Bun venit în rândurile „specialilor”

Editorial de Eugen Sasu

Editorial de Eugen Sasu

Septembrie 2024. De fiecare dată când creștea presiunea în societate, când pensionarul alegător PSD ajungea să se plângă că pătrunjelul a fost răpus de inflație în piețele agroalimentare, puterea politică atrăgea atenția că va veni și ziua aia. Septembrie 2024, majorarea pensiilor. Dacă te întrebai de unde atâta bănet pentru o fericire de moment, acea putere politică ce legifera cadoul manipula informația, chemând poporul spre o empatie cu oamenii săraci. Cine se poate împotrivi creșterii nivelul de trai al unor oameni care au trăit mai degrabă cenușiu în toată viața lor, de la Ceaușescu, Iliescu și până la Klaus Iohannis? Firește că nimeni.

Răspunsul la întrebarea de unde atâta bănet să majorezi pensiile nu venea de la legiuitor, ci de la cârcotașii care analizau calea economică a României, ba chiar avertismentele venite de la Uniunea Europeană și jaloanele impuse în PNRR. E, acei analiști asta spuneau, că vom mânca și bea pe datorie, iar copiii noștri vor plăti pentru acești bani luați cu dobânzi mari de la bănci internaționale care nu mai au încredere în modelul de funcționare al României. Iar după ce direct productivii ăștia vor plăti datoriile, este posibil să nu mai aibă ce pensie lua de la stat, ca urmare a dezechilibrelor demografice și din proasta gestiune a resurselor țării de către politicieni.

Suntem informați că din cei peste 4,6 milioane de pensionari, 82% au primit decizii de recalculare favorabile în sensul majorării sumei. Pentru diferența de vreo 700.000 de pensionar documentele de recalculare au venit cu un gust amar, văzând cum statul zice că ei merită mai puțin, în baza contributivității, dar că din marea lui inimă guvernul zice că nimeni nu va trăi cu pensie mai mică, aplicându-se legea mai favorabilă. Încercând să interpretezi primitiv această informație, tragi concluzia că 700.000 de oameni au contribuit pentru o sumă de bani mai mică ca pensie, dar că până la capătul vieții vor primi mai mult decât merită, bani plătiți nu de la fondul de pensii, ci de la bugetul de stat, ca oricărui pensionar „special”.

Într-un fel, așa și este normal. Nu este vina lor că politicienii le-au făcut până acum cadouri fără acoperire în principiul contributivității. Dar acești 700.000 de pensionari, care se adaugă la cei peste 10.000 de beneficiari ai pensiilor de serviciu, magistrați, cadre MAI, MApN etc, au devenit și ei niște „pensionari speciali”. Am putea adăuga că este vorba de niște „pensionari speciali în mizerie”, căci nu este vorba și în cazul lor de mii de euro primite lunar, ca în al beneficiarilor unor legi speciale, dar în esență ei vor primi mai mult decât merită până la sfârșitul vieții.

Un viitor pensionar din 2025, de pildă, va avea parte de un calcul la pensie pe legea nouă, bazată pe contributivitate, iar suma rezultată ar putea fi mai mică decât în cazul unui alt contributor cu pregătire și trecut profesional asemănător, plătit după rânduiala veche. Celor cu recalcularea mărită li s-a dat mai mult pentru că meritau mai mult după cât au contribuit, dar pentru cei care merită mai puțin va interveni statul din considerente sociale. Tehnic însă, putem vorbi de un alt dezechilibru și de nevoia unei alte recalculări pe viitor, făcute de o altă putere disperată după voturi, dar cu cine știe ce efecte de domino în anvelopa pensiilor.

Septembrie 2024 a fost un moment magic pentru inițiatorii legii. De ce a fost aleasă această dată? Simplu, pentru a nu li se da în cap guvernanților cu poșeta, bastonul și, finalmente, cu buletinul de vot în alegerile parlamentare și prezidențiale ce vor urma. PSD poate salva parte din vatra sa electorală, dar nu sunt foarte convins de reacția celor 700.000, că aceștia nu vor percepe gestul puterii de recalculare a pensiilor ca pe un bobârnac, nicidecum ca un nou cadou în prag de alegeri, cum i-a obișnuit până acum.

Deși este un cadou și acela de a ți se conserva pensia mai mare, în condițiile în care meriți una mai mică. Dacă te mai întrebi cum vor privi această „bombă” votanții care au crezut în Rareș Bogdan și desființarea „pensiilor speciale” promisă de pesediștii de rit nou, sigur vor veni alegeri complicate pentru amatorii de scamatorii politice.

Autor
Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

4 comentarii pentru acest articol

Daniel a spus: (august 28th, 2024 at 09:16 )

Din păcate pensionarii nu vor gândi așa ci vor vota PSD în proporție covârșitoare. Și celor care au pensia înghețată le-a fost mărită substanțial la începutul anului. Cum altfel se poate explica rezultatul peste așteptări obținut de listele comasate la europarlamentare? Că pe viitor nu le va crește, asta depinde de cuantumul ei. Este de notorietate că pensia minimă în plată era peste față de cea care rezulta din calculul pensiei pe baza salariului minim pe economie iar statul compensa destul de mult acolo, însemnând că erau mai mulți speciali de la început. Așa va fi probabil și acum iar în timp, prin creșteri succesive ale punctului de pensie, suma calculată va atinge nivelul celei înghețate ceea ce îi va scoate din zona specialilor.
Problema însă va exploda în mediul privat pentru că urmează creșteri drastice de taxe pentru a acoperi deficitul bugetar care se apropie de cel din perioada pandemiei la cât de bine a fost gestionată economia de Ciucă și Ciolacu.

vest a spus: (august 28th, 2024 at 11:57 )

De 30 de ani se vorbeste ca generatiile urmatoare nu vor face fata platii pensiilor antecesorilor lor si risca sa ramana ei insisi fara pensie. Pe de alta parte, ce variante ar avea pensionarii la vesnicul PSD? PNL? AUR? UNDMR? USR (sunt multi care sunt adeptii acestui partid, satui de „cele doua mari”…)?

Zdreanță a spus: (august 29th, 2024 at 12:23 )

Puterea politică în România a fost cedată ,,democratic” Psd-ului de către Klaus începând cu cel de-al doilea mandat de președinte.Numirea lui Ciucă în fruntea Pnl-ului(lider politic slab) și tragerea Usr-ului pe linie moartă sunt două mișcări politice care au dat mână liberă Psd-ului.Cu lideri de mucava, cele două partide așa-zis de dreapta au ajuns în letargie fără prea multe opțiuni de revenire sau de resetare.Ele sunt un fel de surogat care speră într-o posibilă greșeală(aproape imposibilă)a dușmanului comun psd sau într-o trezire a electoratului scârbit de întreaga clasa politică.Societatea post-pandemică a fost construită clientelar aproape perfect,astfel încât într-o democrație utopică minoritarii să hotărască viitorul unei țări.Portavocea dreptei Rareș Bogdan devenit special are cu totul o altă părere în prezent despre clasa socială din care face parte.Cu o diasporă amorțită și cu o parte a electoratului scârbită de modul cum se face politică în România ,psd-ul a ajuns un mastodont greu de oprit.Hai cu votul!

Alexandru a spus: (august 30th, 2024 at 00:36 )

Dacă nu câștigă alegerile detașat atunci când! Nu au explicat cei de la PSD daca până acum pensiile erau mici pe nedrept și i-au păcălit și înșelat pe pensionari până acum iar acum le măresc pensile ca mită electorală. A doua variantă este că pensile majorate sunt prea mari pentru contribuția avuta și sunt date ca mită electorală.

* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

Cele mai citite articole


L'architect du beaute

Administratie vezi arhiva Administratie

Primarul Fritz vrea acțiunile deținute de Fondul Proprietatea la Aeroportul Internațional Timișoara

Municipiul Timișoara își propune să negocieze achiziționarea acțiunilor private ale Aeroportului  „Traian Vuia”, respectiv pachetul de 20%  deținut de Fondul Proprietatea. Inițiativa va fi propusă la vot Consiliului Local, în viitoarea ședință. În prezent, structura acționariatului aeroportului include Statul Român, prin Ministerul Transporturilor (80%), și Fondul Proprietatea (20%). Preluarea acțiunilor va permite Municipiului Timișoara să...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Primarul Fritz vrea acțiunile deținute de Fondul Proprietatea la Aeroportul Internațional Timișoara
MINA Pop-Up 3 octombrie - 12 ianuarie

Politica vezi arhiva Politica

“Impozitele si taxele mai mari reprezintă doar iluzia unor încasări mai mari”. Interviu cu Alfred Simonis, preşedintele PSD Timiş

Astăzi, în plenul Consiliului Local va intra din nou în dezbatere proiectul privind stabilirea impozitelor pentru anul viitor. Proiectul trebuia votat în urmă cu o săptămână, dar a fost retras, în ultima clipă de primarul Dominic Fritz. Preşedintele PSD Timiş, Alfred Simonis, totodată preşedinte al CJ Timiş, afirmă că majorarea impozitelor nu reprezintă garanţia unor...
Citeşte tot articolul Citeste articolul “Impozitele si taxele mai mari reprezintă doar iluzia unor încasări mai mari”. Interviu cu Alfred Simonis, preşedintele PSD Timiş
dermaskin-orizontal

Sport vezi arhiva Sport

Întăriri pe linia de treisferturi! Doi internaționali vin la SCM USV Timișoara

Lotul pentru următorul sezon al campioanei naționalei de rugby se completează cu alți doi jucători din circuitul Stejarilor. Cele două transferuri se adăugă mutării făcute la începutul acestei săptămâni, când talonerul Tudor Butnariu s-a alăturat SCM USV Timișoara, la fel ca David Trăușan, care revine la Timișoara. „De data aceasta este vorba despre transferul a...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Întăriri pe linia de treisferturi! Doi internaționali vin la SCM USV Timișoara
isho.ro

Social vezi arhiva Social

Universitatea de Vest primește fostul Liceu Leonida din Timișoara pentru a găzdui acolo Facultatea de Educație Fizică și Sport și un campus de cercetare

O discuție mai veche legată de spațiile educaționale din Timișoara și-a găsit rezolvare. În ședința de miercuri a Guvernului României, a fost aprobată trecerea din domeniul public al Municipiului Timișoara, în domeniul public al Statului și trecerea în administrarea Ministerului Educației, pentru Universitatea de Vest Timişoara în vederea mutării acolo a activității Facultatății de Educație...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Universitatea de Vest primește fostul Liceu Leonida din Timișoara pentru a găzdui acolo Facultatea de Educație Fizică și Sport și un campus de cercetare
Muzeul National al Banatului
No More Bad Gifts

Economic vezi arhiva Economic

Ligia Ardelean, country manager Atos: „România are potențial să devină un hub regional pentru soluții IT sustenabile”

Cum va schimba Inteligența Artificială business-urile și societățile în care trăim, avantajele României, la nivel global, în domeniul tehnologiei, ce urmează în 2025 în privința securității cibernetice, lecțiile învățate după perioada pandemiei sunt câteva dintre temele analizate de Ligia Ardelean, country manager al Atos România, la finalul unui an provocator pentru industria IT. Care au...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Ligia Ardelean, country manager Atos: „România are potențial să devină un hub regional pentru soluții IT sustenabile”

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

O discuție mai veche legată de spațiile educaționale din Timișoara și-a găsit rezolvare. În ședința de miercuri a Guvernului României, a fost aprobată trecerea din domeniul public al Municipiului Timișoara, în domeniul public al Statului și trecerea în administrarea Ministerului Educației, pentru Universitatea de Vest Timişoara în vederea mutării acolo a activității Facultatății de Educație...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Universitatea de Vest primește fostul Liceu Leonida din Timișoara pentru a găzdui acolo Facultatea de Educație Fizică și Sport și un campus de cercetare
Expoziția „Luminile lui Caravaggio. Începutul modernității în pictura europeană, capodopere din colecția Roberto Longhi” se dovedește un succes de casă. Organizată de Muzeul Național de Artă Timișoara, a reușit să aducă, miercuri, 18 decembrie, o premieră pentru MNArT. 735 de elevi din toate colțurile țării, alături de studenți ai Facultății de Arte și Design din...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Expoziția “Luminile lui Caravaggio” a atras un număr record de elevi și studenți vizitatori într-o singură zi
Încă un pas înainte pe calea modernizării şi a inovaţiei. Universitatea Politehnica Timișoara (UPT) marchează un pas important în dezvoltarea infrastructurii educaționale prin inaugurarea unui laborator de luminotehnică de ultimă generație. Realizat în parteneriat cu Power Electric SRL, investiția de 30.000 de euro oferă studenților acces la tehnologii avansate și un mediu de învățare modern,...
Citeşte tot articolul Citeste articolul UPT continuă să inoveze şi a inaugurat un laborator modern de luminotehnică
Astăzi, în plenul Consiliului Local va intra din nou în dezbatere proiectul privind stabilirea impozitelor pentru anul viitor. Proiectul trebuia votat în urmă cu o săptămână, dar a fost retras, în ultima clipă de primarul Dominic Fritz. Preşedintele PSD Timiş, Alfred Simonis, totodată preşedinte al CJ Timiş, afirmă că majorarea impozitelor nu reprezintă garanţia unor...
Citeşte tot articolul Citeste articolul “Impozitele si taxele mai mari reprezintă doar iluzia unor încasări mai mari”. Interviu cu Alfred Simonis, preşedintele PSD Timiş
Cum va schimba Inteligența Artificială business-urile și societățile în care trăim, avantajele României, la nivel global, în domeniul tehnologiei, ce urmează în 2025 în privința securității cibernetice, lecțiile învățate după perioada pandemiei sunt câteva dintre temele analizate de Ligia Ardelean, country manager al Atos România, la finalul unui an provocator pentru industria IT. Care au...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Ligia Ardelean, country manager Atos: „România are potențial să devină un hub regional pentru soluții IT sustenabile”
Municipiul Timișoara își propune să negocieze achiziționarea acțiunilor private ale Aeroportului  „Traian Vuia”, respectiv pachetul de 20%  deținut de Fondul Proprietatea. Inițiativa va fi propusă la vot Consiliului Local, în viitoarea ședință. În prezent, structura acționariatului aeroportului include Statul Român, prin Ministerul Transporturilor (80%), și Fondul Proprietatea (20%). Preluarea acțiunilor va permite Municipiului Timișoara să...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Primarul Fritz vrea acțiunile deținute de Fondul Proprietatea la Aeroportul Internațional Timișoara
Marcel Ciolacu a anunțat joi că PSD se retrage “cu demnitate” din coaliție, dar va vota însă un guvern de dreapta. El a spus că nu se poate construi nimic durabil cu “parteneri care sunt incapabili să depășească propriile orgolii”. Mesajul integral al Lui Marcel Ciolacu: Ca să fie clar! Atât eu, cât și partidul...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Lovitură de teatru! PSD se retrage de la masa discuţiilor privind noua guvernare. Va vota însă un guvern de dreapta
Fondurile europene, mai ales cele accesate de Aquatim, au ajutat enorm la implementarea de proiecte de alimentare cu apă și instalarea serviciilor de canalizare în Timiș. Județul este peste media națională la aceste capitole, spune Ilie Vlaicu, directorul Aquatim. La alimentarea cu apă situația este mai bună decât cea pentru canalizare. ”Gradul de acces la...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Județul Timiș este peste nivelul național la serviciile de alimentare cu apă și cu canalizare
O firmă din Timiș care și-a oprit activitatea s-a ales cu sesizare penală, după ce un control al Gărzii de Mediu a descoperit că aceasta a abandonat cantități semnificative de deșeuri. Vorbim despre o sută de tone de astfel de deșeuri. Comisarii Gărzii Naționale de Mediu Comisariatul Județean Timiș au efectuat un control pe amplasamentul...
Citeşte tot articolul Citeste articolul O firmă s-a ales cu sesizare penală pentru că a abandonat 100 de tone de deșeuri/FOTO
Fostul primar al Timişoarei, Nicolae Robu, ajuns consilier personal al preşedintelui CJ Timiş, Alfred Simonis, îi acuză pe colegii din PNL că l-au trădat la alegeri printr-un troc pe care l-ar fi avut cu Dominic Fritz. Culmea, noua sa „deconspirare” vine într-un comentariu la o postare a sa pe Facebook prin care le solicită PNL-iştilor...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Din nou a văzut conspiraţii. Nicolae Robu are „certitudinea” că PNL-iştii l-au sabotat la alegeri, făcând troc cu Dominic Fritz
Top