La aproape nouă luni de la desemnarea câștigătorului la concursul internațional de desemnare a executantului proiectului reabilitării zonei Piața Victoriei, Primăria Timișoara anunță că a avut loc și atribuirea efectiva a contractului. Societatea anunțată câștigătoare în urma unui concurs organizat de Ordinul Arhitecților pentru municipalitate, semnează acum efectiv acordul.
Primăria Timișoara a anunțat atribuirea contractului pentru serviciile de proiectare (DALI+PT+AT, studii conexe) necesare pentru amenajarea și modernizarea Pieței Operei și a unor străzi din zona Cetate. În fapt, nu este nicio noutate, firma cu care s-a semnat contractul era deja cunoscută, este vorba, de fapt, de un gup de firme de arhitectură din Timișoara care câștigaseră contractul în luna octombrie a anului trecut. Atunci, Ordinul Arhitecților din România și Ordinul Arhitecților din România, filiala Timiș, organizaseră o selecție de proiecte internațională pentru primărie.
Câștigături au fost fost desemnați cei de la Studio Arca SRL și Prodid SRL . Autori principali ai proiectului sunt Radu Golumba și Șerban Sturdza.
Cel mai probabil, perioada de aproape nouă luni de la declararea proiectului câștigător și atribuirea efectivă a fost una birocratică, necesară pentru parcurgerea etapelor normale în cadrul unei asemenea licitații.
Valoarea contractului este de 6.911.460 lei.
„Începem cea mai dificilă etapă din modernizarea Pieței Victoriei și anume cea de proiectare. E un proiect care va schimba Timișoara pentru următoarele decenii. Actuala soluție, aleasă în urma unui concurs internațional de arhitectură, aduce concepte moderne, dar păstrează și pune în valoare identitatea și moștenirea istorică a acestui spațiu. După piețele Unirii, Sf. Gheorghe și Libertății, acum vine rândul Pieței Victoriei și a străzilor adiacente să se transforme”, a spus primarul Dominic Fritz.
Municipiul Timișoara, împreună cu Ordinul Arhitecților din România și cu cu sprijinul Filialei Teritoriale Timiș a OAR a organizat un concurs internațional de soluții de arhitectură pentru modernizarea spațiului public din zona centrală a Timișoarei.
Premiul I a constat în contravaloarea estimată a contractului de servicii de proiectare.
Durata contractului este de 50 de luni, dintre care 20 de luni pentru proiectare, avizare, întocmire documentație și 30 de luni pentru asistența tehnică pe durata execuției.
La concursul internațional au fost depuse proiectele realizate de 30 de echipe de arhitecți. S-a urmărit ca participanții la concurs să valorifice la maxim potențialul pentru fiecare dintre necesitățile Pieței Victoriei, să găsească echilibrul între valoarea istorică a spațiului și o abordare inovativă, contemporană. Proiectul de amenajare vizează Piața Victoriei, Piața Huniade, parcarea adiacentă, perechea de străzi Alba Iulia – Mărășești (până la linia de tramvai), străzile conexe Pieței Victoriei, precum și conexiunile cu parcurile Civic, Justiției, Catedralei și Central.
Juriul a apreciat proiectul câștigător ca fiind ”o expresie a coexistenței armonioase a vieții urbane contemporane cu natura, conservând configurația spațială a pieței și imprimând, totodată, o notă contemporană”. Piața Victoriei este prezentată într-o viziune complexă, care oferă tipuri de experiențe diferite, prin zonele diverse, dar care compun un întreg armonios.
Piața Victoriei face parte din culoarul de 3 piețe centrale din Timișoara, alături de Piața Libertății și Piața Unirii. Aceasta nu a avut parte în ultimele 3 decenii decât de intervenții mici, reparații sau amenajări minore. Primăria Timișoara dorește ca cea mai importantă piață a orașului să fie pusă în evidență după modelul marilor orașe europene: cu respect față de istorie și patrimoniu, cu spațiu pentru oameni și cu amenajări verzi generoase. Promenadele „Corso” și „Surogat”, precum și monumentele și elementele simbolice ale pieței trebuie protejate, conservate și puse în valoare.
Comentarii prin facebook