UPT va coordona un important proiect internaţional

Împotriva deşeurilor din plastic. O formulă de educație inovatoare pentru a face față provocărilor reprezentate de creșterea deșeurilor de plastic – EDU4PlastiCircular, este un proiect internațional, coordonat de Universitatea Politehnica din Timişoara.

Materialele plastice reprezintă o provocare semnificativă în materie de mediu și climă. Una dintre problemele cheie este supraproducția de piese de plastic și acumularea acestuia, pe când ratele de reciclare și recuperare sunt încă extrem de scăzute nu doar la nivel european, dar și mondial.

Doar la nivelul anului 2022 piața materialelor plastice a fost evaluată la 100,5 miliarde USD, având o tendință de creștere și în viitorii ani datorită cererii tot mai mari de produse din mase plastice în diferite industrii.

Conform PlasticsEurope (https://plasticseurope.org/), în fiecare an sunt produse aproximativ 360 de milioane de tone de plastic, din care o proporție de 79% ajunge în depozite de deșeuri sau în mediul înconjurător și doar 9% sunt reciclate și 12% incinerate.

Conform World Economic Forum, aproximativ 8 milioane de tone de plastic ajung în oceane în fiecare an, iar estimarea este că, dacă se menține acest trend, până în 2050, cantitatea de plastic din oceane va depăși cantitatea de pește.

În fiecare an se produc cantități uriașe de plastic, o mare parte din acestea sfârșesc ca deșeuri, deoarece plasticul se degradează foarte încet, ceea ce duce la acumularea sa în mediu. În plus, plasticul poluează solul, apa și oceanele, punând în pericol animalele care le pot ingera sau se pot încurca în ele. Producția de piese de plastic are, de asemenea, un impact negativ asupra schimbărilor climatice, deoarece emite gaze cu efect de seră. Acestea contribuie la încălzirea atmosferei, crescând astfel povara asupra sistemului climatic.

În acest context, un grup interdisciplinar de specialiști ai Universității Politehnica din Timișoara a inițiat un proiect inovator. EDU4PlastiCircular, lansat oficial la 1 noiembrie 2023, reprezintă un pas important în abordarea problemei globale tot mai mari a deșeurilor de plastic și a impactului acestora asupra economiei circulare și neutre din punct de vedere climatic. Finanțat de Uniunea Europeană, proiectul este gata să schimbe fundamental peisajul educațional prin dotarea adulților care învață pe tot parcursul vieții, educatori și profesioniști din industrie din întreaga UE cu cunoștințe și competențe.

Cu un buget total de 400,000 EUR, proiectul EDU4PlastiCircular, care se va derula timp de 36 de luni (până la 31 octombrie 2026), își propune să contribuie în mod direct la combaterea schimbărilor climatice și a degradării mediului. Abordările pedagogice inovatoare ale proiectului, combinate cu metodologii educaționale creative și resurse educaționale deschise, sunt concepute pentru a cultiva capacități ecologice și pentru a dezvolta abilități ecologice esențiale în rândul profesorilor și studenților instituțiilor de învățământ superior, precum și al managerilor și angajaților din cadrul diferitelor organizații.

Trebuie subliniat că inițiativa EDU4PlastiCircular vine să acompanieze și să potențeze campania RetuRO (https://returosgr.ro/) înființată de către de un consorțiu format din trei acționari privați și un acționar public și desemnată prin lege administrator al Sistemului de Garanție-Returnare.

Sensibilizare și conștientizare prin educație la nivel universitar

Obiectivul principal al proiectului EDU4PlastiCircular este de a crește gradul de conștientizare și de a promova practicile ecologice privind utilizarea materialelor plastice într-o economie circulară și neutră din punct de vedere climatic. Abordarea cuprinzătoare a proiectului include dezvoltarea de metode de formare inovatoare și un cadru de proces de referință bazat pe cele mai bune practici educaționale și, astfel, lansarea de materiale de formare gratuite, o platformă de e-learning și formare de reîmprospătare pentru cel puțin 200 de participanți.

Astfel, inițiativa EDU4PlastiCircular își propune să faciliteze introducerea în curricula academică de la numeroase programe de studiu sau în conținutul anumitor discipline teme referitoare la: economia circulară, geneza materialor plastice și impactul lor asupra mediului și apei, noi materiale plastice biodegradabile, design inovativ pro-reciclare sau recuperare, tehnologii de reciclare, recuperare și alte soluții pentru reducerea poluării cu materiale plastice și microplastice tradiționale.

Pachete de lucru inovatoare pentru un impact durabil al inițiativei

Proiectul EDU4PlastiCircular este structurat în cinci pachete de lucru – de la managementul de proiect și proiectarea metodologiei de instruire până la proiectarea conținutului digital, implementarea, utilizarea, diseminarea și durabilitatea – și își propune să creeze un impact durabil. Rezultatele proiectului includ un manual de bune practici, un curriculum, o definiție a hărții competențelor, o platformă de e-learning testată și o bibliotecă digitală de materiale de formare.

Un efort de colaborare pentru un viitor mai ecologic

Proiectul EDU4PlastiCircular este o dovadă a puterii colaborării intersectoriale, implicând instituții de învățământ superior, ONG-uri, întreprinderi, factori de decizie politică și comunitatea mai largă într-un efort unit de atenuare a efectelor nocive ale deșeurilor din materiale plastice. Proiectul subliniază rolul esențial al educației în realizarea unui viitor sustenabil și rezistent la schimbările climatice.

Despre EDU4PlastiCircular

EDU4PlastiCircular – Educație pentru plastic într-o economie circulară și neutră din punct de vedere climatic – prevenirea deșeurilor care ajung în mediu este o inițiativă de pionierat care își propune să schimbe atitudinile și comportamentul față de utilizarea materialelor plastice prin educație. Finanțat de Uniunea Europeană, proiectul reunește un consorțiu de parteneri dedicați promovării principiilor economiei circulare și cetățeniei responsabile din punct de vedere ecologic.

Coordonatorul proiectului este Universitatea Politehnică Timișoara (România), iar ceilalți parteneri sunt Universitat Politecnica de Valencia (Spania), Universitatea Transilvania din Brașov, (România), Universita degli studi dell’Insubria (Italia), Facultatea de Protecția Mediului (Velenje, Slovenia) și Dermol svetovanje d.o.o. (Slovenia).

Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

Cele mai citite articole


Vessmary

Administratie vezi arhiva Administratie

L'architect du beaute

Politica vezi arhiva Politica

MINA Pop-Up 3 octombrie - 12 ianuarie

Sport vezi arhiva Sport

După victoria din Giuleşti, Lugojul vrea puncte şi în meciul cu CSM Constanţa

La foc automat. Ca în fiecare toamnă, prim-divizionara de volei feminin CSM Lugoj nu prea are timp să reespire. Pe mai multe fronturi, jucătoarele de la CSM ţin steagul Banatului sus. Miercuri, de la ora obişnuită, 18.30, trupa de pe malul Timişului are un meci interesant pe teren propriu, contra CSM Constanţa, în prima ligă...
Citeşte tot articolul Citeste articolul După victoria din Giuleşti, Lugojul vrea puncte şi în meciul cu CSM Constanţa
dermaskin-orizontal

Social vezi arhiva Social

UPT, singura universitate premiată la Romanian Automotive Forum & Awards 2024

Colaborare de succces. Parteneriatul dintre Universitatea Politehnica Timișoara și sediile Continental din Timișoara a fost premiat la recenta gală de excelență pentru industria auto Romanian Automotive Forum & Awards 2024, ce a avut loc la sfârșitul săptămânii trecute, la București. UPT este singura instituție de învățământ superior premiată în cadrul galei pentru colaborarea fructuoasă pe...
Citeşte tot articolul Citeste articolul UPT, singura universitate premiată la Romanian Automotive Forum & Awards 2024
isho.ro
Muzeul National al Banatului

Economic vezi arhiva Economic

Se deschide cea mai nouă ediție a Expo Mobila Timișoara

Începând de joi, de la ora 10, Expo Mobila Timișoara își deschide porțile atât pentru publicul larg cât și pentru contractorii timișeni care doresc să încheie afaceri cu firmele expozante. Pe perioada de desfășurare a expoziției, vor avea loc importante campanii promoționale iar vizitatorii vor putea admira și testa o multitudine de modele de canapele...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Se deschide cea mai nouă ediție a Expo Mobila Timișoara

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

Pe 64 de străzi și bulevarde din Timișoara va avea loc modernizarea sistemului de iluminat public, în urma semnării de către primărie a contractului de execuție. Sistemul modern solicitat de municipalitate va permite ajustarea fluxului luminos de pe stradă. Astfel, va fi generată mai multă lumină în zona trecerilor de pietoni sau mai puțină lumină...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Iluminatul public va fi reabilitat și dotat cu lămpi economice pe 64 de noi străzi și bulevarde din Timișoara
Sala Teatrului Național Timișoara a găzduit, marți seara, ediția a zecea a Galei Premiilor UVT. Evenimentul este organizat anual de Universitatea de Vest pentru a recunoaște meritele și performanțele remarcabile ale membrilor săi. Premiile acordate reflectă rezultatele anuale de excepție ale membrilor comunității academice din UVT din ariile știinţelor, artelor și sportului, precum și serviciile...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Universitatea de Vest a premiat cei mai merituoși membri ai comunității academice în cadrul galei anuale/FOTO
Finalizarea proiectului prin care Timișoara a primit 44 de autobuze electrice pentru transportul în comun local, respectiv stațiile de încărcare aferente, a fost prelungită cu încă un an. Consilierii locali au aprobat, marți, o hotărâre în acest sens. Trebuie precizat că autobuzele și stațiile de alimentare au fost livrate încă din 2023. mai rămânea de...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Implementarea proiectului autobuzelor electrice a fost prelungită încă un an
Colaborare de succces. Parteneriatul dintre Universitatea Politehnica Timișoara și sediile Continental din Timișoara a fost premiat la recenta gală de excelență pentru industria auto Romanian Automotive Forum & Awards 2024, ce a avut loc la sfârșitul săptămânii trecute, la București. UPT este singura instituție de învățământ superior premiată în cadrul galei pentru colaborarea fructuoasă pe...
Citeşte tot articolul Citeste articolul UPT, singura universitate premiată la Romanian Automotive Forum & Awards 2024
Începând de joi, de la ora 10, Expo Mobila Timișoara își deschide porțile atât pentru publicul larg cât și pentru contractorii timișeni care doresc să încheie afaceri cu firmele expozante. Pe perioada de desfășurare a expoziției, vor avea loc importante campanii promoționale iar vizitatorii vor putea admira și testa o multitudine de modele de canapele...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Se deschide cea mai nouă ediție a Expo Mobila Timișoara
Universitatea de Vest din Timișoara (UVT) este pentru prima dată în topul domeniului de predare și cercetare de la UVT, în Shanghai Ranking’s Global Ranking of Academic Subjects Psihologie, în intervalul 401-500 la nivel mondial. Anunțul oficial despre includerea în premieră a domeniului Psihologie de la UVT în top Shanghai (ARWU) este un rezultat meritoriu,...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Universitatea de Vest Timișoara intră în Shanghai Ranking’s Global Ranking of Academic Subjects cu domeniul Psihologie
Ruben Lațcău a fost votat, marți seara, în funcția de viceprimar al Timișoarei. În prima ședință de plen de la instaurarea oficială a noului primar și a consilierilor locali, el a primit voturile necesare pentru a rămâne pe funcție. Plen cu ”piper”, marți seara, la Consiliul Local Timișoara. Cu ocazia întâlnirii, conducerea administrativă a primăriei...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Timișoara are primul viceprimar votat, Ruben Lațcău
Senatorul USR de Timiş, Raoul Trifan, afirmă că Mircea Geoană, promovat de PSD, ar fi o continuare a stilului de președinte-împărat pe modelul Klaus Iohannis din uiltimii zece ani. În urma dezbaterii de luni seara de la Digi24, senatorul Raoul Trifan a ajuns la câteva concluzii privindu-l pe candidatul Mircea Geoană. “Poți scoate omul din...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Raoul Trifan despre Mircea Geoană: “Poți scoate omul din PSD, dar nu poți scoate PSD-ul din om”
G4Media.ro a publicat dovada că, la sfârșitul lunii mai 2022, o cursă Țiriac Air, închiriată de Nordis, cu destinația Nisa, îi transporta pe liderii PSD Marcel Ciolacu, Sorin Grindeanu și Laura Vicol, împreună cu copiii lor, pentru a vedea Marele Premiu de Formula 1 de la Monaco. În același avion s-a aflat și Afred Simonis,...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Liderii PSD Ciolacu, Grindeanu și Simonis au mințit. Au fost la Nisa cu avionul plătit de Nordis
Top