Un vot complicat

Editorial de Eugen Sasu

Editorial de Eugen Sasu

Se apropie ziua cu urna și avem câteva certitudini. Alianța politică PSD-PNL se va lăuda cu victoria în europarlamentare, deși raportul de resurse și organizare față de ceilalți competitori este mult mai mare decât diferența ce-o vom vedea în rezultatul votului. Singura miză internă ce-a mai rămas în contul acestor alegeri deloc interesante pentru cetățeanul român este reconfigurarea partidelor în funcție de rezultatele slabe înregistrate. Astfel că ar fi de așteptat ca o grupare din PNL să încerce să dea de pământ cu Ciucă, Bode și echipa liberală ce-a transformat partidul în „ospătarii” preferați ai PSD. Dar rezultate proaste pot înregistra și alte partide mai mici, motiv pentru care nu vor veni zile neapărat bune după analiza alegerilor pentru un George Simion sau Cătălin Drulă.

Mai avem o certitudine și în localele din Timiș. PSD va rupe plapuma și va dezvălui un mare număr de primari în zona rurală prea puțin metropolitană, dar numărul aleșilor va fi impresionant, astfel că Alfred Simonis, candidatul alianței PSD-PNL la președinția consiliului județean, ar putea pune încă câteva floricele la coroniță, în cazul victoriei personale, dar și ca bun administrator de filială ce este. Printre primarii care se așteaptă să fie realeși, iar apele într-acolo curg, este și Dominic Fritz de la Timișoara. În joc mai este ponderea USR în viitorul consiliu municipal și culoarea viceprimarilor rezultați în urma scrutinului și/sau negocierilor postelectorale.

Nu știm încă pe cine vom avea președinte al administrației timișene. Rămâne Alin Nica din partea Dreptei sau vine Alfred Simonis, pentru care s-au despicat mări, s-au dărâmat munții în calea lucrării sale politice. De aici vin însă sentimentele tari ce-ar trebui să le trăim în anii ce urmează votului de duminică. Și elementul de noutate în această ecuația ar fi ambiția, chiar disperarea lui Simonis să nu-și termine prematur viața politică. Căci altfel, Timișul a mai avut conducători PSD la Județ și am supraviețuit în cele din urmă.

Sentimentele tari de care vorbeam sunt în jurul alegerii unui mod de dezvoltare al Timișului pentru următorii ani, un fel de totul sau nimic, pe de o parte, cea a lui Simonis, și continuarea lentă a unei creșteri în așteptarea unei reforme administrativ-fiscale venite din trezirea clasei politice la centru. Iar lentoarea de care vorbeam vine tocmai din lipsa perspectivei și a voinței politice pentru un astfel de demers din partea invocatei clase politice.

În rubrica de mai sus, Ino Ardelean făcea un inventar al proastelor obiceiuri la care s-au dedat și liberalii, la fel sau poate chiar mai rău decât pesediștii. Exemplificând cu câteva momente din viața politică a lui Alin Nica cu care candidatul Dreptei de azi nu ar trebui să fie deloc mândru. Dar un „rechizitoriu” al proastelor obiceiuri politice se poate face și în contul lui Alfred Simonis. Am observa substanța acelui „totul sau nimic” din orizontul de așteptare față de noul PSD al lui Ciolacu, Grindeanu, Simonis și alții care nu ușor țin sub control vechiul PSD al lui Paul Stănescu sau Gabriela Firea. Când își doresc să arate așa ceva. Căci PSD arată modernizat, dar nu este clar ce descoperim dacă dăm la o parte „vopseaua” cu care s-a dat luciul.

Timișenii par ispitiți de ideea tandemului Fritz-Simonis, ca soluție rapidă a dezvoltării zonei. Poate fi varianta câștigătoare, dar nu pentru toți calcul este la fel de simplu. Tradiționaliștii anti-PSD din Timișoara vom avea dificultăți de înghițire a acestei formule combinate din două liste de partide. Unii ar putea spune că e momentul să ne rupem de trecut și să gândim pragmatic. Asta face foarte complicat votul din 9 iunie. Nu uităm că Alfred Simonis poate fi acel Alfred Simonis care a adus bani pentru stadion, spitale și alte investiții, dar nu uităm nici că ar putea fi acel Alfred Simonis care lua cu japca primari ca în timpurile roșii, același Alfred Simonis care punea în practică agenda toxică a lui Liviu Dragnea, în vremuri când noi ieșeam în stradă de atâta indignare.

Cine pe cine va trage în modul celuilalt de lucru în politică? Va fi voioșie administrativă între Dominic Frtiz și Alin Nica, când știm că până acum n-a prea fost vorba de așaceva? Dar între Fritz și Simonis? Vom avea un Fritz bucuros să profite de zbenguiala politică și pumnul bătut în masa guvernului de Simonis, de „laptele și mierea” promise mde pesedist ca mare combinator la poarta Puterii? Sau îi va aduce aminte că suntem în Timișoara, europeni, la urma urmelor? Dar dacă n-are cine să-l asculte?

Vom concluziona că Alfred Simonis este un „animal politic” și așa fac ele, „animalele politice”, când se dezlănțuie (vezi Traian Băsescu). Chiar și-așa, vorbim de un „animal politic” cu gesturi parcă prea lejere pentru cineva care, din conveniență măcar, ar trebui să se ferescă să afișeze calea scurtă (poate și semilegală) de rezolvare a unor probleme. Fie ele rezolvate în favoarea ta, a orașului sau județului în care trăiești. Iar dacă suntem de acord că Alfred Simonis este „animal politic”, ce vom zice de alternativa blândului Alin Nica?

Că a făcut parte din echipa de „ospătari” liberali a lui Ciolacu, Grindeanu, Simonis sau că a avut puterea să iasă din acest joc? Că are potențial de susținere a reformei, că a avut curajul și forța să rupă lanțurile social-democrației puse peste el deodată cu partidul său liberal sau că a făcut asta doar când „ospătarului” i s-a luat „bacșișul”?

Autor
Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

14 comentarii pentru acest articol

Un USR-ist a spus: (iunie 3rd, 2024 at 09:17 )

Absolut la subiect. Și, totuși : ” Eu cu cine votez ? ”

Dumitru R. a spus: (iunie 3rd, 2024 at 09:33 )

Lucrurile sunt mult mai simple. Când vezi fluviul de dejecții propagandistice pornit de la PSDNL, trebuie să-ți amintești lecția secolului XX: N I C I O D A T Ă R O Ș U! Între valorile Europei și mentalitatea de muscal pornit la jaf, nu-i greu de ales. Chiar dacă Europa suferă și pare că uneori o ia pe arătură sub influența SUA, trebuie să ne amintim că din stepă n-a venit nimic bun niciodată. Și dacă mai aveți dubii, citiți stenogramele scăpate în presă din scandalul Coldea. Descurcăreala aparentă a lui Simonis, ușuirea unor șulfe securiste din partidul lui Simion, pozele patetic-marțiale ale lui Geoană sunt prea puțin și țin doar la cei puțin mobilați la IQ.
În esență, ceea ce spunea Ion Rațiu în primăvara lui 1990 a rămas la fel de proaspăt: spre vest sau spre est.

Daniel a spus: (iunie 3rd, 2024 at 09:34 )

Simonis zice multe dar de făcut nu a făcut pe barba sa ci bazat pe relații la centru care oricând se pot evapora mai ales într-un an electoral ca acesta. În plus, la pachet cu Fritz reprezintă combinația parveniților în politică, pe care nu îi recomandă nimic pentru asemenea funcții. Cu Nica măcar se știe la ce ne așteptăm. A avut unele reușite cum a fost centura secundară, legătura la autostradă, noua maternitate, pe lângă cele legate de întreținerea infrastructurii. Că Simonis promite un stadion care nu este deloc necesar mai ales că deja este unul suficient de bun în construcție și pe care nici nu are cine să joace, este irelevant pentru cei care au un anumit nivel de inteligență. Acesta vine la pachet cu bagajul istoric al PSD legat de metehnele lor. Iar legat de faptul că bate cu pumnul în masă guvernului, ca să faci asta trebuie să ai ceva în spate, de preferat un baronat. Oare chiar vrem așa ceva mai ales acum când justiție este controlată ca pe vremea lui Stănoiu? Asta dacă tot e la modă să se vorbească de clanuri, când ajung aceștia la putere nu va mai curge laptele și mierea de dinainte de alegeri ci va urma jaful generalizat și reprimarea celor care au curajul să îi critice și să le dezvăluie combinațiile iar cine este naiv și crede că va găsi sprijin la instituțiile statului cum ar fi poliția și justiția poate să uite. Ponoasele le vom trage tot noi, cetățenii, care ne-am vândut votul bazat pe promisiuni și nu pe realizări.

alin a spus: (iunie 3rd, 2024 at 09:52 )

Fara nici un fel de dubiu, prin prisma realizarilor: Robu Nicolae! Asta daca vrem sa se dezvolte orasul, daca vrem sa o ia pe panta descendenta pe care a luat-o in ultimii 4 ani, votam incompetentii. Clujul a crescut doar dupa ce l-a schjimbat pe Funar. Fritz este Funar 2. A si inceput la fel ca Funar cu diversi dusmani imaginari ai dezvoltarii orasului, cu campanii de lupta contra clanurilor de romi, de parca de aia nu a facut el nimic 4 ani, din cauza romilor… Daca avea macar jumate din competenta lui Robu, mai spuneam, dar Fritz este ZERO, mai mult strica decat face.

Olivu a spus: (iunie 3rd, 2024 at 09:56 )

Nu e ușor să fii alegator responsabil în Timiș(oara).

timișorean atent a spus: (iunie 3rd, 2024 at 11:22 )

Votul nu este complicat de loc.
La Primărie:
Nicolae Robu – expirat politic, vărstnic având 4 bypas-uri, marionetă în mâna lui Blaga (ex-PDL)
Dominic Fritz – tânăr având un mandat în care s-a remarcat rezolvând problema Colterm, lupta reușită cu clanurilr rrome;
La CJT:
Alfred Simonis – singura experiență administrativă este cea de consilier local, cunoscut ca cel care „sparge dinții ” și „f***’i morții mătii” ]n Parlament, aliat cu Grindeanu în distribuirea fondurilor pe criterii clientelare, etc.
Alin Nica – experiență administrativă (4 mandate de primar și 1 mandat de președinte), realizări notabile dovedite (Maternitatea, Expo Brâncuși, infrastructura rutieră, etc.)
Prin urmare alegerea Fritz – Nica va fi una logică și de succes pt. timișeni.

Zdreanță a spus: (iunie 3rd, 2024 at 12:29 )

Pentru paraziții de partid votul este cât se poate de clar,ei respectă regula turmei purtați de interese de grup fără să mai țină cont de sfatul partidului.Pestrițați datorită intereselor locale, paraziții merg doar acolo unde sunt semne de continuitate .România a fost împărțită de la pandemie și până în prezent în două clase:bogați (europenii)și săraci(românii).Prima clasă cuprinde specialii care se găsesc prin aparatul bugetar și oamenii de succes care fac afaceri cu statul.A doua clasă mult mai numeroasă cuprinde clasa muncitoare răsfirată și dezbinată prin mediul privat dar și mult blamata diasporă a cărui interes a scăzut datorită ,,respectării „promisiunilor aleșilor.După noua ordine construită prin dezbinare o eventuală surpriză în alegeri este luată ca o normalitate.Apar două mari întrebări:De ce să mergem la alegeri?Pe cine să votăm?Democrația lui pește!

@alin a spus: (iunie 3rd, 2024 at 12:56 )

așa e, Fritz se luptă cu dușmani imaginari cum ar fi clanurile, în timp ce Robu își arată competența și realizările în relația cu Oculta!!!!!!!!!!
Nu știu cum îți iese o asemănare mai mare între Funar și Fritz decât între Funar și Robu. De fapt știu: aploci metoda clasică a inducerii disonanței cognitive. În traducere simplă: ba tu ești, ba pe-a mă-tii!!! Mai aveai puțin și spuneai că Fritz n-a făcut nimic în cei 12 ani de când e primar, că e bătrân și că ne trebuie un tânăr din Bocsig.

alin a spus: (iunie 3rd, 2024 at 13:41 )

Oameni buni, sa nu ne mai mintim singuri si sa traim cu sperante desarte. Daca avea idee de administratie s-ar fi vazut ceva dupa Fritz in 4 ani si nu era necesar sa apeleze la tertipuri de genul: lupta cu clanurile. Stie si el ca n-are cu ce se lauda, ca n-a facut nimic notabil, de aia face toate bazaconiile acum, inainte de alegeri. N-a fost in stare nici sa continue ce a inceput Robu, a renuntat la o groaza de proiecte, a inchis tot ce se puteea inchide, asta ca sa nu trebuiasca administrat. Asa poate oricine, sa inchida gradina Zoologica, sa nu faca Festivalul Florilor, sa falimenteze Coltermul, sa nu inceapa Solventul la timp, ci sa astepte 2 ani, ca sa para ca el a facut proiectul etc. Ce digitalizare, blablabla, piste de biciclete, zero, oricum, nici macar el nu mai merge cu bitzicla. Imi pare rau pentru oras, fiindca pana la urma toti avem interesul sa avem un bun conducator, care sa creasca si sa dezvolte orasul, dar, sincer, Fritz nici daca ar avea dorinta sa faca, tot n-ar putea. Ca unde nu este capacitate, nu este.

@alin a spus: (iunie 3rd, 2024 at 14:09 )

da,
dar unde dragoste de Robu nu e,
nimic nu e,
nici competență la Fritz nu-i,
nici comunism nu-i,
acolo unde nu ești tu.
…..
Pe scurt, de unde aplecare spre Europa nu-i, nici Dumnezeu nu cere! Misterul e altul – de ce candidează partidele anti-europene la alegerile pentru parlamentul european???? Poate, pentru euro? Zic și eu așa, ca o ipoteză …

George a spus: (iunie 3rd, 2024 at 14:48 )

Daniele, ți-ai mai adăugat un pseudonim? Alin? Că și asta vrea să ne facă educație electorală…Dar asta da în gropi de-a binelea, n-are pic de grație… Dacă îi citești comentariile pe sărite (ca sa nu te apuce greața de câe tâmpenii debitează), te-ai lămurit că trebuie un consult psihiatric.

Dan a spus: (iunie 3rd, 2024 at 15:11 )

Rolul de presedinte al cjt trebuiebl regandit. In sistemul centralizat din Romania, Simonis e ce trebuie din cauza conexiunii cu guvernul. Pe nica l-am vazut 4 ani: 0 rezultate majore pt timis. Omul nu are delic rezuktate si ne condamna la mediocritate. Uitati-va la cum s-dezvoltat cj cand boc era conectat la centru. Ne trebuie un om ca simonis, cu pragmatism pt Timis, nu unul ca nica (,) care gaseste scuze de ce nu se face treaba. Pe nica l-am avut 4 ani cu pnl la guvernare, e incompotent si foarte lipsit de rezultate. Cand pnl a renuntat la usr nu tin minte sa fi suatinut alianta cu usr. Ba mai mult, l-a reactivat pe robu. Spera sa mai orinda un mandat ca sa faca nimica, de la pnl.

ion a spus: (iunie 3rd, 2024 at 16:59 )

Propaganda PNL tot ne spune ce competent e Robu. Pe bune?

@ion a spus: (iunie 4th, 2024 at 01:23 )

Robu era el narcisist dar era si gospodar. La nivel de primar nu prea conteaza partidul, ci trebuie sa fi gospodar, iar Fritz nu este. „Ca la neamt in spais” era sloganul lui Fritz la alegerile trecute. Acuma ca n-a reusit sa faca nimic notabil pentru randuiala orasului, a devenit justitiarul, luptatorul cu clanurile. Cat de usor pot fi manipulati oamenii.

* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

Cele mai citite articole


L'architect du beaute

Administratie vezi arhiva Administratie

Fidelity by Iulius Mall

Politica vezi arhiva Politica

isho.ro

Sport vezi arhiva Sport

Alin Burdeţ revine în fotbalul timişean. Acum, direct în liga secundă

CSC Dumbrăviţa anunţă al treilea transfer din această pauză competițională. Fundașul central Alin Burdeț se alătură formaţiei pentru sezonul 2024/2025. Născut la 7 aprilie 1998 la Bistrița, Alin Burdeț a efectuat junioratul la Academia Gheorghe Hagi, după care a ajuns în vestul țării, la CSC Ghiroda. În ianuarie 2018 a făcut pasul în Liga 2,...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Alin Burdeţ revine în fotbalul timişean. Acum, direct în liga secundă
Muzeul National al Banatului

Social vezi arhiva Social

dermaskin-orizontal

Economic vezi arhiva Economic

Expo Mobila Timișoara, la a doua ediție 2024

Camera de Comerţ, Industrie şi Agricultură Timiş invită publicul timișorean, în perioada 27 – 30 iunie, la cea de-a doua ediție din acest an a expoziţiei naţionale dedicată industriei mobilei, Expo Mobila Timișoara, care va avea loc la Centrul Regional de Afaceri al CCIAT din Bulevardul Eroilor de la Tisa nr.22.  Expo Mobila Timișoara se...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Expo Mobila Timișoara, la a doua ediție 2024

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

Un depozit de produse alimentare din Timișoara s-a ales cu amenzi și cu eliminarea de pe piață a unei cantități enorme de apă îmbuteliată și sucuri. Verificările au arătat că produsele erau ținute în soare sau într-un depozit cu temperatură ridicată, fără climatizare. Activitatea a fost oprită până la rezolvarea deficiențelor. În urma controlului efectuat,...
Citeşte tot articolul Citeste articolul OPC a scos de pe piață 13.000 de litri de ape îmbuteliate și sucuri/FOTO
Primăria Municipiului Timișoara anunță că în perioada 1-14 iulie 2024, între orele 9:00 și 17:00, se vor efectua servicii de deratizare pe domeniul public. Produsul utilizat este Colbrom Pastă, cu o norma de consum de 100  facegr/stație de intoxicare, substanță activă Bromadiolone. Operațiunea face parte din demararea unor noi campanii de deratizare și dezinsecție pe...
Citeşte tot articolul Citeste articolul La Timișoara au loc mai multe acțiuni de deratizare și dezinsecție, aeriene și terestre
Cea de a doua ediție a Muzicon Summer Camp 2024, proiect care face parte din dosarul de candidatură al Programului cultural național Timișoara – Capitală Europeană a Culturii în anul 2023 a debutat, vineri, la Sala Multifuncțională din cadrul Palatului Administrativ Timișoara. În mod simbolic, ediția din acest an a taberei de creație muzicală a...
Citeşte tot articolul Citeste articolul La Palatul Administrativ a debutat cea de a doua ediție a Muzicon Summer Camp/Foto
În perioada 16 – 18 august, la Timișoara va avea loc o nouă ediție unui eveniment apărut de curând în activitatea urbei, ”Celebrarea orașului”. Cu această ocazie, Passenger, artistul britanic cu peste 14 milioane de ascultători pe platforma Spotify, vine pentru prima dată în Timișoara și va susține primul concert în vestul țării, la invitația...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Timișoara se pregătește de o nouă ”Celebrare a orașului”. Passenger, vedeta numărul unu a evenimentului/FOTO
CSC Dumbrăviţa anunţă al treilea transfer din această pauză competițională. Fundașul central Alin Burdeț se alătură formaţiei pentru sezonul 2024/2025. Născut la 7 aprilie 1998 la Bistrița, Alin Burdeț a efectuat junioratul la Academia Gheorghe Hagi, după care a ajuns în vestul țării, la CSC Ghiroda. În ianuarie 2018 a făcut pasul în Liga 2,...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Alin Burdeţ revine în fotbalul timişean. Acum, direct în liga secundă
La ultima ședință de plen, conducerea Primăriei Timișoara nu a putut să își pună în aplicare un proiect de hotărâre prin care se cerea aprobarea vânzării unui apartament, în urma unei sentințe judecătorești. Situația, una deosebită, a apărut pentru că nu au fost adunate destule voturi pro, deși în sală era un cvorum îndestulător. Acum...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Ședință extraordinară … imobiliară la Primăria Timișoara. Se cere aprobarea aplicării mai multor sentințe judecătorești
Un timişorean care circula pe un sector interziz al unei străzi din Timişoara a fost prins de poliţiştii locali, după o urmărire în trafic. Bărbatul circula cu un autoturism neînmatriculat și a refuzat să oprească la semnalele polițiștilor. Polițiștii locali din cadrul Serviciului Siguranță Rutieră, aflați în patrulare în cursul zilei de joi, în jurul...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Urmărire în trafic pentru prinderea unui bărbat care circula cu un autoturism neînmatriculat și care a refuzat să oprească
Când se îmbină utilul cu plăcutul ies doar lucruri extraordinare. Un nou eveniment marca UPT destinat atât studenților proprii, cât și tuturor celor interesați, lansarea noului monopost de Formula Student al echipei UPT Racing Team, dar și o conferință având ca temă „Safety Driving”, susținută de cunoscutul Titi Aur, va avea loc în data de...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Lansarea noului monopost al UPT Racing Team vine cu un invitat special: campionul Titi Aur
Cunoscuta „revoluţionară” din Primăria Timişoara şi-a depus cererea de pensionare, iar primarul Dominic Fritz a semnat-o imediat. Toc are 61 de ani, pensionarea ei fiind astfel anticipată şi foarte probabil are legătură cu faptul că Fritz a câştigat un nou mandat de primar. Auitointitulată „avertizor de interes public”, Mirela Toc a fost în permanent conflict...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Surpriză în Primăria Timişoara. Conflictuala Mirela Toc a ieşit la pensie
Top