Ministrul sârb al Transporturilor vrea să schimbe modul de acces al românilor spre vestul Europei

Goran Vesic,

Goran Vesic,

Românii vor putea să ajungă cel mai ușor în vestul Europei, după ce vor ieși din țară pe la vama Jimbolia, este părerea lui Goran Vesic, ministrul Construcțiilor, Transporturilor și Infrastructurii din Serbia. El se referă la ”soluția chinezească”, drumul care să lege această vamă de Backi Breg, prin drumul Zâmbetul Voivodinei, în niciun caz de autostrada Timișoara – Belgrad, pentru care autoritățile române insistă.

Drumul respectiv, nu va fi vorba de o autostradă, va lega localitatea de la granița Serbiei cu Ungaria și Croația de Srpska Crnija, adică partea sârbă a graniței de la Jimbolia, pe traseul Bački Breg, Sombor, Kula, Vrbas, Srbobran, Bečej, Novi Bečej, Kikinda și Srpska Crnja. Finanțarea acestei inițiative aparține Chinei, cu care țara vecină a semnat un acord în acest sens.

Conform lu Goran Vesic, șoseaua Zâmbetul Voivodinei va fi gata în 2026., va avea o lungime de aproape 186 de kilometri, va schimba complet modul de viață al cetățenilor din nordul Voivodinei și va fi cea mai rapidă legătură pentru cetățenii români care merg în Europa Occidentală, anunță Televiziunea Novi Sad.

Ca minunea acestui drum să fie completă, sârbii ar fi vrut acest drum terminat la Nakovo, unde există punctul de trecere a frontierei cu Lunga pe partea română, dar în urma discuțiilor purtate cu autoritățile din țara noastră s-a decis ca drumul să ajungă la Srpska Crnija. Tot ministrul sârb afirmă că la Srpska Crnija se va construi un mare punct de frontieră.

Aceste opinii sunt total diferite de cele ale Ministerului Transporturilor din România, care merge înainte cu proiectul autostrăzii Timișoara – Moravița. De aici, autostrada trebuia să meargă spre Belgrad. Se pare că sârbii sunt destul de mult lipsiți de interes pentru acest proiect, în plus pun și tot felul de piedici, de genul solicitării ca România să plătească integral din fondurile sale un eventual punct de frontieră pe noua autostradă, un proiect care necesită o investiție extrem de mare. Probabil că la acest dezinteres contribuie și înțelegerile semnate cu unul dintre cei mai importanți parteneri ai Serbiei, China, care are propriile planuri, dar vine cu o grămadă de bani pe care îi investește în infrastructura sârbă, desigur conform viziunii lor strategice.

În paralel, ca parte a acordului cu chinezii, se va realiza și o autostradă între Belgrad și Zrenjanin, de 105 kilometri, care, la rândul ei, va fi legată de Novi Sad, de un nou drum expres, deci și de actuala autostradă care leagă Belgradul de Ungaria, pe la punctul de frontieră din apropierea Szegedului.

Etichete , ,
Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

20 comentarii pentru acest articol

Reos a spus: (iunie 1st, 2024 at 12:47 )

Sîrbii nu trebuie să-și bată capul pe unde și cum ,vin directivele din China pe care le execută.

Mihai a spus: (iunie 1st, 2024 at 13:15 )

De la Backi Breg incotro? Tot mai bine e prin Ungaria unde oricum se circula mai civilzat chiar daca ocolesti.

Eugen a spus: (iunie 1st, 2024 at 17:58 )

Da , da …..prin Serbia …..amenzi de circulatie , nu ai gps …..stat la vama si cotrolat , ca doar nu sunt in UE ……las ca tot prin Ungaria e mai bine

Dan a spus: (iunie 1st, 2024 at 18:13 )

Sincer mi se pare o ruta fiarte buna/scurta pt conexiunea cu croatia. Va dezvolta vojvodina, miza sarbilor asta e. Iar Timisoara trebuie sa profite, suntem vecini cu vojvodina. Ar fi excelent sa se modernizeze si Timisoara – Jimbolia, si legatura macar pana la moravita.

Un sârb din Timișoara a spus: (iunie 1st, 2024 at 19:01 )

In 2016 când au vrut sârbii sa construiască autostrada nenea bube pe față(Ciolos) a zis ca nu e curios, acum cand sârbii nu sunt curioși tot ei sunt de vina. Cei mai mulți turiști în Timișoara sunt din Serbia dar nu contează asta, Banatul e fruncea dar încă nu știm la ce

Avram Iancu a spus: (iunie 2nd, 2024 at 08:18 )

Un sârb din Timișoara…bube ai tu în capul tău momți.

Popescu Victor a spus: (iunie 2nd, 2024 at 10:11 )

Bună ziua.
O harta ar fi fost mai mult decât binevenita.Vorba aceea o poza cât o mie de cuvinte. Ar fi interesant sa știm argumentele părții romane care refuza acc. varianta.Sa fie oare implicarea chinezilor în proiect.Ar fi bine sa ii vedem și în România.(implicați în proiecte de anvergura)

Mioriticus a spus: (iunie 2nd, 2024 at 10:25 )

Deci tot ei sunt victimele ca de obicei , încăpățânarea pe care o au nu este importantă deci vor lucra cu Chinezii la care le dai un deget și îți ia toată mîna , după ce se trezesc este prea târziu.,Ungaria rămâne ruta practicabilă și în viitor ori că ne place ori că nu ne place fără controale și întrebări unde mergi și de ce plus pseudo amenzi la pescarii de pe șosele.

Zdreanță a spus: (iunie 2nd, 2024 at 11:00 )

Și uite așa Serbia fără UE realizează o infrastructură competitivă fără să pupe pampersul unchiului Sam și ghetuțele pupilei lui Ursula.Să nu mai vorbim de faptul că datoria externă a Serbiei este la un nivel scăzut comparativ cu datoria României care crește de la an la an.

Potoceanu a spus: (iunie 2nd, 2024 at 11:52 )

Cei mai mulți sârbi care vin în Tm sunt romani din Banatul de dincolo de granița.
Mai bine cu Sam și Ursula decât cu Xi.
Nivelul nostru de trai este mult peste cel al sârbilor.

@Zdreanțä a spus: (iunie 2nd, 2024 at 12:02 )

Dacă deja tot pupi pe cineva în cur pe oricine dar în nici un caz pe Ruși și pe Chinezi, prețul acestei infrastructuri va fi unul mare și că de obicei se vor trezi prea tîrziu ,istoria nu-i învață .

Zdreanță a spus: (iunie 2nd, 2024 at 14:00 )

@Zdreanță din păcate privind în istorie,poporul român repetă greșelile.Nu mai contează pe cine pupi în fund ,gusturile nu se discută,problema este că românii nu au învățat nimic.Condiția de vasalitate a aleșilor față de înalta poartă are la bază metode similare indiferent de forma de organizare statală.Cei cu unchiul Sam au alte aspirații religioase,culturale și mai ales economice total străine poporului român.Merg pe la ambasade,primesc în gestiune tot felul de afaceri ,sunt personalități de succes și sunt pregătiți mai tot timpul să ducă o luptă imaginară împotriva dușmanilor invizibili(China sau Rusia).Tâmpi nu recunosc faptul că occidentalii trăiesc asemănător comuniștilor de pe spatele vasalilor,iar vasalii de pe spatele credulilor.

Dorin a spus: (iunie 2nd, 2024 at 20:22 )

Sârbii ar trebui să își schimbe vameșii, sau modul de a face vama, stai 30 min la 2 mașini, nu prea cred că o să meargă pe la ei.

Adi a spus: (iunie 2nd, 2024 at 22:40 )

Pentru „Un sârb din Timișoara” Serbia e frumoasa, din pacate e locuita. Pacat ca NATO v-a oprit din lupte, puteati sa va omorati intre voi si sa scapam de voi. Sunteti o paguba pe suprafata Europei.
Propun Guvernului Romaniei sa faca autostrada pana la Virset, apoi sa inchida orice alt punct de frontiera cu Serbia. Toate. Sa mearga dracului in Rusia, sa moara ca voluntari in Ucraina. Toti.

@Zdreanță a spus: (iunie 3rd, 2024 at 09:42 )

Dacă vrei să depinzi de tovarășul XI și crezi că acesta face totul din mărinimia inimii de ce nu emigrezi la ei acolo cum fac românii care emigrează în vest? Și mai gândește-te la alte exemple unde astfel de proiecte au destabilizat țări precum Muntenegru. O între bare, ești suveranist?

Coco a spus: (iunie 3rd, 2024 at 11:57 )

Niciodată nu mi-a plăcut aceasta nație de doi lei, falși prieteni. Personal n-o sa trec prin Serbia în drum spre Occident sub nici o formă. Sunt foarte răutăcioși, de la vameși la polițiști. Chiar și unii sârbi de rând.

Zdreanță a spus: (iunie 3rd, 2024 at 16:47 )

@Zdreanțâ dacă nu fraternizezi cu Zele dacă nu ești pro vax și dacă nu îmbrățișezi propaganda occidentală cu infuzia cultural-religioasă pervertită sub un aspect comercial vizibil de doi lei ești putinist său cu Xi.Dacă fraternizezi cu UE , SUA ești un bun exemplu și nu trebuie să părăsești țara.Eu cred că o astfel de libertate sub forma unui lagăr modern cu condiționarea opțiunii de genul pro sau anti nu duce nicăieri.Dacă vorbim de neutralitate,un drept fundamental într-o libertate sub lupa așa-zisei democrații deranjăm.Sunt ferm convins că în toamna acestui an după terminarea mult așteptatelor,, alegeri democratice”lumea va trece în era tâmpilor în care nu vor mai există păreri diferite ci doar ordine.

Adrian Scurtu a spus: (iunie 3rd, 2024 at 18:42 )

Am făcut micul trafic de frontieră la P.D.F. 1, în urmă cu 30 de ani.Vamesii români și sârbi ne controlau la sânge, în timp ce sârbii treceau fără probleme prin ambele vămi. Politia îți dădea amendă pentru te miri ce (ex. nu aveai două oglinzi retrovizoare- în cond. în care Daciile noastre nu le aveau în dotare, nici cele ale vlaschilor ( români din Timoc)- dar ei nu erau amendați.
Pe de altă parte, din contactul meu cu etnici sârbi, fie colegi sau prieteni din TM,fie din Svinița, un sat sârbesc apropiat, n-am văzut nici o deosebire față de români; ” tot o apă s-un pământ”. A, cehii, cărora le spunem pemi (boemieni) în Banatul de munte, sunt de o cu totul altă factură: curați, muncitori, respectuoși, primitori, serviabili, catolici practicanți fervenți. Populează câteva sate cocoțate la cucurigu în sudul Carasului.

Nealcosu a spus: (iunie 3rd, 2024 at 18:59 )

Pai sarbii ar vrea cu UE/ Ursula …. da nu cu orice pret! Pretul pt ei e …. Kosovo! Ia dati voi autonomie secuilor, Dobrogea bulgarilor si aveti o tara …. ca afara!

Sorin a spus: (iunie 5th, 2024 at 10:52 )

Serbia și Ungaria coordonate de Putin,China prietenă cu Rusia…alte argumente sunt inutile 😡

* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

Cele mai citite articole


Vessmary

Administratie vezi arhiva Administratie

CJ Timiș a semnat contractele de execuție pentru reabilitarea a două școli speciale aflate în administrare

Consiliul Județean Timiș va investi în reabilitarea a două dintre școlile aflate în administrarea sa, Liceul Tehnologic Special “Gheorghe Atanasiu”, respectiv Centrul de Recuperare Neuropsihiatrică Găvojdia. CJT investește în condiții mai bune pentru copii și persoanele cu nevoi speciale. Președintele CJ Timiș, Alfred Simonis, a semnat contractele de execuție pentru renovarea a două clădiri importante...
Citeşte tot articolul Citeste articolul CJ Timiș a semnat contractele de execuție pentru reabilitarea a două școli speciale aflate în administrare
L'architect du beaute

Politica vezi arhiva Politica

MINA Pop-Up 3 octombrie - 12 ianuarie

Sport vezi arhiva Sport

Pregătiri pentru cea mai importantă competiţie de padel a finalului de an, Cupa României

Dacă românii se pregătesc de alegerile prezidenţiale şi parlamentare, lumea padelului are un singur gând: Cupa României. Competiţia supremă a padelului autohton se va desfăşura, exact ca şi anul trecut la Padel Center, baza timişoreană fiind una primitoare pentru cele mai importante competiţii de acest gen. Reamintim, Circuitul Profesionist de Padel şi-a disputat în acest...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Pregătiri pentru cea mai importantă competiţie de padel a finalului de an, Cupa României
dermaskin-orizontal

Social vezi arhiva Social

Universitatea Politehnica Timișoara şi Universitatea de Vest mai bifează un top internațional de specialitate

Times Higher Education (THE) a lansat prima ediție a Interdisciplinary Science Ranking (ISR), în colaborare cu Schmidt Science Fellows. Clasamentul evidențiază contribuțiile și angajamentul universităților față de știința interdisciplinară, care integrează cunoștințe din mai multe discipline academice pentru a aborda provocările globale, iar printre instituțiile din clasament se află și Universitatea de Vest Timișoara, dar...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Universitatea Politehnica Timișoara şi Universitatea de Vest mai bifează un top internațional de specialitate
isho.ro
Muzeul National al Banatului

Economic vezi arhiva Economic

Mai multe firme timișene au participat la o vizită organizată de CCIAT în China

Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Timiș a organizat o nouă misiune economică în Republica Populară Chineză, cu ocazia vizitării celei de-a 136-a ediții a Târgului de Import și Export Canton de la Guangzhou, cel mai vechi, cel mai mare și mai cuprinzător târg internațional din China, cu cele mai cuprinzătoare categorii de mărfuri, cel...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Mai multe firme timișene au participat la o vizită organizată de CCIAT în China

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

Times Higher Education (THE) a lansat prima ediție a Interdisciplinary Science Ranking (ISR), în colaborare cu Schmidt Science Fellows. Clasamentul evidențiază contribuțiile și angajamentul universităților față de știința interdisciplinară, care integrează cunoștințe din mai multe discipline academice pentru a aborda provocările globale, iar printre instituțiile din clasament se află și Universitatea de Vest Timișoara, dar...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Universitatea Politehnica Timișoara şi Universitatea de Vest mai bifează un top internațional de specialitate
Dacă românii se pregătesc de alegerile prezidenţiale şi parlamentare, lumea padelului are un singur gând: Cupa României. Competiţia supremă a padelului autohton se va desfăşura, exact ca şi anul trecut la Padel Center, baza timişoreană fiind una primitoare pentru cele mai importante competiţii de acest gen. Reamintim, Circuitul Profesionist de Padel şi-a disputat în acest...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Pregătiri pentru cea mai importantă competiţie de padel a finalului de an, Cupa României
Consiliul Județean Timiș va investi în reabilitarea a două dintre școlile aflate în administrarea sa, Liceul Tehnologic Special “Gheorghe Atanasiu”, respectiv Centrul de Recuperare Neuropsihiatrică Găvojdia. CJT investește în condiții mai bune pentru copii și persoanele cu nevoi speciale. Președintele CJ Timiș, Alfred Simonis, a semnat contractele de execuție pentru renovarea a două clădiri importante...
Citeşte tot articolul Citeste articolul CJ Timiș a semnat contractele de execuție pentru reabilitarea a două școli speciale aflate în administrare
Primăria Timișoara, prin Poliția Locală, a confiscat primul camion care debarasa deșeuri ilegal pe un teren de la ieșirea orașului spre comuna Săcălaz. Vehiculul a rămas blocat când descărca gunoiul, iar deținătorul acestuia l-a abandonat într-o groapă. La fața locului s-au deplasat miercuri echipe din partea Primăriei Timișoara, Poliției Locale și Societății Drumuri Municipale (SDM)...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Primul camion confiscat pentru abandonul ilegal de deșeuri în Timișoara. Dominic Fritz: “Căzut în propria groapă ilegală de gunoi”
Echipele de constructori continuă lucrările de reabilitare a căii ferate pe lotul 2 din tronsonul Lugoj – Timișoara Est. Acum se circulă pe varianta nouă de traseu, fiind efectuate lucrări la vechiul fir de circulație, anunță CFR Infrastructură Timișoara.  În cadrul lucrărilor de pe lotul 2 Lugoj-Timișoara Est, din data de 20.11.2024, în stația Topolovăț,...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Continuă lucrările de reabilitare a căii ferate Lugoj – Timișoara Est/FOTO
Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Timiș a organizat o nouă misiune economică în Republica Populară Chineză, cu ocazia vizitării celei de-a 136-a ediții a Târgului de Import și Export Canton de la Guangzhou, cel mai vechi, cel mai mare și mai cuprinzător târg internațional din China, cu cele mai cuprinzătoare categorii de mărfuri, cel...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Mai multe firme timișene au participat la o vizită organizată de CCIAT în China
Venirea perioadei reci s-a făcut simțită pe șoselele din zona de vest a României. Pe drumurile aflate în administrarea DRDP Timișoara s-a acționat pentru a îndepărtarea zăpezii depuse pe carosabil sau pentru prevenirea şi combaterea poleiului. Astfel, echipele firmelor care se ocupă de aceste intervenții au acționat cu 100 de utilaje și au răspândit 690...
Citeşte tot articolul Citeste articolul O sută de utilaje au intervenit pentru a asigura circulația rutieră. S-au folosit 690 de tone de material antiderapant/VIDEO
Biblioteca Universității Politehnica Timișoara a găzduit recent un eveniment devenit deja tradițional, workshop-ul „Translation as a Bridge between Languages and Disciplines”, organizat de Facultatea de Științe ale Comunicării în colaborare cu Consulatul Germaniei la Timișoara și cu Societatea Culturală Româno-Germană din Timișoara, în cadrul celei de-a IX-a ediții a Zilelor FSC. În deschiderea evenimentului, decanul...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Dezbatere la UPT pe o temă importantă: condiţia şi rolul traducătorului
Top