9:00 și 17:00, se vor efectua servicii de deratizare pe domeniul public. Produsul utilizat este Colbrom Pastă, cu o norma de consum de 100  facegr/stație de intoxicare, substanță activă Bromadiolone. Operațiunea face parte din demararea unor noi campanii de deratizare și dezinsecție pe...
Citeşte tot articolul Citeste articolul La Timișoara au loc mai multe acțiuni de deratizare și dezinsecție, aeriene și terestre
Cea de a doua ediție a Muzicon Summer Camp 2024, proiect care face parte din dosarul de candidatură al Programului cultural național Timișoara – Capitală Europeană a Culturii în anul 2023 a debutat, vineri, la Sala Multifuncțională din cadrul Palatului Administrativ Timișoara. În mod simbolic, ediția din acest an a taberei de creație muzicală a...
Citeşte tot articolul Citeste articolul La Palatul Administrativ a debutat cea de a doua ediție a Muzicon Summer Camp/Foto
În perioada 16 – 18 august, la Timișoara va avea loc o nouă ediție unui eveniment apărut de curând în activitatea urbei, ”Celebrarea orașului”. Cu această ocazie, Passenger, artistul britanic cu peste 14 milioane de ascultători pe platforma Spotify, vine pentru prima dată în Timișoara și va susține primul concert în vestul țării, la invitația...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Timișoara se pregătește de o nouă ”Celebrare a orașului”. Passenger, vedeta numărul unu a evenimentului/FOTO
CSC Dumbrăviţa anunţă al treilea transfer din această pauză competițională. Fundașul central Alin Burdeț se alătură formaţiei pentru sezonul 2024/2025. Născut la 7 aprilie 1998 la Bistrița, Alin Burdeț a efectuat junioratul la Academia Gheorghe Hagi, după care a ajuns în vestul țării, la CSC Ghiroda. În ianuarie 2018 a făcut pasul în Liga 2,...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Alin Burdeţ revine în fotbalul timişean. Acum, direct în liga secundă
La ultima ședință de plen, conducerea Primăriei Timișoara nu a putut să își pună în aplicare un proiect de hotărâre prin care se cerea aprobarea vânzării unui apartament, în urma unei sentințe judecătorești. Situația, una deosebită, a apărut pentru că nu au fost adunate destule voturi pro, deși în sală era un cvorum îndestulător. Acum...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Ședință extraordinară … imobiliară la Primăria Timișoara. Se cere aprobarea aplicării mai multor sentințe judecătorești
Un timişorean care circula pe un sector interziz al unei străzi din Timişoara a fost prins de poliţiştii locali, după o urmărire în trafic. Bărbatul circula cu un autoturism neînmatriculat și a refuzat să oprească la semnalele polițiștilor. Polițiștii locali din cadrul Serviciului Siguranță Rutieră, aflați în patrulare în cursul zilei de joi, în jurul...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Urmărire în trafic pentru prinderea unui bărbat care circula cu un autoturism neînmatriculat și care a refuzat să oprească
Când se îmbină utilul cu plăcutul ies doar lucruri extraordinare. Un nou eveniment marca UPT destinat atât studenților proprii, cât și tuturor celor interesați, lansarea noului monopost de Formula Student al echipei UPT Racing Team, dar și o conferință având ca temă „Safety Driving”, susținută de cunoscutul Titi Aur, va avea loc în data de...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Lansarea noului monopost al UPT Racing Team vine cu un invitat special: campionul Titi Aur
Cunoscuta „revoluţionară” din Primăria Timişoara şi-a depus cererea de pensionare, iar primarul Dominic Fritz a semnat-o imediat. Toc are 61 de ani, pensionarea ei fiind astfel anticipată şi foarte probabil are legătură cu faptul că Fritz a câştigat un nou mandat de primar. Auitointitulată „avertizor de interes public”, Mirela Toc a fost în permanent conflict...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Surpriză în Primăria Timişoara. Conflictuala Mirela Toc a ieşit la pensie
Top