Cu bune şi rele. România la Euro 2024, între fotbal şi politică

Editorial de Ino Ardelean

Editorial de Ino Ardelean

Se spune că noi, românii, ne pricepem cel mai bine la fotbal şi politică. S-a observat cu prisosinţă această „pricepere” şi în timpul meciurilor de la Campionatul European. La politică vedem de aproape 35 de ani cât suntem de pricepuţi, de-am ajuns să fim conduşi acum de doi impostori ridicoli. Precum în politică, am fost extrem de emoţionali, am trecut de la agonie la extaz şi niciun minut nu am privit lucrurile cerebral. Ne entuziasmăm foarte repede și tot așa de repede ne dezumflăm, fiindu-ne parcă peste putință să fim raționali. Şi peste toate, ne-am păstrat statutul de campioni mondiali ai băşcăliei.

Naţionala a plecat în Germania într-un cor de ironii. Vă amintiţi de meme-uri cu autocarul dat pe avarie pentru că nu stăm mult sau cu portarul echipei adverse fumând pe un scăunel fiindcă n-are altceva de făcut? După meciul cu Ucraina, cei care se întreceau în ironii deja se gândeau dacă nu la finală, cel puţin la semifinale. Un meci bun pentru naţionala noastră, dar uităm că am avut o posesie de 34%, iar două goluri au fost de portar. Dar deja ne credeam buricii pământului la fotbal. A venit partida cu Belgia, alt meci bun făcut de români, dar am revenit puţin cu picioarele pe pământ. După meciul cu Slovacia, în care s-a jucat doar în prima  repriză, a doua fiind o înţelegere tacită între jucători, iar ne-am văzut zei. Olanda era deja depăşită şi ne întrebam ce ne convine mai mult în sferturi: Austria sau Turcia. Şi iar căutam bilete pentru semifinale. A venit Olanda, o echipă departe de ce era pe vremuri, dar cu toate astea ne-a dat cu terenul în cap. Şi din nou am luat-o pe panta defetismului. Evident că acest montagnes russes al stărilor total opuse a fost întreţinut de tot felul de părerologi care au invadat spaţiul public şi care înţeleg fotbalul cât suprasemnatul limba chineză

O spun din capul locului, Naţionala noastră a jucat mult peste condiţia ei, s-a autodepăşit. Uitaţi-vă la lot şi altul mai bun nu avem. Jucători adunaţi de prin zona arabă, rezerve la echipe de pluton din Europa, nu în ultimul rând dintr-un campionat intern, ale cărei campioane au avut în ultima perioadă probleme cu echipe din Luxemburg. În fine, vedeta echipei e rezervă la o echipă cât de cât de top în Anglia. Dar am suplinit lipsa crasă de valoare cu forţa grupului, dăruire şi determinare. Şi din acest punct de vedere aceşti băieţi trebuie felicitaţi, dar nicidecum urcaţi pe piedestaluri. Pe socluri urcă totuşi valorile.

Iar fotbalul ţine şi de valoare, nu doar de suflet, ca să fiu în ton cu reclamele,  sau noroc. Mai mult, s-a văzut şi valoarea grupei noastre după ce nici o echipă din n-a mers mai departe. Dar, repet, la reîntâlnirea cu fotbalul mare, după o pauză de opt ani, nu ne-am făcut de râs. Totuşi, noi ne luptăm cu Kosovo, Letonia, Andora etc

Dincolo de dăruirea echipei, am avut o galerie incredibilă. Nici zecile de mii de români care au invadat oraşele Germaniei nu ne-au făcut de râs. Poate nu am fost la fel de simpatici precum scoţienii, „No Scotland, no party”, n-am avut acele fenomenale dansuri pe laterală precum olandezii, dar am fost acolo şi am trezit admiraţia tuturor. Nu am mai fost cerşetorii Europei, ci am dat dovadă de civilizaţie şi europenism.

Ce-a fot urât? Aceeaşi penibilă încercare a politicienilor, în frunte cu revoluţionarul covrigilor din Buzău, de-a se aburca pe succesele sportivilor. La pachet cu aceleaşi sforăitoare declaraţii patriotarde. Penibil întrecut doar de Antena 3 şi site-uri de casă, care ne-au tot băgat în cap că cele două rezultate pozitive s-au datorat prezenţei lui Ciolacu în tribună. Pe bune, nu glumesc. Dacă e aşa bun de ce n-a fost şi la meciul cu Olanda? Măi, nesimţiţilor care sunteţi, ce aţi făcut voi pentru fotbalul românesc? Dar pentru sport în general? Pe banii publici cu care s-au deplasat acolo, nu mai bine trimiteau la meciuri câteva echipe de juniori şi copii?

Moştenind de la tatăl său, degrabă ţucătorul de icoane Puiu Caşchetă, obscurantismul ăla medieval, Edi Iordănescu s-a dus zilnic pe la biserici, ba i-a dus şi pe tricolori. A fost o paranoia naţională cu popii alături de tricolori. Un credincios adevărat, iar nu de faţadă, ar spune că e o adevărată blasfemie să ceri ajutorul lui Dumnezeu ca să intervină într-un meci de fotbal, să lase deoparte echidistanţa şi să ajute naţionala noastră. Mergând pe linia deschisă lui Edi Iordănescu, s-ar putea trage şi concluzia că, fără să fie rugat de olandezi, Dumnezeul protestant l-a surclasat pe Dumnezeul ortodox…

P.S.Apropo de penibil. O mostră de băgat ca musca în dosul calului vine de la aceeaşi inepuizabilă figură caragialească Maria Grapini. “Este nemeritat 2-0 pentru Olanda! Pentru mine insa echipa Romaniei este castigatoare indiferent de rezultat! Daca Italia a fost eliminata, nu cred ca trebuie sa uitam ca,dupa multi ani, Romania a ajuns in optimi! Bravo baieti, ati adus din nou Speranţa romanilor! Eu va multumesc!Traiasca Romania!Traiasca unitatea romanilor”, a scris Grapini pe Facebook. Dincolo de faptul că n-a fost 2-0, ci 3-0, să spui că a fost nemeritată o victorie în care scorul mai care reflecta mai bine ce s-a întâmplat pe teren era 8-1, înseamnă ori că eşti idiot, ori te bagi în seamă la ceva unde nu pricepi nimic. Despre celelalte bazaconii patriotarde, nici nu mai discut.

 

 

Autor
Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

9 comentarii pentru acest articol

Zdreanță a spus: (iulie 4th, 2024 at 08:49 )

Din păcate și fotbalul a regresat în anii de bunăstare Europeană.Privind în urmă la generația de aur formată din jucători cu o valoare mai mare comparativ cu cea a jucătorilor din prezent, sunt multiple cauze ale rezultatelor slabe obținute atât la nivel de echipă națională cât și la nivel de echipe de club.Nu putem aduce veșnic laude micilor rezultate pe modelul atât se poate sau folosind comparații cu rezultatele altor echipe sperând într-o evoluție mai bună data viitoare.Totul depinde de selecție(bazată pe valoare nu pe prietenii,relații de nemoșag sau interesele unor investitori de club),de pregătire ulterioară a jucătorilor și implicit de confirmarea sau nu a talentului jucătorului prin rezultate.Politica și sportul au devenit în România rude începând cu cei care conduc federația și liga și continuând cu cei care conduc destinele acestei țări.Un exemplu foarte clar este construirea de arene total aiurea curentului fotbalistic și formarea unui campionat axat pe echipe din jurul Bucureștiului.

zidul lucid a spus: (iulie 4th, 2024 at 09:08 )

Cel mai adevărat moment (nu cred c-a fost dat pe televiziuni) este când Ciolacu, îmbrăcat în tricou galben, merge cu body-guard-ul spre stadion, iar de la o terasă cineva îi strigă „M*ie PSD!”, iar el nu se oprește și dă vag din mână a lehamite. Cred că nici lui, lui Ciolacu, nu-i vine să creadă că a scăpat nebătut și nescuipat trecând printre miile de pribegi pe care țara lor nu i-a vrut. Țara lor, de dorul căreia nu se poate să nu fie chinuiți, vrea ciolaci, leneși, mincinoși în declarații, oportuniști, impostori cu tupeu.
Ciolacu în Germania, lângă „zidul galben”, e ca un criminal care merge să-l mângâie pe cap pe copilul pe care el l-a transformat în orfan.
În rest, manelofilii care s-au aflat în teren ar trebui trimiși la un meci din liga a II-a engleză, să vadă cum se joacă „cu suflet”. Să lase tik-tok-ul și să se uite la Rocky, să vadă cum arată filosofia unui sportiv, adică a unui luptător. Fotbalul nu se joacă pentru „depășirea condiției”, ci pentru victorie. Pentru învinși, există Miorița, moaște, șmecheria scuzelor, fofilarea, alcoolul, femeile și, la urma urmelor, uitarea.

Gica a spus: (iulie 4th, 2024 at 09:18 )

De unde fotbal.Sa vorbim de Timisoara.
Lui Nica nu i-a pasat de stadion.
Fritz urăște sportul.
Oamenii de afaceri locali fug de fotbal(de fapt de orice sport local)
Politehnica si Drukeria vor sa fie patroni pe banii altora.Poli este aporoape de liga VI.

Daniel a spus: (iulie 4th, 2024 at 11:00 )

Cu ceva ani in urma un clasic in viata a acoperit suficient de bine ambele subiecte cu exemplul sau despre oua si omlete. Cat despre covrigar, faptul ca i s-a citit placuta suedeza arata cat este de iubit de cei care nu depind de el.

Timisorean obiectiv a spus: (iulie 4th, 2024 at 11:03 )

@Gica. Da,ai mare dreptate, Fritz uraste sportul dar in nici 4 ani s-a apucat de constructia unui nou stadion in Buziasului, o baza sportiva in Mircea cel batrin ( vezi debanat.ro de azi ), niste terenuri de baschet la Uszoda si pe malul Begai la fostul CFR. Iti dai seama ce-ar face daca ar iubi sportul ?

Praf a spus: (iulie 4th, 2024 at 18:17 )

Pentru stadion s-a zbatut Tabara.Restul de pe malul Begheului sau Uszolda nu sunt niste terenuri pt sport de performanta..Mergeti sa vedeti cum arata stadionul de rugby unde joaca o echipa de prima liga sau sala Olimpia,sunt praf.
Si sa nu uitam de distrugerea bazei de canotaj.
Peste tot suntem la retogradare si sportiv si la infrastructura.

Wanda89 a spus: (iulie 4th, 2024 at 19:17 )

Cel mai trist lucru e faptul că se încurajează eșecul. Că se face, din rahat, bici. Că se scornesc performanțe chiar și în caz de eșec lamentabil. Performanță istorică – doar dacă este interpretată de România Educată. Mai mult, se tot cântă Imnul… Care spune: acum ori niciodată. Acum a ajuns să fie ieri, cu speranță viitoare zero. Imnul prevestește viitorul: NICIODATĂ. Sorry.

Simona a spus: (iulie 4th, 2024 at 21:51 )

Un articol excelent, ca de obicei de altfel.
Felicitari, d-le Ardelean!

liviu a spus: (iulie 5th, 2024 at 08:54 )

bun articol. ai pus din nou punctul pe i

* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

Cele mai citite articole


L'architect du beaute

Administratie vezi arhiva Administratie

Fidelity by Iulius Mall

Politica vezi arhiva Politica

isho.ro

Sport vezi arhiva Sport

Robi Mikloş revine în poarta Dumbrăviţei

Divizionara secundă de fotbal CSC Dumbrăviţa anunţă revenirea portarului Robert Mikloș, care a semnat un contract cu CSC Dumbrăvița valabil pentru sezonul 2024/2025. Născut la 22 septembrie 1999, Robi se confundă cu fotbalul din Dumbrăvița, unde a debutat la nivel de seniori, în Liga a IV-a, când avea doar 14 ani. Și-a petrecut cea mai...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Robi Mikloş revine în poarta Dumbrăviţei
Muzeul National al Banatului

Social vezi arhiva Social

dermaskin-orizontal

Economic vezi arhiva Economic

Oamenii de afaceri din Timiș, invitați în Moldova

Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Timiș a fost vizitată de Dubițkaia Tatiana Anatol, viceprimar al Primăriei Municipiului Bălți din Republica Moldova, și purtător al mesajului președintelui Camerei de Comerț și Industrie a Republicii Moldova. Ea a fost însoțită de Consulul Republicii Moldova la Timișoara. Silviu Șofronie. Scopul principal al întâlnirii a fost prezentarea unei...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Oamenii de afaceri din Timiș, invitați în Moldova

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

La aproape doi ani de la semnarea contractului de finanțare, primăriile din Timișoara, Becicherecu Mic și Dudeștii Noi, au ajuns, în sfârșit, la etapa în care vor semna protocolul de colaborare prin care vor achiziționa un autobuz electric și două stații de încărcare, una normală, una rapidă. Întreaga investiție, adică un autobuz de 18 metri...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Primăriile din Timișoara, Becicherecu Mic și Dudeștii Noi pun la cale un parteneriat ce are finanțare asigurată deja de doi ani
Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Timiș a fost vizitată de Dubițkaia Tatiana Anatol, viceprimar al Primăriei Municipiului Bălți din Republica Moldova, și purtător al mesajului președintelui Camerei de Comerț și Industrie a Republicii Moldova. Ea a fost însoțită de Consulul Republicii Moldova la Timișoara. Silviu Șofronie. Scopul principal al întâlnirii a fost prezentarea unei...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Oamenii de afaceri din Timiș, invitați în Moldova
Mai e un singur pas până când indicatorii tehnico-economici pentru modernizarea complexului sportiv Dacia vor ajunge la Comisia de specialitate, iar ulterior aceștia vor fi supuși votului consilierilor locali. ”Dintr-un bazin de înot și o sală de gimnastică, am gândit să avem două bazine de înot, la parter, și două săli de gimnastică, la etaj....
Citeşte tot articolul Citeste articolul Proiectul de modernizare al complexului Dacia e aproape de aprobarea în plenul Consiliului Local
Facultatea de Arhitectură și Urbanism din cadrul Universității Politehnica Timișoara a reluat în această săptămână, pentru prima dată după pandemie, tradiția expozițiilor de final de an, de această dată într-un spațiu nou -ARChA, dar și alături de un partener alături de care construiește cu succes deja de peste un an de zile o nouă identitate...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Expoziţie specială dedicată studenților-arhitecți de la UPT: munca de un an, reunită în Future Days
Divizionara secundă de fotbal CSC Dumbrăviţa anunţă revenirea portarului Robert Mikloș, care a semnat un contract cu CSC Dumbrăvița valabil pentru sezonul 2024/2025. Născut la 22 septembrie 1999, Robi se confundă cu fotbalul din Dumbrăvița, unde a debutat la nivel de seniori, în Liga a IV-a, când avea doar 14 ani. Și-a petrecut cea mai...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Robi Mikloş revine în poarta Dumbrăviţei
Mai multe străzi din oraș vor avea circulația închisă, sâmbătă, pentru desfășurarea marșului Pride TM. Comisia de circulație din cadrul Primăriei Timișoara a aprobat instituirea câtorva restricții rutiere, în data de 6 iulie, între orele 16:25 – 17:35, în vederea desfășurării evenimentului „Pride TM”. Restricțiile se aplică pe următorul traseu avizat: punct de plecare –...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Pride TM blochează sâmbătă circulația pe mai multe străzi din Timișoara, dar și sub pasajul Michelangelo
Top