UPT va coordona un important proiect internaţional

Împotriva deşeurilor din plastic. O formulă de educație inovatoare pentru a face față provocărilor reprezentate de creșterea deșeurilor de plastic – EDU4PlastiCircular, este un proiect internațional, coordonat de Universitatea Politehnica din Timişoara.

Materialele plastice reprezintă o provocare semnificativă în materie de mediu și climă. Una dintre problemele cheie este supraproducția de piese de plastic și acumularea acestuia, pe când ratele de reciclare și recuperare sunt încă extrem de scăzute nu doar la nivel european, dar și mondial.

Doar la nivelul anului 2022 piața materialelor plastice a fost evaluată la 100,5 miliarde USD, având o tendință de creștere și în viitorii ani datorită cererii tot mai mari de produse din mase plastice în diferite industrii.

Conform PlasticsEurope (https://plasticseurope.org/), în fiecare an sunt produse aproximativ 360 de milioane de tone de plastic, din care o proporție de 79% ajunge în depozite de deșeuri sau în mediul înconjurător și doar 9% sunt reciclate și 12% incinerate.

Conform World Economic Forum, aproximativ 8 milioane de tone de plastic ajung în oceane în fiecare an, iar estimarea este că, dacă se menține acest trend, până în 2050, cantitatea de plastic din oceane va depăși cantitatea de pește.

În fiecare an se produc cantități uriașe de plastic, o mare parte din acestea sfârșesc ca deșeuri, deoarece plasticul se degradează foarte încet, ceea ce duce la acumularea sa în mediu. În plus, plasticul poluează solul, apa și oceanele, punând în pericol animalele care le pot ingera sau se pot încurca în ele. Producția de piese de plastic are, de asemenea, un impact negativ asupra schimbărilor climatice, deoarece emite gaze cu efect de seră. Acestea contribuie la încălzirea atmosferei, crescând astfel povara asupra sistemului climatic.

În acest context, un grup interdisciplinar de specialiști ai Universității Politehnica din Timișoara a inițiat un proiect inovator. EDU4PlastiCircular, lansat oficial la 1 noiembrie 2023, reprezintă un pas important în abordarea problemei globale tot mai mari a deșeurilor de plastic și a impactului acestora asupra economiei circulare și neutre din punct de vedere climatic. Finanțat de Uniunea Europeană, proiectul este gata să schimbe fundamental peisajul educațional prin dotarea adulților care învață pe tot parcursul vieții, educatori și profesioniști din industrie din întreaga UE cu cunoștințe și competențe.

Cu un buget total de 400,000 EUR, proiectul EDU4PlastiCircular, care se va derula timp de 36 de luni (până la 31 octombrie 2026), își propune să contribuie în mod direct la combaterea schimbărilor climatice și a degradării mediului. Abordările pedagogice inovatoare ale proiectului, combinate cu metodologii educaționale creative și resurse educaționale deschise, sunt concepute pentru a cultiva capacități ecologice și pentru a dezvolta abilități ecologice esențiale în rândul profesorilor și studenților instituțiilor de învățământ superior, precum și al managerilor și angajaților din cadrul diferitelor organizații.

Trebuie subliniat că inițiativa EDU4PlastiCircular vine să acompanieze și să potențeze campania RetuRO (https://returosgr.ro/) înființată de către de un consorțiu format din trei acționari privați și un acționar public și desemnată prin lege administrator al Sistemului de Garanție-Returnare.

Sensibilizare și conștientizare prin educație la nivel universitar

Obiectivul principal al proiectului EDU4PlastiCircular este de a crește gradul de conștientizare și de a promova practicile ecologice privind utilizarea materialelor plastice într-o economie circulară și neutră din punct de vedere climatic. Abordarea cuprinzătoare a proiectului include dezvoltarea de metode de formare inovatoare și un cadru de proces de referință bazat pe cele mai bune practici educaționale și, astfel, lansarea de materiale de formare gratuite, o platformă de e-learning și formare de reîmprospătare pentru cel puțin 200 de participanți.

Astfel, inițiativa EDU4PlastiCircular își propune să faciliteze introducerea în curricula academică de la numeroase programe de studiu sau în conținutul anumitor discipline teme referitoare la: economia circulară, geneza materialor plastice și impactul lor asupra mediului și apei, noi materiale plastice biodegradabile, design inovativ pro-reciclare sau recuperare, tehnologii de reciclare, recuperare și alte soluții pentru reducerea poluării cu materiale plastice și microplastice tradiționale.

Pachete de lucru inovatoare pentru un impact durabil al inițiativei

Proiectul EDU4PlastiCircular este structurat în cinci pachete de lucru – de la managementul de proiect și proiectarea metodologiei de instruire până la proiectarea conținutului digital, implementarea, utilizarea, diseminarea și durabilitatea – și își propune să creeze un impact durabil. Rezultatele proiectului includ un manual de bune practici, un curriculum, o definiție a hărții competențelor, o platformă de e-learning testată și o bibliotecă digitală de materiale de formare.

Un efort de colaborare pentru un viitor mai ecologic

Proiectul EDU4PlastiCircular este o dovadă a puterii colaborării intersectoriale, implicând instituții de învățământ superior, ONG-uri, întreprinderi, factori de decizie politică și comunitatea mai largă într-un efort unit de atenuare a efectelor nocive ale deșeurilor din materiale plastice. Proiectul subliniază rolul esențial al educației în realizarea unui viitor sustenabil și rezistent la schimbările climatice.

Despre EDU4PlastiCircular

EDU4PlastiCircular – Educație pentru plastic într-o economie circulară și neutră din punct de vedere climatic – prevenirea deșeurilor care ajung în mediu este o inițiativă de pionierat care își propune să schimbe atitudinile și comportamentul față de utilizarea materialelor plastice prin educație. Finanțat de Uniunea Europeană, proiectul reunește un consorțiu de parteneri dedicați promovării principiilor economiei circulare și cetățeniei responsabile din punct de vedere ecologic.

Coordonatorul proiectului este Universitatea Politehnică Timișoara (România), iar ceilalți parteneri sunt Universitat Politecnica de Valencia (Spania), Universitatea Transilvania din Brașov, (România), Universita degli studi dell’Insubria (Italia), Facultatea de Protecția Mediului (Velenje, Slovenia) și Dermol svetovanje d.o.o. (Slovenia).

Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

Cele mai citite articole


L'architect du beaute

Administratie vezi arhiva Administratie

Politica vezi arhiva Politica

isho.ro

Sport vezi arhiva Sport

Clasament WTA după Wimbledon. Doar Anca Todoni a urcat spectaculos

Deşi este ieşită din formă şi declarând că are nevoie de o pauză, Sorana Cârstea este cea mai bine clasată româncă în clasamentul WTA. După Wimbledon unde a pierdut din primul tur, Sorana a coborât şase poziţii şi este pe locul 37, cu 1555 puncte. În clasamentul WTA de luni, a doua româncă este Jaqueline...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Clasament WTA după Wimbledon. Doar Anca Todoni a urcat spectaculos
Muzeul National al Banatului

Social vezi arhiva Social

Studenții UVT vor beneficia de aproape 14 milioane de lei pentru ghidare în carieră

Universitatea de Vest din Timișoara anunță câștigarea a trei proiecte depuse în cadrul Programului Educație și Ocupare (MIPE). Prin intermediul acestor proiecte de activare și prezență a studenților în piața muncii, 960 de studenți își vor dezvolta abilitățile și competențele practice, în cadrul unor stagii de practică la companii relevante domeniului lor de activitate și...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Studenții UVT vor beneficia de aproape 14 milioane de lei pentru ghidare în carieră
dermaskin-orizontal

Economic vezi arhiva Economic

Timișul e magnet pentru investițiile străine. Mai bine stau doar Ilfov și București

Superpromovatul Cluj, dar și alte județe, nu se apropie nici pe departe de valoarea investițiilor străine realizate în județul Timiș. Mai bine decât cel mai vestic județ al României stau doar București și Ilfov. Conform unor date cuantificate de zf.ro, valoarea investițiilor străine din țară depășește 118 miliarde de euro. Trei zone din România se...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Timișul e magnet pentru investițiile străine. Mai bine stau doar Ilfov și București

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

Universitatea de Vest din Timișoara anunță câștigarea a trei proiecte depuse în cadrul Programului Educație și Ocupare (MIPE). Prin intermediul acestor proiecte de activare și prezență a studenților în piața muncii, 960 de studenți își vor dezvolta abilitățile și competențele practice, în cadrul unor stagii de practică la companii relevante domeniului lor de activitate și...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Studenții UVT vor beneficia de aproape 14 milioane de lei pentru ghidare în carieră
Proiectul stadionului nou al Timișoarei face un important pas înainte. Astfel, s-a lansat licitaţia pentru proiectarea si construirea noului stadion al oraşului. Durata proiectării și execuției ar trebui să dureze 30 de luni, 900 de zile, adică mai puţin de 3 ani, anunță Alfred Simonis, preşedintele ales al CJ Timiş. Valoarea estimată a lucrării este...
Citeşte tot articolul Citeste articolul A fost lansată pe SEAP licitația pentru proiectarea și execuția noului stadion al Timișoarei
Doi producători agricoli care vindeau țigări și alcool fără timbru în Piața Iosefin au fost prinşi şi sancționați de polițiștii locali cu câte 20.000 de lei, iar marfa le-a fost confiscată. Polițiștii locali din cadrul Compartimentului Poliția Piețelor au desfășurat, în urmă cu puțin timp, o acțiune inopinată, în incinta Pieței Iosefin, unde au fost...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Vindeau în piaţă ţigări şi alcool de contrabandă, pe lângă lubeniţă şi roşii, dar au fost prinşi de poliţiştii locali
Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere a anunțat că restricțiile de circulație pe perioada codului roșu de caniculă sunt impuse în continuare luni, 15 iulie și marți, 16 iulie. Aceste restricții survin ca urmare a avertizării meteorologice a ANM conform căreia temperaturile vor ajunge în cele două zile până la valori de 42 de...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Continuă restricțiile de tonaj pe drumurile naționale
Polițiștii locali au întreprins câteva acţiuni în piețele de gros din Mehala II și Badea Cârțan, fiind verificați 90 de comercianți. Au fost date 24 de sancțiuni, în cuantum de aproape 10 mii de lei, pentru nemenținerea curățeniei, folosirea de cântare neverificate și lipsa etichetelor de produs. Polițiștii locali din cadrul Compartimentului Poliția Piețelor au...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Poliţiştii locali, razie în pieţele de gros din Timişoara. A plouat cu sancţiuni/Foto
Circa 40 de filme, dintre care multe în premieră în România, trei expoziţii, un atelier pentru tineri şi dezbateri fac parte din programul ediţiei a unsprezecea a Festivalului Ceau, Cinema! de la Timişoara. Evenimentele celei de-a unsprezecea ediţii, care are loc de miercuri până duminică, se vor desfăşura la Cinema Timiş, Cinema Victoria, Grădina de...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Ceau, Cinema! o ediţie cu filme în premieră, expoziţii, ateliere şi dezbateri
Timișoara și mai multe localități din Timiș vor beneficia de extinderea rețelelor de apă și canal. Aquatim a semnat cu Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, două Contracte de Finanțare prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, în vederea implementării a două proiecte deosebit de importante pentru locuitorii Timișoarei și ai județului Timiș.  Primul proiect avut...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Aquatim a semnat două noi contracte de finanțare pentru extinderea rețelelor de apă și canalizare în județul Timiș
Consilierii locali și-au dat acordul pentru depunerea solicității în vederea obținerii de fonduri europene nerambursabile pentru regenerarea zonei Piața Traian. În total, sunt vizate patru piețe și 12 străzi din Fabric. Consiliul Local Timișoara a aprobat documentația necesară. ”Urmează să depunem dosarul pentru obținerea de fonduri europene pentru proiectul de regenerare a zonei Traian. Vineri,...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Primăria Timișoara cere fonduri europene pentru reabilitarea zonei Traian
Top