Primarul lucrurilor mărunte

Editorial de Eugen Sasu

Editorial de Eugen Sasu

Vorbim în preajma alegerilor pentru aparatul politic al administrației locale, o dată la patru ani, despre mari proiecte în principal. Candidații promit lucruri mari, iar pentru un oraș ca Timișoara asta ar însemna pasaje, bulevarde modernizate, linii noi de tramvai, infrastructură medicală și pentru sport. Prea puține promisiuni pentru banalul, normalul din viața noastră de contribuabili corecți, timișoreni care mergem la muncă, venim spre casă și nu mai avem nervi să observăm că prea multe nu sunt în regulă în lumea lucrurilor mărunte. Căci nu toți suntem nelegiuiți din clanuri, bombardieri nesimțiți să nu mai votăm un primar pentru că acesta promite respectarea unor norme de trai în societate.

Odihnindu-se după alegeri, administrația Dominic Fritz a propus amplasarea unor panouri care să pună în gardă nelegiuitul în problema deponeelor ilegale de gunoaie. În campania electorală, aceeași administrație a Timișoarei a redat orașului strada Cezar sub egida luptei cu clanurile. Fie că aceste clanuri au acaparat imobile, fie că e vorba de zona de agrement de pe malul Begăi, în cea mai mare parte cu terenul în proprietate publică. S-a dat senzația unei lupte pe viață și pe moarte, a unui proiect care să intre în cartea de istorie a administrației timișorene, foarte bine, dar avem și lucruri mărunte care pentru omul de rând sunt ale naibii de importante.

Tot auzim asta despre politicieni. N-o să facă nimic într-o problemă sau alta până nu trec alegerile, de parcă promisiunea în direcția instaurării ordinii în comunitate, promisiunea că vei sancționa orice derapaj de la legea națională, locală și mai ales a bunului simț ar intra în coliziune cu propriul tău electorat. Deducând de aici că principalii candidați au ca electorat șmecheri și nelegiuiții, iar oamenii care au nevoie să fie apărați de aceștia ar fi atât de puțini, minoritari cât să fie lăsați veșnic pe mâna celor care nu ajung niciodată la putere.

Nemaivorbind că amendarea nerespectării regulilor nu trebuie să fie o promisiune, ci o preocupare a edilului pentru cei care le respectă zi de zi. Timișoreanul normal prin modul său de viață, contribuabil de neclintit la bugetul acestei comunități, are dreptul să fie apărat de cel care dă din coate și poate că nici nu-și plătește atât de riguros ce are de dat Timișoarei prin impozite și alte taxe.

Aștept acel an electoral în care un alegător va zice că votează primarul în funcție pentru că a făcut ordine, că de fiecare dată când a avut nevoie de instituția condusă de el aceasta a răspuns. Cred că acest gen de relație cu populația care te-a votat sau nu te-a votat valorează la fel de mult ca o listă bogată de proiecte magnifice. Citeam undeva că în mari orașe din SUA faci poză la o groapă în carosabil, o postezi pe o platformă online dedicată a primăriei și în următorele zile vine cineva să repare acea bucată de drum, trotuar, ce o fi.

Acesta este un mic și atât de „neimportant” exemplu de proiect pentru un primar: să facă cetățeanul să se simtă servit, nu ignorat. Dar exemplele acestea de „proiecte mici” rezolvate de un primar ar putea continua cu parcarea ilegală, toaletarea haotică a vegetației stradale și până la verificarea șantierelor. Apropos, în cartierul Blașcovici un avocat și-a cumpărat o casă pentru a o tranforma într-un palat. Treaba lui, banul lui, dar s-a legat la rețeaua de canalizare, iar astuparea șanțului s-a făcut atât de superficial încât azi s-a lăsat asfaltul cât trebuie să încetinești cu mașina cât pentru un calmator.

A verificat cineva cum a fost refăcut un drum public după o lucrare autorizată? Constat că nu, iar povestea asta nu este una doar despre Dominic Fritz, ci și despre Nicolae Robu, Gheorghe Ciuhandu, alți edili. Da, e vorba de o banală poveste despre Timișoara condusă de un primar cu rigoare germană, dar nu era mai bine nici în alte vremuri. E complicat să așteptăm mult mai puțin de la ei, de la primari sau viceprimari? E vorba despre lucruri minore, despre șmecheri și oameni corecți, despre percepții, despre educație, la urma urmelor.

Autor
Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

5 comentarii pentru acest articol

Bogdan a spus: (iunie 29th, 2024 at 10:21 )

În țara Securității mari, țară numită încă din interbelic de un diplomat străin Le Pays du Mensonge (Țara Minciunii), în care tezele de doctorat susținute public în instituții publice de stat sunt secretizate, în care guvernele social-democrate au dus peste jumătate din populație sub pragul sărăciei, al cărei prim-ministru merge în străinătate la meciurile de fotbal ca să se fotografieze cu cei pe care sărăcia produsă de partidul lui i-a gonit, în care partidul intreprinzătorilor și liberilor profesioniști acceptă în frunte un general pensionar care vorbește îngălat etc. etc. etc., un primar neamț la Timișoara e prea puțin. Dar este destul pentru a stimula cele mai violente reacții ale establishmentului turco-fanariot în esența lui. Europa e tot mai departe, iar ceea ce vine arată tot mai rău (uitați-vă la cursul valutar de luni încolo, după anunțarea rezultatelor alegrilor din Franța și mai vorbim dacă Trump va fi iar președinte).

Daniel a spus: (iunie 29th, 2024 at 12:46 )

Un articol excelent care explică de ce funcția de primar este una executivă care se bazează mai mult pe practică și experiență decât pe teorie, compentența în mai multe domenii aplicate fiind indispensabilă, altfel lucrurile riscând să degenereze. Un primar onest și competent poate elimina riscuri potențiale de corupție pentru că se poate lipsi de anumite personaje cum ar fi consilieri și funcționari publici care vin cu o reputație și un bagaj.
În aceiași ordine de idei, electoratul trebuie să fie educat pentru a vota bazat pe principii solide candidați care au realizat ceva în viața personală, preferabil în domeniul privat, în locul unor paiațe care au în spate clanuri de interese și nu au realizat mare lucru până nu au absolvit vreun colegiu național de apărare sau de informații, urmate de o sinecură la stat. Din păcate această educație lipsește iar acest lucru se va vedea mai ales la prezidențiale unde electoratul va vota o poză prelucrată pe calculator de pe un afiș mai degrabă decât un candidat pregătit cum ar fi Drulă sau Berceanu.

Xxx a spus: (iunie 29th, 2024 at 17:49 )

La un oraș de mărimea TM primarul nu se poate ocupa de fiecare groapă, șanț de pe strada. Există un aparat administrativ care, din păcate, nu putem spune ca e super performant, iar cit de simplu e să dai afară pe cineva știm cu toții. Înainte de a imputa primarului sincopele angajaților, e cel mai simplu, nu ? , să ne amintim de unde s-a plecat, de mentalitatea unora din primărie, (și din societate, ca nimeni nu a căzut din cer angajat al primăriei…..) , de rezistența la schimbare. În afară de DF , nu am auzit, citit de la nici un politician local (lăsăm pe cei de la centru, care sunt un dezastru…) un mesaj legat de EU, de ce vrem noi în EU, EU căreia îi datorăm bunăstarea mare, mică care o avem acum , în ultimă instanță bruma de civilizație de care ne bucurăm. Înainte de pretinde minuni de la DF, ar trebui să ne uităm în oglindă , să ne întrebăm și cit e de mare simtul civic local .

liviu a spus: (iunie 30th, 2024 at 08:47 )

Ce vor cetatenii care te-au ales DF ? Sa lasi la o parte lasconii, tiganii etc si sa te ocupi permanent de apa care o beau timisorenii si de aerul care il respira timisorenii. Pentru a te convinge cum minte dinozaurul mafiot Vlaicu este suficient sa ridici capacul de la rezervorul WC-ului. Ce ai sa vezi acolo ? Numai mal , impuritati si alte elemente toxice.
In ceea ce priveste aerul pe care il respiram este si mai grav.Orasul este un depozit imens de masini mici ,mari si f. mari care se pun in miscare ,produc poluare fonica de multe ori insuportabila si poluare toxica prin gazele de esapament. Pe toate bulevardele si strazile mai largi din oras se circula la viteze ce depasesc cu mult viteza legala.Mai demult DF circulai prin oras cu bicicleta. De pa bicicleta ai putea usor constata dezastrul la care ai contribuit si tu ,prin largirea drumurilor si cresterea nr de parcari.Tot mai multe masini tot mai mare poluarea , tot mai multi bolnavi de cancer pulmonar tot mai multe furtuni tot mai multa caldura insuportabila in locuinte.
DF te rugam sa iei masuri urgente in ceea ce priveste AERUL SI APA .

liviu a spus: (iunie 30th, 2024 at 11:11 )

Vorba Partidului Comunist Roman, pentru primarul DF,
Nu stii, te invatam,
Nu poti, te ajutam,
Nu vrei ,te facem sa pleci in parc, poate il intalnesti pe vechiul primar mincinos ,latrator si derbedeu,numai bun de senator.
,

* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

Cele mai citite articole


L'architect du beaute

Administratie vezi arhiva Administratie

Fidelity by Iulius Mall

Politica vezi arhiva Politica

Fără Blaga şi Buşoi! Primarii liberali se revoltă împotriva actualei conduceri interimare a PNL Timiş

Primarii PNL din Timiş au avut o nouă întâlnire, de această dată fiind invitaţi edili din toate taberele. Concluzia la care au ajuns a fost aceea că actuala conducere interimară impusă de la Bucureşti, respectiv Vasile Blaga – judeţ şi Cristian Buşoi – Timişoara, trebuie să plece acasă. La întâlnire a ajuns, fără să fie...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Fără Blaga şi Buşoi! Primarii liberali se revoltă împotriva actualei conduceri interimare a PNL Timiş
isho.ro

Sport vezi arhiva Sport

Profesorul Ion V. Ionescu a murit. Doliu în fotbalul timişean

Prof. Ion V. Ionescu, legendarul antrenor de fotbal, împlinise 88 de ani la 2 mai. Aseară el a plecat la Domnul. Ion V. Ionescu s-a născut la data de 2 mai 1936 în comuna Rudna (județul Timiș). A jucat fotbal la echipele Poli Timișoara (1945-1954), Progresul Sibiu (1955), Știința București (1956-1959) și Victoria Bucuresti (1959-1960)....
Citeşte tot articolul Citeste articolul Profesorul Ion V. Ionescu a murit. Doliu în fotbalul timişean
Muzeul National al Banatului

Social vezi arhiva Social

dermaskin-orizontal

Economic vezi arhiva Economic

Cât de benefic este să ai un cont curent și un card de credit online

Situațiile în care, din punct de vedere financiar, suntem puși să facem alegeri dificile ni se pot întâmpla oricui. Spre exemplu, iată ce a făcut o doamnă într-o atare situație. Ana locuia într-un sat pitoresc de la poalele munților. Ea era o femeie harnică și independentă, care își câștiga existența prin vânzarea de produse artizanale...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Cât de benefic este să ai un cont curent și un card de credit online

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

Complexul proiect de reabilitare a Domului Romano-Catolic a fost oficial finalizat. Proiectul, finanțat prin intermediul Regio – Programul Operațional Regional 2014 – 2020, a avut o valoare totală de 22.409.890,72 lei. Valoarea finanțării nerambursabile pentru acest proiect a fost de 21.302.013,13 lei, din care 3.195.301,96 lei a reprezentat finanțarea din bugetul național, iar 18.106.711,17 lei...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Reabilitarea  Domului Romano-Catolic din Piața Unirii a ajuns la sfârșit
Primarii PNL din Timiş au avut o nouă întâlnire, de această dată fiind invitaţi edili din toate taberele. Concluzia la care au ajuns a fost aceea că actuala conducere interimară impusă de la Bucureşti, respectiv Vasile Blaga – judeţ şi Cristian Buşoi – Timişoara, trebuie să plece acasă. La întâlnire a ajuns, fără să fie...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Fără Blaga şi Buşoi! Primarii liberali se revoltă împotriva actualei conduceri interimare a PNL Timiş
Natalia Semeniciuc, elevă în clasa a IX-a la Liceul cu Program Sportiv Banatul din Timișoara, a reușit un nou rezultat remarcabil, ca reprezentantă a României. Naty (52 kg) a devenit campioană europeană, duminică la Sarajevo, învingând la puncte, în finală, după un meci spectaculos pe Kseniia Andreeva, sportiva din Rusia. Ea a fost singura sportivă...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Performanţă deosebită pentru Natalia Semeniciuc. Eleva de la LPS Banatul, aur la Europenele de box, juniori
Întâmplare tragică duminică, în ultima zi a lunii iunie. Polițiștii Secției 14 Rurale Peciu Nou au fost sesizați astăzi, în jurul orei 10, cu privire la faptul că, în zona podului din Șag, un bărbat a intrat în râul Timiș, pentru a recupera mai multe articole de pescuit, iar din cauza curenților nu a mai...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Şi-a pierdut viaţa din cauza pescuitului
Polițiștii Postului Giroc sub coordonarea procurorului Parchetului de pe lângă Judecătoria Timișoara au identificat și reținut 3 tineri bănuiți de furtul unui generator. Ulterior, magistrații au dispus măsura arestului preventiv pentru 30 de zile. În fapt, în noaptea de 27/28.06.2024, polițiștii din Giroc au fost sesizați cu privire la faptul că de la o societate...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Trei tineri recidivişti, arestaţi preventiv după ce au furat un generator
La data de 29 iunie, în jurul orei 9, polițiștii Secției 2 Urbane Timișoara au fost sesizați că o persoană necunoscută a sustras mai multe laptopuri din incinta unei unități de învățământ din Timișoara. Polițiștii s-au deplasat de urgență la fața locului, iar în apropierea străzii Ghirlandei din Timișoara fost depistat un bărbat, în vârstă...
Citeşte tot articolul Citeste articolul A intrat într-o şcoală şi s-a apucat de furat laptopuri
Top