UPT va coordona un important proiect internaţional

Împotriva deşeurilor din plastic. O formulă de educație inovatoare pentru a face față provocărilor reprezentate de creșterea deșeurilor de plastic – EDU4PlastiCircular, este un proiect internațional, coordonat de Universitatea Politehnica din Timişoara.

Materialele plastice reprezintă o provocare semnificativă în materie de mediu și climă. Una dintre problemele cheie este supraproducția de piese de plastic și acumularea acestuia, pe când ratele de reciclare și recuperare sunt încă extrem de scăzute nu doar la nivel european, dar și mondial.

Doar la nivelul anului 2022 piața materialelor plastice a fost evaluată la 100,5 miliarde USD, având o tendință de creștere și în viitorii ani datorită cererii tot mai mari de produse din mase plastice în diferite industrii.

Conform PlasticsEurope (https://plasticseurope.org/), în fiecare an sunt produse aproximativ 360 de milioane de tone de plastic, din care o proporție de 79% ajunge în depozite de deșeuri sau în mediul înconjurător și doar 9% sunt reciclate și 12% incinerate.

Conform World Economic Forum, aproximativ 8 milioane de tone de plastic ajung în oceane în fiecare an, iar estimarea este că, dacă se menține acest trend, până în 2050, cantitatea de plastic din oceane va depăși cantitatea de pește.

În fiecare an se produc cantități uriașe de plastic, o mare parte din acestea sfârșesc ca deșeuri, deoarece plasticul se degradează foarte încet, ceea ce duce la acumularea sa în mediu. În plus, plasticul poluează solul, apa și oceanele, punând în pericol animalele care le pot ingera sau se pot încurca în ele. Producția de piese de plastic are, de asemenea, un impact negativ asupra schimbărilor climatice, deoarece emite gaze cu efect de seră. Acestea contribuie la încălzirea atmosferei, crescând astfel povara asupra sistemului climatic.

În acest context, un grup interdisciplinar de specialiști ai Universității Politehnica din Timișoara a inițiat un proiect inovator. EDU4PlastiCircular, lansat oficial la 1 noiembrie 2023, reprezintă un pas important în abordarea problemei globale tot mai mari a deșeurilor de plastic și a impactului acestora asupra economiei circulare și neutre din punct de vedere climatic. Finanțat de Uniunea Europeană, proiectul este gata să schimbe fundamental peisajul educațional prin dotarea adulților care învață pe tot parcursul vieții, educatori și profesioniști din industrie din întreaga UE cu cunoștințe și competențe.

Cu un buget total de 400,000 EUR, proiectul EDU4PlastiCircular, care se va derula timp de 36 de luni (până la 31 octombrie 2026), își propune să contribuie în mod direct la combaterea schimbărilor climatice și a degradării mediului. Abordările pedagogice inovatoare ale proiectului, combinate cu metodologii educaționale creative și resurse educaționale deschise, sunt concepute pentru a cultiva capacități ecologice și pentru a dezvolta abilități ecologice esențiale în rândul profesorilor și studenților instituțiilor de învățământ superior, precum și al managerilor și angajaților din cadrul diferitelor organizații.

Trebuie subliniat că inițiativa EDU4PlastiCircular vine să acompanieze și să potențeze campania RetuRO (https://returosgr.ro/) înființată de către de un consorțiu format din trei acționari privați și un acționar public și desemnată prin lege administrator al Sistemului de Garanție-Returnare.

Sensibilizare și conștientizare prin educație la nivel universitar

Obiectivul principal al proiectului EDU4PlastiCircular este de a crește gradul de conștientizare și de a promova practicile ecologice privind utilizarea materialelor plastice într-o economie circulară și neutră din punct de vedere climatic. Abordarea cuprinzătoare a proiectului include dezvoltarea de metode de formare inovatoare și un cadru de proces de referință bazat pe cele mai bune practici educaționale și, astfel, lansarea de materiale de formare gratuite, o platformă de e-learning și formare de reîmprospătare pentru cel puțin 200 de participanți.

Astfel, inițiativa EDU4PlastiCircular își propune să faciliteze introducerea în curricula academică de la numeroase programe de studiu sau în conținutul anumitor discipline teme referitoare la: economia circulară, geneza materialor plastice și impactul lor asupra mediului și apei, noi materiale plastice biodegradabile, design inovativ pro-reciclare sau recuperare, tehnologii de reciclare, recuperare și alte soluții pentru reducerea poluării cu materiale plastice și microplastice tradiționale.

Pachete de lucru inovatoare pentru un impact durabil al inițiativei

Proiectul EDU4PlastiCircular este structurat în cinci pachete de lucru – de la managementul de proiect și proiectarea metodologiei de instruire până la proiectarea conținutului digital, implementarea, utilizarea, diseminarea și durabilitatea – și își propune să creeze un impact durabil. Rezultatele proiectului includ un manual de bune practici, un curriculum, o definiție a hărții competențelor, o platformă de e-learning testată și o bibliotecă digitală de materiale de formare.

Un efort de colaborare pentru un viitor mai ecologic

Proiectul EDU4PlastiCircular este o dovadă a puterii colaborării intersectoriale, implicând instituții de învățământ superior, ONG-uri, întreprinderi, factori de decizie politică și comunitatea mai largă într-un efort unit de atenuare a efectelor nocive ale deșeurilor din materiale plastice. Proiectul subliniază rolul esențial al educației în realizarea unui viitor sustenabil și rezistent la schimbările climatice.

Despre EDU4PlastiCircular

EDU4PlastiCircular – Educație pentru plastic într-o economie circulară și neutră din punct de vedere climatic – prevenirea deșeurilor care ajung în mediu este o inițiativă de pionierat care își propune să schimbe atitudinile și comportamentul față de utilizarea materialelor plastice prin educație. Finanțat de Uniunea Europeană, proiectul reunește un consorțiu de parteneri dedicați promovării principiilor economiei circulare și cetățeniei responsabile din punct de vedere ecologic.

Coordonatorul proiectului este Universitatea Politehnică Timișoara (România), iar ceilalți parteneri sunt Universitat Politecnica de Valencia (Spania), Universitatea Transilvania din Brașov, (România), Universita degli studi dell’Insubria (Italia), Facultatea de Protecția Mediului (Velenje, Slovenia) și Dermol svetovanje d.o.o. (Slovenia).

Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

Cele mai citite articole


Vessmary

Administratie vezi arhiva Administratie

ora de iarna

Trecerea la ora de iarnă afectează circulația feroviară a mai multe trenuri

În noaptea de sâmbătă spre duminică, în România se va trece la ora de iarnă. Una dintre consecințele acestei modificări este afectarea traficului feroviar. Compania Naţională de Căi Ferate „CFR” SA anunță publicul călător că activitatea de transport feroviar va trece, începând de duminică 27 octombrie 2024, la ora Europei Orientale, ora 04:00 devenind ora...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Trecerea la ora de iarnă afectează circulația feroviară a mai multe trenuri
L'architect du beaute

Politica vezi arhiva Politica

MINA Pop-Up 3 octombrie - 12 ianuarie

Sport vezi arhiva Sport

Dumbrăviţa, la al treilea meci consecutiv fără înfrângere: 0-0 la Hunedoara

CSC Dumbrăviţa se întoarce neînvinsă de la Hunedoara, acolo unde a reuşit o remiză albă în faţa unei echipe, Corvinul, care în vară reprezenta România în cupele europene fără să se facă de ruşine. Elevii lui Cosmin Stan ajung astfel la trei meciuri consecutive fără înfrîngere, cu o victorie acasă şi două egaluri în deplasare....
Citeşte tot articolul Citeste articolul Dumbrăviţa, la al treilea meci consecutiv fără înfrângere: 0-0 la Hunedoara
dermaskin-orizontal

Social vezi arhiva Social

Timișoara City Marathon a început cu un workshop despre performanță. Invitat special – Horia Colibășanu

Timișoara City Marathon powered by UPT a început vineri seară, la Centrul de Conferințe al Universității Politehnica Timișoara, cu workshop-ul „Sportul de plăcere vs. sportul de performanță”, cu o serie de invitați care i-au inspirat pe toți cei prezenți în sală cu poveștile lor despre forțarea limitelor, despre munca uriașă, dar și satisfacția pe măsură...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Timișoara City Marathon a început cu un workshop despre performanță. Invitat special – Horia Colibășanu
isho.ro
Muzeul National al Banatului

Economic vezi arhiva Economic

Fuziunea Mega Image – Profi va avea efecte pe piața timișoreană a magazinelor operate sub cele două brand-uri

Cea mai mare achiziție din România, în domeniul retail-ului, achiziția Profi de către compania care operează magazinele sub sigla Mega Image, va duce la o serie de schimbări și pe piața timișoreană de specialitate. Consiliul Concurenței și-a dat aprobarea pentru această achiziție mamut, dar a impus o serie de condiții pentru aprobare. Una dintre acestea...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Fuziunea Mega Image – Profi va avea efecte pe piața timișoreană a magazinelor operate sub cele două brand-uri

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

Nu avem nici măcar timp de asemenea fleacuri cum ar fi excluderea în partid a lui Alin Nica, a spus, la Timișoara, Ludovic Orban, după ce (încă) președintele Consiliului Județean Timiș a anunțat că nu îl susține pe șeful Forța Dreptei la alegerile prezidențiale, partidul care l-a primit în rândurile sale, ci pe Mircea Geoană....
Citeşte tot articolul Citeste articolul Forța Dreptei nu are timp de excluderea lui Alin Nica din partid. Orban: ”Avem o campanie de dus, nu fleacuri”
Aflat la Timișoara pentru lansarea candidaturii sale la funcția de președinte al României, Ludovic Orban, reprezentantul Forța Dreptei, spune că nu regretă prea faptul că USR nu a rămas în alianța cu care au fost abordate alegerile locale. Mai mult, Orban spune că partidul său a fost tratat fără niciun fel de respect de către...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Ludovic Orban nu simte lipsa unei alianțe cu USR la parlamentare și prezidențiale: ”Nu au pic de respect față de noi”
Timișoara City Marathon powered by UPT a început vineri seară, la Centrul de Conferințe al Universității Politehnica Timișoara, cu workshop-ul „Sportul de plăcere vs. sportul de performanță”, cu o serie de invitați care i-au inspirat pe toți cei prezenți în sală cu poveștile lor despre forțarea limitelor, despre munca uriașă, dar și satisfacția pe măsură...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Timișoara City Marathon a început cu un workshop despre performanță. Invitat special – Horia Colibășanu
Departamentul de Calculatoare și Tehnologia Informației din cadrul Facultății de Automatică și Calculatoare a UPT a organizat joi, 24 octombrie 2024, o întâlnire de suflet cu Voicu Groza, fost decan al facultății, în perioada 1992-1996, în prezent profesor la Universitatea din Ottawa, Canada. Profesorul Voicu Groza este unul dintre absolvenții de marcă ai Universității Politehnica...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Întâlnire de suflet. Fost decan al Facultății de Automatică și Calculatoare la de la UPT a revenit din Canada pentru o conferință
Potrivit Barometrului LIBERTATEA-INSCOP, realizat de INSCOP Research la comanda cotidianului Libertatea în perioada 11-18 octombrie 2024, cel mai pregătit dintre candidaţii la alegerile prezidenţiale este Mircea Geoană. Paradoxal, Geoană s-a clasat abia pe locul III, într-un sondaj INSCOP privind opţiunile de vot. Cel mai slab pregătit candidat este George Simion, locul II la opţiunile de...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Sondaj INSCOP. Românii cred că Mircea Geoană este cel mai bine pregătit candidat la prezidenţiale, iar George Simion cel mai slab pregătit
În noaptea de sâmbătă spre duminică, în România se va trece la ora de iarnă. Una dintre consecințele acestei modificări este afectarea traficului feroviar. Compania Naţională de Căi Ferate „CFR” SA anunță publicul călător că activitatea de transport feroviar va trece, începând de duminică 27 octombrie 2024, la ora Europei Orientale, ora 04:00 devenind ora...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Trecerea la ora de iarnă afectează circulația feroviară a mai multe trenuri
Cea mai mare achiziție din România, în domeniul retail-ului, achiziția Profi de către compania care operează magazinele sub sigla Mega Image, va duce la o serie de schimbări și pe piața timișoreană de specialitate. Consiliul Concurenței și-a dat aprobarea pentru această achiziție mamut, dar a impus o serie de condiții pentru aprobare. Una dintre acestea...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Fuziunea Mega Image – Profi va avea efecte pe piața timișoreană a magazinelor operate sub cele două brand-uri
Top