Primarul lucrurilor mărunte

Editorial de Eugen Sasu

Editorial de Eugen Sasu

Vorbim în preajma alegerilor pentru aparatul politic al administrației locale, o dată la patru ani, despre mari proiecte în principal. Candidații promit lucruri mari, iar pentru un oraș ca Timișoara asta ar însemna pasaje, bulevarde modernizate, linii noi de tramvai, infrastructură medicală și pentru sport. Prea puține promisiuni pentru banalul, normalul din viața noastră de contribuabili corecți, timișoreni care mergem la muncă, venim spre casă și nu mai avem nervi să observăm că prea multe nu sunt în regulă în lumea lucrurilor mărunte. Căci nu toți suntem nelegiuiți din clanuri, bombardieri nesimțiți să nu mai votăm un primar pentru că acesta promite respectarea unor norme de trai în societate.

Odihnindu-se după alegeri, administrația Dominic Fritz a propus amplasarea unor panouri care să pună în gardă nelegiuitul în problema deponeelor ilegale de gunoaie. În campania electorală, aceeași administrație a Timișoarei a redat orașului strada Cezar sub egida luptei cu clanurile. Fie că aceste clanuri au acaparat imobile, fie că e vorba de zona de agrement de pe malul Begăi, în cea mai mare parte cu terenul în proprietate publică. S-a dat senzația unei lupte pe viață și pe moarte, a unui proiect care să intre în cartea de istorie a administrației timișorene, foarte bine, dar avem și lucruri mărunte care pentru omul de rând sunt ale naibii de importante.

Tot auzim asta despre politicieni. N-o să facă nimic într-o problemă sau alta până nu trec alegerile, de parcă promisiunea în direcția instaurării ordinii în comunitate, promisiunea că vei sancționa orice derapaj de la legea națională, locală și mai ales a bunului simț ar intra în coliziune cu propriul tău electorat. Deducând de aici că principalii candidați au ca electorat șmecheri și nelegiuiții, iar oamenii care au nevoie să fie apărați de aceștia ar fi atât de puțini, minoritari cât să fie lăsați veșnic pe mâna celor care nu ajung niciodată la putere.

Nemaivorbind că amendarea nerespectării regulilor nu trebuie să fie o promisiune, ci o preocupare a edilului pentru cei care le respectă zi de zi. Timișoreanul normal prin modul său de viață, contribuabil de neclintit la bugetul acestei comunități, are dreptul să fie apărat de cel care dă din coate și poate că nici nu-și plătește atât de riguros ce are de dat Timișoarei prin impozite și alte taxe.

Aștept acel an electoral în care un alegător va zice că votează primarul în funcție pentru că a făcut ordine, că de fiecare dată când a avut nevoie de instituția condusă de el aceasta a răspuns. Cred că acest gen de relație cu populația care te-a votat sau nu te-a votat valorează la fel de mult ca o listă bogată de proiecte magnifice. Citeam undeva că în mari orașe din SUA faci poză la o groapă în carosabil, o postezi pe o platformă online dedicată a primăriei și în următorele zile vine cineva să repare acea bucată de drum, trotuar, ce o fi.

Acesta este un mic și atât de „neimportant” exemplu de proiect pentru un primar: să facă cetățeanul să se simtă servit, nu ignorat. Dar exemplele acestea de „proiecte mici” rezolvate de un primar ar putea continua cu parcarea ilegală, toaletarea haotică a vegetației stradale și până la verificarea șantierelor. Apropos, în cartierul Blașcovici un avocat și-a cumpărat o casă pentru a o tranforma într-un palat. Treaba lui, banul lui, dar s-a legat la rețeaua de canalizare, iar astuparea șanțului s-a făcut atât de superficial încât azi s-a lăsat asfaltul cât trebuie să încetinești cu mașina cât pentru un calmator.

A verificat cineva cum a fost refăcut un drum public după o lucrare autorizată? Constat că nu, iar povestea asta nu este una doar despre Dominic Fritz, ci și despre Nicolae Robu, Gheorghe Ciuhandu, alți edili. Da, e vorba de o banală poveste despre Timișoara condusă de un primar cu rigoare germană, dar nu era mai bine nici în alte vremuri. E complicat să așteptăm mult mai puțin de la ei, de la primari sau viceprimari? E vorba despre lucruri minore, despre șmecheri și oameni corecți, despre percepții, despre educație, la urma urmelor.

Autor
Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

5 comentarii pentru acest articol

Bogdan a spus: (iunie 29th, 2024 at 10:21 )

În țara Securității mari, țară numită încă din interbelic de un diplomat străin Le Pays du Mensonge (Țara Minciunii), în care tezele de doctorat susținute public în instituții publice de stat sunt secretizate, în care guvernele social-democrate au dus peste jumătate din populație sub pragul sărăciei, al cărei prim-ministru merge în străinătate la meciurile de fotbal ca să se fotografieze cu cei pe care sărăcia produsă de partidul lui i-a gonit, în care partidul intreprinzătorilor și liberilor profesioniști acceptă în frunte un general pensionar care vorbește îngălat etc. etc. etc., un primar neamț la Timișoara e prea puțin. Dar este destul pentru a stimula cele mai violente reacții ale establishmentului turco-fanariot în esența lui. Europa e tot mai departe, iar ceea ce vine arată tot mai rău (uitați-vă la cursul valutar de luni încolo, după anunțarea rezultatelor alegrilor din Franța și mai vorbim dacă Trump va fi iar președinte).

Daniel a spus: (iunie 29th, 2024 at 12:46 )

Un articol excelent care explică de ce funcția de primar este una executivă care se bazează mai mult pe practică și experiență decât pe teorie, compentența în mai multe domenii aplicate fiind indispensabilă, altfel lucrurile riscând să degenereze. Un primar onest și competent poate elimina riscuri potențiale de corupție pentru că se poate lipsi de anumite personaje cum ar fi consilieri și funcționari publici care vin cu o reputație și un bagaj.
În aceiași ordine de idei, electoratul trebuie să fie educat pentru a vota bazat pe principii solide candidați care au realizat ceva în viața personală, preferabil în domeniul privat, în locul unor paiațe care au în spate clanuri de interese și nu au realizat mare lucru până nu au absolvit vreun colegiu național de apărare sau de informații, urmate de o sinecură la stat. Din păcate această educație lipsește iar acest lucru se va vedea mai ales la prezidențiale unde electoratul va vota o poză prelucrată pe calculator de pe un afiș mai degrabă decât un candidat pregătit cum ar fi Drulă sau Berceanu.

Xxx a spus: (iunie 29th, 2024 at 17:49 )

La un oraș de mărimea TM primarul nu se poate ocupa de fiecare groapă, șanț de pe strada. Există un aparat administrativ care, din păcate, nu putem spune ca e super performant, iar cit de simplu e să dai afară pe cineva știm cu toții. Înainte de a imputa primarului sincopele angajaților, e cel mai simplu, nu ? , să ne amintim de unde s-a plecat, de mentalitatea unora din primărie, (și din societate, ca nimeni nu a căzut din cer angajat al primăriei…..) , de rezistența la schimbare. În afară de DF , nu am auzit, citit de la nici un politician local (lăsăm pe cei de la centru, care sunt un dezastru…) un mesaj legat de EU, de ce vrem noi în EU, EU căreia îi datorăm bunăstarea mare, mică care o avem acum , în ultimă instanță bruma de civilizație de care ne bucurăm. Înainte de pretinde minuni de la DF, ar trebui să ne uităm în oglindă , să ne întrebăm și cit e de mare simtul civic local .

liviu a spus: (iunie 30th, 2024 at 08:47 )

Ce vor cetatenii care te-au ales DF ? Sa lasi la o parte lasconii, tiganii etc si sa te ocupi permanent de apa care o beau timisorenii si de aerul care il respira timisorenii. Pentru a te convinge cum minte dinozaurul mafiot Vlaicu este suficient sa ridici capacul de la rezervorul WC-ului. Ce ai sa vezi acolo ? Numai mal , impuritati si alte elemente toxice.
In ceea ce priveste aerul pe care il respiram este si mai grav.Orasul este un depozit imens de masini mici ,mari si f. mari care se pun in miscare ,produc poluare fonica de multe ori insuportabila si poluare toxica prin gazele de esapament. Pe toate bulevardele si strazile mai largi din oras se circula la viteze ce depasesc cu mult viteza legala.Mai demult DF circulai prin oras cu bicicleta. De pa bicicleta ai putea usor constata dezastrul la care ai contribuit si tu ,prin largirea drumurilor si cresterea nr de parcari.Tot mai multe masini tot mai mare poluarea , tot mai multi bolnavi de cancer pulmonar tot mai multe furtuni tot mai multa caldura insuportabila in locuinte.
DF te rugam sa iei masuri urgente in ceea ce priveste AERUL SI APA .

liviu a spus: (iunie 30th, 2024 at 11:11 )

Vorba Partidului Comunist Roman, pentru primarul DF,
Nu stii, te invatam,
Nu poti, te ajutam,
Nu vrei ,te facem sa pleci in parc, poate il intalnesti pe vechiul primar mincinos ,latrator si derbedeu,numai bun de senator.
,

* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

Cele mai citite articole


L'architect du beaute

Administratie vezi arhiva Administratie

MINA Pop-Up 3 octombrie - 12 ianuarie

Politica vezi arhiva Politica

Academia de Advocacy cere partidelor pro-europene responsabilitate politică și stabilitate guvernamentală

În contextul crizei politice actuale, Academia de Advocacy face un apel ferm către partidele politice pro-europene să constituie o coaliție stabilă și să formeze un guvern cu o majoritate parlamentară solidă. Potrivit Academiei de Advocacy, există trei mari priorităţi pentru ţara nostră în acest moment. “Este imperativ ca liderii politici să prioritizeze dialogul, să depășească...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Academia de Advocacy cere partidelor pro-europene responsabilitate politică și stabilitate guvernamentală
dermaskin-orizontal

Sport vezi arhiva Sport

Întăriri pe linia de treisferturi! Doi internaționali vin la SCM USV Timișoara

Lotul pentru următorul sezon al campioanei naționalei de rugby se completează cu alți doi jucători din circuitul Stejarilor. Cele două transferuri se adăugă mutării făcute la începutul acestei săptămâni, când talonerul Tudor Butnariu s-a alăturat SCM USV Timișoara, la fel ca David Trăușan, care revine la Timișoara. „De data aceasta este vorba despre transferul a...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Întăriri pe linia de treisferturi! Doi internaționali vin la SCM USV Timișoara
isho.ro

Social vezi arhiva Social

Muzeul National al Banatului
No More Bad Gifts

Economic vezi arhiva Economic

E gata fântâna arteziană din piațeta Gării de Nord Timișoara/FOTO

Proiectul de reabilitare a Gării de Nord Timișoara a ajuns într-un nou stadiu, piațeta din fața acesteia are acum o fântână arteziană finalizată. Aceasta a fost deja testată, oferă un spectacol de apă și lumini. CFR Infrastructură Timișoara a anunțat că fântâna arteziană amplasată în piațeta nou amenajată în fața Gării de Nord din orașul...
Citeşte tot articolul Citeste articolul E gata fântâna arteziană din piațeta Gării de Nord Timișoara/FOTO

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

Proiectul de reabilitare a Gării de Nord Timișoara a ajuns într-un nou stadiu, piațeta din fața acesteia are acum o fântână arteziană finalizată. Aceasta a fost deja testată, oferă un spectacol de apă și lumini. CFR Infrastructură Timișoara a anunțat că fântâna arteziană amplasată în piațeta nou amenajată în fața Gării de Nord din orașul...
Citeşte tot articolul Citeste articolul E gata fântâna arteziană din piațeta Gării de Nord Timișoara/FOTO
Mult disputatul proiect al taxelor și impozitelor la nivel maxim permis de legislația fiscală, pentru anul 2025, a picat la limită în Consiliul Local Timișoara. Amendamentul primarului Dominic Fritz, prin care a propus reducerea impozitării clădirilor nerezidențiale, de la 1,9% la 1,8%, la care se adaugă reducerea de 10% pentru plata până în luna martie...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Proiectul taxelor și impozitelor pe 2025 a picat la votul din Consiliul Local!
În contextul crizei politice actuale, Academia de Advocacy face un apel ferm către partidele politice pro-europene să constituie o coaliție stabilă și să formeze un guvern cu o majoritate parlamentară solidă. Potrivit Academiei de Advocacy, există trei mari priorităţi pentru ţara nostră în acest moment. “Este imperativ ca liderii politici să prioritizeze dialogul, să depășească...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Academia de Advocacy cere partidelor pro-europene responsabilitate politică și stabilitate guvernamentală
Pe lângă Portalul Libertății, la 19 școli din oraș Primăria Timișoara a montat instalații luminoase care reprezintă semnul victoriei, deja consacrat ca identitate vizuală pentru Revoluție. De asemenea, continuă acțiunile speciale dedicate Revoluției, cu Gala Libertății în prim plan. Mâine, 20.12.2024, la 35 de ani de când Timișoara devenea primul oraș liber de comunism, Primăria...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Pe fațadele a 19 școli din oraș e instalatsemnul victoriei, simbol al Revoluției
O discuție mai veche legată de spațiile educaționale din Timișoara și-a găsit rezolvare. În ședința de miercuri a Guvernului României, a fost aprobată trecerea din domeniul public al Municipiului Timișoara, în domeniul public al Statului și trecerea în administrarea Ministerului Educației, pentru Universitatea de Vest Timişoara în vederea mutării acolo a activității Facultatății de Educație...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Universitatea de Vest primește fostul Liceu Leonida din Timișoara pentru a găzdui acolo Facultatea de Educație Fizică și Sport și un campus de cercetare
Expoziția „Luminile lui Caravaggio. Începutul modernității în pictura europeană, capodopere din colecția Roberto Longhi” se dovedește un succes de casă. Organizată de Muzeul Național de Artă Timișoara, a reușit să aducă, miercuri, 18 decembrie, o premieră pentru MNArT. 735 de elevi din toate colțurile țării, alături de studenți ai Facultății de Arte și Design din...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Expoziția “Luminile lui Caravaggio” a atras un număr record de elevi și studenți vizitatori într-o singură zi
Încă un pas înainte pe calea modernizării şi a inovaţiei. Universitatea Politehnica Timișoara (UPT) marchează un pas important în dezvoltarea infrastructurii educaționale prin inaugurarea unui laborator de luminotehnică de ultimă generație. Realizat în parteneriat cu Power Electric SRL, investiția de 30.000 de euro oferă studenților acces la tehnologii avansate și un mediu de învățare modern,...
Citeşte tot articolul Citeste articolul UPT continuă să inoveze şi a inaugurat un laborator modern de luminotehnică
Astăzi, în plenul Consiliului Local va intra din nou în dezbatere proiectul privind stabilirea impozitelor pentru anul viitor. Proiectul trebuia votat în urmă cu o săptămână, dar a fost retras, în ultima clipă de primarul Dominic Fritz. Preşedintele PSD Timiş, Alfred Simonis, totodată preşedinte al CJ Timiş, afirmă că majorarea impozitelor nu reprezintă garanţia unor...
Citeşte tot articolul Citeste articolul “Impozitele si taxele mai mari reprezintă doar iluzia unor încasări mai mari”. Interviu cu Alfred Simonis, preşedintele PSD Timiş
Cum va schimba Inteligența Artificială business-urile și societățile în care trăim, avantajele României, la nivel global, în domeniul tehnologiei, ce urmează în 2025 în privința securității cibernetice, lecțiile învățate după perioada pandemiei sunt câteva dintre temele analizate de Ligia Ardelean, country manager al Atos România, la finalul unui an provocator pentru industria IT. Care au...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Ligia Ardelean, country manager Atos: „România are potențial să devină un hub regional pentru soluții IT sustenabile”
Top